Tehlikeli hayvanlardan korunma

tamerbasaga

Aktif Üye
Kayıt
19 Mart 2008
Mesaj
146
Tepki
81
Şehir
İstanbul
Selamlar
çok iyi bir forum hemen hemen aklıma takılan bütün sorulara cevap buldum fakat bir soru hariç
diyelimki bir tura çıkıldı konaklama yeri bulunamadı ve çadır kuruldu veya tulumda veya açık bir yerde uyundu

yılan akrep gibi zehirli haşere veya hayvanların verebileceği zararlara karşı önlem nedir bende bir tur için plan yapıyorum tabi bir kaç yıl sonra aklıma takılan sorulardan bir tek buna cevap bulamadım
 
  • Beğen
Tepkiler: MustafaOnderATiK
Scudo

Mesut Girgiç

Forum Bağımlısı
Kayıt
28 Mart 2006
Mesaj
4.518
Tepki
11.737
Şehir
Konya
İçeri haşarat almayan fermuarlı ve çok ince ve sağlam tülden pencereli çadırda kalmak en uygun tercih. Bu tedbire ilaveten bir de üzerinize böcek yada sinek savar sürebilirsiniz. (Bu amaç için üretimiş, cilde de belli miktarlarda sürülebilenlerden tabiki.) Açık havada (Tulumun içinde dahi olsanız yüzünüz açık kalacaktır) zararlılardan uzak kalmanın başka kesin çaresi yoktur kanaatimce.
 

lepidoptera

Forum Demirbaşı
Kayıt
6 Kasım 2007
Mesaj
458
Tepki
419
Şehir
Samsun
Nacizane birkaç şey daha eklemek istiyorum.Herkes eminimki bu konular hakkında kulaktan dolma birşeyler biliyordur.Sinek yada uçan haşerelerden savarlar yada tulumlarla korunabilir.Ama akrep yada yılan sokmalarında durum daha farklı.Öncelikle bu şekilde bir tura çıkmadan önce neyi ne zaman yapılacağını bilmek çok önemli.Ama akrep yada yılan sokması durumunda mümkün oldunduğu kadar yavaş hareketlerle en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak lazım.Yavaş olunmanın nedeni zehir lenf sistemi yolu ile vücuda dağıldığı için,yavaş hareket sonucu daha geç yayılır.Gerçi Türkiye'de zehirli yılan ve akrep dağılımı doğu kesimde daha ağırlıklı.Bence yanınıza bu konuların bulunduğu bir ilkyardım kitabı alsanız çok faydalı olabilir.
 
  • Beğen
Tepkiler: tugayabicim

tamerbasaga

Aktif Üye
Kayıt
19 Mart 2008
Mesaj
146
Tepki
81
Şehir
İstanbul
bende aslında bu durumdan korkuyorum dağ tepe yerdesiniz böyle durumla karşılaştınız çok sakat bir durum sanırım 2 saat içinde sağlık kurumu bulunmalı ama diyelimki bulunamadı veya orada gerekli tıbbi malzaeme olmadı

felaket tellalığı yapmak için söylemiyorum

acaba bu gibi durumlar için ilaçmı var veya kesinlikle hiçbir haşerenin giremeyeceği çadırlarmı var

önemli bir konu bence
 

Mesut Girgiç

Forum Bağımlısı
Kayıt
28 Mart 2006
Mesaj
4.518
Tepki
11.737
Şehir
Konya
İlaca değil çadıra güvenin. (Sonra ilaca güvenin) :)

Zira, yılan sokmasına karşı önceden panzehir yapamazsınız. Yada akrep sokmasına karşı yada örümcek vs vs ...

Ancak içine havadan başka hiç bir şey sokmayan bir çadır, yukarıdakilere ilaveten kene zararlısına karşı da bir koruma sağlayacaktır.

Hazır klavyeyi elime almışken aklıma gelen başka noktaları da ilave edeyim.

1. Çadır nemli yada bol otlu yada ahır, kümes vb. gibi yerlere yakın olmamalı.

2. Bir eve yada yerleşim birimine yakın bir bahçe vb. tercih edilmeli. ( O evde yada yerleşim biriminde yapılan haşaratla vb. mücadele neticesi o evin bahçesi de nisbeten güvenli hale gelmiş olabilir)

3. İlaveten,
tercihan kullanabileceğiniz turizm information bürolarının karavan yada çadırlı turistler için misafirhane bahçeleri yok ise; konaklamak istediğiniz şehirde yada şehirlerarası yollarda en uygun yerler: petrol istasyonlarının, 24 saat görev yapan lokantaların(şehirlerarası dinlenme tesisleri) bahçeleri olabilir. Zira bu gibi yerlerde 24 saat bekçi bulunacağından sizin de asayiş yönüyle güvende olmanızı sağlama avantajları olabilir. Ayrıca bu gibi yerlerde akrep yılan vb. zararlılar nisbeten daha azdır. Ancak fareler konusunda söz veremiyorum.

