Ellerdeki sinsi uyuşmalara dikkat

jale dural

Üye
Kayıt
17 Mayıs 2009
Mesaj
39
Tepki
104
Şehir
istanbul
Merhaba herkese, bu bilgileri motosiklet sürücüleri için yazmıştım ama aynen bisiklet sürücüleri için de geçerli. Hatta daha da geçerli diyebilirim. Çünkü motosiklette belli modellerde sorun azalabiliyor ama bisiklette her sürücü için el bileği bilinçli olmayı gerektirecek bir risk altında. Ayrıca sizlere iz, bel, boyun vb. konularda da zaman zaman bilgiler gireceğim. Soru da sorabilirsiniz. Gözlemlediğim kadaryla motora-bisiklete sağlıklı binebilmek henüz öncelikli değil sevgili ikitekerseverler arasında. Oysa, bedeniniz hazır değilse motora ve hiçbirzaman da hazır olması için gereken bilincli tutumu bilinçaltımızda kayıt altına almazsak, motora binmek eziyete dönüşen bir hayatı bize sunan sonuçları beraberinde getirebilir. Belki de yıllarca seve seve, sağlıklı olarak motora binebilecekken, bilinçli olamayan alışkanlıkların birikimi sonucu, ömür boyu motorun keyfini hiç süremeyebildiğimiz gibi, günlük yaşamımızın da etkilendiği sonuçlar silsilesi ile başbaşa kalabiliriz. Şom ağızlılık değil bu, sadece medeniyetin bize sunduklarını kullanırken, bilinçli olmak için ufak bir hatırlatma benim çabalarım umarım işinize yarar.

ELLERDEKİ SİNSİ UYUŞMA KARPAL TÜNEL SENDROMU
Motora biniyorsunuz, belki bir arazi sürüşü, veya şehirlerin bozuk yollarının titreşimi sadece bedeninizde değil, el bilekleriniz ve kollarınızda da kendini hissettiriyor. Zaman zaman ellerinizdeki belli belirsiz uyuşma ile iniyorsunuz belki motordan, parmaklarınızı açıp kapatarak...Hani uyuşmayı gidermek istercesine, kan dolaşımını arttırmak için... İlk üç parmakta bir elektriklenme hissi duyuyor musunuz bu uyuşuklukla beraber arada sırada?
Geceleri ağrıyor mu elleriniz ,bazen sizi uyandırabilecek kadar? Ellerinizi silkelemek isteği, masaj yaparak ovma isteği duyuyor ve böylece rahatsızlık hissini bir süre geçirebiliyor musunuz?

Bu tip şikayetleriniz varsa hemen bir doktorla görüşmenizde fayda var. “Karpal Tünel”
el bileği kemiklerinin ilk sırası ile bunlara çapraz olarak ve bunların üzerinde geçen bir bağ tarafından oluşturulan anatomik bir yapıdır. İçinden elin normal olarak başparmağın iç taraf yüzeysel duyusunu, işaret parmağın, orta parmağın ve yüzük parmağında duyusunu taşıyan orta sinir geçer. Karpal Tünel Sendromunda ise işte bu orta sinir sıkışır ve elde uyuşma ağrısı, el hareketlerinde kontrol kaybı, iğnelenme ve karıncalanma gibi hissizlik şikâyetleri olabilir. Bu şikâyetler tipik olarak orta sinirin etki alanı olan ilk üç parmakta görülür.

Bu hastalığın tanısının konulabilmesi için şikayetlerinizi paylaşacağınız doktorunuza muayene olmalısınız. EMG testi uygulanarak doktorunuz kesin teşhisini koyacaktır. Doktorunuz ilk etapta sizden eliniz için analjezik etkili antienflamatuar ilaçları kullanmanızı isteyebilir. Ancak ağrıya karşı el ve bileği sarmak pek önerilmez.. Harabiyete uğrayan sinirin baskı altında kalmasına neden olabilecek bir uygulama olduğu için sarmaktan kaçınmakta fayda vardır.

