Trans Anatolian Tour

Osman Kıtay

Forum Bağımlısı
Kayıt
31 Temmuz 2012
Mesaj
856
Tepki
1.091
Yaş
48
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Fuji
Nasıl anlatsam, nereden başlasam bilemiyorum. Hatta biz buraya nasıl geldik onu hiç bilmiyorum. Dilim döndüğünce anlatayım.

Sevgili tur arkadaşım Serhat Kapılar ile birlikte bundan önce mayıs ayında Çanakkale - Bodrum (650 km), Ağustos ayında ise İstanbul - Şarköy (200 km)
turları yaptık. Niyetimiz 2015 yılında Bodrum - Antalya turu yapmaktı. Sonra Neden etapları birleştirip Adana ya kadar gitmiyoruz derken, yahu Adana' dan otobüsle dönülür mü? derken tur planımız, Dalaman - (Toroslardan) Antalya - Alanya - Tarsus - Konya Ereğli- Konya-Akşehir-Eskişehir-İzmit-İstanbul rotası olarak, 8 ya da 9 gün ve 1800 km. olarak belirlendi.

Başlıktan anlaşılacağı üzere "Trans continental race" yarışlarından etkilendiğimi ve gözüme kestirdiğimi söyleyebilirim.

Bu tura aslen "tur" demek yerine "Performans turu" demek daha mantıklı olur.

Konuyu açmamın nedenine gelince, beğenilmek, sansasyon yaratmak filan değil. Anlaşılacağı üzere 8-9 gün 200+km performans olacağından dolayı antreman programımızı belirlemek, yapılabilirliği üzerine kafa patlatmak, beslenme düzeni üzerine görüşler almaktır.

Programımız hakkında bilgilere gelince;
-Sabah günün ilk ışığı ile yola çıkıp, akşam karanlığı bastırmadan turu bitireceğiz.
-Yükümüzü 10 Kilodan yukarıya çıkartmamaya çalışacağız.
-Gündüz Çok yemek yemekten ziyade, Kuru yemiş-Muz-Ener gel ağırlıklı bir beslenme tercihi düşünüyoruz.

Son söz olarak, tur her halükarda 8 ya da 9.gün bitecek belki bitiş noktası İstanbul olmayıp, Konya olacak. Ama amacımız İstanbul da bitirmek.

Görüşleriniz bizim için değerli.
Şimdiden teşekkür ederiz.
 
Scudo

Bisikletli Gezgin

Forum Bağımlısı
Kayıt
3 Mart 2011
Mesaj
3.874
Tepki
4.683
Şehir
Altındağ, Ankara
İsim
Mustafa
Bisiklet
Sedona
Osman bey yapılacak tur... Buna biraz daha ultramaraton turu diyebiliriz. Tavsiyem bu turu yol bisikletleriyle gerçekleştirip yanınızdaki ağırlığın 5kg ı geçmemesidir. Diğer husus anladığım kadarıyla konaklama otellerde olacak. Bu kesinlikle olmalı. 200+ km ayptıktan sonra güzel bir uyku çok önemli...

Gündüzleri çikolata,muz kuruyemiş ve taze meyve tüketebilirsiniz... Sabah sağlam kahvaltı. Akşamları bol protein ve karbonhidrat tüketmelisiniz. Yolculuk esnasında bolca su tüketmelisiniz. Bu miktar tahminimce mesafe ve mevsimsel koşullar göz önünde tutulursa en az 6-7 litre olmalıdır. Yolda meyvesuyuda içebilirsiniz.

Birde tempolu bir tur olacağı için gittiğiniz bölgeleri fazla gezemeyebilirsiniz bu bir dezavantaj.. Ama bunu zaten göze almışsınız...

Diğer sorunuz ise antremanla ilgili olmuş..

Bu denli zorlu bir yolculuk için şimdiden hazırlanmaya başlamalısınız... Önümüz kış diye kendinizi salmayın... Bahar aylarından sonra ise cumartesi ve pazarları en az 150-200 km mesafeli sürüşler gerçekleştirin. Haftaiçi en az 3 gün binmeye çalışın ve bunlarda mesafe en az 50-60 km olsun.

Şimdiden iyi yolculuklar...:in:
 

Osman Kıtay

Forum Bağımlısı
Kayıt
31 Temmuz 2012
Mesaj
856
Tepki
1.091
Yaş
48
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Fuji
@M.Ozkul

Bir tek bu tavsiyenize uymayacağız galiba. Turda büyük ihtimal hali hazırdaki bisikletimi yani 13 kiloluk MTB. bisikletimi ya da çok zayıf ihtimal fuji turing bisiklet alarak turu yapacağız. Dediğiniz gibi otel pansiyon tarzı konaklama yapacağız. Antreman konusunda ise haftalık minimum 200 km bisiklet sürüyoruz. Antremanlarımız ise mart ve nisan aylarında dediğiniz tarzda olacak.

