Zigana Faciası

paramedik34

Forum Bağımlısı
Kayıt
27 Temmuz 2008
Mesaj
618
Tepki
819
Şehir
Maltepe, Ümraniye, Şile
Hepimiz üzüldük..

Ölenlere Allah'tan rahmet yakınlarına başsağlığı diliyoruz.

Sıradan bir hafta sonu aktivitesiydi. Karda gezinti yaptılar. Ama küçük bir kural hatası yapılınca doğa affetmedi.

Bisiklet sporunu sevenlerin bir diğer ortak noktasıda diğer doğa sporlarına olan ilgisidir. Sonuçta bisiklet sporuda katagori olarak takım halinde yarışılmadıkça bireysel doğa spor grubuna girer.

Çoğunlukla bizlerde bisikletle yeni yerlere keşfe çıkmaya bayılırız. Issız yerlerde bisikletle özgürce dolaşmak benim için vazgeçilmez yaşam tarzıdır.

Ama yinede doğa ile şakalaşmam ve tedbirimi elden bırakmam. Daha önceki ''kamp yolculuğunda çadırı kuracağımız yeri nasıl seçmeliyiz...?'' başlıklı konuda yazmıştım: Güvenliğiniz için bir kaç altın kuralınız olsun ve bunları uygulamakta üşenmeyin. Forum içersindeki kampçılıkla ilgili sabitr konulardan faydalanmaya çalışın.

Siz siz olun doğanın izin vereceğini ama affetmeyeceğini unutmayın. Takmaktan sıkıldığınız kaskınızın bile neleri kurtarabileğini unutmayın.

Tolga AYLA
 
Scudo

Ümit Bozyılan

Daimi Üye
Kayıt
25 Temmuz 2007
Mesaj
358
Tepki
351
Şehir
Beykoz, İstanbul
çok kötü bir facia gerçekten. internetten araştırıp neler olduğunu öğrenince şok oldum. çok acı, talihsiz bir durum...
 
  • Beğen
Tepkiler: Blackspider

Spec

Forum Demirbaşı
Kayıt
22 Haziran 2006
Mesaj
474
Tepki
659
Şehir
istanbul
@alpinist63


O küçük kural hatası doğayı bilmeden doğaya çıkmaktı.

Yıldırım Güngör hocamın "Doğa Sporcusu Doğanın Dilini Bilmeli" başlıklı güzel bir yazısı var. Okumanızı tavsiye ederim.
 

alpinist63

Daimi Üye
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
280
Tepki
184
Şehir
İzmir, Şanlıurfa
Teşekkür ederim Andaç
Yıldırım Hoca'nın yazısından şu alıntıyı almak istedim.
Üzerine basa basa söylüyorum bu bir dağcılık kazası değil. Bir doğa yürüyüşü yürüyüş kazası. Ancak her sırtına çanta takan dağcı kabul edildiği için henüz eğitim alan bu grup da dağcı olarak kabul edildi ve tüm fatura dağcılara kesildi bile. Kazanın analizini aşağıda kısaca yapacağım ama öncelikle bunu vurgulamak istese bir şey söylüyor ama hiç kimse kalkıp da dürüstçe: “Gitmemeleri gerekirdi. Parkurdan çığ düşeceğini anlamalılardı. Faaliyet iptal edilmeliydi” diyemiyor. Çünkü ne yazık ki çığ hakkında birçoğunun hatta oraya giden kurtarmacıların bile çok fazla bir şey bilmiyor.

Yıldırım Hoca bu yazıyı yazarken sanırım ufak bir ayrıntı, -aslında büyük bir ayrıntı- unuttu. Dr. Erhan TERZİ Türkiye Dağcılık Federasyonunun Dış ilişkiler kurulunda yönetim kurulu üyesidir. Burada Dağcılık Federasyonu' da kamuoyunun tepkisinden çekindiğinden olsa gerek Erhan TERZİ' nin dağcı olmadığı açıklamıştır.
 
  • Beğen
Tepkiler: İLKER TAŞ

Spec

Forum Demirbaşı
Kayıt
22 Haziran 2006
Mesaj
474
Tepki
659
Şehir
istanbul
@alpinist63


Evet ama gruptaki insanların yürürken çektiği fotoğrafları görmüştüm televizyonda , fotoğraftaki kişilerin tozlukları bile yoktu. Ellerinde kazmaları yoktu. Yanılıyor olabilirim tabii ki ama bence dağcı bir grup değildi bu grup. En azından dağcılık faaliyeti değildi orası kesin. Kış faaliyetinde kazmasız tozluksuz dağcı grup olmaz. Zaten dağcı olsada olmasada fark etmez. Yapılan hatalar var sonuçta. Çığ parkurundan geçerken her kişi arasında en az 50 metre bırakılır. Teker teker geçilir böylece çığ oluşursa bütün grup değil sadece 1 kişi çığ altında kalır arkadaşları da onu kurtarır. Bu grupta olay farklıydı. Neredeyse bütün grup çığ altında kaldı. O kadar kişi çığ altında kalınca zaten kurtulmak için pek şansları da yok. Dağ başına yardım gelmesi çok zor. Vaktiniz de çok sınırlı.

Çığ altında ortalama yaşam süresi 30 dakika , oksijen yetersizliğinden dolayı 30 dakika içinde ölebiliyorsunuz. Yeterince hava boşluğu varsa etrafınızda bu süre uzuyor. Çığda ölüm daha çok oksijen yetersizliğinden geliyor hipotermiden değil bu nedenle çok daha hızlı geliyor ölüm.

