Duyuruyu Kapat
Facebook Gözat
Twitter Gözat

Taze Balık Nasıl Anlaşılır

Konu, 'Outdoor' kısmında DERBEDER tarafından paylaşıldı.

  1. DERBEDER

    DERBEDER Yeni Üye

    Kayıt:
    19 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    11
    Beğeniler:
    18
    Şehir:
    İZMİR
    Seviye:
    buyrun milet bulduğum bilgiler konu açıldıysa özür dilerim aradım ama böyle bi konu bulamadım

    Balığın Tazeliği Nasıl Anlaşılır?

    Su ürünleri; bağ dokusunun az, su miktarı çok doymamış yağ asitlerinin yüksek miktarda olması ve çevresel faktörlerden kolay etkilenmesi nedeniyle çok çabuk bozulan bir besin maddesidir. Bu nedenle balık alırken tazeliğini çok iyi kontrol etmek gerekir.

    Taze balığın görünüşü son derece canlı olur, gözleri parlak ve dışa bombelidir. Balık tazeliğini yitirmeye başlayınca gözleri buğunlanır ve içeri çöker.

    Taze balığın solungaçları canlı kırmızı olur. Balık bayatladıkça bu renk değişir.

    Taze balığın derisi gergin ve parlak olur. Pulsuz balıklar bayatlamaya başladıkça dersinin parlaklığı azalır, karın tarafında buruşmalar oluşur. Pullu balıkların pulları tazeyken gövdeye sıkıca yapışıktır. Elimize pulların gelmemesi gerekir.

    Taze balığın eti sıkı ve elastiki olup, parmakla bastırıldığında meydana gelen çukurluk anında düzelir. Bayatlamış balıklarda et yumuşak ve peltemsi olduğundan iz kalır.


    Balık Nasıl Saklanmalı?

    Saklama süresi 20 saati geçecekse temizlenip buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının +5Clik yerinde 2 gün saklanabilir.

    Daha uzun süreli saklamalar -18Clik derin dondurucularda veya bağımsız derin dondurucularda yapılmalıdır.

    Balık dondurulmadan önce porsiyonlara bölünüp alüminyum folyo veya asetat ile ambalajlanmalıdır. Ambalajlar önce buzdolabının 0 ile +5Clik bölümünde birkaç saat soğutmalı, sonra derin dondurucuya konulmalıdır. Bu işlem sırasında derin dondurucu şoklama konumuna getirilmelidir.

    Balıklar dondurulmadan önce hafif tuzlanır, böylece diriliğini korur.

    Dondurulan balıklar çözüldüğünde, tekrar dondurulmamalıdır.

    İri balıklar buzdolabının normal kısmına alınarak bir gün dinlenerek çözülmelidir. Paket karidesler ise hemen sıcak suya atılabilir.

    Alıntı. Gurme guide. int
    __________________
     
    nuhcan, Dinamo, murty ve 1 kişi daha bunu beğendi.
  2. cihangil

    cihangil Forum Demirbaşı

    Kayıt:
    24 Kasım 2007
    Mesajlar:
    495
    Beğeniler:
    58
    Şehir:
    mağra
    Seviye:
    taze balık mı yemek istiyorsunuz? balık satan işyerlerinden satın almayın!!! limana gidin ve oradaki balık tutan gercek balıkcılardan satın alın yada kendiniz tutun;)
    ben kendim tutuyorum :) zaten hemende yiyorum sorun yok!:)
     
  3. atahualpa

    atahualpa Yeni Üye

    Kayıt:
    21 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    44
    Beğeniler:
    24
    Şehir:
    Izmir
    Seviye:
    Taze balığın görünüşü son derece canlı olur, gözleri parlak ve dışa bombelidir. Balık tazeliğini yitirmeye başlayınca gözleri buğunlanır ve içeri çöker.

    Taze balığın solungaçları canlı kırmızı olur. Balık bayatladıkça bu renk değişir.


    bu iki kriter yeterli gerisine luzum yok
     
  4. DERBEDER

    DERBEDER Yeni Üye

    Kayıt:
    19 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    11
    Beğeniler:
    18
    Şehir:
    İZMİR
    Seviye:
    Evet Ama Istediği Kadar Canlı Gözüksün Taze Olmayan Balıklarda Var