Spd pedal nedir, ne işe yarar?

Görkem Kılınç

Forum Bağımlısı
Kayıt
1 Haziran 2008
Mesaj
1.448
Tepki
1.682
Şehir
Ankara / Keçiören
SPD pedal kilitlenebilen bir pedal sistemidir. SPD nin açılımı “Shimano Pedaling Dynamics” dir. İlk Shimano firması tarafından üretilmiştir, daha sonra tüm bu pedal sistemlerinin genel adı “SPD” olarak adlandırılmıştır.

Öncelikle pedal bisiklete monte edilir. Kilitli pedallar, bu sisteme uygun ayakkabılar ile kullanılmalıdır, bu ayakkabıların tabanına metal bir parça monte edilir. Bu parça, pedalda olan yuvasına bastırdığınızda oturur ve kilitlenir, ayak topuğunuzu dış yana ittiğinizde ise kilitten kurtulur.

Dağ bisikletleri ve yol bisikletleri için farklı tasarlanmış ayakkabılar bulunmaktadır.

Dağ bisikleti ayakkabıları :
Taban olarak araziye dayanıklıdır ve zemin tutuşları yüksektir. Ayakkabının üst kısmı deri ya da sentetik kumaştan üretilmişlerdir, Bazı modellerde suyu geçirmeyen ama yoğunlaşmış su buharını ( teri ) dışarı atabilen Gore-Tex astar kullanılmıştır.

Yol bisikleti ayakkabıları :
Tabanlar daha sert ve zemin tutuşları daha zayıftır, dağ bisikleti ayakkabılarına göre daha hafiftirler, bazı modellerinde hafifliğin sağlanabilmesi için karbon alışımlar kullanılmıştır.

Her iki türlü bisiklet ayakkabısında da ayakkabının, ayağa tam olarak oturması gerekir. Çok sıkı olduğunda kan dolaşımınızı ve sürüş keyfinizi engeller, bol olursa ayakkabınız pedala sabitlendiği için ayağınız ayakkabının içinde daha fazla hareket edeceği için kilitli pedal sisteminden isteğiniz verimi tam olarak alamayacaksınızdır.

Pedalın üzerinde kilitleme ve kilitten ayrılabilme derecesini sağlayabileceğiniz sertlik ayarı bulunur, kullanacağınız yol ve şartlara göre bu ayarı bir alyan yardımı ile değiştirebilirsiniz.

Kilitli pedalların yararlı özelliklerinden biri ayağınızın pedaldan kaymasını ve kontrolünüzü kaybetmenizi engellemesidir. Özellikle arazi sürüşlerinde, çeşitli engebelerde ve ıslak ortam şartlarında çok işe yararlar.

Normal pedallarda pedala sadece itme kuvveti uygulayabilirsiniz, SPD pedal sistemi, itmenin yanında çekme kuvveti de uygulayabilmenize olanak tanır. Bu da daha fazla sürüş performansı anlamına gelir. İtme ve çekme durumunda bacaklarınızdaki farklı kas grupları çalışır, sürekli aynı kas grubuna yüklenmemiş ve daha az yorulmuş olursunuz. Uzun yollarda farklı kas gruplarını periyodik çalıştırmak diğerini dinlendirmek de çok kullanılan bir yöntemdir.

Yararım olduysa ne mutlu bana :)
 
Scudo

canmurad

Aktif Üye
Kayıt
15 Nisan 2008
Mesaj
176
Tepki
274
Şehir
KONYA
Bisiklet
Scott
teşekkürler ,bende bu günlerde spd pedala geçmeyi düşünüyordum. Bana yardımcı olan bir yazı oldu ..
 

Görkem Kılınç

Forum Bağımlısı
Kayıt
1 Haziran 2008
Mesaj
1.448
Tepki
1.682
Şehir
Ankara / Keçiören
@HaliliOzturk

Pardon kaynağı yazmayı unutmuşum...

Yazmayada gerek kalmadı arkadaş yazmış :D
 

E.Buyuran

Üye
Kayıt
5 Mayıs 2013
Mesaj
71
Tepki
7
Şehir
İstanbul - Avcılar
Bisiklet
Salcano
Çok güzel açıklamışsınız...spd ye geçmek isteyenler için bilgilendirici bir yazı.İlerki zamanlarda bende geçmeyi hedefliyorum ancak düşme konusunda biraz endişelerim var.Ani durumlarda kilitten kurtulmak basit midir acaba ?
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
1
@Görkem Kılınç

Aynen ilk otomatik vites araba kullanıldığında tüm güçle debriyaj alışkanlığı ile frene basıp cama yapışma gibi bu tip pedalda da ilk kullanımlarda bisiklet ile beraber yan yatma durumu söz konusu oluyor. Ben geçen gün komik bir şekilde tecrübe ettim. Durdum, yavaşlarken sağ ayağımı çıkarmıştım sadece pedaldan ama bisikletin ağırlığı nasıl oldu ise solda kaldı, bisikletle beraber yana yattım. :D

Allahtan koruyucu body armor ve şort giyiyorum. Sadece dizlik takmadığım için dizimi asfalta çarpmaktan ötürü dizim biraz acıyor. Komik ve ucuz atlatılmış bir tecrübe oldu.

Eski ama güzel yazı için bike&outdoor firmasına, paylaşım için arkadaşımıza teşekkürler.

Bu arada dağ bisikleti ayakkabılarının dişleri dış kısımda ve kalleri iç kısma takıldığı için ayakkabıya monte edilen kaller yürüme vs esnasında rahatsız etmez ve dışarıdan daha az etkilenerek daha uzun ömürlü olabilirler.
 