Diğer konulardaki görüşlerinizi mutlaka dikkate alacağım.

Teşekkürler.
 

basri

Forum Demirbaşı
Kayıt
29 Eylül 2006
Mesaj
576
Tepki
1.339
Yaş
58
Şehir
Antalya
İsim
Tuncay Özışık
Başlangıç
1973—74
Bisiklet
Look
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Merhaba,

Tur düşüncesi güzel, takvimini yazmamışsınız ama yaz ayları diye tahmin ediyorum. Ama yine de Mayıs-Haziran ya da Eylül-Ekim en iyi tur aylarıdır bana göre.

Harita ve konaklama noktaları üzerine iyi çalışılması lazım. Konaklama noktaları arası mesafeleri ve rotalardaki yokuş uzunluklarını-eğimlerini de çıkartırsanız iyi olur, zira fazla yokuş, önden esen rüzgar, yağmur, trafik vb sebeplerle her gün 200 km yapamayabilirsiniz. MTB yerine tur bisikleti daha uygun olur, eğer MTB kullanacaksanız da lastikleri 1.5 yanak civarı olanlarindan seçmek iyi olur. Yükünüzü 10 kg'a indirebiliyorsanız harika. Sabahları 2 kahvaltı (erkenden çorba, 30-40 dk sonra sıkı bir kahvaltı), öğlen yemeği yok, yol almak var, yerine muz biskuvi, kurabiye vb yiyecek ve içecek ile geçen kısa molalar ve akşama erkence güzel bir karbonhidrat ağırlıklı (mümkünse makarna, mantı, börek) yemek tavsiye ederim.

İnşallah Antalya civarında eşlik etme imkanımız olur, şimdiden başarılar.
 

mehmetsunu

Kaldato ile sohbeti kestim.
Kayıt
28 Eylül 2011
Mesaj
5.665
Tepki
13.464
Şehir
kayseri
Başlangıç
2010—11
Bisiklet
Cube
Bisiklet türü
Yol bisikleti
uyku tulumu, mat çadır, çanak çömlek almadan pansiyonlarla önceden konuşup rezervasyon yaptırarak pekala bu tur 10 kg nin altında yük ve 10 günlük tur süresi hedefiyle yapılabilir . Hatta gözükara bir bisikletçi için hiç yük almadan (tamir seti hariç) yol bisikletiyle günde 250-300 km hedefiylede gerçekleştirilebilinir. Tabi o durumda tur tur olmaktan çıkar o başka.
 

Osman Kıtay

Forum Bağımlısı
Kayıt
31 Temmuz 2012
Mesaj
856
Tepki
1.091
Yaş
48
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Fuji
@basri

Basri bey, turumuzu Mayıs ayının başında planlıyoruz. Büyük ihtimal 9 Mayıs olacak. Lastiklerim 1,75 Continental tour ride. Performansından gayet memnun olduğum bir lastiktir. Konaklama olarak alternatifli planlarımızı yaptık sayılır. Mesela Tarsus-Ereğli arasını 160 km tutup, Konya düzlüklerinde 300 km yi kovalayacağımız zamanlar olacak. Başarır mıyız o ayrı :) Akşamları karbonhidrat ve protein ağırlıklı beslenmeye özen göstereceğiz.Sabah kahvaltısı konusu beni en çok düşündüren konu. Yemekte peynir-süt-ayran tüketiminden sonra laktik asit oranım çok yükseliyor. Onun için o seçenekleri kahvaltıdan çıkartmam lazım.
Takipte olursanız bizde sizinle pedallamaktan keyif duyarız.

@mehmetsunu

Uyku tulumu, mat zart zurt yok. kıyafet bile minimumda tutulacak. Yollar su sıkıntısı olan yol değil. Yinede 3 litre suyumuz olur. Zaten yanımızda minimum tamir malzemesi tutacağız. 2 yedek lastik, yama seti, alyan seti, zincir baklası, zincir sökme aparatı. uzun turlarda başka bir şeye ihtiyaç yok.
Bizim tura da zaten tur demeye bin şahit lazım. Hala isim arıyoruz. Performan turu / Ultra maraton başka? :)
 

