Tiroid yetmezliği ve kortizol yağ yakımı

gokhancan

Forum Bağımlısı
Kayıt
9 Haziran 2008
Mesaj
797
Tepki
661
Şehir
istanbul/bayrampaşa
Arkadaş daha öncede belirttiğim gibi bireysel çabalarınızın boşa gitmemesi için bu konu hakkında bilgi sahibi olmalısınız.

Kısaca burada neden doktor a gidilmesi gerektiğide öğrenilmesi gereken bir durumdur.

Aşağıdaki gibi acıklanmıştır.

Tiroit yetmezliği metabolizmayı yavaşlatan ve bu nedenle kişilerde önceki kilolarına göre %15-30 oranında kilo alınmasına neden olan bir hastalıktır. Bu nedenle tiroit bezi yetmezliği tedavi edilmeden kilo vermek çok zordur. Tiroit hormon ilaçları (Levotiron veya Tefor gibi) ile hastaların çoğunda tedaviyle birlikte kilo verme oluşursa da hastaların % 17’si kilo veremez. Özellikle menopozdaki kadınlarda bu durum daha sık görülür. Hem menopoz hem de tiroit yetmezliği kilo vermeyi engeller.

Tiroit bezi yetmezliği olmadığı halde kilo vermeye çalışan kişilerde belirli bir kilo verdikten sonra kilo kaybının azaldığı veya durduğu bir dönem oluşur. Bu durum vücudun kendini koruma mekanizmasıdır. Vücudumuz daha fazla kilo verilmesine direnç göstermeye başlar. Bu direnç tiroit hormonlarının azalmasıyla olabildiği gibi bazı başka hormonların salınmasının artması ile de oluşur. Kalori alımı yani yenilen gıda alımı azaldıkça vücudumuzda bulunan T4 hormonunun T3 hormonuna dönüşümü azalır ve sonuçta hücrelere giren ve etkili olan T3 azaldıkça metabolizmamız yavaşlar ve kilo veremeyiz.

Kalori alımı azaldıkça yani diyet yaparken az yemek yedikçe vücudumuzdaki yağlardan salgılanan Leptin isimli hormon kanda azalır. Azalan leptin hormonu ise beyindeki iştah merkezini uyararak iştahı artırır ve gıda alınmasını sağlar.

Kilo vermeyi engelleyen hormonlardan birisi Ghrelin hormonudur. Bu hormon mideden salgılanmakta ve kana karışarak beyine ulaşıp yemek yemeyi artırmaktadır. Kilo vermek için diyet yaparken bu hormon kanda artmakta ve daha fazla kilo verilmesini engellemektedir. Bu hormonun salgılanmasını önleyecek bir ilaç ise henüz yoktur.

Bazı minerallerin eksiklikleri de kilo vermeyi engeller. Manganez, krom çinko, kalsiyum ve magnezyum eksikliği özellikle çok önemlidir. Bu minerallerde saptanan eksikliklerin tedaviyle düzeltilmelidir.

T4 hormonunun T3’e dönüşmesinde selenyum minerali de etkili olduğundan kilo veremeyen kişilerde selenyum eksikliği olup olmadığına bakılması gerekir. Selenyum eksikliği varsa bu eksiklik giderilir. Ayrıca çinko, demir, bakır mineralleri de T4’ün T3’e dönüşümünde etkilidir. Bu minerallerde eksiklik olup olmadığına da bakılması gerekir.

Omega-3 alımını artırmak kilo vermede faydalı olabilir. Omega-3 yağ asitleri tiroit hormonlarının hücrelerdeki etkisini artırmaktadır.

Kanda insülin hormonu yüksek ise kilo vermede sıkıntılar oluşur. İnsülin yüksekliğini azaltmanın önemli bir yolu şeker yükü yüksek olan karbonhidratları yememektir. Beyaz ekmek, şeker, makarna, patates, kek, tatlı, çikolata gibi şeker yükü fazla gıdalar insülin hormonunu kanda iyice artırarak kilo vermenizi önler. Bu gıdalar yerine tam buğday unundan yapılmış ekmek (köylü ekmeği gibi), kepekli makarna, nohut, kuru fasulye, mercimek, bezelye, sebze ve meyvelerle beslenmek gerekir.

