2. el vites grubu alırken dikkat edilmesi gerekenler

tamer5tek

Üye
Kayıt
7 Ocak 2015
Mesaj
3
Tepki
0
Yaş
45
İsim
tamer
Bisiklet
Sedona
merhaba
2.el bir vites grubu alırken nelere bakılması gerekiyor bilgi verebilirmisiniz?

teşekkürler
 
Scudo

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
Merhaba.

Öncelikle herkesin ikinci el ilanlarda belirtmesi gereken bir madde kaç km kullanıldığı. Pek yazılmıyor malesef. Aslında en önemli detaydır bana göre. Dış görünüş birçok şeyi anlatır fakat yanıltıcı da olabiliyor.

Önce gözle kontrol edilmeli her parça. Dişlilerdeki, zincirdeki izlere dikkat edilmeli.

Özellikle ruble-zincir-aynakol için kaç km kullanıldığı çok önemli. Çünkü bu parçalar beraber aşınan parçalar. Örneğin 2.000-3.000 km ortalama şartlarda kullanılan bir vites setimiz olsun. Vites setinin içinden sadece zinciri değiştirin, uyumlu çalışma ihtimali çok zayıftır. Zincir, dişlilerin üzerinde atlama yapar. Tüm üçlünün aynı oranda aşınmış olması gerekiyor. Zincirin kullanım boyunca uzama durumu olduğunu da belirteyim. 200-300 km kullanım çok farkettirmez ama 1.000 km ve üzerine asla yaklaşmadım ben ikinci elde.

Vites kolları çok sıkıntı yaratmıyor genelde, kablo değişimi ya da kablolar için gres ile bakım yapılıp yapılmadığını sorulabilir. Bakımsız kablolarla çok sert hale gelebiliyor vites kolları. Bu şekilde kullanıldığında da ömrü kısalıyor tabi ki. Darbe alıp almaması da önemli.

Ön aktarıcıda küçük boşluklar olabiliyor. Abartı derecesinde değilse o boşluk, en sıkıntısız ikinci el parça diyebilirim :)

Arka aktarıcı önemli. Yayı hala sert mi, makaralar ne durumda (aşınıp eriyebiliyor) , darbe veya yamukluk var mı bacakta vb durumlar önemli. Ve tabi ne kadar kullanıldığı da çok önemli.

Sıfır ya da sıfıra yakın (çok az kullanılmış) parçalar tercih edersiniz sıkıntı yaşamazsınız. Tabi ben ne dersem diyeyim kötü niyetli satıcılar eski fotoğrafla ilan açıp, hatalı bilgiler ürün de satıyorlar. Sanalpazar, sahibinden veya gittigidiyor gibi siteler üzerinden alışveriş yapmak en mantıklısı ;)
 

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
Eklemek gerekirse detaylı ve güncel resimler. Deniz arkadaşımız gerekli detayları vermiş, eline sağlık :harika:
 

can akıncılar

Forum Bağımlısı
Kayıt
29 Aralık 2010
Mesaj
1.553
Tepki
897
Şehir
Fatsa
Bisiklet
Salcano
Vites Kolunun Çok Yıpranmamış Olmamasına Dikkat Edilmeli...Bazı Parçalar Var Bir Senelik Parçaya Dede Diyesim Geliyor...Arka Mekanizmayı Alırken Çizik Olmamasına Dikkat Edin Kesin Sağa Sola Çarpmıştır,ha kullanırsın ama ben tercih etmem...Ön Mekanizma Hakkında Pek Fikrim Yok Zaten Ömürlük Gidiyor Onlar...Zincir Ruble'ye de Daha 1 Yıllık Yada 6 Aylık Diyenlere Bakma Adam çok kullanıyorsa bisiklet 6 ayda 2 3 bin km bile yapabilir..Aynı Sistemde kullanılmış zincir ruble sorun çıkarmaz ama rubleyi aldın zinciri yeni taktın diyelim atlama yapabilir.
 
  • Beğen
Tepkiler: Aytac Y.

Gökhan Toros

Forum Bağımlısı
Kayıt
29 Haziran 2010
Mesaj
4.580
Tepki
7.568
Şehir
Polonya
Başlangıç
2009—10
En güzeli, bir zincir ölçme aleti edinmektir.
10 liralık bir parça, sizi büyük masraftan kurtarır.
Bisikleti almadan önce sorarsınız, zincir ne zamandır kullanılıyor. Değişti mi hiç diye. Sonra çıkartır parçayı, 5 saniyede ölçersiniz.
Çok uzamış bir zincir ise ruble dişleri aşınmıştır çoktan. Aynakol da muhtemelen aşınmıştır.
Bu durumda vazgeçer, bırakırsınız.

Vites kolları için, sessiz bir yerde tıklarını dinlemek yeterlidir. Frenler genelde sorun çıkaracka parçalar değil. Pabuçlar ucuz, değişir.
Tel setini her yeni bisiklette değiştirmeyi öneriyorum ben zaten.
Aynakol göbeğini elle çevirip dinleyerek anlayabilirsiniz. Kumlu bir ses geliyorsa göbek de kötüdür.