Bisikletli Gezgin

Forum Bağımlısı
Kayıt
3 Mart 2011
Mesaj
3.874
Tepki
4.683
Şehir
Altındağ, Ankara
İsim
Mustafa
Bisiklet
Sedona
Rotanızı ve konaklama yapacağınız yerleride yazarsanız o konudada fikir beyan edebiliriz. Bence koyacağınız isimde Ultramaraton geçmeli. Yapacağınız tur bence tam ultramaraton teriminin içerisine oturuyor... :in:
 

mehmetsunu

Kaldato ile sohbeti kestim.
Kayıt
28 Eylül 2011
Mesaj
5.665
Tepki
13.464
Şehir
kayseri
Başlangıç
2010—11
Bisiklet
Cube
Bisiklet türü
Yol bisikleti
@osmankitay

Bisikletçi dostum,
Turu kesinlikle hafif ve akıcı bir bisikletle çıkın derim. Çünkü 300 km çok ciddi rakamlardır. Bir fitnesla bile 25 ortalama çıkarsanız 12 saat pedal çevirme süresi eder, birde buna her 25 km de 10 dakikalık molaları eklerseniz yolculuk süresi 14 saate çıkarki bir sonraki gün kendinizi hastanede serum yerken bulabilme ihtimali artar. Bana göre 10 kg altı yük ile tur bisikleti ile her gün düzenli 160-180 km, yol bisikleti ile sırt çantası ve sele altı çanta (max yük 2 kg) ile 30 km ortalama çıkarmayı başarabilirseniz 250-270 km lik mesafe hedeflemeleri ile tur yapılabilir. Fakat bu turun bildik turlar gibi laylay lom turu olmayacağını ve besin takviyesinin çok iyi yapılmasını birde tur öncesi iyi bir hazırlık dönemi geçirmeniz gerektiği akıldan çıkarmayarak...
Orta anadolu platolarına çok yer vererek yokuş çıkma olasılığınıda aza indirebilirsiniz. Bence konya-aksaray-nevşehir-kayseri-sivas-yozgat-kırşehir-nevşehir-niğde-adana-mersin etapları ile yokuşları şimdiden öldürün derim.
 

özcan yılmaz

Daimi Üye
Kayıt
28 Aralık 2011
Mesaj
295
Tepki
390
Şehir
Tekirdağ/çorlu
Bisiklet
Specialized
Buna benzer bi turu ben de yapacağım,yol bisikleti Çorlu- Ankara 3 gün.Normalde doğal beslenme taraftarıyım ama ertesi güne toparlanmak adına Bcaa matrix denen bi amino asit koplexi önerebilirim.Yolu hesaplamak çok önemli eğim,rüzgar gideceğiniz rakım eşit km lere bölmenizi engeller.Hep bi sonraki rotaları düşünmek gerekir.Rüzgar gideceğiniz rotada genelde kafadan olacak(tabi iç bölgelerde değişebilir).yolunuz açık olsun.
 

Osman Kıtay

Forum Bağımlısı
Kayıt
31 Temmuz 2012
Mesaj
856
Tepki
1.091
Yaş
48
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Fuji
(link)

Dalaman - Antalya 230 km
Antalya - Anamur 255 km
Anamur -Tarsus 235 km (Antalya - Tarsus arası 2 günden 3 güne çıkarılabilir)
Tarsus - Ereğli 170 km
Ereğli - Akşehir 305 km
Akşehir - Eskişehir 235 km
Eskişehir - İzmit 206 km
İzmit - İstanbul 122 km

2 noktadan Toros dağları çıkışımız bence temiz sayılabilecek 1 ana çıkış üzerine iniş tarzı çıkışlar. Beni asıl strese sokan aşağıda görüldüğü gibi Anamur bölgesindeki rampalar
(link)

Bu nedenle o bölgeye daha fazla özen gösteriyorum.

Mehmet bey bizim planladığımız ve daha önceden uyguladığımız sistem 50 km pedallayıp dinlenmek üzerine. Molalar tahmini 1.dinlenme 45 dk, 2.dinlenme 1 saat, 3.dinlenme 45 dk olabilir. Düz yolda 25-26 km yi geçmeyerek ekstra bir yogunluğa katlanmak zorunda kalmamayı planlıyoruz. Tabi bunların hepsi plan. Bazen öyle bir bayıra gelirsiniz ki tüm planlar alt üst olur.

Özcan bey Takviye konusunu dikkate alacağım. Teşekkürler.
 
