Duyuruyu Kapat
Facebook Gözat
Twitter Gözat

Simitle gevrek aynı şey değildir..

Konu, 'Serbest Kürsü' kısmında Özgür! tarafından paylaşıldı.

  1. Özgür!

    Özgür! Bisikletkolik

    Kayıt:
    2 Ocak 2007
    Mesajlar:
    1.100
    Beğeniler:
    562
    Şehir:
    Güzelyalı, İzmir
    Seviye:
    Öncelikle gevreğin tarihçesinden bahsetmek gerek. 450 yıl önce kırım değirmendağı mevkinden gelen tatar türklerinin izmire yerleşmesiyle birlikte gevrekte izmire gelmiş oldu. tatar türkleri geleneksel yiyecekleri olan gevreği, izmir'de daha büyük boyutta ve gene izmir'de yetişen sultani üzümlerinden hazırladıkları şerbetle yapmaya başladılar. daha sonraları bu gıda maddesini sandviç şekline getirerek arasına peynir, domates ve biber koyarak kumru yapmaya başladılar. daha sonralarda ise, kumru çeşmede arasına sucuk, salam, sosis gibi maddeler konarak sıcak sandviç şeklinde üretilmeye başlandı. gevrek mi simit mi sorununa geldiğimizde ise, gevrekle simit farklı şeylerdir. onun için"- onun adı gevrek olur mu bilader siz salaksınız, koca türkiyede herkes simit diyo, bi siz gevrek diyosunuz, bi siz mi biliyonuz herşeyi" şeklindeki tartışmalar son derece yanlış ve gereksiz tartışmalardır. farklı nesneler olmasının sebebi pişirilme esnasında ortaya çıkmaktadır. bizim gevrek dediğimiz nesne mayalı hamur, kızgın pekmez dolu havuzlarda bir süre pişirildikten sonra üzeri susamlanır ve fırına verilerek tekrar pişirilir. burada iki kez piiirme uygulanır ve bu sayede gevreğin çıtır çıtır olması sağlanır. simit denen nesne de ise hamurun üzerine sulandırılmış soğuk pekmez sürüldükten sonra üzeri susamlanır ve ardından pişirilir. ayrıca gevrekle simidi yuvarlama işleminde de farklılık vardır. simit bükülerek yuvarlanırken, gevrek düz olarak yuvarlanır.yani gevrekle simit arasındaki benzerlik, sadece şekil ve hammadde benzerliğidir. yapılma teknikleri ve tatları tamamen birbirinden farklıdır. gevrekle simitin aynı şeyler olduğunu idda etmek imambayıldı ile karnıyarığın aynı şey olduğunu idda etmekten bir farklı değildir.
     
    mazhar, nikanam ve jerry_f bunu beğendi.
  2. nikanam

    nikanam Kıdemli Üye

    Kayıt:
    2 Aralık 2006
    Mesajlar:
    360
    Beğeniler:
    600
    Şehir:
    denizli
    Seviye:
    özgür şahanesin.
    budur.
     
    Özgür! bunu beğendi.
  3. mutu88

    mutu88 Kıdemli Üye

    Kayıt:
    29 Ağustos 2006
    Mesajlar:
    367
    Beğeniler:
    189
    Şehir:
    ISTANBUL
    Seviye:
    Bizim memlekette (Aydın )
    herkes simite gevrekder:)
    Güzel paylaşım
     
  4. Ender Alıcıoğlu

    Ender Alıcıoğlu Onursal Üye

    Kayıt:
    5 Haziran 2006
    Mesajlar:
    2.430
    Beğeniler:
    4.154
    Şehir:
    Antalya
    Seviye:
    Simitle gevrek aynı şey değildir..

    Öncelikle gevreğin tarihçesinden bahsetmek gerek.

    450 yıl önce Kırım Değirmendağı mevkinden gelen, Tatar Türk'lerinin İzmir'e yerleşmesiyle birlikte, gevrekte İzmir'e gelmiş oldu.

    Tatar Türk'leri geleneksel yiyecekleri olan gevreği, İzmir'de daha büyük boyutta ve gene İzmir'de yetişen sultani üzümlerinden hazırladıkları şerbetle yapmaya başladılar.

