Uluslararası İstanbul Müzik Festivali’ne doğru

lepidoptera

Forum Demirbaşı
Kayıt
6 Kasım 2007
Mesaj
458
Tepki
419
Şehir
Samsun
İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Borusan Holding sponsorluğunda 6-30 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek 36. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali’nde dünyaca ünlü sanatçıların yer alacağı 22 etkinlik yer alacak.
İSTANBUL - Festivalin tanıtımı dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Şakir Eczacıbaşı, festivalde 22 ilginç konserin yanı sıra bazı yenilikler de bulunduğunu ifade ederek, bunlardan en önemlisinin soprano ve müzikolog Çimen Seymen’in 17. yüzyıl Avrupa ve Osmanlı saray müzik ve danslarını buluşturan yeni projesi “Müsenna” olduğunu söyledi.
Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık da aradan geçen 36 yılda festivalin köklü bir uluslararası sanat etkinliği, İstanbul’un da uluslararası kültür ve sanat etkinliklerinde bir çekim merkezi haline geldiğini kaydetti.

Türkiye’nin AB tam üyeliği vizyonu ile yürütülen reformlarla çok önemli mesafeler katettiğini belirten Kocabıyık, “Ancak son zamanlarda bazı AB üyesi ülkelerde, toplumlarda Türkiye’nin tam üyeliğine karşı bir direnç olduğu da aşikardır. Bu doğrultuda temel meselemiz Türkiye’nin doğru bir şekilde tanıtımı ve toplumlar arası kuvvetli bir diyalogdur. Festivalimiz bu açıdan ülkemizin en önemli kozlarından biridir” diye konuştu.

Kocabıyık, Borusan olarak 2010 ve sonrasında Avrupa’daki diğer festivallerle de işbirliği içinde olacaklarını, İstanbul’u ve festivali tüm Avrupa’ya daha etkin şekilde tanıtmak imkanı bulacaklarını dile getirdi.

FESTİVALDE NE VAR?
İstanbul Müzik Festivali Direktörü Yeşim Gürer Oymak ise festivalde bu yıl 2 senfoni orkestrası, 5 oda orkestrası ve 6 oda müziği konseri ile 3 resital, 4 vokal müzik, 1 barok ve Osmanlı saray müziği ve 1 aile ve çocuk konseri olmak üzere 22 etkinlik yer aldığını söyledi.

Festival programını oluştururken öncelikle uluslararası klasik müzik alanının en önde gelen toplulukları ve sanatçılarına yer vermeye özen gösterdiklerini belirten Oymak, programda Türk seyircisinin yakından tanıdığı Gidon Kremer, Kremerata Baltica, Zürih Oda Orkestrası, Frank Peter Zimmermann gibi sanatçı ve toplulukların yanı sıra Helene Grimaud, Angelika Kirchschlager, Elina Garanca, Gabriela Montero ve Johannes Moser gibi bugüne dek Türkiye’de hiç konser vermeyen müzik dünyasının en seçkin isimlerinin de bulunduğunu kaydetti.

İLK KEZ BİR ARAYA GELECEKLER
Oyman, festival programında farklı bileşimler ve yaratıcı konser programları oluşturarak, festivali müzikseverler için daha heyecan verici bir hale sokmayı amaçladıklarını belirterek, şöyle devam etti:
“Bu bağlamda geçtiğimiz yıl başlamış olduğumuz, daha önce bir arada çalmamış olan müzisyenleri bir araya getirdiğimiz ‘festival buluşmaları’ dizisine bu yıl da devam ediyoruz. Bu karşılaşmalar, ‘festival buluşmaları’ dışında da devam ediyor. Örneğin, Borusan Yaylı Çalgılar Dörtlüsü ilk kez Hüseyin Sermet ile birlikte çalacaklar. Milli Reasürans Orkestrası’nın solistleri Özgür Aydın, Muhiddin Dürrüoğlu ve Alexander Melnikov ilk kez Mozart’ın 3’lü konçertosunu seslendirecek.”

Festivale katılacak sanatçılara belli temalar sunduklarını belirten Oymak, piyanist Gabriela Montero’nun resitalinin ikinci yarısında barok eserlere yer vereceğini ve seyircilerden gelen istekler üzerine doğaçlamalar yapacağını anlattı.