  • Beğen
Tepkiler: skapilar

Bisikletli Gezgin

Forum Bağımlısı
Kayıt
3 Mart 2011
Mesaj
3.874
Tepki
4.683
Şehir
Altındağ, Ankara
İsim
Mustafa
Bisiklet
Sedona
Rotanızın hemen hemen tamamını daha önce pedalladım... Planlamadaki ana sorun rüzgar gibi gözüküyor... Çünkü ülkemizde rüzgarlar genelde Batıdan-Doğuya, Kuzeyden-Güneye şeklinde oluyor. Bu Dalaman - Mersin arası avantaj ama Mersin'den İstanbul'a dönünce kuvvet ve muhtemel karşınızda olacak...

Diğer husus Dalaman - Tarsus arası planınızda 3 gün gözüküyor... Hani imkansızı başarmak derler ya, bu yolu 3 günde gitmek bana bu sözü hatırlattı.

Tavsiyem
Dalaman - Korkutli
Korkuteli - Gazipaşa
Gazipaşa - Aydıncık
Aydıncık - Mersin oalrak en az 4 güne çıkarmanız..

Akşehir - İzmit arasınıda 2 günden 3 güne çıkarmanızı öneririm yada son günkü etabı 122 km den 200 km lere çekerek bu iki günlük etabı biraz daha kısaltabilirsiniz... :in:
 

Osman Kıtay

Forum Bağımlısı
Kayıt
31 Temmuz 2012
Mesaj
856
Tepki
1.091
Yaş
48
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Fuji
@M.Ozkul

Yukarıda not düşmüştüm Antalya - Tarsus arası 2 günden 3 güne çıkarabiliriz diye. Rüzgar konusunda ise Akdeniz kıyısında hainlik etmediği sürece bozkırlarda sorun olmaz :islik:

Son etap konusunda haklısınız yolda doğaçlama şekilde düzenlenebilir. (Tabii oraya kadar su kaynatmazsak)
 

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
antalya anamur araçla 5 saatte zor gidiyoruz ,bisikletle aşırı zorlanırsınızgazipaşadan sonra yol hep viraj tek gidiş
 

Osman Kıtay

Forum Bağımlısı
Kayıt
31 Temmuz 2012
Mesaj
856
Tepki
1.091
Yaş
48
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Fuji
Yazılanlar ve okuduklarim Anamur bölgesi hakkındaki görüşlerimi teyit ediyor
 

MehmetAliB.

Forum Bağımlısı
Kayıt
20 Ekim 2013
Mesaj
2.121
Tepki
4.927
Şehir
Antalya
Antrenmanlı bir vücut ile yapılmayacak şey değil. Bu işi başartacak şey her şeyden önce kişisel performans.
Lakin daha aerodinamik bir bisiklet ve hafif tur yükü gerekiyor diye düşünüyorum. Arkaya tur yükü vurunca işler değişiyor biliyorsunuz. Nabzınızın yükseldiği zamanlarda kısa molalar verirseniz iyi olur. Böylece laktik asit canavarından korunursunuz.

Güzergaha baktımda, 1 gün daha eklemeniz gerekiyor sanki.
Şimdiden başarılar dilerim.
 
  • Beğen
Tepkiler: Osman Kıtay

Derya Keçeci

Forum Bağımlısı
Kayıt
2 Haziran 2011
Mesaj
1.735
Tepki
4.127
Şehir
Ankara
İsim
Derya
Başlangıç
1970—71
Bisiklet
Fuji
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Öncelikle başarılar.Çıtayı oldukça yükseğe koymuşsunuz.uzun turlarda yükle birlikte 25 km/s ortalama hedefi o rota için çok gerçekçi değil.Sürüş performansınızı bilmediğim için "zor" diyemem.Ama hayli yıpratır.Son turumda 1400 km'yi on etapta gerçekleştirdim.Toplam yüküm 3 kg,bisikletimin ağırlığı ise 9.5 kg'dı.

Bir diğer konu ise,peşpeşe 200+'nın vücutta yaratacağı yıpranmayı önceden hesaplayamayacak olmanız.Ne yaparsanız yapın 10-12 saat pedal çevirmeyle kaybettiğiniz sıvı,mineral,protein ve karbonhidrat'ı istendik oranlarda yerine koyamıyorsunuz.Ben fit bir vücutla,iyi de beslenerek 1400 km'de 5 kilo kaybettim.Bu kilo kaybı son etaplarda etkili olur.Sanırım beynimiz,alışık olmadığı bu yeni durumu yönetmekte zorluk çekiyor.Yani günde 500 gr kaybetmekten bahsediyorum.

Sağlığınızı tehlikeye atmayın ve daha makul etaplar yapın,derim.Ancak tur sizin elbette karar da.
 

Osman Kıtay

Forum Bağımlısı
Kayıt
31 Temmuz 2012
Mesaj
856
Tepki
1.091
Yaş
48
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Fuji
@MehmetAliB.