4. Çadırınızı kesinlikle bir otopark yanına, fırın yanına yada bir imalathane yakınlarına kurmayın. Yeni ilaçlanmış tarla yada bahçelerin etrafına kurmayın. Zira uykudayken farketmeden yavaş yavaş lpg, karbon monoksit, tarım ilaçları vb. zehirlenmeleriyle karşı karşıya kalabilirsiniz.

5. Bir akşam yemek yediğiniz bir kır lokantasının açılan koltuk yada çekyatında, yada balkonunda kalmak ise süper bir fikirdir. Yemeğin yanında çay ve çadır yeri de müesseseden ikram olunur zaten.

6. Çadırla geceleyeceğiniz yeri mutlaka ama mutlaka en geç ikindi vakti hava kararmadan gün ışığıyla bir görün. Çadır yeriniz kesinlikle yol üstünde yada yola çok yakın yerlerde olmasın. Yoksa sabah kalktığınızda çadırınızı ineklerin çiğnediğine şahit olursunuz. Hemde aynı çadırın içindeyken.

7. Deniz kenarından yapılan turlarda çadır kampinkler çadır kurmak için aliyül ala (mükemmelin mükemmeli) tercihlerdir. Bu gibi fırsatları kaçırmayın.

8. Çadırda kalanlar için haşaratlardan korunma bağlamında bir önlem de her fırsatta yıkanıp ter-parfüm vb. kokuları vücudunuzdan uzaklaştırmaktır. Zira kokular haşaratlar için cazibedar konudur.

9. Çadırınızın içinde yiyecek saklıyorsanız mutlaka hava almayacak (yani kokusu dışarı çıkmayacak) şekilde bir poşete vs. koyup ağzını sıkı sıkı bağlayın. Yoksa karıncaların hücumuna uğrarsınız. İçeri giremeseler de çadırın önünde sabah bir karınca ordusuyla karşılaşırsınız. Ne kadar temizleseniz de çadırınızda en az birkaç bin karıncayla turunuzu tamamlamak durumunda kalırsınız.

Şimdilik bu kadar
selam ve sevgiler.
 

Haşim Okyay

Forum Bağımlısı
Kayıt
17 Ocak 2008
Mesaj
5.192
Tepki
4.407
Şehir
İstanbul
Veyahut, hacı nenemize veya dedemize tuz okutup, bu tuzu tura çıkmadan önce kıble yönüne dönüp, sağ dizimiz yerde olacak şekilde selçe parmağımızla üç defa yalamak :rolleyes: :04:

Bir çok çeşit börtü böcük, örümcek, akrep ve yılan olan bir bölgede askerlik yapmıştım.Bütün tabur askerlerine yalatılmıştı :D. Allah`a şükür hiç öyle bir vaka ile karşılaşmamıştık :D

Çadırınızdan ve etrafınızdan börtü böcük eksik olsun, ayağınızdan pedal eksik olmasın...
 

Serdar TEBER

Forum Bağımlısı
Kayıt
29 Kasım 2006
Mesaj
1.206
Tepki
1.304
Şehir
Ankara, Antalya
Çok faydalı bir başlık olmuş. Açanın ve cevaplayanların ellerine sağlık.
 

mcyc

Daimi Üye
Kayıt
15 Mart 2007
Mesaj
320
Tepki
147
Şehir
Edirne
benim de dışarıdan duyduğum bir şey; çadırınızın veya konakladığınız yerin etrafına pamuklu bir ip çevreleyebilirsiniz. yılanlar, zorunlu olmadıkları sürece, bu tür tüylü şeylerin üzerinden geçmeyi hiç sevmezlermiş.
 

lepidoptera

Forum Demirbaşı
Kayıt
6 Kasım 2007
Mesaj
458
Tepki
419
Şehir
Samsun
Böyle bieşeyi ilkkez duyuyorum olabilir.Ama yılanlar düz zeminde hareket edemezler.Hareket edebilmeleri için pürüzlü bir yüzeye ihtiyaç duyarlar.Bir hatırlama daha taş altlarında yaşadıkları için taş oynatacağınız bir durumda kendinizi taşın arka tarafında tutun.
 

