2000 yıllık tapınakta modern bisiklet oyması bulundu

Atasoy

Terörü ve destekcilerini Lanetliyorum
Kayıt
1 Mart 2016
Mesaj
2.215
Tepki
12.355
Yaş
52
Şehir
antalya
İsim
ibrahim
Başlangıç
1977—78
Bisiklet
Corratec
Bisiklet türü
Şehir - Tur
fft371_mf30259872.Jpeg
Hindistan'da Çola Hanedanlığı döneminde inşa edilen 2000 yıllık Panchavarnaswamy Tapınağı'nda, modern bisikletin birebir kopyası olan bir oyma bulundu. 'Yok artık!' dedirten modern bisiklet oyması keşfi, '2000 yıl önce Hindistan'da bisiklet mi vardı?' tartışması başlattı.

Tarihte ilk olarak 1817 yılında kullanıldığı bilinen bisikletin, 2000 yıllık bir tapınakta oymasının bulunması tarih bilgilerinin tekrar gözden geçirilmesine sebep olacak gibi görünüyor.
Hindistan'da Çola Hanedanlığı döneminde inşa edilen 2000 yıllık tapınakta, günümüzde kullanılan bisikletin birebir kopyası olan modern bisiklet oyması bulundu.
Panchavarnaswamy Tapınağı'ndaki bisiklet oymasını bulan Praveen Mohan, oymanın bulunduğu duvarın önünde bir video çekerek videoyu internette şu sözlerle paylaştı:
'Tarihçiler bizlere bisikletin 1800'lü yıllarda, yani yalnızca 200 yıl kadar önce icat edildiğini söylüyor fakat 2000 yıllık antik tapınaktaki bu figür nasıl oyuldu?'

Dünya'daki ilk zincirli bisikletin 1885 yılında icat edildiği biliniyor.
Mohan'ın paylaştığı videodaki bisiklet oyması, günümüzde kullanılan bisikletlerin neredeyse birebir örneği gibi.
2000 yıllık tapınakta bulunan bisikletin mantıklı bir açıklaması da olabilir.
Amatör olarak tarihle ilgilenen göz hekimi Doktor R. Kalaikovan, tapınağın 1920'li yıllarda restore edildiğini ve o tarihte seri bisiklet üretimine başlandığını belirtiyor.
Kalaikovan'a göre de restorasyon çalışmalarına katılan heykeltıraşlardan biri, bisiklet süren birini görmüş ve bu anı ölümsüzleştirmek için kayaya oymuş olabilir.
Bu açıklama kulağa mantıklı geliyor olsa da bisiklet oymasının hangi tarihte yapıldığı şu an bilinmiyor.

Şaka gibi.

(link)
 
Scudo

JusTiMe

Siyah Bisiklet Delisi
Kayıt
13 Eylül 2016
Mesaj
1.433
Tepki
1.117
Yaş
34
Şehir
Akçaabat
İsim
emre
Bisiklet
Mosso
yorum yok!
 
  • Beğen
Tepkiler: Atasoy

berberci

Daimi Üye
Kayıt
8 Temmuz 2017
Mesaj
333
Tepki
750
Şehir
köy
Saçma sapan bir haber.

Haber önce sanki 2000 yıllık yeni bir tapınak keşfedilmiş gibi başlıyor anlatmaya, sonra da 1920 yılında restore edilen diyor. Okuyucusunu salak yerine koyuyor.

Haberin sitesine bakıyorum, Milliyet. Şaşırmıyorum tabi.
 

Road_Runner

Road Runner
Kayıt
24 Nisan 2010
Mesaj
5.999
Tepki
25.898
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Cervélo
Yaptığım ufak bir araştırmadan sonra, bahsedilen tapınağın 1920'lerde tadilat geçirdiği ve bisikletli figürün muhtemelen bu esnada tapınağa kazandırıldığından bahsediliyor.

DiptSOxVsAEDn4k.jpg
(link)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kim ne derse desin, ben bilgiye ulaşmanın bu kadar kolay olduğu bir çağda yaşamayı istemezdim. Eskiden olsa inanırdık, çevremize anlatırdık, şaşırırdık, ne bileyim bunu tartışırdık. Ama şimdi? Ufak bir araştırmayla olayın aslını öğrenip, mantıklı bir açıklaması olduğunu öğreniyoruz. Hiç heyecanı kalmıyor :snzdglsn:

Aslına bakarsanız haber linkinin milliyet olduğunu görünce özellikle araştırma gereksinimi duydum. :D Sonuç yine tahmin ettiğim gibi
 

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
Arkadaslar Türkiye'de habercilik böyle malesef.

