Sele baskısı ve zararı

reti

Üye
Kayıt
17 Haziran 2005
Mesaj
22
Tepki
31
Şehir
İzmir Karşıyaka
Merhaba, foruma yeni üye oldum ve ilk mesajım. Önce çok kısa olarak bu sporla ilgili kendimi tanıtayım. 15 yıldır sürekli bisiklet binerim. günlük ortalamam (uzun turlarım hariç) 20 Km civarı. 1 kez sahilden 12 günlük Alanya_İzmir etabım var (2 kişi idik) Bir çok kez antalya-alanya, antalya-fethiye, antalya-konya yaptım.

Şimdi sorum şu. Uzun süre bisiklet üzerinde kalanlar bilir. selenin baskısı direkt üreme organının kökündeki damarlara, sinirlere ve kaslaradır. Hatta bazan ayakta pedal basıp o bölgeyi rahatlatırken kanın yeniden devir daimi ile uyuşukluğun giderken verdiği acıyı hissedersiniz..

Ben bu yüzden son 2 yıldır uzun turları, bisiklet üzerinde üzün süre pedal basma olayını bıraktım.

Ancak şimdi yine uzun tur planaları yaparken (dağ bisikleti ile ile) kendime internetten kendime bu kez bir dağ bisikleti araştırırken bu siteyele karşılaştım foruma üye oldum.

Bu olay hakkında ne düşünüyorsunuz. İlerde kısır olmak veya erkeklik gücünün azalması sizi korkutmuyormu?

Bunun bir önlemi varmı?
 
Scudo

Gürsel A.

Forum Bağımlısı
Kayıt
10 Eylül 2004
Mesaj
1.387
Tepki
2.153
Şehir
İstanbul
Selam. Bisiklet yüzünden kısır kalma konusunda bir ara Reha Muhtar TV de yaygara yapmıştı. Ben de ona "dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip Çin'de ana ulaşım aracının bisiklet olduğunu ve bunu nasıl açıklayacağını" sordum e-posta ile. Tabii ki cevap gelmedi. Arkadaşlar günde 8-10 saatiniz bisiklet üstünde geçmiyorsa korkmaya gerek yok..Ama her gün çok uzun süreler sele tepesindeyseniz ve de seleniz de çok adi bir şeyse (böyle olma olasılığı çok az ama.) o bölgedeki uyuşma uzun sürebilir ve bu durum "iktidarı" zedeleyebilir(miş) Hepsi bu. Merak edecek bir şey yok..(diye düşünüyorum)..Doktorumuz ne der bilemem.
 

reti

Üye
Kayıt
17 Haziran 2005
Mesaj
22
Tepki
31
Şehir
İzmir Karşıyaka
toplum mühendisliği fiilen yapılan birşey olsa da yasadışı ve insanlık dışıdır. eski bir mesaj olmasına bakmadan sildim. dikkat edin.
tayfur
 

Gürsel A.

Forum Bağımlısı
Kayıt
10 Eylül 2004
Mesaj
1.387
Tepki
2.153
Şehir
İstanbul
Reha Muhtar'ın demek istediği "bisiklet her koşulda kısır yapar" idi.. Yani az veya çok ya da rahat veya rahatsız seleden bahsetmemişti. Benim de tepkim buna idi..
Dediklerine tabii ki katılıyorum.. Ama haftada binlerce km bisiklet binenlerin bile kısır vs olduğunu duymadım.. Duyan varsa söylesin..Hepsinin çocukları var gayet sağlıklılar..Tabii ki istisnalar olabilir ama bu konu genele yayılmış bir şey olsaydı duyardık.. Tıp adamlarına danışmak lazım..
Selamlar
Gürsel
 
  • Beğen
Tepkiler: sonEr´´

reti

Üye
Kayıt
17 Haziran 2005
Mesaj
22
Tepki
31
Şehir
İzmir Karşıyaka
Bu tip şeyler pek duyulmaz sanırım. Kimse bu konuda konuşmaz, kısırım ben çok bisiklete bindim o yüzden demez. Bu tip rahatsızlıklarda gizlilik esastır. Doktorlarla bile zor anlatır hastalar sanırım.