Mesut Girgiç

Forum Bağımlısı
Kayıt
28 Mart 2006
Mesaj
4.518
Tepki
11.737
Şehir
Konya
Ben yılanların ip atlamaktan hoşlanmadığını daha önce hiç duymamıştım. :eek:
Ama olabilir. Belki.. Sebebi ne ola ki...:rolleyes:

Minik bir espri: :) :p
Sanki küçükken öğrencilere buna benzer bilgilerin öğretildiğini hatırlıyorum.. ???:rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:
Yılan ip atla. (Demekki hayvan ip atlamaktan haz etmiyor ki, yılana "ipi atla" diye bir emir cümlesi kuruluyormuş. )
Yılan topu tut. (Eli olmadığı için zor bir durum)
Yılan ılık süt iç.. (Bunu layıkıyla yapabildiklerine eminim)
Dedim ya son kısım espriydi. Konuyla ilgisi olmadığından lütfen cevap yazılmak suretiyle offtopikin uzatılmaması. :cool:
 

Spec

Forum Demirbaşı
Kayıt
22 Haziran 2006
Mesaj
474
Tepki
659
Şehir
istanbul
Türkiye'de bulunan zehirli yılan ile zehirsiz yılanı ayırmaya yarayan bazı özellikler
Zehirli yılanlarda kuyruk ucu küttür , zehirsiz yılanlarda ise uca doğru gittikçe incelir.
Zehirli yılanlarda vücut iri lekeli ve güzel renkli, zehirsiz yılanlarda ise lekesizdir.
Zehirli yılanlarda göz bebekleri elips, zehirsiz yılanlarda ise yuvarlak şekildedir.
Zehirli yılanlarda baş üçgen şeklinde köşeli ve boyun belirli, zehirsiz yılanlarda ise baş elips şeklinde ve boyun belirsizdir.

Genel olarak iki tür yılan zehri vardır. Hemotoksik ve nörotoksik zehirler.
Hemotoksik zehire sahip bir yılan tarafından ısırıldığınızda hücreleriniz yılan zehri tarafından sindirilmeye başlar. Derinizde kızarıklıklar ve çok aşırı şişlikler oluşur. Şişlik o dereceye gelir ki deriniz yarılır.
Hemotoksik zehirli bir yılan tarafından ısırılan birinin kolu (bu adamın kolu iyi durumda sayılır)
http://www.venomous.com/Photos/armpic.jpg

Nörotoksik zehirler ise sinir hücrelerini hedef alırlar. Sinir hücreleri arasındaki boşlukları bloke ederek sinyalin iletinmesini engeller ve ısırılan kişinin felç olmasına neden olur. Sadece istemli kas hareketleri değil istemsiz olanlar da felç olur ve akciğerleriniz çalışmaz duruma geldiği için ölürsünüz. (Nörotoksik zehirin belirtileri kaşınma ve uyuşmalarla başlıyor. )

Ülkemizde yaşayan yılan türü sayısı 36 , bunlardan yalnızca 11 tanesi zehirlidir. Bu zehirli yılanlardan 9 tanesi; V. ammodytes, V. kaznakovi, V. lebetina, V. pontica, V. xanthina, V. ursinii, V. barani, V. wagneri, V. raddei türleri Viperidae (engerek) familyasına mensup olup zehirleri insanlar için tehlikelidir.

Yani Türkiye'de zehirli yılan türü olarak sadece engerekler var. Engereklerin başları boyunlarından geniştir. Başlarının boyunlarından geniş olmasının nedeni zehir keselerinin başlarının arkasında olması. Bu demek oluyor ki başı boynundan ne kadar büyükse yılanın zehir kesesi de o kadar büyük ve yılan o kadar tehlikeli. Dikey elips şeklinde gözleri vardır. 3 köşeli üçgenimsi kafaları vardır.

Hastaneye ulaştığınızda (tabi ulaşabilirseniz) doğru panzehir için yılanın neye benzediğini tarif etmeniz gerekebilir. Bu nedenle sizi ısıran yılana birkaç saniye göz atarsanız iyi olur. (rengi , kafasının şekli , lekesi var mı yok mu ) Kalbiniz ne kadar hızlı kan pompalarsa zehir vücuda o kadar çabuk dağılır ve bunu istemeyiz bu nedenle soğuk kanlı olmalısınız bu gerçekten çok önemli. Ne kadar soğuk kanlı olursanız o kadar çok yaşarsınız hastaneye ulaşma şansınız o kadar artar.
 

tamerbasaga

Aktif Üye
Kayıt
19 Mart 2008
Mesaj
146
Tepki
81
Şehir
İstanbul
bende mide kalmadı :eek:
bi yandan keşke başlığı açmasaydım hevesim kactı diyorum :(
biyaandanda bunların bilinmesi faydalı olabilir.
 

