18.10.2009 TBMM'de Gündemdışı; Çevre bilinci-Bisiklet-Bisikletyolları

extremunction

Daimi Üye
Kayıt
3 Mayıs 2007
Mesaj
350
Tepki
198
Şehir
antalya
Ülkemizde devlet büyüklerinin de çevre bilincinde olması ve bunu bisiklete destek vererek gündeme getirmeleri tüm olumsuzluklar içinde iyi bi gelişme...


18.10.2009 TBMM'de saat 13.15 civarı Gündem dışı söz alarak konuşma yapan İstanbul Milletvekili Alaattin Büyükkaya gelişmiş ülkelerde Bisikletli yaşam konusunda yapılan teşvik ve tedbirler ile ülkemizdede artık bisiklet alt yapısının yapılması hakkındaki konuşması ve konuşmaya cevaben Çevre Bakanın bakanlık olarak ( devletin çevre politikası olarak ) Bisiklet yolu yapılmasını desteklediklerinin meclis kürsüsünden açıklamasının yazılı metni aşağıdadır. (alıntı).




BAŞKAN –
Gündem dışı üçüncü söz, çevre bilincinin gelişmesinde bisiklet ve bisiklet yolları yapımı konusunda söz isteyen İstanbul Milletvekili Sayın Alaattin Büyükkaya’ya aittir.

Buyurun Sayın Büyükkaya. (AK Parti sıralarından alkışlar)

Süreniz beş dakika.

3.- İstanbul Milletvekili Alaattin Büyükkaya’nın, çevre bilincinin geliştirilmesinde bisiklet ve bisiklet yolları yapımına ilişkin gündem dışı konuşması ve Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun cevabı

ALAATTİN BÜYÜKKAYA (İstanbul) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; çevre bilincinin gelişmesinde bisiklet ve bisiklet yolları yapımı konusunda gündem dışı söz almış bulunuyorum. Konuşmama başlamadan önce, hepinizi saygıyla, hürmetle selamlarım.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri, hepimiz bu dünyada yaşıyoruz. Canımız gibi, başka bir dünyamız da maalesef yok. Canımızı korumak ne kadar kutsalsa, yaşadığımız dünyayı korumak da o kadar kutsal ve vazgeçilmez.

O hâlde, çevremize ve dünyamıza sahip çıkmak zorundayız. Maalesef, bugüne kadar dünyamızı ve çevremizi çok hor kullandık. Çevremizi kirlettik, şimdi, kendi yaptıklarımızın cezasını çekiyoruz.

Dünyamızda bu kirlilik sonucunda oluşan 2-3 derecelik ısınma, kuraklığı, açlığı, yoksulluğu, bozulan hayat şartlarını ve sağlığımızı kaybetmekle karşı karşıya bizleri bıraktı.

Tehlike artık kapımızda. Dünya da telaş içinde. Bu yanlışın neresinden dönmeliyiz ve dönmek de zorundayız. Buna da mecburuz, çünkü, başka bir dünyamız yok.

Peki, bütün bu gelişmelere biz seyirci mi kalacağız? Yapacağımız elbette ki çok şey var. Artık, hayatımızı, yaşam tarzımızı, sanayimizi, üretimimizi, kısaca hayatın tüm safhalarını çevreye duyarlı, onu kirletmeden kullanan bir anlayışla planlamak zorundayız. İşte, bu noktada, ben, sizlere, günlük hayatımız açısından, hem kesemize hem sağlığımıza hem de çevremize faydalı bir araçtan bahsetmek istiyorum, bisiklet.