AÇILIŞ KONSERİ AYA İRİNİ’DE
Bu yıldan sonra festival açılış konserlerini yurt dışında başarı kazanmış genç solistlerle yapma kararı aldıklarını bildiren Oymak, açılış konserinin 6 Haziranda Aya İrini Müzesi’nde gerçekleştirileceğini belirtti. Oymak, Rostropovich tarafından “Yeni viyolonsel kuşağının en başarılı temsilcilerinden” diye nitelendirilen Benyamin Sönmez’in açılış konserinde Wiener Kammerphilharmonie’nin solisti olacağını belirtti.

Oymak, bu yıl festivalde yer alacak Tekfen Filarmoni Orkestrası’nın “Yeni Dünya Eski Dünya” başlıklı konserinin dünya prömiyerinin Aya İrini Müzesi’nde gerçekleştirileceğini kaydetti.

Yeşim Oymak, 17. yüzyıl Avrupa ve Osmanlı saray müzik ve danslarını bir araya getiren “Müsenna” projesinin, festival çerçevesinde Topkapı Sarayı’nda yer alan en önemli müzikolojik çalışma olduğunu ifade etti. Topkapı Sarayı’nda sultana hizmet eden Polonyalı müzisyen Ali Ufki’nin el yazmalarından yola çıkıldığını belirten Oymak, Türk ve Fransız sanatçıları bir araya getiren bu önemli projenin, soprano ve müzikolog Çimen Seymen tarafından oluşturulduğunu anlattı.

Projeyle Ali Ufki’nin el yazmalarındaki eserler, 350 yil sonra ilk kez Topkapı Sarayı’nda barok müzik repertuvarı ile buluşacak. Konserde, tiyatro sanatçısı Cüneyt Türel de anlatıcı olarak yer alacak. Koreografisini Christine Grimaldi’nin üstlendiği proje, Fransız Kültür Merkezi işbirliğiyle gerçekleştirilecek.

OPERA
Oymak, Aya İrini’nin özellikle vokal müzik açısından çok elverişli olan akustiğinin dünya opera sahnelerinin en büyük yıldızlarının peşinden koşmalarına neden olduğunu söyledi. Yeşim Oymak, günümüzün genç ve gözde mezzosopranolarından Avusturyalı Angelika Kirchschlager’in Aya İrini’de vereceği konserde, bir şefin yönetimi olmaksızın, küçük ve esnek bir topluluk bünyesinde çalma fikrinden esinlenerek bir araya gelen müzisyenlerden oluşan Camerata Bern’in sanatçıya eşlik edeceğini söyledi.

Ünlü kontralto Sara Mingardo’nun kendisi gibi Venedikli olan Vivaldi’nin eserlerinden oluşan bir repertuvarla Concerto İtaliano eşliğinde Aya İrini’de konser vereceğini belirten Oymak, günümüzün en ünlü kontrtenoru Andreas Scholl’un, Handel’in eserlerinden oluşan “Aşk Düellosu” adlı çalışmasını Accademia Bizantina ve soprano Helene Guilmette ile sunacağını kaydetti.

Oymak, festivalin, mezzosoprano Elina Garaca’nın Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşliğinde Aya İrini Müzesi’nde vereceği konserle son bulacağını ifade etti.

ÇOCUKLAR İÇİN ÇİZGİ FİLM EŞLİĞİNDE KLASİK MÜZİK
Genç kuşaklara klasik müziği sevdirmek ve geleceğin festival seyircilerini yetiştirmenin en önemli görevlerinden biri olduğunu belirten Oymak, çocuklar için çizgi film eşliğinde klasik müzik konseri verileceğini kaydetti. Oymak, Rengim Gökmen’in yönetmenliğini üstlendiği, karakterlerini müzik enstrümanlarının oluşturduğu üç boyutlu çizgi film ile konservatuvar öğrencisi müzisyenlerden oluşan Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası’nı buluşturan “Symfollies” projesiyle klasik müziği çocuklara eğlenceli bir yolla sevdirmeye çalışacaklarını bildirdi.