Hakan Yazman

Forum Bağımlısı
Kayıt
31 Ekim 2004
Mesaj
3.960
Tepki
5.442
Şehir
Alanya/İstanbul
Çadırda yatıyorsanız zaten endişelenecek bir şey yok, açıkta yatıyorsanız zaten endişelenmeyin zira endişelensenizde sonucu değiştirmez :)
Şöyle bir şey diyebilirim, bu tür hayvanların sizi sokma olasılığı çok düşük o yüzden endişelenmeye fazla gerek yok, çadırınızda yatın, çadırınız yoldan görünmesin yeter ;) ...
 

Levent Temiz

Daimi Üye
Kayıt
2 Ağustos 2007
Mesaj
247
Tepki
96
Şehir
izmir
zehirli yılanlar genelde gece hareket ederler (gece beslenirler), gündüz gölgelik karanlık yerlerde bulunurlar, taşların altında kovuklarda vs. gündüz hareket eden yılanların çoğu zehirsizdir.
geceleyin çadır da kalınıcaksa hava kararmadan güvenli bi yer seçilmeli, eşyalarımızın arasına karanlık bölgelere zehirli yılanların girip saklanmaması için çadırın içinde kapalı alanda bırakılmalı ve mutlaka kamp ateşi yakılmalı :cool:

saygılar..
 

matrixod

Forum Bağımlısı
Kayıt
19 Temmuz 2007
Mesaj
1.779
Tepki
1.088
Şehir
İzmir
İsim
Ouz
Başlangıç
1997—98
Bisiklet
Diğer
Birşeyde ben eklemek istiyorum.Yanlışım varsa düzeltin.Allah esirgesin ıssız bir bölgede zehirli bir hayvan tarafından ısırılırsanız.Bisikletle sağlık kuruluşu aramamak gerekir çünkü bisikletle hareket ettiğiniz sürece dolaşım hızlanır ve zehir daha geniş alana etki eder.Ambulans beklemek daha doğru olur kanımca...
 

Spec

Forum Demirbaşı
Kayıt
22 Haziran 2006
Mesaj
474
Tepki
659
Şehir
istanbul
Yılan durduk yere gelip sizi ısırmaz. Genelde yürürken farkında olmadan yılanın üstüne basarsınız ve o da haklı olarak ısırır. Yürürken bastığınız kayanın altında ezilirken yine sizi ısırabilir. Açık havada tulumda yatarken bir yılan üstünüzden geçip gider ama sizi ısırmaz. Çünkü sizi tehdit veya av olarak görmez. (tabi yılan anakonda ise sizi av olarak görebilir :D)
Tura çıkarken hayvanlardan ziyade insanlardan korkmak lazım.
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
Öncelikle merhaba arkadaslar;

Bir bisikletçi için en önemli sey sagliktir.
Birçogumuz uzun turlara çikariz ve ciddi derecede saglik riski içeren hayvanlarla karsilasabiliriz.

Ve bu hayvanlar hiç ummadigimiz yerlerde karsimiza çikarlar ve önlem alinamazsa çok ciddi saglik problemlerine neden olurlar.

Direkt olarak size temas etmezlerse bile gece çantalarinizin içine kadar girebilirler.

Ileri derecede zehirli akrepler ise insani 3-4 saat içerisinde öldürebilir.

Akrep vb saglik için "direk" risk olusturan hayvanlardan nasil korunabiliriz?

Aramizdaki tecrübeli kisiler varsa yardim ederlerse gerçekten çok sevinirim :)
 

mehmetsunu

Kaldato ile sohbeti kestim.
Kayıt
28 Eylül 2011
Mesaj
5.665
Tepki
13.462
Şehir
kayseri
Başlangıç
2010—11
Bisiklet
Cube
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Birde doğada açıkta konaklarken (buna halk arasında ..çı açıkta kalmak derler) dikkat edinde yarasa filan tarafından ısırılmayın. Bazen ısırıldığınızın farkına bile varmazsınız. Doğadaki yarasaların % 50 si kuduz taşıyıcısıdır ve geçenlere yarasa tarafından ısırılan bir vaka kudurarak öldü. Mazallah kudurmanızı istemem.
 
  • Beğen
Tepkiler: dgncsk ve abseto