    Daha sonraları bu gıda maddesini, sandviç şekline getirerek, arasına peynir, domates ve biber koyarak kumru yapmaya başladılar.

    Daha sonraların da ise, kumru, Çeşme'de, arasına sucuk, salam, sosis gibi maddeler konarak sıcak sandviç şeklinde üretilmeye başlandı.

    Gevrek mi? Simit mi? Sorununa geldiğimizde ise, gevrekle, simit farklı şeylerdir. onun için, '' onun adı gevrek olur mu bilader, siz bilmiyorsunuz, koca Türkiye'de herkes simit diyor, bir siz gevrek diyorsunuz, bir siz mi biliyorsunuz herşeyi" şeklindeki tartışmalar son derece yanlış ve gereksiz tartışmalardır.

    Farklı nesneler olmasının sebebi, pişirilme esnasında ortaya çıkmaktadır.
    Bizim gevrek dediğimiz nesne, mayalı hamur, kızgın pekmez dolu havuzlarda bir süre pişirildikten sonra, üzeri susamlanır ve fırına verilerek tekrar pişirilir. Burada iki kez piişirme uygulanır ve bu sayede gevreğin çıtır çıtır olması sağlanır.

    Simit denen nesne, ise de, hamurun üzerine sulandırılmış soğuk pekmez sürüldükten sonra, üzeri susamlanır ve ardından pişirilir.

    Ayrıca gevrekle, simidi yuvarlama işleminde de farklılık vardır.

    Simit bükülerek yuvarlanırken, gevrek düz olarak yuvarlanır. Yani gevrekle simit arasındaki benzerlik, sadece şekil ve hammadde benzerliğidir.
    Yapılma teknikleri ve tatları tamamen birbirinden farklıdır.

    Gevrekle simitin aynı şeyler olduğunu iddia etmek, imambayıldı ile karnıyarığın aynı şey olduğunu idda etmekten bir farklı değildir.

    Özgür'cüm samimiyetine güvenerek, senin yazını birde ben, çok fazla değiştirmeden yazdım. :)
    Sanıyorum böyle yazınca daha çok anlaşılır olacak.;)

    Simitle , gevrek hassasiyetine de katılıyorum. :p

    Sevgi ve selamlarımla.
     
    nikanam bunu beğendi.
  5. Özgür!

    Özgür! Bisikletkolik

    Kayıt:
    2 Ocak 2007
    Mesajlar:
    1.100
    Beğeniler:
    562
    Şehir:
    Güzelyalı, İzmir
    Seviye:
    teşekkürler Ender abi:)
    çıkmam gerekiyodu hemen koyayım öyle çıkıyım dedim aceleye geldi:)
    sevgiler...
     
  6. emreden

    emreden Forum Demirbaşı

    Kayıt:
    7 Aralık 2006
    Mesajlar:
    508
    Beğeniler:
    311
    Şehir:
    Sabancı Üni - İstanbul
    Bisiklet:
    Corratec
    Seviye:
    fırından yeni çıkmış İzmit simidi ile bir bardak demli çay be bir dilim tam yağlı beyaz peynir...
    yemede yanında yat; dadından doyum olmaz valla:in:

    aman Allahım İzmitimi ve simdimi özledim yaa:rolleyes: :rolleyes:


    burada, ankara simidi ise bişeye benzemiyo:(
     
  7. CRAZY ÖMER

    CRAZY ÖMER Yeni Üye

    Kayıt:
    29 Nisan 2007
    Mesajlar:
    26
    Beğeniler:
    3
    Şehir:
    Bursa
    Seviye:
    Paylaşım için teşekkürler.
     
  8. OnurCalp

    OnurCalp Kıdemli Üye

    Kayıt:
    8 Ocak 2007
    Mesajlar:
    277
    Beğeniler:
    22
    Şehir:
    İzmir
    Seviye:
    2 kısı aralarında dıyalog halınde konusmus ne kadar dogru olabılır kı ? ayrıca gevrek 450 yıl önce olusmus sonra ardından peynır ardından da hemen cesme kumrusu olayı oldukca sacma geldı bna :)