FESTİVAL OKULLARDA
Festivalde bu yıl ilk kez “Eğitim ve Sosyal Projeler” adı altında festival içeriğini destekleyen, sanatçıları izleyiciler, okullar ve genç müzisyenlerle buluşturan bir dizi etkinliği de hayata geçireceklerini dile getiren Oymak, bu kapsamda yapılacak etkinlikleri şöyle sıraladı:
“Piyanist Gabriela Montero İstanbul TED Koleji’ni ziyaret ederek, öğrencilerin besteledikleri kısa melodiler üzerine doğaçlamalar yapacak. Festivale ABD’den katılan Poetica Musica topluluğu Beşiktaş Anadolu Lisesi, Özel Şişli Terakki, Vefa Lisesi ve Robert Kolej’de ‘İki Amerika’nın Ritmi’ başlığını taşıyan festival konserinin bir özetini öğrencilere açıklamalı olarak sunacak. Razumovsky Ensemble İstanbul Modern Sanat Müzesi’nde Mozart’tan günümüze oda müziği repertuvarı üzerine uygulamalı bir sunum gerçekleştirecek.”

Oymak, bazı konserlerin öncesinde solistle sanat yaşamları üzerine sohbetler, konser programları ve besteciler hakkında kısa bilgilendirmeler ve gözlemlerin yer aldığı “konsere doğru” söyleşileri yapılacağını belirterek, bu etkinlerin tümünün ücretsiz olacağını dile getirdi.

BİLETLER 3 MAYISTA SATIŞTA
Verilen bilgiye göre, festivale Aya İrini Müzesi, Süreyya Operası, Arkeoloji Müzesi, Türker İnanoğlu Maslak Show Center ve Bulgar Kilisesi ev sahipliği yapacak.

Fiyatları 15 YTL ile 300 YTL arasında değişen biletler, 3 Mayıstan itibaren Biletix aracığıyla satışa sunulacak.

Sanatseverler, bilet alırken İKSV ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin gençleri kültür ve sanatla buluşturmayı amaçlayan yeni projesi “BitamBiöğrenci” kapsamında 15 veya 50 YTL’lik bir katkıyla İstanbul Müzik Festivali ve diğer etkinliklere 3 ile 10 arasında değişen sayıda öğrencinin katılmasını sağlayabilecek.(Alıntı)
 
  • Beğen
Tepkiler: Erim ve enis57
Scudo

lepidoptera

Forum Demirbaşı
Kayıt
6 Kasım 2007
Mesaj
458
Tepki
419
Şehir
Samsun
Defne Halman’ın sunuculuğunu yaptığı törende konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, yaşamını yitiren yüzyılın en büyük divalarından Leyla Gencer ve Türk operasına büyük katkıları bulunan opera sanatçısı Aydın Gün’ü saygıyla andığını ifade etti.

Leyla Gencer’in ses kayıtlarına genç kuşakların ve onu sevenlerin ulaşmakta zorlandığını belirten Günay, Bakanlığın, vefatının birinci yıl dönümüne yetiştirilmek üzere, Gencer’in ses kayıtlarını yapan tüm kişi ve kurumlarla birlikte bir albüm çalışması yapacağını söyledi.

Günay, ayrıca Safranbolu ve Polonezköy’den İtalya’ya Leyla Gencer’in görkemli yaşamını adına yakışır saygın bir kitap haline getirmeye çalışacaklarını vurgulayarak, böylece genç kuşakların da dünyaya yayılan efsaneyi daha fazla tanımasını sağlayacaklarını kaydetti.

Birçok güzel sanat etkinliğiyle sanatseverleri buluşturan İKSV’ye teşekkür eden Günay, İstanbul’un bu tür etkinliklerle daha fazla buluşması için büyük gayret gösterdiklerini söyledi.

İstanbul’un 2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti olma yolunda ilerlediğini, bunun, İstanbul için geç kalınmış bir niteleme olduğunu ifade eden Günay, “Bu vesileyle İstanbul’a karşı ihmalleri gidermeye çalışıyoruz. İstanbul’u hem sanat olarak, hem fiziki olarak dünyada hak ettiği yere taşımak konusunda sivil toplumla, aydınlar, sanatçılar ve İstanbul’da yaşayanlarla, İstanbul’u sevenlerle hep beraber işbirliği çalışmaları yapmaya gayret gösteriyoruz” diye konuştu.

TBMM’nin çıkardığı yasayla İstanbul 2010 projesine önemli bir fon ayırdığını dile getiren Günay, 2008 yılında Maliye Bakanlığının 250 milyon doları, İstanbul 2010 projesinde sarf edilmek üzere İstanbul 2010 Ajansına ayırdığını kaydetti.