Tiroit yetmezliği olan hastalarda metabolizma yavaşladığından alınan karbonhidratların (unlu, şekerli gıdaların) sindirilmesi veya parçalanması ve kandaki şekerin hücrelere girmesi zorlaşır. Bu nedenle vücut daha fazla insülin salgılayarak kan şekerini düşürmeye çalışır. İnsülin arttıkça da iştahta artma ve kilo alma oluşur. İnsülin hormonundaki yükselmeler gün içinde kan şekerinde düşme yaptığı için de yorgunluk, baş dönmesi, bitkinlik, öfkelenme, birden sinirlenme, bağırma ve açlık hissi oluşur. Sizde bu belirtiler varsa kan şekerinizde düşmeler oluyor demektir. Bunu anlamak için 3-4 saatlik şeker yükleme testi yaptırmanız gerekir.

Stresli kişilerde stres hormonu dediğimiz kortizol artmaya başlar ve artan kortizol hormonu da kan şekerini yükseltir.

Yukarıda söz edilen faktörler hipotiroidili bir hastada kilo almaya, kan şekerinde düşmelere neden olur. Eğer kilo veremezseniz ileride bu defa şeker hastalığı gelişir.

Bu nedenle karbonhidrat ve yağdan fakir bir beslenme ile ve egzersiz yaparak kilo vermeyi denemelisiniz.

İyi beslenmenize ve egzersiz yapmamıza rağmen zayıflayamıyorsanız doktorunuz size bazı ilaçlar verecektir. Bu ilaçlar zayıflamanıza yardımcı olur.

Hipotiroidili hastalarda selenyum desteği almak T4 hormonunun T3’e dönüşümünü artırarak dokulardaki tiroit azlığını veya metabolizma yavaşlamasını artırmaya faydalı olabilir. Bu nedenle selenyum ölçümü yaptırınız. Eksiklik varsa doktorunuz size selenyum desteği için ilaç verecektir.

Kilo veremeyen tiroit yetmezlikli hastalarda T4 (Levotiron veya Tefor) ve T3 ilaçlarını birlikte almak bazen faydalı olabilir. TSH hormonunu 1.5-2.5 arasında tutacak şekilde doktorunuz bu ilaçları ayarlayacaktır.

Yukarıdaki önlemlere rağmen kilo veremeyen kişilerde altta yatan diğer nedenleri araştırmak gerekir. Bunlar depresyon, stres, uyku bozuklukları, bazı mineral ve vitamin eksikleri ve gıda allerjileri olabilir. Özellikle selenyum, çinko, ve demir eksikliği varsa bunların tedavisi kilo vermeniz açısından çok önemlidir.

Bazen TSH hormonu normal olduğu halde kilo veremeyen hastalarda anti-TPO antikoru yüksek olabilir. Anti-TPO antikor yüksekliğinde tiroit bezinin çalışmasında hafif bozukluklar olabilir. Çok hassas TSH ölçümleri ile bu durum anlaşılabilirse de gizli tiroit yetmezliğin tanısı için TRH testi yapılabilir. TRH sonrası 25nci dakikada TSH 15’den yüksek çıkarsa tiroit bezi az çalışıyor demektir.

Özetle; tiroit yetmezliği olan kişiler kilo veremiyorsa şu nedenler araştırılır:

1. İlaç yeterince alınıyor mu? TSH düzeyi istenen seviyede mi? TSH düzeyi 1-1.5 düzeyine indirmekle kilo verme sağlanabilir.

2. Gıda allerjisi olup olmadığını araştırmak gerekir. Gıda allerjisi varsa kilo vermede sıkıntı olur.

3. Kanda insülin düzeyine bakılır. İnsülin yüksek ise ona yönelik tedaviler uygulanır.

4. Kalori azaltılmasını yeterince yapmamış olabilirsiniz

5. Selenyum, B vitamini, yağ asitleri, magnezyum ve kalsiyum eksikliğiniz varsa kilo veremezsiniz

6. Psikolojik stres varsa düzeltilmelidir. Stresi olan kişilerin kilo vermesi zordur.

7. Kanda anti-TPO antikoruna bakılır. Yüksek ise ona yönelik tetkik ve tedaviler yapılır.

8. Diğer hormon bozuklukları olup almadığı araştırılır (Kortizol eksikliği, yumurtalık kistleri, prolaktin hormon yüksekliği, kan kalsiyum azlığı gibi).

saygılar.
 
  • Beğen
Tepkiler: Ali Hekimoğlu
Scudo

Arseyus

Daimi Üye
Kayıt
20 Aralık 2015
Mesaj
298
Tepki
213
Şehir
Yeraltı Dünyası
Hayırlı günler arkadaşlar.