Bu konuyu açtığım günden beri internetten yaptığım araştırmalar sonucunda sert selenin bayan bisikletçilere de zararlı olduğunu iddiaları ile karşılaştım. Bazı bayanlar malum bölgesinin görüntüsünün hoş olmadığını, bundan rahatsız olduğunu anlatırmış doktorlara. Bunun sonucunda yapılan bir araştırmaya göre sonuç sert seleye geliyor.
Çocukken, tam gelişme evresinde bisiklete binen kızlarda, bisiklet selesi yaptığı baskı neticesinde, dış kısım yağ tabakasının gelişmesine engel oluyor. Sonuçta da iç dudaklar dışarıdan görünür halde kalıyor. Bence bu gayet mantıklı bir neden.
 

unspoken

Üye
Kayıt
1 Ocak 2006
Mesaj
3
Tepki
0
aslında önemli bi konu bende merak ediyorum açıkçası.. fikri olup da paylaşmak isteyen arkadaşlar olursa sevinirz.
 

bikergrrl

Forum Bağımlısı
Kayıt
18 Ocak 2006
Mesaj
1.096
Tepki
763
Butun cocuklugum bisiklet uzerinde gecti, ortaokul, lise yillarimin buyuk bir bolumu de, yaris bisikletim halihazirda Gursel'in dukkanda, selesi de kazik gibi, sizin bahsettiginiz gibi bir fizyonomik degisimle karsilasmadim.. bana kalirsa bu dar kot giy kisir kal hurafeleri ile ayni rafta, ancak doktor degilim, bilemem..

Bir zamanlar yelken yapanlarin kucuk parmagindaki eklem disa donuk olur zannederdim, sorfcu bir arkadasim vardi kucukken, onun oyleydi, halat cekmekten oldugunu zannederdim, son 20 yildir buldugum her firsatta yelken yapiyorum, en yogun yelken bastigimiz gunler sonrasinda dahi bir kac nasirdan baska vukuat yok..

Fizyonomik kalici degisimler bildigim kadariyla generasyonlar sonrasinda ortaya cikar.. vulva bir omur boyu bisikleye binmekle sekil degistiriyorsa, ben de bebekligimden beri yuzdugum icin solungac cikarmaliyim :D

National Geographic'de cep telefonlari ciktigi, daha fazla bilgisayar kullanildigi ve basparmaga fazlasiyla yuk bindigi icin evrimsel degisiklikler sonucu ileriki "generasyon"larin basparmaklarin simdikilere oranla daha uzun ve guclu olabilecegi uzerine bir yazi yayinlamisti..

yani sizin her gun her gece bisiklete binmeniz, hemen hemen hic inmemeniz, sonra oglunuzun, kizinizin pedala kitlenmis bir hayat yasamasi, ve onlarin cocuklarinin vs vs vs.. ONDAN SONRA kisirlik ya da organlarda fiziksel degismelerden bahsedebiliyor olmamiz gerek.. en azindan mantik bunu soyluyor..

endisesiz surusler...
 

tayfur

Forum Bağımlısı
Kayıt
22 Mayıs 2005
Mesaj
1.621
Tepki
1.025
Şehir
İstanbul
mantık olmasa bile evrim TEORİSİ öyle diyor. tabii etkisinin görülmesi için TEORİK olarak milyonlarca yıl gerekiyor. evrime inanmıyorum o ayrı, alakasız bir konu.

kısırlık olayına gelirsek. Erkekler anatomik yapıları sebebiyle kazalardan doğabilecek veya baskıyla oluşabilecek hasarlara daha yatkınlar. bayanlarda bisikletle ya da çok ciddi travma olmadıkça kazalara bağlı kısırlık zor gözüküyor. olmaz değil tabii. bisiklet selesinin kısırlık yaptığı ben bildim bileli (çok yaşlı değilim ama olsun :) ) dolaşan bir efsanedir. dayanağı basitdir: testislere devamlı baskı var, zarar görür, düşüncesi. selede düzgün oturursanız uygunsuz yeriniz ÇOK DA ezilmez. :)

bir aralar silindir şeklinde seleler vardı, kısırlığa karşı diye reklamı yapılıyordu. pek tutmadı.

erkek cinsel organı vücudun dışındadır. çünkü sperm üretimi 35 derece sıcaklıkta yapılabilir. içerisi ise 37-38 civarındadır. bu organlar devamlı aynı pozisyonda durmazlar. hassas bir yapıları olduğu için sabit durmaları zarara yatkın olmalarına sebep olurdu. etraflarındaki doku sayesinde hareket olanakları geniştir. testisler ise selenin sebep olduğu baskıya karşı pozisyon alma yetisine sahiplerdir.