Bisiklet, acaba, sadece çocuklarımız için bir oyun aracı mı, yoksa, insanlığın vazgeçilmez ulaşım araçlarından biri mi? Önce bu sorunun doğru bir cevaplandırılması gerekiyor gerçekten. Evet, bisiklet, aslında, hem çevre, sağlık, tasarruf, spor, ulaşım ve trafik eğitimi, eğlence ve turizm yolları açısından ele alınmaya muhtaç bir araç. Günümüzde bisiklet o kadar önemli hâle geldi ki, özellikle büyük şehirlerde, metropollerde artık, bisiklet, inanılmaz bir şekilde teşvik ediliyor, çünkü dayanılmaz trafik sıkışıklığı ve petrol fiyatları bütün belediyeleri bu yönde tedbir almaya yöneltiyor. 1997 yılından bu yana 22 Eylül tarihi Otomobilsiz Kent Günü olarak ilan edildi ve dünyada bu şekilde kutlanılıyor ve halkın bu yöndeki desteği de yüzde 98. AB ülkelerinde bisikletin topluma sağladığı on iki fayda dikkate alınarak 0,50 euroluk teşvik primi ödeniyor bisikletle işe gidip gelenlere. AB ülkeleri, başta Belçika ve İngiltere olmak üzere, bisikletle ilgili bütün araçlara herhangi bir vergi koymuyor. 2007 yılında ciddi metro ağına sahip olmakla birlikte, New York 450 kilometre bisiklet yolu yaptı. AB ülkelerinden İsveç’te bugün Ericsson personelinin yüzde 70’i bisikletle gidip geliyor işe ve ayrıca Avrupa’da birçok pilot bölgede “Haydi okula bisikletle” kampanyaları düzenlenerek obezitenin önüne geçilmeye çalışılıyor. Kanada Hükûmeti, gene, bisikleti ayrı bir şekilde teşvik ediyor ve mesela Paris’te iki yıldan beri 20.600 bisiklet belirli noktalarda stoklanarak ücretsiz olarak halkın kullanımına sunulmuş durumda.

Evet, Amerika ve Avrupa Birliği ülkeleri ise 2029 yılına kadar üstü kapalı bisiklet yolları ve havada tüp bisiklet yolları planlamaktadırlar. Dünya Sağlık Örgütü ise “sağlıklı kent sertifikası” için bisiklet yollarını şart koşmaktadır ve bütün bunlar olurken, ayrıca, Avrupa ülkeleri toplu ulaşım araçlarına bisiklet konabilecek aparatlar monte etmektedir.

Peki dünyada bunlar olurken biz ne yapıyoruz?

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN – Bir dakika ek süre veriyorum.

Buyurun.

ALATTİN BÜYÜKKAYA (Devamla) – Bitiriyorum Sayın Başkanım.

Biz elimizi kolumuzu bağlı mı bırakmalıyız? Hayır. Önce, bisiklet için bisiklet yollarını yapmalıyız. Buradan bütün belediyelerimize, yol yapımından sorumlu olanlara ve şehir planlamacılarına seslenmek istiyorum: Eğer kesemizi, bisikleti düşünüyorsanız, bisiklete inanıyorsanız bisiklet yolları yapınız. Sadece, sağlı sollu bir metrelik yollar insanın hem kesesi için hem sağlığı için hem de çevreye duyarlı bir insan nesli için yeterli olacaktır. Onun için, bunu mutlaka yapmaya ve dünyada yapılanlara göz atmaya ihtiyacımız var.

Ayrıca, bir noktayı unutmadan söylemeliyim: Avrupa Birliği, alternatif turizm açısından 65.375 kilometrelik bir turizm ağı oluşturmakta bisiklet yoluyla. Bu ağa da mutlaka bağlanmalıyız turizmimizin gelişmesi için.

Evet, hep birlikte, sevgiye dayalı, çevreye saygılı bisikletli bir hayata ve sağlıklı bir geleceğe merhaba diyelim.

Hepinize saygılar sunuyorum. (AK Parti sıralarından alkışlar)

BAŞKAN – Teşekkür ederim Sayın Büyükkaya.

Hükûmet adına Çevre ve Orman Bakanı Sayın Veysel Eroğlu; buyurun. (AK Parti sıralarından alkışlar)

Süreniz yirmi dakika.

