SENKOP(Sığ su bayılması)

nebileyimulan

Daimi Üye
Kayıt
13 Eylül 2006
Mesaj
211
Tepki
49
Sığ su bayılması, serbest dalış sırasında oksijen azlığına bağlı yüzeye yakın görülen ani bilinç kaybıdır.

Sığ su bayılması genellikle yüzeye çıkışta son 15 ft’te (5 m.) de görülür. Oksijen açlığı çeken akciğerler yüzeye yaklaştıkça daha da hızlı genişleyerek bir anlamda oksijen vakumu yaratır. Bunun sonucunda kanda az miktarda kalan oksijen akciğerlere çok hızlı transferiyle kanda çok ani bir oksijen yetersizliği doğar. Merkez sinir sistemi (MSS) ise bu durumda acil durum protokolüyle oksijen tüketimini minimize etmek için dalgıcın bilincini kaybettiği an kritik nokta kabul edilir. Kritik andan itibaren iki olasılık vardır. Bunlardan birincisi dalgıcın bayıldıktan sonra nefes almaya çalışması ve bunun sonucunda boğulmasıdır. Bu zayıf bir ihtimaldir; çünkü dalgıç dalış sırasında nefes tuttuğundan bayıldıktan sonra MSS’in nefes alma impuls’ı gönderme ihtimali zayıftır. Bu aşamada genellikle yanlış bilinen bir olguyu düzeltmekte yarar vardır. Herhangi bir sıvıyla boğulma durumlarında akciğerlere o sıvının dolması iki aşamada olanaksızdır. Solunum yollarına giren ilk sıvıyla buradaki kaslar kasılır ve daha fazla sıvı girmesini önler. Dalgıcın veya başka bir kazazedenin akciğerlerine ancak ölümünden belli bir süre sonra (5-30 dak.) su dolabilir. Bunun sebebiyse ölümden belli bir süre sonra bu kasların gevşemesi ve sıvıyı daha fazla engelleyememesidir. Konumuza yeniden dönersek kritik noktadan itibaren olabilecek ikinci olasılık dalgıcın hiç nefes almamasıdır ki bu dalgıcın kurtulması olasılığını artırır. Sığ su bayılmalarında (kendimin de şahit olduğu gibi ) dalgıcın bayıldığı andan itibaren nefes almaması çok yüksek bir olasılıktır.

Sığ su bayılmasının ölümcül sonuçlarla sonuçlanmasının sebebi çok ani ve hızlı gelişmesidir. Dalgıç daha ne olduğunu anlamadan ani bir baş dönmesinin ardından (1-2 saniye) bilincini kaybeder. Bilinçsiz serbest dalıcıların dibe daha rahat inebilmek için fazla ağırlık almaları sonucu bu kişiler sığ su bayılmasıyla karşılaştıklarında bayılmanın ardından palet vuramadıklarından negatif yüzerlilikleri sayesinde dibe batar ve kendi sonlarını hazırlar.

Sığ su bayılması (SSB) görülen dağlıçların %85’inin dalıştan önce hipervantilasyon yaptığı belirlenmiştir.
(link)

HİPERVANTİLASYON


Hipervantilasyon: Belli bir zaman diliminde gereğinden daha hızlı veya daha derin ve hatta hem derin hem de hızlı nefes almaya hipervantilasyon denir. Bu durumda vücutta daha fazla oksijen depolanamaz. Derin ve hızlı solumanın ardından kandaki karbondioksit miktarında önemli düşüşler görülür.

Hipervantilasyonun temel tehlikesi, dalış öncesi CO2 seviyesinin çok düşük olması nedeniyle CO2’nin nefes alma istemi yaratacak oranlar çok geç ulaşması ve ulaştığı zaman ise beklide oksijen miktarının tehlikeli sınırlara ulaşmış olmasıdır. Oksijen seviyesi dipte hipoksia yaratacak düzeylere kadar düşmez. Bunun sebebi 60 mmHg altındaki oksijen kısmi basınçlarında kandaki CO2 seviyesi ne olursa olsun oksijen mekanizmasının devreye girmesi ve dalgıcın nefes alma istemi duyarak çıkışa geçmesidir.Fakat yüzeye yaklaştıkça zaten sınır değerlere yakın olan oksijen kısmi basıncı iyice düşer ve buna ek olarak akciğerlerdeki oksijen azlığını fiziksel gaz kanunları sonucunda dokular ve kan karşılamak zorunda kalır. Kanda kalan az miktardaki oksijende akciğerlere difüze olur ve bir anda vücutta hipoksia oluşur ve dalgıç bilincini yitirir. Yukarıdan anlaşılabileceği gibi sığ su bayılmasının görüldüğü durumlarda dalgıcın yukarı çıkma istemini hem CO2 hem de O2 yaratabilir. Fakat istemi hangi gazın yarattığı sonucu dağiştirmez;dalgıç yüzeye yaklaştıkça özellikle son 15 ft’te oksijensizliğe bağlı olarak bilincini yitirir.