Beslenmeden anlayan birisine çok ufak bir soru sormak istiyorum. Metobolizması hızlı çalışan birisinin tıkasa basa yemeden spor yapmadan kilo alabilir mi? Evet biraz tuhaf bir soru ama bunu sormamım sebebi ben spor yapsam bile iştahım açılmıyor dolayısıyla 1 saatte bisiklet sürsem 5 saate sürsem yiyeceğim yine en fazla bir porsiyon yemektir fazlası bende şişkinlik yapıyor sonrası ise lavaboya çıkmak zorunda kalıyorum yani tüm bunlar metobolizmanın hızlı olmasından dolayı.

Bu konuda çok ciddi anlamda bir fikre ihtiyacım var bisiklet sürdüğüm için dahada zayıflıyorum buda özellikle bilek kol ve omuzlarımda ciddi ağrılara neden oluyor yine birileri bana diyebilir ki beslenmiyorsun ben bunu kabul ediyorum zaten demek istediğim ne kadar enerji yakarsam yakayım 1 porsiyondan fazla yiyemiyorum ve çok yediğimde ise metobolizmanın hızlı çalışmasından dolayı lavaboya çıkıyorum ve yediklerimin ne kas yapıyor nede düzgün bir fayda veriyor lütfen spor salonlarını önermeyin söz konusu önce metobolizmaya çözüm bulmak eğer bunun çözümü yoksa ben zayıflığa razıyım çünkü tıka basa yemek işkenceden başka bir şey değil.
 

E.r.k.a.y

Üye
Kayıt
27 Mart 2016
Mesaj
47
Tepki
71
Şehir
Kocaeli
Bisiklet
Sedona
@Arseyus

Merhaba,

Öğünlerde ne yediğiniz de önemli...
1 porsiyon ne yiyorsunuz?

Kalori olarak yüksek öğünler tercih etmelisiniz bence.
 
  • Beğen
Tepkiler: amoush00

Arseyus

Daimi Üye
Kayıt
20 Aralık 2015
Mesaj
298
Tepki
213
Şehir
Yeraltı Dünyası
@E.r.k.a.y Genelde pilav makarna ekmek gibi hem kalorosi hemde karbonhidrat yüksek yiyecekler tüketmeme rağmen bir sonuç alamıyorum bi ara protein destekli şınav barfisk bir kaç hareketlerle 5 kilo felan almıştım fakat işin kötüsü şu ki çok zor şartlarda kilo alıyorum ve 1 hafta spor'u ve beslenmeyi bıraksam aldıklarım son sürat geri gidiyor. Biliyorum kilo için spor ve beslenme şarttır ama ben aşırı yemek tükettimi şişiyorum ve acıkmadığım sürece yemek yemeyi sevmiyorum dediğim gibi şişiyorum.

@Serkan Mıstınoğlu
Hocam açıkçası gitmedim. Yani kilomdan takıntılı olmadığım için gitme gereği hissetmedim. 5 Aydır bende bisiklet sürmeye başladım ve bu sporu çok sevdim hobi olarak sürüyor keyif alıyorum fakat akabinde zayıflıyorum halsiz kalıyorum belki Forum'da benim gibi metobolizması hızlı çalışan aynı durumda olupta çözüm bulan birileri oluyor die konu açtım.
 

Road_Runner

Road Runner
Kayıt
24 Nisan 2010
Mesaj
5.999
Tepki
25.898
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Cervélo
Bence bir ara gidin. Çünkü bir problem olduğu kesin, ilerde daha büyük sorunlara yol açabilir. Korkmayın, hap verecek :)
 

SOZUAK

Forum Demirbaşı
Kayıt
30 Nisan 2016
Mesaj
564
Tepki
778
Yaş
49
Şehir
Ankara
İsim
Barış SÖZÜAK
Başlangıç
1985—86
Bisiklet
Bianchi
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
Gaitaniza baktirin tenya vs parazit olmasin. Ayrica SIK yemeye calisin. Su icip midenizi genisletin. Ama bunlar saglikli iseniz buyuk ihtimal baska bir sorun cikacak sizde insallah yoktur tabi temennim fakat aksatmadan ic hastaliklarina gidin oradan yonlendirirler. Bu hizli metabolizma isi degil.
 