ÇEVRE VE ORMAN BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) – Çok değerli Başkanım, değerli milletvekilleri; hepinizi en derin saygılarımla selamlıyorum efendim.

Özellikle, konuşma yapan çok değerli milletvekillerimiz Reşat Doğru Beyefendi’ye, Mevlüt Aslanoğlu’na ve Alaattin Büyükkaya’ya da ayrıca konuşmalarından dolayı teşekkür ediyorum.

Ben, hem Tokat ile alakalı kısa bir malumat arz edeceğim hem de bisikletle alakalı çok güzel görüşlerinden dolayı Alaattin Bey’in konuşmalarına bazı ilaveler yaparak onu cevaplandırmak istiyorum müsaadenizle.

Efendim, evvela, Tokat, hakikaten önemli bir şehrimiz. Esasen Reşat Bey’in konuşmasını da ben dikkatle dinledim ancak, biz, Bakanlığımızla ilgili burada önemli yatırımlar yaptık, yapıyoruz. Özellikle DSİ olarak, biliyorsunuz, merkez Kızık Barajı ve sulamasını bitirmiştik Sayın Vekilim. Ayrıca, Bedirkale Barajı ve sulaması bitti zamanımızda. Ayrıca, Tokat Artova Dutluca sulamasını tamamladık. Bunun dışında, Tokat Pazar Bağlarbaşı taşkın koruma tesisi tamamlandı ancak şu anda Tokat’ta yapılacak daha çok şey var, onu biliyorum. Bilhassa Tokatlıların talep ettiği Güzelce Barajı vardı. Bu “iz” olarak bekliyordu, yani 1 lira bedelle. Ancak 2007 yılında, gelen talepler üzerine -hakikaten vatandaşlarımızın da ihtiyacı var- Güzelce Barajı’nı iz ödenekten kurtardık ve şu anda çalışmalar devam ediyor. Onu hızlandıracağız, bu müjdeyi vermek istiyorum.

Bunun dışında, bildiğiniz gibi, Süreyyeyabey Barajı her ne kadar sadece Niksar’ı, Tokat’ı ilgilendirmiyorsa da, o bölgedeki Yozgat dâhil pek çok şehrimizi ilgilendiriyor. O bakımdan Süreyyabey Barajı’na da hız verdik. Tokat da bundan en büyük ölçüde nasibini alacaktır.

Bunun dışında, bildiğiniz gibi Niksar’da Çanakçı Deresi’nin ıslahı acildi, bunu tamamlıyoruz. Erbaa ilçe merkezindeki İmbat Deresi’ni de bu sene bitirmek için talimat verdim. Ben, özellikle Tokat’a yapılan güzel çalışmalar olarak bu bilgileri vermek için söz aldım.

Bunun dışında da, Sayın Vekilim, diğer hususlarda, Bakanlığımla ilgili gerek çevre koruma gerekse DSİ’nin ilave yatırımları ve ağaçlandırma konusunda, erozyon kontrolü konusunda da, konuşmalarınızı dikkate alarak, gereğini yapacağız. Hatta yakın bir zamanda da Tokat’a giderek eksikleri yerinde göreceğiz. Onu özellikle belirteyim.