bisikletin sebep olduğu kesinleşmiş kısırlık vakası ben internetteki bilimsel sitelerde yaptığım araştırma sonucunda bulamadım. belki de vardır ama kesinlikle sık hatta nadir bile görülen birşey değil. hemen hemen hiç görülmeyen birşey.

normalde resimlerle açıklama yaparım ama bu konuda öye yapmamanın daha uygun olacağını düşündüm. :)
 
  • Beğen
Tepkiler: çirkin

tayfur

Forum Bağımlısı
Kayıt
22 Mayıs 2005
Mesaj
1.621
Tepki
1.025
Şehir
İstanbul
sn bikergrrl bahsettiğiniz şey evrim. reti'nin söylediği ise adaptasyondur. yani çocuklarında da labiae bu halde oluyor demiyor. bisiklete binenlerde değişiyor diyor. zor da olsa mümkün.
 
  • Beğen
Tepkiler: haldun989
Kayıt
28 Mart 2006
Mesaj
8
Tepki
3
Şehir
İstanbul
Merhaba, bence öyle görünüyor ki burada asıl sorun seleye(selenin kendisi de sorun olabilir) oturuş ve bisikleti sürüş tarzımızla ilgili bir sorundur bu.

Bir gazetede, doktorların çok çukurlu, tümsek, engel bulunan yollarda selenin testislere aşırı şekilde baskı ve darbeler uyguladığı ve bunların da kısırlık vakasını arttırdığını ayrıca dağ biskletçilerinin büyük tehlikede olduğunu belirtiyorlardı. Bu bana çok mantıklı geldi çünkü asıl kısırlık vakasını arttıran önemli unsurlar fiziksel darbeler ve baskılardır.

Bu konuda yapılacak en önemli şey de, fiziksel etkilerden korunmaktır. Örneğin yolda tümsek, çukur gibi engeller var ise bu engeller geçilirken oturmak yerine mutlaka ayağa kalkık vaziyette pedallanmalıdır. Çok ağır darbeler sperm kalitesini düşürür ve kısırlık oluşur.

Benim okuduklarım ve bildiklerim bunlar...

Hepinize mutlu günler...
 
  • Beğen
Tepkiler: msavsa

akinm

Aktif Üye
Kayıt
17 Mart 2006
Mesaj
103
Tepki
20
Şehir
Bornova/İZMİR
reti arkadaş biz yazın izmir antalya turu yapacağız sen daha once oralada pedal çevirmiş biri olarak bize bikac tavsiyede bulunabilirmisin cok sevinirim
şimdiden teşekkürler
not: turlar organizasyonlar bölümünde yarı türkiye turu olarak oda açtık
 

tayfur

Forum Bağımlısı
Kayıt
22 Mayıs 2005
Mesaj
1.621
Tepki
1.025
Şehir
İstanbul
lütfen konuyla alakasız mesajlardan kaçınalım.
bölüm moderatörü
 
  • Beğen
Tepkiler: Özcanak
Kayıt
29 Temmuz 2005
Mesaj
5
Tepki
1
Şehir
Ankara/Alanya
slm. bisiklete çok uzun süre binmek zaten sadece o konuda bir çok fiziksel rahatsızlığa neden olur o nedenle kıyafet-sele-süre seçimine bunu sürücü ayarlamalı die düşünüyorum ancak ağırlık merkezini önde tutmak ve selenin uç kısmını biraz eğmek binmeye mecbur olduğun durumlarda geçici rahatlık sağlar...
 

Mr. Biggs

Üye
Kayıt
14 Şubat 2007
Mesaj
93
Tepki
41
Şehir
Çankaya-Ankara
@soğukdüş

Merhabalar;
Evet, bende yaptığım araştırmalar sonucunda esas zararın -sizin söylediğiniz şekilde- sürüş tekniği ile ilgili olduğu sonucuna vardım..
Wikipedia'dan ulaştığım bilgiye göre;

Riding a bicycle for prolonged periods of time with a poor cycling technique can still cause problems for both men and women due to a reduced blood flow in the crotch area.
"Kötü sürüş tekniğiyle sürülen uzun süreli bisiklet sürüşleri, erkeklerde ve kadınlarda bacak arası bölgesindeki kan akışının azalmasından ötürü problemlere neden olabilir.