Sinir harabiyetinin derecesine göre doktorunuz ağrı kontrolünü sağlayan ilaç uygulaması yapabilir. Ama genelde sinir harabiyeti daha çok artmadan ,cerrahi müdahale ile sinire etki eden kuvvetlerin ortadan kaldırılmalısı önerilir.Bu uygulama hastanede yatmayı gerektirmeyen bir uygulama olup, avucta bileğe yakın bir kısımda küçük bir kesi yapılarak sıkışmaya sebep olan bağ dokusunun rahatlatılması şeklinde uygulanır. Bir, bir buçuk ay sonra iyileşme tamamlanmış olur.

Karpel tünel sendromu, en bilinmeyen rahatsızlıklardan biri. Bileğimi incittim diyiveriyor insanlar. Motorda sürüş halinde olmanın ötesinde park ederken ve manevra yaparken dahi zemin müsait değilse ister istemez el ve bileklere güç yükleniyor ters açılar ile. Bu da vehameti arttırıyor.

boyun fıtığı da fazlasıyla sık rastlanan bir durum. Hayır, bizim insanlarımız yıllarca hareketsiz kaldıktan sonra, masa başı çalışıp, kireçlenmiş sırtlar, sık sık sinyail veren boyunlarla ,yanlış eylemlerle günlük hayatta içiçe bulundukları için bel sorunlarıya sıkıfıkı haldeyken motor kullanmaya başladıkları için, ki bu konuda sadece genel bir bakış açısı olduğunu söylemek istiyorum yazdıklarımın,boyun fıtığı da olasılığı çok yüksek bir arıza. Eh ikisi aynı andan olmaz mı ? olabilir tabii ki..Tek vurguamak istediğim bu konuyu es geçmemeleri insanların.

Çünkü motor öyle bir duygu ki, güven, karizma, özgürlük, aşk, her şey... Böyle bir durumu, önlenebilecek bel, boyun, el, bilek, omuz, sırt, diz vb problemler karşısında aciz birşekilde acı çekerek gölgelemek yazık olur. Bence motora binmenin o harikulade duygusunu, sağlam bir beden, omurga ve eklemler ile yıllarca keyifli bir rüyaya dönüştürmek çin elimizden geleni yapmalıyız. Ben bu konuda sadece önayak olmak istiyorum o kadar.

Evet, bisiklet ve motorcularda sık görülüyor ama maalesef farkına varmıyorlar bu sebepten olduğunun, oysa bilek içlerinin gidonda aşağı doğru sarkacakmış gibi kıvrık tutularak basınç uygulanması ve sürüş sırasındaki titreşim bunu arttırıyor..Sadece racinglerde değil, her model için eğer duruş şekli motorda omurganızın rahat etmesini sağlayacak bir pozisyonda değilse tüm yükü el bileklerine ve bele yüklemeye başlıyor sürücüler. El bileklerinin gidona tutuşu dik bile gelse, kıvrık olmasa da,oturuş dengesinde omurga doğru pozisyonu yani ergonomik dengeyi bulamıyorsa, sırt, karın, omuzlar yeteri kadar güçlü ve kontrollü değilse, vücut ağırlığı el bileklerine ,bele ve boyuna fazlasıyla binebiliyor

Ancak kesin olan birşey var, sürekli motordaysanız,bisikletteyseniz omurlarınız arasında sıkışma olur , titresim, basınç, rüzgara direnç, düşme, savrulmaya direnç, merkezkaç kuvvete direnç, kask vb. ye direnç, ani durma, kalkma, dengeleme vb. her konuda... Bunlar omurlar için ciddi travmalardır.

Alltta bir link var. Orada omurların üzerinde gezin. C omurları 7 tane.. boyuna aittir. T omurları sırta aittir. L omurları bele.. S ise kuyruksokumu. Motosiklette, hele enru veya racing ise C omurlarına basınç çok fazladır. Bir de kaskı ekleyin. Linki açtığınızda sayfanın ortasındaki omurga da C omurlarına tek tek mouse ile gidin. Sağ tarafta bir beden var. Sol tarafta da daha büyük bir resim. Sağdakinde her omura mouse ile dokunduğunuzda -tıklamaya gerek yok-ta nerelere kadar uzanan sinir ağına karşılık geldiğini görürsünüz. Mesela C1 omuru tüm bedene aittir. Yani kask ile özellikle racingde ve endro da oturuşta kaskın baskı veya ağırlık yaptığı omur.