Bunun dışında, Alaattin Büyükkaya Beyefendi’ye de teşekkür ediyorum. Hakikaten bisiklet yollarının mutlaka teşvik edilmesi gerekir. Ben de görüşüne aynen katılıyorum. Esasen, bütün dünyayı tehdit eden küresel ısınmaya karşı alınabilecek en önemli tedbirlerden birisi de bisiklet kullanılmasının teşvik edilmesidir. Dolayısıyla, bu konu son zamanlarda ülkemizde de gündemde yerini almaya başlamıştır. Gelişmiş ülkeler, öncelikle sağlıklı bir ulaşım aracı için, daha sonra da küresel ısınmaya karşı ve hava kalitesinin özellikle daha da iyileştirilmesi ve kirlenmenin önlenmesine karşı olarak ve ekonomik katkısından dolayı bisiklet kullanımını yaygınlaştırmaya başlamışlardır. Hatta İngiltere’de, Londra’da, hatta Paris gibi büyükşehirlerde, bildiğiniz gibi, teşvik edilmektedir. Bilhassa Hollanda, Paris’te ve Londra’da özel bisiklet yolları vardır. Bilhassa egzoz ve gürültü kirliliğinin önlenmesinin yanında sağlıklı bir ulaşım tarzını da beraberinde getiren bisiklet hem şehir içi araç trafiğini azaltacak hem de otopark, yeni yollar gibi pahalı yatırımlar yerine daha basit ve ucuz yatırımları beraberinde getirecektir.

Gelişmiş ülkelerde sağlıklı ulaşım ve temiz çevre için kullanılan bisiklet, geri kalmış ülkelerde ekonomik yetersizlikler için kullanılmaktadır maalesef. Şehir içinde bisiklet yolları için ayrılmış uygun alanlar yapılıp güvenliği sağlanırsa trafik kazalarının da önüne geçilmiş olacaktır.

Trafikte bisiklet kullananlara saygı gösterilmesi, toplumun bu konudaki duyarlılığının artırılması da sağlanmalıdır. Çünkü bisikletle gidiyor diye bisiklet süren kişiye bazen saygı gösterilmiyor. Yani bisikletli ulaşım tarzının teşvik edilmesi için sivil toplum kuruluşları, karar vericiler, mahallî idareciler hep birlikte çalışmak durumundadırlar. Biz de Çevre ve Orman Bakanlığı olarak bu konuda gereken her türlü teşviki vereceğiz.

Değerli milletvekilleri, bilindiği üzere, sanayi hariç kent merkezlerindeki hava kirlenmesinin ana unsuru yüzde 70 oran ile motorlu taşıtlardır. Kentlerde hava kirlenmesinin önlenmesi, toplum sağlığının artırılması için bisiklet önemli bir çıkış noktasıdır bana göre. Ekonomik faydalar ise neredeyse milyar dolarlarla ifade edilmektedir. Bilhassa son zamanlarda, biliyorsunuz, petrolün varili neredeyse 150 dolara kadar yükselmektedir. Hâlbuki 2002 yılında 20 dolar seviyesindeydi. Dolayısıyla mutlaka bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması şarttır.

Bir de şunu özetle vurgulamak istiyorum: İnsan için -şehirlere baktığımız zaman- ulaşım ihtiyaçlarının yüzde 50’sinin kısa mesafelerde, yani 3 ile 5 kilometre arasında gerçekleşmektedir. Dolayısıyla kısa mesafelerde, yani 3-5 kilometre mesafedeki insanın şehirdeki ihtiyacının yüzde 50’si karşılanmaktadır. Bisiklet kullanımı gerçekten uygun bir araç olarak göze çarpmaktadır.

Avrupa Birliği tarafından, ulaşımda yüzde 25’lik payın bisiklete yönlendirilmesi hedeflenmektedir. Şu anda Avrupa Birliği yüzde 25 –dörtte 1 yani- bisiklet kullanımı hedefliyor. Biz de bisiklete sahip çıkarak, hem çevreyi hem de toplum sağlığını hem de ekonomimizi korumayı hedef ediyoruz.

Bisiklet, aynı zamanda deprem sonrası da halkın ve görevlilerin kullanabileceği yegâne araç. Ben bilhassa 1999 depremini yaşadım, orada bir grup başkanıydım; su, elektrik, altyapı grup başkanıydım. O zamanki sıkıntı, yolların kapanması, ulaşım imkânlarının zorluğunu yaşadık. Dolayısıyla, bisikletle bazı yerlere ulaşmak kolay oldu. Onu da özellikle belirteyim. Dolayısıyla bisiklet yollarının ayrılması şarttır.