Daha geçen gün eczaneler cumartesi açık mıdır? Diye yazdım Googleye. Şu haberi okuyun Allah aşkına. Altı üstü cumartesi açık olup olmadigini yazacaklar.

(link)

Utanmasalar tez yazacaklar cumartesi acik olup olmamasi hakkinda :D
 

Anıl Erdoğan

Forum Carbonbaşı
Kayıt
14 Şubat 2011
Mesaj
811
Tepki
1.786
Yaş
37
Şehir
İzmir
İsim
Anıl ERDOĞAN
Bisiklet
Cube
@Atasoy abi konuyu yapınca gerçekmiş dedim sonra gözüm (link) Raşit abiyi aradı ve buldu:D:D
 
  • Beğen
Tepkiler: Atasoy

Tuars07

Forum alüminyumbaşı
Kayıt
10 Mart 2017
Mesaj
366
Tepki
573
Yaş
34
Şehir
Antalya
İsim
Tunahan Arslan
Bisiklet
Mosso
Benim aklıma 1920 yılında neden tapınağa bu figür eklendiği takıldı yoksa bunların inancında kutsal birşey mi ;) yoksa bizler kutsal bir iş mi yapıyoruz :asik: birde figür deki bisikleti kullanan kadın mı erkek mi acaba ben kadına benzettim biraz o dönemde kadına değer verip öyle birşey yaptılarsa güzel :harika:
 
  • Beğen
Tepkiler: Atasoy

hsynzltn

Aktif Üye
Kayıt
5 Mart 2018
Mesaj
142
Tepki
282
Yaş
38
Şehir
Alanya
İsim
Hüseyin Özaltun
Başlangıç
1993—94
Bisiklet
Diğer
Bisiklet türü
Şehir - Tur
Bu hintliler önce biskilete tapıyorlarmış sonra önüne gelen biniyor buna demişler ineğe tapmaya başlamışlar.
 
  • Beğen
Tepkiler: Atasoy ve H.T

Mehmet Altuğ

surrender.to.music
Kayıt
10 Ağustos 2008
Mesaj
2.057
Tepki
7.396
Şehir
Eskişehir
Bisiklet
Scott
Türkiye'deki meslek grupları arasında, cehaletin koridorlarında en fazla kol gezdiği meslek dalı gazeteciliktir.

Askeri havacılığa ilgi duyduğum için, Türkiye'de yayınlanan gazete, dergi ve internet medyasında bu konuda çıkan haberlere "algıda seçicilik" sebebiyle öyle veya böyle göz atmak durumunda kalıyorum. Yayın editörleri de dahil metin yazarlarına defalarca mesaj gönderip uyarmama rağmen ısrarla "Sikorsky" yerine "Skorsky" yazanı mı istersin, F-35 yerine F-22 fotoğrafı koyanı mı istersin, bir tarafından teknik veri sallayanı mı istersin, cehalet paçalarından akıyor artık.

Tek bir tıklamayla yanlış bildikleri bilginin doğrusuna ulaşma imkanları varken yanlışta ısrar etmeleri, yanlış bildiklerini kabul etmemeleri, kendilerini iyiniyetle uyaranları görmezden gelmeleri de işin en vahim tarafı.
 
  • Beğen
Tepkiler: Özcan ve Atasoy

Cömert

Forum Bağımlısı
Kayıt
20 Şubat 2012
Mesaj
634
Tepki
2.617
Şehir
İstanbul





Resime dikkatlice bakarsanız , gidonda fren kolu veya vites kolu görünmemesinden , ilk bakışta , bisikletin türü fixie ve kontra fren gibi anlaşılsa da , daha dikkatlice bakınca Basıq denilen türden olduğu anlaşılıyor . Yani apaçi bisikleti. Amerikan yerlilerine ve özellikle apaçilere , İndian denilmesinin asıl sebebide meğerse buymuş.

Ayrıca Jantlarda örüm hatası var. Demek ki 2.000 yıl öncede teknik servisler dandikmiş.

Ayrıca kadro boyu seçimi hatalı. O kadro kullanıcısına küçük gelir. öyle görünüyorki 2.000 öncede satıcılar üçkağıtçıymış.

Nedir bu bisiklet kullanıcısının servisten ve satıcılardan yüzlerce,binlerce yıldır çektiği?