  • Beğen
Tepkiler: gugus ve Arseyus

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
@Arseyus

doktora gözükün,benim metabolizma hızlı çalışır ,fiks 65 kiloyum ,boy 1.74 ,hep aynıdır değişmez,8 yıldır idmanlardayımdır,bu işin evveliyatı 1976 'da başlar,kol bilek bel ağrısı yıllarca çekmedim,ciddi sakatlık yaşamadım dizden sakatlanmadım,doğru beslenmeye devam ettim aşağıya demirbaşlarımı yazdım ,

yaz-zeytinyağlı fasulye ayşe kadın,mercimek çorbası,kuyruk yağı,yumurta ile omlette yazın az kullanırım kuyruk yağını,her gün hindistan ceviz yağlı kahve,kuru üzüm fındık ,türlü kuzu etli,kefir,kaymak,tam organik buğday ekmeği 1 haftada biter,yoğurt,bazen pilav,bazen makarna,abartmadan ,organik salça,tam yağlı peynir,lor peynir,yeşil siyah zeytin ,yeşil çay ve tarcın (çay içine)sucuk abartmadan ,ıspanak yumurtalı,içecek portakal suyu doğal ayran doğal,maden suyu ayran karışımı,domates ,yeşillik ,salatalık,sirke.mevsim meyvesi abartmadan

kışın,brokoli,kuşkonmaz,karnabahar,kefir kaymak,türlü kuzu etli,ıspanak yumurtalı bol bol ,kuyruk yağlı omlet ,
mercimek erişteli,bulgur tadında kuru fasulye tadında ,turşu,meysim meyvesi abartmadan ,işkembe çorba yaparım ve paça ve kemik suyu içerim ,kemiğin iliğini emerim.

dışarda yemek asla yemem ,festfood 'larla işim olmaz.tabaklar dolusu döner yemem,uzun etaplarda işkembe çorba ve paça bana yarar tek lahmacun kıymalı,
kesin olarak unlu ve şekerli hiç bir şey yemem .
 

Arseyus

Daimi Üye
Kayıt
20 Aralık 2015
Mesaj
298
Tepki
213
Şehir
Yeraltı Dünyası
@E.r.k.a.y

İşten çıktığım için şuanda sağlık güvencem yok. Şu aralar sigortalı bir işe girersem direkt doktora gidicem zaten mide sorunlarım var birşeyler olduğunu düşünüyorum ama doktor'lar genelde 1-2 ilaç yazıp gönderiyorlar..


@Serkan Mıstınoğlu

Tavsiyeler bu yönde sigortalı işe girdiğimde ilk işim doktora gitmek olacak hocam :)

@SOZUAK

Bende bir şey çıkarsa kesin bağırsaklar'da çıkar diyorum zira zaman zaman ishal problemleri oluyor. Yalnız güçsüz bir insan değilim ne kadar yemesemde içmesemde dayanıklıyım yani kaslı bir insan bile karşımda olsa pek şansı olmaz benim sorunum büyük bir iştahsızlık ve yediklerimin hızlı şekilde erimesi yani vücuda dağılmıyor.

@Kudret Kurtcebe Hocam yazdıklarınızı okudum gayet sağlıklı bir beslenme formulunuz var sorun şuki şişkinlikten dolayı birşeyler tüketemiyorum. Mesela x şahıs bir öğünde 4 tabak yemek yerken biraz bile rahatsızlık duymamasına rağmen ben 2 tabak yedim mi şişiriyorum işin tuhaf yanı ise saatlerce hiç acıkmıyorum. Sanırım doktor'a gitmem lazım.
 

epsilon91

Daimi Üye
Kayıt
20 Mayıs 2015
Mesaj
355
Tepki
372
Yaş
33
Şehir
KOCAELİ
@Arseyus Aynı sorun bende de var, bildim bileli zayıfım 6-7 senedir 48-51 kilo arasındayım ne iniyorum ne çıkıyorum ama bi iki öğün yemeyeyim hemen zayıfladığım gözle bile anlaşılıyor yüzümden. Yemek yemeyi çok sevmiyorum acıkmadıkça yemiyorum fazla yesem de tuvalete gidiyorum. Geçen sene kan tahlili yaptırdım birşey çıkmadı diyetisyene yolladı bana program verdi ama ben düzenli biri değilim hayatta yapamam. Sonuç olarak değişen bişey olmadı bende.
 

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
@Kudret Kurtcebe abi her şeye tamam da kuyruk yağlı omlet nedir, nasıl yenir ya? Diğer yazdığın her şeye tamam, yenilesi şeyler de kuyruk yağlı omlet ağır olmuyor mu, kokmuyor mu?

Konuyla ilgili; @Arseyus ciddi anlamda fikirler için gerçekten bir doktora görünmeniz gerekiyor, aynen çoğu arkadaşın bahsettiği gibi.
 