(link)

Aşağıya inin. L omurlarına.. Bakın l4- l5 omurlarına mouse ile geli, belden ayakucuna dek olan sinirlere etki ediyor. Yani bel zaten en sakatlanan bölge. Uzun zamandır bunun savunusu ile yazıyorum ya burada zaten. karın güçlendirin mutlaka diye. beli korse gibi tutan karın. Eğer bel omuru rahatsızsa ayak ucuna dek uyuşur bölge bölge. Yatarken bu basıç yatış şekline göre değişir.. yüzüstü yatırsanız daha da kötüdür. Karın altına yastıkla yatarsanız yüzükoyun yatışlarda iyi olacaktır. Sırt üstü ve yan yatışlarda da, bacak arasına ve diz altına yükseklik koymalıdır. Ama bunlar çözüm değildir.

Hem de soldaki resme de bakın. Her omurun üzerine geldiğinizde, o omura karşılık hangi iç organınızın etkilendiğini gösterecektir. Mesela c2 de baş bölgesi etkili.. Gözler burun.. Hani deriz ya "ah başım çoook ağrıyor" her seferinde ilaç... da nereye kadar. Asıl sorun ne peki*?İlaç ağrıyı giderir, gerçek sebebi örter.. gerçek sebep örtüldüğünde tedavi olunmaz, ve sorun gitgide artar gizli gizli... İşte burada Chiropractic devreye giriyor. Bu nedir demeyin... Of offf.. Aslında ne çok konu var... Ama kimse araştırmıyor... Ve ne kolay çözümler var.. Kimse bilmiyor ve öğrenmek istemiyor.. İlaçla sorunları bastırın, zevk alıyorsunuz diye, önlemleri almadan bilinçsiz davranın diyen birisi mi var herkesin kulağının dibinde minik bir şeytan gibi acaba...O şeytan aslında kapitalist düzenin ta kendisi.. Ticari dünya. Hastalansınlar tedavi olsunlar tüketsinler yenisini alsınlar vb vb ben gene duramazsam duramam... Soruları alayım bari. Belki birilerine yardımımız olur. İlgilenen birileri varsa... sevgilerimle...

Bakın mastercare diye bir aleti onun için öneriyorum zaten. Bu aletin muhakkak surette, motor kullana, bisikletci, uzun üsre direksiyonda oturan, masabaşı çalışan, darbeli spor yapan... Herkesin evinde olması lazım. Bu 15 derece eğimle sizi güvenli sarkıtır. daha yüksek açılar zarar verebileceğinden uzmanla çalışmak lazımdır. ama 15 derecelik baş aşağı eğim, omurların arasındaki basıncı rahatlatır. hele bir de basit bir kaç egzersizle gerçekten çok iyi sonuçlar alırsınız.
 
Scudo

Baki Berk Kayalar

Forum Bağımlısı
Kayıt
7 Ocak 2007
Mesaj
1.576
Tepki
1.208
Şehir
TCDD 1. Bölge - İzmit
Sol elimin serçe parmağı uzun sürüşlerde uyuşabiliyor ve bazen uyuşma hissi haftalarca hissediliyor. Çok rahatsız edici bir durum. Ellerimin gidon üzerindeki konumlarını sık sık değiştirirsem, jelli eldiven ve yumuşak elcik kullanırsam uyuşma durumunun ortadan kalkacağını düşünüyorum.

Teşekkürler..
 
