Scudo Sports

180mm disklerim titreşim yaparak frenleme sağlıyor. çözümü nedir?

Cüneyt Kılıç

Forum Demirbaşı
Tepki
233
Bisiklet
Specialized
herkese merhaba...

avid juicy 5 kullanıyorum ve rotolarım da alligatorun 180mmlik olanlarından.
http://www.readytoridecycles.co.uk/ekmps/shops/rickhughes/images/saw-gold-cat.jpg

hem maşa hem kadro ikisi için de 180mm adaptör kullanıyorum.. fren yaptığım zaman sarsıntılı şekilde fren yapıyor.."tır,tır,tır" die bir ses geliyor hatta. özellikle ön tarafta gidondan aşırı şekilde hissediyorum bu sarsıntıyı..bunu nedeni rotorun şeklinden olabilir belki ama böyle bir sorun acaba başkasına da oldu mu? belki de adaptörlerin tam olarak oturmadığından oluyor. acaba adaptör yerine daha fazla pul mu koysam bilemedim.. janttaki göbeklerden geliyor diyeceğim o da değil daha yeni jantlar..bu nedenden dolayı performanslı bir fren gücü de sağlayamıyorum. bundan önceki 160mm olanlarda böyle bir sorun yoktu..
bu sorunu nasıl çözebilirim??

Scudo
Ben de juicy 5'i 160mm rotorlarla kullanıyorum. Kartepe inişinde bahsettiğiniz titreme ve tırrr sesi arka frenimde vardı. İndikten sonra kontrol ettiğimde kaliperi tutan vidalar bir miktar gevşekti. Sizde de aynı problem olabilir mi?

Tamamen rotorun sekli ile alakali..
Ben de ayni rotorlari kullaniyorum, sadece durmaya yakin bir miktar titreme hissediliyor, ancak bahsettiginiz kadar abartili bir durum da olmamali.
Furs boslugunu alabildiginiz kadar alin, durum bir miktar daha duzelecektir.

furş boşluğun iyi bakın
büyük çaplı rotorların fren gücü daha iyi olduğundan yapıyor olabilir.
aklıma gelen nedenler bunlar Bora abi'nin dediği gibi hızlı sürüşten durma anına gelmesine yakın azcık titreme yapıyor bende de.

elıxır 5 ile deore rotor kullandığım ilk haftalarda bendede titreme vardı. Balatalar rotora alışınca bu durum geçti.

Bir diğer durum (yazılmamış buraya)
Rotoru göbeğe bağlayan 6 adet vida bunları tork anahtarı ile iyice sıkın gevşemiş olabilir. Bu vidaların altında gevşemeyi öleyen pul veya benzeri değişik küçük metal parcalar bulunur bunlar yoksa sıkıntı yaşarsınız.

Zamanında bende bu problemi yaşamıştım , heryeri defalarca kontrol ettirdim ama bir sonuca ulaşamadım , rotorun büyüklüğü maşaya olan uyumundan tutunda kullanılan vidaya kadar , belli bir süre sonra kendiliğinden geçti.

Arkadaşlar tüm tavsiyelerinizi okudum yazan herkese teşekkürler ancak bir sonuca ulaşamadım. furş yataklarını iyice sıktım, disk vitalarını olabildiğince sıktım hatta adaptörleri tekrar çıkarıp tekrar taktım. arka taraftaki daha az ama ön tarafta hiç düzelme yok.. umarım maşamda bir sorun yoktur. 1 hafta sonra yeni fren setim geldiğinde 160lık rotorlarla tekrar deneyeceğim bakalım.

Cüneyt bende aynı sorunu yaşadım..bendeki sorun maşadaki boşluktan kaynaklanıyordu diye tahmin ediyorum.ayrıca rotorunda boşluklar olduğu için eğer balataları tam oratalayamıyorsan bu da yarım fren yaptığında dediğin titremeyi yaratabilir diye tahmin ediyorum.

@Emre Ünlüyol

maşadaki boşluğu nasıl halletin peki sonradan nasıl çözüme ulaştın. belki dediğin gibi balataların tam ortalanması lazım ancak onu da ince ayar yapıyorum her seferinde anlamadım ben de. artık yeni fren setime bakıcam onda yapacak mı diye.

Ben daha sonra Magura Marta aldım fren setini.Baya gittim geldim o iş için..Maşayı da bakıma yolladım.Freni sıktığında balataların bir tanesi daha önce değiyorsa rotoruna o zaman da titreme yapıyor,rotorların delik olduğu için.Belki kaliper içindeki pistonlar eşit derecede basmıyordur..Bunlar sadece yürütebildiğim akıllar..Benim bisiklette hafif sıkıyordum frenleri ve titreme başlıyordu ve elimi kaldırmadığım zaman bütün bisiklet titremeye başlıyordu artık.

Geri