ŞAKİR ECZACIBAŞI
İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Şakir Eczacıbaşı da Leyla Gencer’i hiç unutmayacaklarını belirterek, İKSV’de oluşturulacak müzede sanatçının piyanoları, fotoğrafları ve afişlerinin yer alacağını söyledi.

Gencer’in 1952’de La Scala’da yıldız olduğunu, 30 yıl başrol oynadığını anlatan Eczacıbaşı, Gencer’in sesini dünyaya duyurmayı başardığını söyledi.

Eczacıbaşı, Gencer’in üstlendiği her kişiliği büyük bir tutkuyla oynadığını, tam 78 yapıtı aynı tutkuyla oynadığını, ancak kendine ait bir yorum getirdiğini anlatarak, İtalya’da özellikle Milano’da kendisini herkesin tanıdığını kaydetti. Çağın son divası Leyla Gencer’in başarılarının, ödüllerinin kendisine Anadolu kökenini unutturmadığını, ölümünden birkaç ay öncesine kadar öğrenciler yetiştirdiğini ifade eden Eczacıbaşı, “Artık büyük diva Leyla Gencer’in zaman aşımına uğramayan o eşsiz sesini, boğaz sularına her baktığımızda özlemle hatırlıyoruz” dedi.

Eczacıbaşı, bir süre önce yaşamını yitiren diğer bir opera sanatçısının da İKSV’nin 18 yıl genel müdürlüğünü üstlenen Aydın Gün olduğunu belirterek, Türkiye’de operanın gelişmesine büyük katkıları olan İstanbul ve Ankara operalarının kurucusu Gün’ü saygıyla andığını kaydetti.

2008 ÖDÜLLER
İstanbul Müzik Festivalinin “Onur Ödülü”, bu yıl Avrupa ve ABD’de birçok önemli orkestrayı yöneten, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasının daimi şefi, Borusan Filarmoni Orkestrasının Genel Müzik Direktörü, Devlet Sanatçısı Gürer Aykal’a verildi.

Ödülünü Bakan Günay’dan alan Aykal, bu ödülü almaktan onur duyduğunu belirterek, ödülünü, 25 yılını verdiği Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasının, Ankara Oda Orkestrasının ve Antalya Devlet Senfoni Orkestrasının seçkin üyeleriyle paylaştığını dile getirdi.

Festivalin “Yaşam Boyu Başarı Ödülü” ise Katalan besteci, Barok müziğinin ustalarından, orkestra şefi Jordi Savall’a verildi.

Savall, Türkçe hazırladığı konuşmasında, “Bu harika şehirde böyle bir ödülü almaktan mutluluk ve büyük onur duyuyorum. Tüm kalbimle teşekkür ediyorum” dedi.

Jordi Savall, dünyayı daha güvenli hale getirmek için müziğe daha çok yer verilmesi gerektiğini ifade etti.

Ödül töreninin ardından, Leyla Gencer’in sahne aldığı operalardan derlenen bir film gösterildi.

Ardından, Gencer’in sesini çok beğendiği sopranolardan Yelda Kodallı sahneye gelerek, Verdi’nin La Traviata operasından “Addio del Passato” adlı aryayı seslendirdi. Kodallı’ya, şef Claudius Traunfellner yönetimindeki Wienner Kammerphilharmonie orkestrası da katıldı.

Festivalin açılış konserinde ise Wienner Kammerphilharmonie’ye, genç çellist Benyamin Sönmez eşlik etti.

KONSERLER
Festival kapsamında 7 Haziran Cumartesi günü, Venezuelalı piyanist Gabriela Montero, “Klasik Bir Akşam” başlıklı bir konser verecek. Montero’ya şef Claudius Traunfellner yönetimindeki Wiener Kammerphilharmonie’nin eşlik edeceği konserde, müzikseverlere Beethoven, Mozart ve Prokofiev’in eserlerinden oluşan bir repertuvar sunulacak.


Montero, ayrıca 9 Haziran’da da “Barok ve Ötesi” isimli konserle Aya İrini Müzesi’nde sahne alacak. Konserin ilk yarısında Liszt ve Busoni’nin Bach yapıtları üzerine düzenlemelerine yer verecek sanatçı, konserin ikinci yarısını ise barok eserler ve seyirciden gelecek istekler üzerine doğaçlamalara ayıracak.