1 Gün ekleme konusunu dün Arkadaşımla konuştuk. Büyük ihtimal Antalya-Tarsus arasını 4 parçada geçeceğiz.

Antreman ve performans noktasında sıkıntılı değiliz. 2014 Yılında yaptığım yol şu an 9.600 km civarı. Tur öncesi uzun yol denemlerine de başlayacağız. Laktik asitle ilgili başka vereceğiniz öneri var mı?

@Derya Keçeci

Teşekkürler Derya bey. Yukarıda 25 km ortalamayı yakalamaktan bahsetmedim. Sadece düz yolda 25-26 km yi geçmeden gitmeyi planlıyorum dedim. Üzeri hızlar vücudun daha çabuk yıpranmasına yol açıyor. Hedeflediğimiz ortalama 20 km. olacak. Sadece bu tura özel yolda takviye besinler almayı planlıyoruz. Serhat arkadaşım o konu ile ilgili bir çalışma yürütüyor.

Seyrettiniz mi bilmiyorum ama aşağıdaki linkteki Trans Continental Race yarışında Awol ekibinin hikayesi anlatılıyor. Recep Yeşil bu yarış öncesi sadece 4 aylık gevşek bir antremanla hazırlandı. 3200 km yolu 14 günde gidebildiler. Zaten örnek aldığım konu da bu oldu. Yapılır mı? Yapılır. Benim en çok dikkat ettiğim konu motivasyon. Motivasyonumuz yüksek olduğu takdirde sıkıntı olacağını düşünmüyorum.

(link)

@can akıncılar

Onlar harbi tur yapmış. Serhat ı kandırırsam bir gün öyle bir tur yapmayı planlıyorum :rolleyes:
 

Osman Kıtay

Forum Bağımlısı
Kayıt
31 Temmuz 2012
Mesaj
856
Tepki
1.091
Yaş
48
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Fuji
@MehmetAliB.

Pardon Dalaman - Tarsus arasını 4 günde geçeceğiz.
 
  • Beğen
Tepkiler: five

MehmetAliB.

Forum Bağımlısı
Kayıt
20 Ekim 2013
Mesaj
2.121
Tepki
4.927
Şehir
Antalya
Trans Continental videolarına bakarken ne yalan söyleyim ben de kendimi yarış atmosferinde görüyordum. Eşsiz bir deneyim olmalı. Lakin keyfekeder bir sürücüyüm ve çalışma saatlerim çok yoğun. Bu yüzden özellikle arkadaşsız, bu deneyimi yaşayamam. Kimbilir belki ilerde yaparım.:)Evet, bu uzun turda motivasyon önemli olacak. Zihnen kafanızda bitirmeniz gerekiyor. Yeri gelecek acı içinde kalacaksınız, yeri gelecek gece devam edeceksiniz. Mola noktalarınız belki planladığınız noktalar değil de herhangi bir dağ başı olacak. Anrenman yaptığınız esna mental hazırlığınızı yaparsınız zaten. İnanmak başarmanın yarısıdır derler.

Laktik asitin vücuda saldırdığı bir nokta var biliyorsunuz. Bu eşiği aşmadığınız sürece temelde yeterli antrenmanınız varsa ve enerjiniz olduğu sürece istediğiniz uzunlukta bisiklet sürebilirsiniz. Bu bilgi benim gibi keyfekeder sürenlere bile kapasitesinin üstünde mesafe yaptırabiliyor. Yapmanız gereken şey bu eşiği asla aşmamak. Nabzınızın yükseldiği noktalarda, örneğin yokuşlarda, kısa molalar vermek. Bu molalarda vücut soğumadan tekrar devam edeceksiniz. Kısa molalar yarışanlar için değil ama tur yapanlar için bir ayrıcalık. Aralıksız süren kimseler yorulduğunda veya nabzı yükseldiğinde çok düşük vitesle sürerek dinleniyorlar. Yalnız bu esna hız fazla düşüyor. Neden bu nabızla ilgili kısa molaları doğru zamanlarda yapıp yük dezavantajına rağmen mola avantajına çevirmeyesiniz.

Yolu madem dağ bisikleti ile yapacaksınız, kelebek gidon yerine gidonun üstüne yatabileceğiniz bir bar bulun bence. Her ne kadar bisikletteki aerodinamik fayda yüksek hızlarda gerçekleşse de rüzgarlı havalarda ve yokuş inerken faydası olur. Dağ bisikletiyle tur yapan birinde görmüştüm. Belini de dinlendiriyormuş.

Ekleme: Şimdi gördüm o bardan videodakilerde de var...