Bakanlığımızın faaliyetlerine gelince: 1997 yılından bu yana, her yıl 22 Eylül tarihinde bütün dünyada ve ülkemizde kutlanan “Car Free Day” -yani “otomobilsiz günler” diyelim- faaliyetine biz destek veriyoruz. Bütün illerimizde sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte yapılan çeşitli çalışmalarla, o gün, yani 22 Eylül günlerinde ve haftasında kutlamalar yapılmakta. Ayrıca, Birleşmiş Milletler Çevre Programı kapsamında 1972 yılından beri bütün dünyada kullanılan 5 Haziran Dünya Çevre Günü’ndeki bu yılki mesaj “Alışkanlıklarınızdan vazgeçin. Karbon azaltımına doğru.” şeklinde bir tema işlenmiştir. Bu kapsamda, tabii, bilindiği üzere, 5 Haziran Dünya Çevre Günü ve haftası kutlama şenliklerinde İstanbul’da, Değerli Milletvekilimizin de katıldığı çok güzel bir faaliyet gerçekleştirilmiştir. Bilhassa, 3 bin kadar bir bisikletçi grubu Taksim’den başlayarak, ta Harem’e kadar, Boğaz Köprüsü’nden geçerek, böyle bir faaliyete katılmışlardır. Burada vatandaşların, özellikle kısa mesafelerde, 3-5 kilometre mesafelerde motorlu araçlar yerine bisikleti kullanması vurgulanmış, ayrıca, belediyelerimizin bilhassa bisiklet yolları -fazla değil, 1 metrelik yol- ayırması ve bunun yaygınlaştırılmasının teşvik edilmesi kararlaştırılmıştır. Hatta ben orada ilan ettim, Türkiye’de bisiklet yolları ve bisikletle ilgili sistemi kuran ilk üç belediyeye Çevre ve Orman Bakanlığı olarak maddi destek vereceğimizi de ifade ettim sayın milletvekillerimiz. Hakikaten bu önemlidir. Ben, Paris ve Londra’yı incelediğim zaman gerçekten takdir ettim, şöyle ki: Belli bisikletler var, bisikletin muhafaza edildiği alanlar var. Bu alanlarda vatandaş kredi kartı gibi kartla bisiklet alıyor, istediği yere kadar gidiyor, böylece orada bisikleti bırakıyor. Bunu aylık kullanırsa çok cüzi bir miktarda… Hatta belli, bir iki saat içinde kullanırsa para dahi ödemiyor. Yani böyle muhteşem bir sistem kurmuşlar. Böylece metrodan veyahut da toplu taşım aracından inen vatandaş evine kadar giderken, rahatlıkla bisiklet yollarından çok kısa bir sürede gidebiliyor hem de o gün bir antrenman yani idman yaptığı için de sağlık açısından da gerçekten faydalı oluyor.

Bu bakımdan, özellikle belediyelerimizden bu konuda gerçekten çalışma yapmalarını ve önce bu bisiklet yolları ve sistemi kuran ilk üç belediyeye de Bakanlığımızın maddi destekte, katkıda bulunacağını ifade ediyorum.

Ben böylece, hepinize sağlıklı bir ulaşım, sağlıklı bir hayat diliyorum. En derin saygılarımı sunuyorum efendim, sağ olun. (AK Parti sıralarından alkışlar)

BAŞKAN – Teşekkür ederim Sayın Bakan.
 
Scudo

MertSayın

Daimi Üye
Kayıt
31 Temmuz 2008
Mesaj
318
Tepki
198
Şehir
Edirne
Ne güzel bir gelişme, bisiklet yollarını hayata geçirecek ilk üç belediyeye de maddi destek vereceklerini vurgulamışlar. En yakın zamanda olumlu gelişmeleri görmek dileğim :) Paylaşım için teşekkür ederim