Festival Buluşmaları’nın ilkinde, 10 Haziran Salı günü Topkapı Sarayı Kubbealtı Divan-ı Hümayun’da Laurent Korcia, Michel Portal ve Michael Wendeberg müzikseverlerle bir araya gelecek. Kemanda Korcia, klarnette Portal, piyanoda Wendeberg’in yer alacağı konserde, G. Enescu, B. Bartok, M. Ravel, G. Gershwin, M. Portal, L. Korcia, J. Brahms, F. Poulenc’in eserlerinden parçalar seslendirilecek.

Bulgar Kilisesi’nde ise 12 Haziran Perşembe günü “İki Amerika’nın Ritmi” adlı konserde gitar sanatçısı Oren Fader, flüt sanatçısı Barry Crawford ve soprano Eleanor Valkenburg’dan oluşan Poetica Musica sahne alacak. Konserde üçlü, Copland’dan Lauro’ya, Hoover’dan Piazzolla’ya uzanan bir programla müzikseverleri Kuzey ve Güney Amerika’da sihirli bir yolculuğa çıkaracak.

Aynı tarihte Süreyya Operası’nda “3 Piyanist, 3 Konçerto” başlıklı konser izlenebilecek. Konserde şef Hakan Şensoy yönetimindeki Milli Reasürans Oda piyanistler Alexander Melnikov, Muhiddin Dürrüoğlu ve Özgür Aydın eşlik edecek. Konserde dinleyicilere Beethoven, Bach ve Mozart’ın eserlerinden oluşan bir repertuvar sunulacak.

Klasik müzik, caz ve folk ögelerini rock çatısı altında toplayarak 40 yıl boyunca müzik dünyasının gündeminden düşmeyen Jethro Tull, 40. Yıl Dünya Turnesi kapsamında bugün İstanbul Arena’da sahne alacak.

FİLM GÖSTERİMLERİ
Osmanlı Bankası Müzesi’nde 12 Haziran Perşembe günü, “Ülke ve Dünya Tarihinden Öyküler” teması altında “Küllerinden Doğmak/Born out of the Ashes” adlı belgesel film gösterimi yapılacak. Yönetmenliğini Enis Rıza’nın yaptığı belgeselde, Kuzey Kafkasya’nın Ruslar tarafından işgali ile yaşanan savaşlar sonrasında 1864 yılında zorunlu olarak göç ettirilen Çerkezler konu alınıyor. Belgeselde, Anadolu’nun farklı coğrafyalarında yerleşimler kuran Çerkezlerin, ikinci, üçüncü ve dördüncü kuşakların tanıklığı ile göçleri, yeni yurtlarını nasıl kurdukları ve onları özgün Çerkez toplulukları yapan yaşama biçimleri anlatılıyor.

SERGİLER
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (İSMEK) kursiyerlerinin “İSMEK 11. Genel Sergisi”, 7 Haziran Cumartesi günü, Feshane Uluslararası Fuar Kongre ve Kültür Merkezi’nde açılacak. Sergide, 190 bini aşkın kursiyerin yıl boyunca ürettiği el emeği eserleri sergilenecek. Çeşitli etkinliklerin de gerçekleştirileceği sergi, 15 Hazirana kadar açık kalacak.

Cemile Baybura eğitmenliğinde tezhip öğrencilerinin eserlerinin yer aldığı karma sergi, 10-19 Haziran tarihleri arasında Sultanahmet’teki Caferağa Medresesi’nde görülebilecek.

GÖSTERİLER
Uluslararası dansçı ve koreograf Sevillalı Beatriz Rubiales Romero, 8 Haziran Pazar günü Kadıköy Halk Eğitim Konser Salonu’nda sahne alacak. Romero’ya gecede, kendisine Manuel Milan Garcia flamenco gitarla, Angela Saenz Delgado da cante ile eşlik edecek. Pera Flamenco Dans Topluluğu’nun da değişik koreograflarla yer alacağı gecede, Bata de colalı eteklerin ve kastanyetlerin sesleri ile Flamenco dans rüzgarı esecek.

Genel sanat yönetmenliğini Mustafa Erdoğan’ın yaptığı Anadolu Ateşi Dans Topluluğu’nun yeni gösterisi “Troya”, 10 Haziran Salı günü İstanbul Gösteri Merkezi’nde izlenebilecek.

ETKİNLİKLER HAKKINDA AYRINTILI BİLGİSİ İÇİN iksv.org