Beyin vücutta karbondioksit miktarı artınca nefes al emri verir, oksijen miktarı azalınca değil !

Karbondioksit miktarı "hiperventilasyon", yani dolu dolu ve sıkça nefes alıp vermek
ile düşürülebilir.

Aşağıda normal nefeslenme ile hipervantilasyon ile yapılan iki dalış grafiği verilmiştir..Lütfen Karbondioksit ve oksijen seviyelerine Dikkat edin.

Dikkat ederseniz beynin uyarılması hangi seviyede yapılıyor.Oksijen miktarı kritik seviyenin altına düşmeden nefes alma uyarısı ile yukarı çıkma sinyali veriliyor...
Arkadaşlar bu grafikte ise hiperventilasyonla düşürülmüş vücuttaki karbondioksit miktarı sebebi ile uyarının nerede geldiğine bakın.Oksijen miktarı çoktan kritik seviyenin altında ama karbondioksit miktarı hala düşük olduğundan nefes alma mutlak zorunluluğu hala oluşmamıştır.. Bayılma ardından Ölüm bu şekilde geliyor malesef....

Unutmayın;

Serbest dalış yapan herkesin , sığ su bayılmasından korunmalarının en önemli yolu hipervantilasyondan uzak durmaktır.

KAYNAK
zipkinci.com
 
Scudo

nebileyimulan

Daimi Üye
Kayıt
13 Eylül 2006
Mesaj
211
Tepki
49
Lütfen konu sabitlensin biz bu hipervantilasyon saçmalığı yüzünden az kardeşimizi kaybetmedik:(
 

tırt kaptan

Forum Demirbaşı
Kayıt
30 Temmuz 2006
Mesaj
589
Tepki
640
Şehir
Marmaris/Gökova
Bu konu başlığının açılması çok iyi olmuş ayrıca bu güzel bilgiler için wardrobe'a çok teşekkürler.
Bu konuya benim eklemek istediğim iki ilave var.
Birincisi arkadaşlarımdan birinin sözü : Denizin üstünde ve altında 3 defa düşüneceksin, 1 kere uygulayacaksın.
İkincisi: Hiç bir balık, avcının canından daha tatlı değildir
 
T

Tuğrul

Misafir
Sayın wardrobe ,yazdığınız yazının kaynağını belirtmeniz lazım.Kaynak belirtilmeden yazılan yazılar kalıcı olmuyor.
 

simplonmurat

Forum Bağımlısı
Kayıt
7 Ocak 2007
Mesaj
737
Tepki
336
Şehir
Evka-6 / İZMİR
İsim
Murat ALTINCAN
Bisiklet
Simplon
Paylaşım için teşekkürler.Herkezin öğrenmesi gereken bir konu olduğunu düşünüyorum.Lakin hepimiz zaman zaman böyle dalışlar yapıyoruz.Daha dikkatli olmamız gerektiği anlaşılıyor.
 
  • Beğen
Tepkiler: Hasan Hakan Koç

neverland

Üye
Kayıt
29 Mart 2007
Mesaj
21
Tepki
3
Şehir
Antalya
"wardrobe" a katılıyorum, gerçekten çok önemli bir konu. Sığsu bayılmasını çok güzel anlatmış. Teşekkürler.
 

Hasan Hakan Koç

Forum Bağımlısı
Kayıt
1 Kasım 2006
Mesaj
1.293
Tepki
1.177
dostlar ben ben serbest dalış yaptığım için acıkk korkuyorum max 10-15 mt lerdeyim. yeri gelmiş ken sorayım . sizce dalışlardan hangisi
i daha tehlikeli düplümü dübsüzmü.. ben acık limitlerimi zorluyan bir yapıya sahip olduğum için balıklara mazmuz olmıyalım şimdi . geçte olsa düplü dalışasa bu yaz eğitim alayım diyorum ..:)

birkaç sene önce sene biraz sığda tüplü dalış yapmıştım oooo abii sen işi bitrimişsin zaten 2-3 gün yeter sana.. gibilerinden birşey söylemişti hakkikaten okadar basitmi bu iş:rolleyes:
 