Bilgisizlik veya ihmal sonucu çığ riski öngörülememiş. Keşke olmasaydı. Keşke çığ testi yapıp kar tabakalarını inceleselerdi , keşke riski görüp geri dönselerdi ve bunlar hiç olmasaydı.

Erhan Terzi'yi tanımıyorum ama federasyonda dış ilişkiler yönetim kurulunda bulunduğundan dolayı deneyimli bir dağcı olduğunu düşünüyorum. Ama görüyorsun işte tedbiri elden bırakınca doğa en deneyimlileri bile affetmiyor.
Ben kimseyi suçlamıyorum ama olaylara kader diyip geçmek de yanlış. Yapılan hatalar analiz edilmeli ders çıkarılmalı ki bir daha tekrarlanmasın.

Benim bu olaydan kendime çıkardığım ders: Dağcılık risklidir , doğa risklidir. Hele ki doğanın dilini bilmiyorsak veya gözlerimizi kapatmış , kulaklarımızı tıkamışsak , doğanın bize söylediklerini duyamıyor , gösterdiklerini göremiyorsak çok daha da risklidir. Hiçbir zaman kendime aşırı güvenim olmamalı , basit bir yürüyüşte bile tedbiri elden bırakmamalıyım. Yoksa doğa affetmeyebilir. Kışın yapıtığım basit bir doğa yürüyüşü bile böyle kötü sonuçlanabilir. Gideceğim bölgede en son ne zaman yoğun yağış olmuş kaç santim birden yağmış , bölgede sıcaklık önceki günlerde sıfır üstüne çıkmış mı , çıktıysa ne kadar süre boyunca çıkmış. Bunlar çığ riskini arttıran faktörlerdir. Kışın faaliyet yapacaksam bunları faaliyet öncesinde ciddi bir şekilde takip etmeliyim. Bölgeye vardığımda karda çığ testi yapmalı , tabakaları incelemeli çığ riski hakkında fikir elde etmeliyim.
Gereksiz riske girmemeliyim. Karda şiddetli tabakalanmalar varsa yakın zamanda aşırı kar yağışı olmuşsa , doğa bana gelme diyorsa gitmemeliyim. Gerekiyorsa faaliyetimi iptal etmeliyim. Sonuçta ben doğayla yarışmıyorum ki , zaten istesem de yarışamam çünkü doğanın gücü yanında ben hiçbirşeyim. Ancak doğa izin verdiği ölçüde faaliyetlerimi gerçekleştirebilirim.
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
ölümler ölümler
çok acı verici çok
ölen insanlara allahtan rahmet dilerim
kederli ailelerine sabırlar dilerim
ülke olarak trafikte yaptığımız hatalardan tutunda
bisiklete binerken yaptığımız hatalara artı doğa sporlarında
yaptığımız hatalara kadar bizde bana bir şey olmaz zihniyetimidir nedir
hep davet ederiz tehlikeyi riski
biz yanlış ve cahilce bir riske giriyoruz
bizi uyaranlara kızıyoruz başımıza bir olay gelince acı çekiyoruz çabuk unutuyoruz aynı hatalara devam ediyoruz
şimdi bunun neresi doğru
başka bir örnekmi istersiniz ölen 20.000 yakın insanı ben hiç unutmadım
1999 depremi ve eli kulağında istanbul depremi ve hiç bir şey yapılmıyor
susuyoruz ve kaderimizi bekliyoruz istanbulun alt yapısını önceden düşünecektik
görüyorsunuz bir doğa sporundaki ihmalliğimizden tutunda her şeyde ihmalkarız biz
artık toparlanmalıyız
robocop
arka takım kaptanı
 

Gürsel A.

Forum Bağımlısı
Kayıt
10 Eylül 2004
Mesaj
1.387
Tepki
2.153
Şehir
İstanbul
Güzel yazı için teşekkürler.. Olayı iyi özetlemişsin..
Tam da bunun üzerine şunu yazayım:
Biz Şubat ortasında ve sonunda 2 kez Kızlar Sivrisi Kış Kuzey tırmanışı yapmak üzere plan yaptık, uçak bileti aldık. Ben kendime yeni bir dağ botu bile satın aldım..Ama 2 kez de yoğun yağış (kar tabii ki) yüzünden etkinliği iptal ettik. "Boşuna" masraf ettik ama hayatta kaldık..:)Belki bir şey olmazdı ama risk büyüktü..En gencimiz 47 yaşındaydı (yani deneyimliydik)ve aramızda Haldun Aydıngün gibi deneyimli bir dağcı lider vardı.

Üniversite yıllarında (1980'ler) para biriktirip Ağrı'ya tırmanışa gittik. 1 yıl hazırlık vs.'den sonra Ağustos ayında kısa bir süre yağan tipi yüzünden zirveye bir kaç yüz metre kala tırmanışı iptal ettik (önce 4 sonra 2 kişiydik). Tipi çok kısa sürdü ama biz dönüşe geçmiştik bile..Burda da belki bir şey başımıza gelmeyebilirdi ama ya gelseydi şimdi bu yazıları yazamıyor olacaktım:)

Herkese güvenli ve zevkli etkinlikler dilerim..


@andac
 
  • Beğen
Tepkiler: Nuri Kongur

sebo

Üye
Kayıt
18 Temmuz 2008
Mesaj
78
Tepki
39
Şehir
Trabzon
Umarım konuyu burda irdeleyenler parkuru görme zahmetini de gösterirler.Belki o zaman yorumlar daha bir sağlıklı olur diye düşünüyorum.