Some men — recent survey data indicates around 5% — may ultimately get erectile dysfunction problems if a poor cycling technique is used with prolonged pressure on the perineum.
"Bazı erkeklerde -son zamanlardaki araştırmalarda yaklaşık yüzde 5- cinsel organ ile anüs arasına kötü sürüş tekniği ile uzun süre baskı yapılırsa ereksiyon olamama problemleri meydana gelebilir".

Both men and women may also get reduced sensitivity in the crotch.
"Hemde kadınlarda ve erkeklerde bacak arasındaki (crotch) duyarlılığı azaltabilir."

This issue is more related to the cycling technique than the saddle type, although there are special.
Sorun, sele tipinden ziyade sürüş tekniği ile daha fazla alakalıdır, selenin özel olmasına rağmen.


Some useful techniques to reduce crotch pressure while cycling include
Bisiklet sürerken bacak arasındaki baskıyı azaltır bazı sürüş teknikleri:

-Ensure your saddle is horizontally aligned.The front too upwards aligned will directly increase the perineum pressure, while a downwards alignment will reduce the sit bone support of your pelvis, again resulting in an increased perineum pressure.
-Selenin yatay hizalı olmasını sağla. Ön yukarı doğru çok kalkıksa, bacak arasındaki basınç doğrudan artacaktır, aşağı doğru hizalıyken leğen kemiğinin kemik desteği azalacak ve gene bacak arasındaki basınç artarak sonuçlanacaktır.

-Make it a habit to stand up occasionally, such as on hills
-Arasıra ayağa kalkmayı alışkanlık haline getir, mesela yokuşlarda.

-Adjust how you sit from time to time. For example, try to sit closer to the rear when cycling on hills and only sit on the nose for brief periods.
-Zamandan zamana oturuşunu ayarla.Örneğin, yokuşlarda sürerken daha arkaya ve kısa periyotlarda ise sadece öne oturmayı dene.

-Try to sit up now and then without leaning forward as much
-Burda ne demek istediğini anlamadım.:)
 

Bibendum

Forum Bağımlısı
Kayıt
19 Aralık 2004
Mesaj
760
Tepki
463
Şehir
Zübüşler Diyarı
Ya peki bu olay kadınlarda nası bir baskıya sebep oluyo ?....
Merak ettim bilgisi olan yazsın. Özellikle Dr. Tayfur...
 

goLdenskuLL

Aktif Üye
Kayıt
20 Mart 2006
Mesaj
163
Tepki
52
Şehir
ankara
sele tipi önemsiz denmiş ama bence etkiler. mesela sürücü çok fazla offroad yapmıyorsa, nispeten geniş selelerin baskıyı azaltacağını düşünüyorum.

(link)

bu seleyi kullanan arkadaşlarım çok rahat olduğunu ve performansı fazla etkilemediğini söylüyorlar. siz nedersiniz _?
 

Mr. Biggs

Üye
Kayıt
14 Şubat 2007
Mesaj
93
Tepki
41
Şehir
Çankaya-Ankara
@goLdenskuLL

Önemsiz değilde, göreli olarak daha az önemli demişler..
Mesele baskıyı azaltmaksa, özel yapım seleler bunu kısmen sağlayabilir herhalde..
 

Bibendum

Forum Bağımlısı
Kayıt
19 Aralık 2004
Mesaj
760
Tepki
463
Şehir
Zübüşler Diyarı
Sele baskısı bayanlarda nasıl sonuçlar doğuruyor yokmu bi cevap yazacak arkadaş ?....
 

Kamil

Daimi Üye
Kayıt
9 Kasım 2006
Mesaj
282
Tepki
63
Şehir
İSTANBUL
Bahsedilen sorunlar her bisikletçi için geçerli mi?Yani,ben günde 2-3 saat bisiklete biniyorum ama sürekli biryerlerden inip-çıkıyorum,atlıyorum.Bisiklete binme sürem az ama ben de çok sarsıntılı sürüyorum.Gerç'i anlattığınız gibi sarsıntılı yerlerde ayağa kalkıyorum.Ama konu hassas olduğu için yine de tedirgin oldum ve sormak istedim:Ben de risk grubuna dahil miyim?Yoksa risk sadece,çok uzun süre bisiklet kullananlar için mi geçerli?