SOZUAK

Forum Demirbaşı
Kayıt
30 Nisan 2016
Mesaj
564
Tepki
778
Yaş
49
Şehir
Ankara
İsim
Barış SÖZÜAK
Başlangıç
1985—86
Bisiklet
Bianchi
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
Kendiniz gozle gaita kontrolu yapabilirsiniz. Benim icin direkt midemi bosaltmama sebep olan bir durum ama kendi kendinize gaitanizda kil kurdu vb hareket eden canlilar var mi kontrol edebilirmisiniz.
 

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
@BF Okuru

yazın ağır kaçtığı için kışın çok yüklenirim,yazın 2 dilim doğrarım,kasaptan koyunun kuyruk yağını alırım 300 gram dilim dilim doğrarım, aşırı asla kızartmam ,iki yumurta ,yumurtaların sarısı asla pişmeyecek,sulu olacak tam yağlı peynir katarım,30 km durmadan bastığım için 1 saat evvelden uygulama yaparım,önce yağlar gidiyor,yerliler saatlerce aç karnına koşabiliyorlarsa bunu kanguru etine ve yılana ve de böceklere borçlu ,gerçi bu durumda değilim ,bu gün fuatla deneme yaptık aç karnına 10 km eğim çıktık 10'uncu km 'de karnım guruldadı,muz, artı maden suyu karışımı ayran işi bitirdi.aç karnına çok iyi eğim çıktığımı bu gün anladım .yanımda fındık vardı...
 

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
@BF Okuru

kazaklar çok iyi koşar,nedeni tay eti yiyorlar,tabi bi bakıma yazık tayı genç yaşta öldürmek,gerçi kuzularıda,ama ne yaparsın kuzu eti beni fişekliyor.
 

Gurkan S.

Bayağı Üye
Kayıt
8 Nisan 2016
Mesaj
225
Tepki
319
Şehir
İstanbul
İsim
Gürkan
Başlangıç
2015—16
Bisiklet
Salcano
Bisiklet türü
Yol bisikleti
aynı dertten bende de var, hatta anlattıklarınızın bir çoğunu bende yaşıyorum.
kendimi bildim bileli zayıfım, ne kilo alıyorum ne veriyorum. 1.80 / 65 civarında seyrediyorum sürekli.
şimdi bisiklet sürmeye de başlayınca bende de aynı korku oldu açıkçası, dedim iyi güzel spor ama daha da erimeyelim diye.
sanırım bana da doktor yolu gözükecek.
 

Arseyus

Daimi Üye
Kayıt
20 Aralık 2015
Mesaj
298
Tepki
213
Şehir
Yeraltı Dünyası
Mesela 2 saat önce 1 tabak bulgur ve biraz ekmek 2 bardak ayran içtim zaten fazlasını yiyemiyorum sonra 2 saatlik sürüşe çıktım geldim ve iştah yoktu biraz büsküvi yedim karbonhidrat için. Bunun dışında kollarımda biraz ağrı var.

Oysa ki normal bir insan 2 saat bir sürüşten sonra acıkması ve yemek yemesi gerekir yada ben mi abartıyorum bilmiyorum. Adamın biri günde 6 yumurta 400 gram et 200 gram çerez 1 tencere bulgur birde aklıma gelmeyen çok şey tüketiyor. Valla ben 6 yumurta yesem heralde gün boyu yeter. Bu insanlar da nasıl böyle iştah var anlamıyorum :D
 

Hastateker

Forum Bağımlısı
Kayıt
22 Ocak 2016
Mesaj
801
Tepki
772
Şehir
Ankara
İsim
Osman Özgün Yıldız
Bisiklet
Trek
Metobolizmam hızlı diyorsunuz hem de enerji için ilk tüketilecek olanları fazla tüketiyorum diyorsunuz. Siz enerji yakmaya başlayınca zaten yediklerinizi yakacaksınız?
Ben 110 kilodan 100 kiloya karbonhidrat hariç her şeyi yiyerek düştüm kalori bilmem ne hesabı yapmadan. Benim amacım zayıflamaktı.
Kilo alacak olsam yararlı yağları fazlaca tüketirdim ve de proteini artırıp beraberinde de kas kütlemi artırırdım.
 

ksfbz

Üye
Kayıt
26 Temmuz 2016
Mesaj
14
Tepki
17
Yaş
39
Şehir
istanbul
İsim
ksfbz
Belkide sporcularin genel olarak kullandigi protein tozu karbonhidrat tozu gibi urunlerle takviye yapilabilir. Bende de ayni sorun var boyle yapmayi dusunuyorum