Mehmet Altuğ

surrender.to.music
Kayıt
10 Ağustos 2008
Mesaj
2.028
Tepki
7.278
Şehir
Eskişehir
Bisiklet
Scott
@halil ibrahim duran

MTB SPD ayakkabılarda kallerin konumundan daha çok, tabanın sertliği etkiliyor yürüyüş konforunu. Ben yürüyüş için de kullanılabilen bir Shimano SPD ayakkabı kullanıyorum ama "yürüyüş için kullanılabilir" ifadesi biraz kağıt üzerinde kalmış gibi; zira bu kadar sert tabanlı bir ayakkabıyla yürümek kısa bir süre sonra çok rahatsız edici olmaya başlıyor.

Tabii SPD ayakkabılarda sert taban bir zorunluluk, zira kallerin başka türlü ayakkabıya tutunması mümkün olmuyor.
 
  • Beğen
Tepkiler: Hüseyin Odabaş

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
1
Kastettiğim şey mtb ayakkabılarının dişleri uzun olduğu için kaller aynı hizada kalıyor; krampon gibi düz bi zemin oluşturuyor. Yürüme düzgün olurken kaller de daha az dışarıdan etkileniyor
 

Ahmet Onur Çakmak

Forum Bağımlısı
Kayıt
11 Şubat 2014
Mesaj
1.366
Tepki
2.562
Yaş
37
Şehir
Zeytinburnu
eski kullandığım mtb de vardı. yol bisikletimle, bisikletime alışana kadar takmayayım diyorum. bugün aldım. 2 yıldır spd kullanmadığım içinde, kalabalık bir yerde (bakırköy tren istasyonunun oralar) yeri öptüm :) normalde sıkıntı yaşamazdım ama ayağımda spd olduğunu unutunca yapıştım yere 0 km hızda :)
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
1
konu 2008 de açılmış ,spd demek en sert eğimlerde yüzde 30 kar demek
benim sram 9 rublenin en büyük dişlisi 34 dür 36 olanı var bu da ne demek eğer önde 44-32-22 slx ayna kolunuz var ise aynen en sert eğimlere dalın demek ister ise üst üste gelsin spd pedal ile ezer geçersiniz ama çalışmak şarttır ,
gelelim yol bisikletindeki sisteme ön 50-34 ise arka rublenin en büyük dişlisi ise 28 ise yandığınızın resmidir onun için iki yapraklı yol bisikletleri ile en sert 19 eğimlere üst üste dalmak çok çalışma gerektirir,,
 

Gültekin R. Demirkaya

Forum Demirbaşı
Kayıt
28 Haziran 2013
Mesaj
422
Tepki
275
Yaş
45
Şehir
İSTANBUL
Bisiklet
Kron
Aslında süper bi olay...Biraz fiyatları uygun olsa 10 numara 10 yıldız olur. Ben kalpiye kullanıyorum o bile basma kuvvetimde pedal üzerinde kayma olmadığından %10-20 farkettiriyor SPD'yi düşünemiyorum bile
 

Ahmet Onur Çakmak

Forum Bağımlısı
Kayıt
11 Şubat 2014
Mesaj
1.366
Tepki
2.562
Yaş
37
Şehir
Zeytinburnu
yeni edindiğim spd pedallar ve kullanımı hakkında püf noktaları blogumda dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım buyurun:
(link)
 
  • Beğen
Tepkiler: Hamid Asım

Hayrettin

Forum Demirbaşı
Kayıt
4 Ağustos 2015
Mesaj
528
Tepki
662
Şehir
İstanbul
İsim
Hayrettin
Bisiklet
Salcano
millet bu spd dediğimiz olayın yokuşlarda veya düz yolda artıları eksileri nelerdir acaba? Aranızda kullanan memnun kalan ve kalmayanlar var mı
 

Bisiklet sever 93

Pejocu genç :-)
Kayıt
28 Temmuz 2017
Mesaj
700
Tepki
513
Şehir
Antalya
İsim
Mert
Başlangıç
2016—17
Bisiklet
Diğer
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Herkese merhaba bu konunun çok eski oldugunu biliyorum ama size bir sorum olacak bende yol bisikletime spd pedal takmak istiyorum ama bu konuda hiç bir bilgim yok bu spd pedal için ne almam gerekiyor nasıl ayarlamam gerektiğini bilmiyorum biri bana bunlararı açıklarsa çok memnun kalırim :)
 

alper 76

Forum Bağımlısı
Kayıt
5 Mayıs 2014
Mesaj
1.780
Tepki
1.822
Yaş
48
Şehir
mersin
Bisiklet
Scott
@Bisiklet sever 93 önce bir spd pedal almak gerekiyor, ancak ona uygun ayakkabı ve kal almanız gerekir.
Piyasada en çok bulunan lar shimano ve look un kilit sistemi. Yalnız bunlar birbirine uyumlu değildir, yani shimano veya look diye yolunuzu seçip ona uyumlu set oluşturmak lazım

Ayakkabılar in çoğu iki sistem e uyumlu oluyor. Zaten alirken Dila edesiniz orada yazar, pedal ve kal i alırsınız. Ayakkabı ya takarsiniz biter.
Kallerin acisi ile ilgili olarak videoları izlerseniz size yardımcı olacaktır

@Hayrettin ben biraz karsiydik bu ise.. ama kullanınca cidden hoşuma gitti. Bisiklet sizin bir parçanız gibi oluyor. Etkili kullanmak sizin elinizde, çok kadans yapabiliyorsunuz. Evet olumlu bir şey