  • Beğen
Tepkiler: Aydın Akyokus

jale dural

Üye
Kayıt
17 Mayıs 2009
Mesaj
39
Tepki
104
Şehir
istanbul
Evet kesinlikle etkili olacaktır. Ayrıca şunu da unutmayın. Bakın yazıda bir link verdim orada hareketli animasyonla hangi omurların basısıs nerelre etkiliyor diye.. Botyun omurlarında sinirlere olan basınç da parmaklara etki edebilir. Yani sadece karpel tünel değil, sürüş pozisyonundaki boyun duruşunuz da etkilidir. Sğlıklı sürüşler dilerim.
 

sertel

Aktif Üye
Kayıt
1 Mart 2009
Mesaj
107
Tepki
110
Şehir
antalya
merhabalar jale hanım,
linke bakmak mümkün olmadı hata veriyor..
 

jale dural

Üye
Kayıt
17 Mayıs 2009
Mesaj
39
Tepki
104
Şehir
istanbul
(link)

Teşekkür ederim uyardığınız için. Evet bu linkten daha rahat bakabilirsiniz. Ortada omurga var solda omurlara denk gelen organlar ve sağda da sinir ağı. Dolayısıyla boyun omurlarında göreceksiniz ki en üstteki omur, bedenin en ucuna dek etkili olabiliyor ve her organımıza da. Dolayısıyla serçe paröağımıza da önceki yazan arkadaşımız gibi olabilir... En üstteki omur, yanlış duruş, 10-15 sene önce geçirilmiş bir trafik kazası vb. nedenlerle bize benzer sorunlar yaşatıp kendini hatırlatabilir. Aynı zamanda racing sürüş tipinde başın sürekli duruşu ensede sıkışmaya sebep olabilecektir. Mutlaka belli egzersizlerle desteklenmesinde fayda var .. sevgilerimle.
 

Hasan Çağri

Forum Bağımlısı
Kayıt
12 Ağustos 2006
Mesaj
4.541
Tepki
4.701
Şehir
Bostancı, İstanbul
Bisiklet
Specialized
Gerçekten verimli bir yazı olmuş elinize sağlık...

İki sene önce annem KARPAL TÜNEL SENDROMU sebebi ile ameliyat olana kadar pek bilgim olmayan bir durumdu. Ama araştırınca çok ciddi olduğunun farkına vardım... Dünyada şuan bisiklet sekötünde Karpal Tünel Sendromunun önüne geçmek ve sağlıklı sürüşler yapabilmek amaçlı elcikler üretiliyor. Bunların başında Ergon ve Specialized markalarının ürettiği modeller geliyor... Bu elcikler sürüş esnasında bileklerinin kırılmasını yani aşağıya doğru sarkmasını önleyerek bilekten geçen sinirlerin sıkışmasına engel olmuş oluyor... Ayrıca gidonu kavramnıza engel olmadığı içinde kontrolü azaltmıyorlar. Ayrıca doğru kadro boyu seçimi doğru konumlandırılmış sele ve oturuş pozisyonu omurlanıza binen yükü de değiştiriyor... Bu performasınızı etkilediği gibi sağlığınıza doğrudan etkilemiş oluyor... Bu yüzdendir ki biz Specialized Türkiye çalışanları bu konuda her sene eğitim alıyor ve bisiklet severleri en rahat ve sağlıklı bisiklet sürüşüne kavuşturmaya çalışıyoruz...
 

jale dural

Üye
Kayıt
17 Mayıs 2009
Mesaj
39
Tepki
104
Şehir
istanbul
Çok çok doğru. Sahilde bisiklete binerken onlarca bisikletliyi durdurup yanlışını düzeltmemk için kendimi zor tutuyorum. Dinlemiyorlar çünkü birkaç kez iyi niyetle denedim.. Tatlı bir dille anlatmaya göstermeye kalktım ama... ne gidon boyunu ne sele boyunu değiştirtemedim. Hele el tutuşları.. Facia.. Abanıyorlar resmen. Bel ağrıdıkça iyice bileklere abanıyorlar. Dizler yanlara ve karna çekiliyor.. bel berbat.. Ama sonra "bisiklete binmek bana yaramıyor" diyorlar.. Bilinçlendirmek lazım. Madem öyle Specialized Türkiye çalışanları olarak bir festival vb yapın. Doğru oturuş , sürüş vb. hakkında insanları bir platform kurup bilgilendirelim. Yararlı da olur. Yaz başı hem... Kitapcıklar da dağıtılır hem fotoğraflı.. Karpel nedir kısaca fotolu gösterilir, neler olursa bedende buna karpal denir, ne olursa, bel- boyundur, diz sorunları için ne yapmak lazımdır... vb vb.
 