  • Beğen
Tepkiler: simplonmurat

neverland

Üye
Kayıt
29 Mart 2007
Mesaj
21
Tepki
3
Şehir
Antalya
Korkutmak için değil, insan bilmediği şeyden korkar: Aletli veya serbest, dalış tehlikeli bir spordur: KURALLARA UYMAZSANIZ!
Her ikisinin de kendine özgü tehlikeleri var. Öncelikle aletli dalıştan bahsedeyim. Aletli dalışta tehlikeleri yaratan en önemli husus banıçlı hava solumaktır. Tüpünüzdeki 200 atm basıncındaki hava regülatör vasıtasıya bulunduğunuz derinlikte ihtiyacınız olan basınçtaki havayı sağlar. (10m de 2amt, 20m de 3 atm ... gibi)
Basınçlı hava solumadan kaynaklana porolemleri kabaca 2 ye ayırabiliriz. İnişte ve çıkışta... Tüpteki hava bildiğiniz normal havadır. Sadece filtre edilerek nem ve toz vb. arıtılmıştır. İlk problem havanın içinde çok büyük bir orana sahip azot gazından kaynaklanır. Azot gazının 30lu metrelerden itibaren narkotik etkisi başlar. Sebebi azot gazının kanda çözünmeye başlamasıdır. Derinlik sarhoşluğu da işte budur. Etkileri tıpkı alkolünki gibidir. Sadece azalan basınçla sorhoşluk da ortadan kalkar.
Problemlerin çoğu çıkışta yaşanır. Kanda çözünen azot gazı yüzeye çıkarken azalan basınçla tekrar gaz haline dönmeye başlar. Hızlı bir çıkış azotun hızla gaz haline geçmesine ve vücuttan atılamadan damarlarda gaz halinde kalarak tıkanmalara sebepolur. kolayı çalkaladıktan sonra birden açmak gibi düşünün. Buna da vurgun diyouz. Şiddetine göre eklemlerde ağrıdan, felç ve ölüme kadar sonuçları olabilir.

Bire diğer çıkış problemi de yüzeye yaklaştıkça genleşen havadan kaynaklanır. İşte buyüzden Aletli Dalışta ASLA NEFES TUTULMAZ! Aksi halde, genleşen hava akciğerlerinizde ciddi yaralanmalara yol açar. Bu yaralanmalarında dereceleri ve çeşitleri vardır.

Aletli dalışta bir problem yaşadığınızda yukarıdaki sebeplerden dolayı hemen yüzeye dönemezsiniz. Problemleri suyun altında halletmelisiniz. İşte busebeple de SCUBAnın ikinci büyük kuralıda: ASLA YANLIZ DALMA! dır.

Serbest dalışta soluduğunuz hava yüzeydeki 1 atm basınçlı havadır ve vurgun, derinlik sarhoşluğu, akciğer barotravmaları söz konusu değildir.

Serbest dalışta en tehlikeli derinlik 0-10m arasıdır. Bu arada basınç 2 misli değiştiğinden, yine gazların kısmi basınçlarıyla ilgili olarak, sığsu bayılması için tehlikeli bölgedir.

Suda olmanın daha birçok tehlikesi olduğu gibi dalışla direk ilgili olanları kısaca böyle. Ben mutlaka iyi bir eğitim almanızı tavsiye ederim. Şayet kanunlarda da yanlızca bröveli dalgıçlara aletli dalış izni veriliyor.

Dalış özellikle performansla direk ilgili olmadığından sportif aletli dalış düşünülenin aksine zor ve kompleks bir spor değildir.

Sağlık problemi olmayan herkes aletli dalış yapabilir.

YAŞAMAYI SEVİYORSANIZ : ASLA YANLIZ DALMAYIN!!!
 

Erhan Doğaner

Forum Bağımlısı
Kayıt
28 Aralık 2006
Mesaj
1.023
Tepki
63
Şehir
Ankara
arkadaşlar 5 senedir yılın 3 ayı serbest dalış yapan, 20 metrelere rahatlıkla inen biri olarak şu söylemeliyim size:
senkop söylendiği anlatıldığı kadar tehlikeli birşey değildir. eğer yanınızda partneriniz varsa ölüm tehlikesi çok çok azdır. ancak partnersiz dalış yapıyorsanız, bu işe yeni başladıysanız, dalgalı sularda ve yalnızken denizin ortasında yatarince psikolojik gücünüz yoksa, satıhta nefes nefese kalmışsanız, agoşon tekniğinin süresini ve kendi limitelrinizi aşmışsanız, ağırlığınız derinliğe göre ayarlı değilse ölüm kaçınılmaz bir durum olur. kendinize güvenmiyosanız sakın aşağı inip orada kalmayın. yukardan denizi izleyip 3-5 metrelerde suyla oynayın. bu yaz Türkiyede yüzünden 4-5 kişi öldü. (link) un kurucusu olan Ozan Yıldırım ıda bu yüzden kaybettik...
haberiniz olsun. partnersiz bir derin su dalışı, bir amatör için intahar bile sayılabilir. 20 metre indiğinizi düşünün iniş ne kadar rahat oldu ama bide çıkışı düşünün, daha 20 metreniz var nefes almak için. 20 metre 6 katlı bir bina demektir...
 