Hakan Yazman

Forum Bağımlısı
Kayıt
31 Ekim 2004
Mesaj
3.960
Tepki
5.442
Şehir
Alanya/İstanbul
Yazı için çok teşekkürler Jale Hanım, benim de zaman zaman sol el parmaklarımda uyuşma oluyor bazen, bazen de olmuyor, bisiklet üzerinde değilken herhangi bir sorun yok, daha ziyade yarış bisikletinde oluyor, sanırım kilo ve bisiklet değişimlerinin de bununla ilgisi var performans tipi sürüşte daha yatık olduğunuzdan ellere binen yük artıyor, yine kilo artışınında da aynı şekilde.
Benim bilmek istediğim benim gibi zaman zaman oluyorsa, kronik değilse üzerinde durmak gerekir mi ve zamanla kalıcı ciddi bir sorun olur mu.
Teşekkürler.
 
  • Beğen
Tepkiler: çirkin

jale dural

Üye
Kayıt
17 Mayıs 2009
Mesaj
39
Tepki
104
Şehir
istanbul
Hakan bey merhaba,
Evet genellikle sürüş pozisyonu ve o dönemki basıncı etkileyen etmenler, kilo, yokuşaşağı inişlerin çokluğu, titreşimin fazlalığı vb. bu durumu dönemsel de yaratabilir. Bu dönemsel durum bir anda süreklilik kazanabileceğinden, özellikle boyun, ve bilek güçlendirme ve destek tedbirlerini almakta fayda var. Çünkü süreklilik kazandığında yatakta bile sizi uyutmayacak hale gelebiliyor ve ameliyat kesin hale geliyor. Spesalized Türkiyenin bahsettiği elcikler belki iyi bir çözüm olabilir. Omuza dek uyuşma boyun sorununu daha çok akla getiriyor. O ndenle boyun egzersizleri düzenli yapmanızda büyük fayda var. Ayrıntılarıyla yazdım adım adım uygulayabilmeniz için.Sorularnız olursa yazabilirsiniz. Selamlar.
 
  • Beğen
Tepkiler: hakano

bislet

Daimi Üye
Kayıt
29 Temmuz 2008
Mesaj
342
Tepki
229
Şehir
türkiye
Düz dağ bisikleti gidonu yerine klasik şehir bisikleti gidonu bu şikayetleri yokedebilir.
Eskiden bu düşünülerek gidonlar öyle yapılmış şimdi nedense her bisiklet hatta şehir bisikletleri bile düz gidon tipinde.
 

Erhan22

Aktif Üye
Kayıt
11 Kasım 2008
Mesaj
105
Tepki
221
Şehir
Edirne
@jale dural

Çok güzel bir fikir.Yapılacak Seminer-festival veya adı her ne olursa. klüpten 1-2 arkadaşı göndeririz,onlarda almış oldukları bilgileri bizlere aktarırlar konu ile bilgimiz olur. bir görev düşerse elbet seve seve yerine getirebiliriz.
Teşekkürler.
 

jale dural

Üye
Kayıt
17 Mayıs 2009
Mesaj
39
Tepki
104
Şehir
istanbul
Aslında daha da güzeli, hem bu festival vb. yapılmalı hem de bisiklet satışı yapılan heryerde bisiklet ile beraber verilecek kitap ve cd hazırlanmalı kısa kısa özetli. Eminim çok etkili bir hediye de olacaktır.Bence bu konulara bir firma veya firmalar sponsor olmalı...
 

sertel

Aktif Üye
Kayıt
1 Mart 2009
Mesaj
107
Tepki
110
Şehir
antalya
sayın hasan çağrı
2 gün evvel bu elciklere ulaşma şansım oldu,doğrusu yakın zamanda işe yarayıp yaramadığını (en azından kendimde)bildireceğim
doğrusu ellerin tamda uyuşma geçirdiği bölgeyi desteklediği kesin
şimdiden faydalı olacağını umuyorum...
 

jale dural

Üye
Kayıt
17 Mayıs 2009
Mesaj
39
Tepki
104
Şehir
istanbul
Konuyu okuyan ve bilgileriyle de destek çıkan herkese teşekkürler.... sağlıklı sürüşler..
 

Hakan Yazman

Forum Bağımlısı
Kayıt
31 Ekim 2004
Mesaj
3.960
Tepki
5.442
Şehir
Alanya/İstanbul
Tekrar merhaba Jale hanım, cevabınız ve bilgiler için çok teşekkürler, bugün 208 km lik bir antrenman yaptık, gün boyunca (7-8 saat) 5-10 kere kadar uyuşma sorunu geldi gitti, bazen elimi salladım, bazen el pozisyonumu değiştirdim, ama bir şekilde kendiliğinden kayboluyor ve çok sorun olmuyor , geçen sene ilk yol bisikletinde gurupla sert antrenmanlar yapmaya başladığımda çok daha şiddetli oluyordu uyuşma adeta bisikletin gidonunu hissetmekte sorun yaşıyordum, bu sene daha iyi, sanırım daha da iyiye gidecek, bir de çocukluğumda sol el bileğimin üzerine düşmüştüm, sol bileğim sağdakinden biraz daha farklı kemik yapısı sanırım bu da tetiklemiş olabilir sorunu. Bunun dışında geçenlerde aldığım specialized eldivende de carpat tuneli için özel bir dizayn destek uygulandığı yazıyordu kağıdında, fazla deneme şansım olmadı eldiveni ama yine de ilgilenenlerin aklında bulunsun. Selamlar saygılar.
 
  • Beğen
Tepkiler: ZekiAlper

evr3435

Üye
Kayıt
13 Mayıs 2009
Mesaj
58
Tepki
80
Şehir
istanbul
eveeet sanırım büyük bir problemimi daha sizler sayesinde çözeceğim..
şimdilik öyle çok ağrı sızı yok ama uyuşmalar olduğu doğru.. daha büyük problemler yaşamadan ayarlarımı kontrol etmemde fayda var sanırım..
çok teşekkürler :)
 

sertel

Aktif Üye
Kayıt
1 Mart 2009
Mesaj
107
Tepki
110
Şehir
antalya
bilgiler için teşekkür ediyorum size Jale hanım.
ve özellikle yazınızda ki "göbek deliği omuriliğe çekilir şekilde oturunuz" bilgisine katılıyorum.
Bisiklette dengeyi istediğiniz şekilde aktarabilmek için bahsi geçen bu bölge gerçekten çok önemli..
ancak sinsi uyuşmalar sadece ellerde olmuyor;
ayakların pedala değdiği yerde,
kalçanın seleye değdiği yerde de bu uyuşmalar dert halini alıyor.
Şimdilik bu konularda da kendi üzerimde deneyimlerde bulunuyorum.
sonuçları size ve katılımcı arkadaşlara birbir sunmak büyük zevk olacak
saygılarımla
 

Baki Berk Kayalar

Forum Bağımlısı
Kayıt
7 Ocak 2007
Mesaj
1.576
Tepki
1.208
Şehir
TCDD 1. Bölge - İzmit
Kalçanın seleye değdiği yerde olan uyuşmalar uzun süreli aralıksız sürüşlerde oluşuyor. Mesela 20-25 kilometre hiç durmadan gidince. Tabi arada bir seledeki oturma pozisyonumuzu değiştirirsek bu uyuşma derdi ortadan kalkabilir.
 
  • Beğen
Tepkiler: sertel

oğuz tüm

Daimi Üye
Kayıt
26 Mayıs 2009
Mesaj
315
Tepki
161
Yaş
31
Şehir
Kktc
İsim
Oğuz
Bisiklet
Salcano
başıma böyle birşey gelmedi ama gelmemesi gelmiyicek olması değildir tesekkürler bilgiler için yararlı bi paylaşım