neverland

Üye
Kayıt
29 Mart 2007
Mesaj
21
Tepki
3
Şehir
Antalya
@edoganer

Tabiki ülkemizde trafikte her yıl yüzlerce kişi öldüğünü düşünür ve dalışı trafiğe çıkmakla karşılaştırırsak; trafikte olmak çok daha tehlikeli gibi geliyor.

8 yıldır aletli dalış yapan biri olarak yılda 4-5 kişinin öldüğü bir spor bence tehlikeli.

edoganer'in de çok güzel dediği gibi; sadece amatörler değil yılların tecrübesi dahi olsa dalışla yanlız çıkmak, limitlerinizi zorlamak, ve tabiki kurallara uymamak intahar olabilir.
 

Erhan Doğaner

Forum Bağımlısı
Kayıt
28 Aralık 2006
Mesaj
1.023
Tepki
63
Şehir
Ankara
sığ su bayılmasından (senkoptan) kurtulmak için yapılması gerekenler.
*****Senkop a yakalanmamak için******
-kindi limitlerinizi bilin
- üst üste 2 kereden fazla kendi limitlerinizi zorlamayın
-satıha çıktığınız anda normal nefes alış verişinize ve soğukkanlılığınıza dönene kadar satıhta hareketsiz kalın
-derin nefes alıp vermekten kaçının sadece normal nefesinize dönün
-başka şeylere kafanızı vermeyin, orada olun
-konsantrasyonuz denizde ve dalışınızda, bilhassa kendi vücudunuz üzerinde olsun
-su dalgalıysa dalgalara dikkatinizi vermeyin aksi halde soğukkanlılığınız gider, mideniz bulanabilir(eğer alışık değilseniz)
-yanınızda partneriniz varsa konuşmaktan, kaçının işaret diliyle iltibat kurun, uzun konuşmalar kesinlikle yapmayın.
***********Senkop a yakalandınız; veya yakalandığınızı, yakanabileceğinizi hissettiğiniz birkaç saniye içinde yapılması gerekenlker*****************
*****belirtileri******
-vucütta uyuşmalar, bilhassa vücudun yarısı gibi örneğin sol veya sağ
-boyun, kol uyuşmaları
-ani psikolojik çökmeler(kendinizi çok aciz veya aşırı kuvvetli sanarsınız)
-gözde, gözbebeğinde odaklanma problemi(siz diil partneriniz fark eder)
-çok ani hatta saniyeden çok daha ufak bir zaman diliminde bayılma, satıha çıkamama(partneriniz yoksa ölüm kaçınılmazdır!!!!)

*****Senkop a yakalandınız, birkaç saniyeniz var ne yapmalısınız*******
-zıpkını bırakın
-yapmanız gereken en önemli şey: AĞIRLIK KEMERİNİZİ HİÇ DÜŞÜNMEDEN ATIN, EMNİYET KİLİDİNİ AÇIN!!! HAYATINIZ 8KG KURŞUNDAN DAHA ÖNEMLİDİR!!!
-yapmanız gereken ikinci en önemli şey: SNOKER'INIZI AĞIZINIZIN İÇİNE İTEBİLDİĞİNİZ KADAR İTİN, SATIHA ÇIKTIĞINIZDA NEFES ALABİLİYOR OLACAKSINIZ
-çok yavaş palet vurun, bilincinizi kaybetmediyseniz çok şanslısınız!
-çıkarken yukarı bakmayın, dik olarak ve gözleriniz aşağı bakarken yukarı çıkın!
-hemen bölgeyi terk edin, 48 saat dalış yapmayın...

umarım bu detayları vede önemli bilgileri kullanırsınız.
bu arada sakın bıçaksız dalmayın, bu konuyla bir ilgisi yok ama aşağıda çağariye yakananırsanız kesinlikle ölürsünüz. bir bıçak bir kere kullanılır ama o zaman da hayatınızı kurtarır.
iyi dalışlar
Erhan DOĞANER
 
  • Beğen
Tepkiler: d.berkay