Sele baskısı ve zararı

Kayıt
7 Kasım 2010
Mesaj
66
Tepki
23
Şehir
istanbul
Selenin burnunu hafif aşşağıya indirmek, selenin arkasına doğru oturmak, petli tayt, zaman zaman ayağa kalkma işe yarıyor birde en önemlisi insan alışıyor, ama yok olmadı ozaman Aslı Bisiklet'in getirdiği Sport Tourer marka seleler var, jelli olanlarından alınabilinir, ortası delik seleleri önermiyorlar geniş sele öneriyorlar, ben almadım karizma çizilir diye, alışmaya çalışıyorum.
 
Scudo

reti

Üye
Kayıt
17 Haziran 2005
Mesaj
22
Tepki
31
Şehir
İzmir Karşıyaka
Konuyu yıllar önce açmışım. (sanırım 2006) o sıralar sele baskısını araştırdıktan sonra buraya üye olmuştum. Bu akşam verilen cevapları, yorumlarınızı, görüşlerinizi okudum. Eminim burayı okuyanlar yazanlardan çok daha fazla olmuştur. Biraz da olsa insanları bilinçlenmesine vesile olmam, konuya cevap yazan ve bana teşekkür eden kişiler olmasına çok sevindim. Ben de onlara katkıda bulunmalarından dolayı teşekkür ediyorum.
Bu arada sele baskısı konusunda ki son düşüncem şudur.
Eğer bir spor dalı ile normalden fazla uğraşıyorsanız bir konuda mutlaka zarar verici tarafı olabiliyor. Bisiklet sporunun da kazaları saymazsanız sele baskısı gibi bir handikapı var işte.
Buna alınabilecek önlemler de yukardaki mesajlarda belirtildiği gibi. Binme tekniği, uygun sele ve bisiklet taytıdır.
 
  • Beğen
Tepkiler: Ömer Osman YAVUZ

Ozan Akçay

Forum Demirbaşı
Kayıt
29 Temmuz 2008
Mesaj
529
Tepki
191
Şehir
İzmir-Datça
(link)

Sele baskısı dediğiniz olay gerçek anlamıyla sıfıra iniyor.Bu sele ile gerçekten oturmanız gereken yere, kalça kemikleri üzerine oturuyorsunuz.Doğru bedenini alırsanız pedal çevirirken baldırlarınıza da sürtmüyor.Bu seleyi kullanan çoğu kullanıcı gibi tayt kullanmıyorum, gerek olmuyor.
 
Kayıt
16 Ağustos 2009
Mesaj
66
Tepki
41
Şehir
BURSA
Bisiklet
Sedona
Ben de bu konuya iyimser tarafından bakmaya (tamamen kendi düşüncem, herhangi bir ispatı yok) çalışıyorum. Hiç bisiklet kullanmayan bir erkek pasif yaşamından dolayı kendini sağlık, zindelik, güç gibi konularda geliştiremez. Diğer tarafta kullanan bir erkek geliştirir fakat baskıdan dolayı biraz zararı olur. Yani matematikte gördüğümüz denklemin iki tarafında olan artı - eksi birbirini götürür.
Bir de gene kendimi avutmak için 40-50 yaşında bisiklet kullanıcılarına bakıyorum. Güzel bir aile kurmuşlar. Üstelik hayatları bisiklet üzerinde geçmiş. Şimdi aklıma geldi bu konuda daha önce yazan arkadaşlardan biri "en fazla bisiklet Çin'de kullanılıyor ama en kalabalık nüfus da orada" demiş. Bu pek mantıklı bir örnek olmuyor. Çin'de herkesin tek çocuk sahibi olma hakkı var. Yüksek nüfus olması çok çocuklarının olması değil, ezelden beri çok kalabalık olmalarıdır.
 

Ozan Akçay

Forum Demirbaşı
Kayıt
29 Temmuz 2008
Mesaj
529
Tepki
191
Şehir
İzmir-Datça
@samet ceylan

Peki hem bisikletçiliğin bütün nimetlerinden ve iyi taraflarından faydalansak, hem de bahsettiğiniz gibi bir baskı hiç olmasa?

Bknz: Sizin mesajın bir üstündeki mesaj...
 
Kayıt
16 Ağustos 2009
Mesaj
66
Tepki
41
Şehir
BURSA
Bisiklet
Sedona
O sele bana estetikten çok uzak geldi Ozan. Tamam belki sağlık açısından gerekli ama kullanacağımı zannetmiyorum.
 
Kayıt
30 Mayıs 2011
Mesaj
15
Tepki
5
Şehir
istanbul
Üşenmeden tüm yazılanları (15 sayfa) okudum. Herkes çok güzel şeyler paylaşmış. Bisiklet alalı 2 hafta kadar oluyor ve hafta içi 5 gün her sabah 27 km işe gidiyorum. ilk bir kaç gün hatta ilk gün felaket durumdaydım. fakat zamanla ağrı azaldı ancak halen çok da rahat sayılmam. Belki zamanla daha da iyiye gider gitmezse jelli dolgulu sele almayı düşünüyorum. Fakat sele üzerinde kanepede uzanırkenki kadar rahat edilmeyeceğini de biliyorum. (koltukta kanepede bile belli bi süreden sonra ağrı olduğunu düşünürsek) En mantıklısı en uygun seleyi bulmak, doğru kadro boyu, engebeli yollarda ayakta sürmek..vs.
 
Kayıt
8 Haziran 2011
Mesaj
8
Tepki
3
Şehir
Mersin
Yorumların çoğunu okumadım ancak bir derginin yaptığı araştırmaya göre bu doğruymuş. Bisiklet sürerken 10-15 dakikada bir selede oturmadan 10-15 saniye sürersek bunun önüne geçebilirmişiz. Kaynağı şimdi unuttum, beyin arşivimden :)
 

MuratHan

Forum Bağımlısı
Kayıt
19 Temmuz 2008
Mesaj
1.687
Tepki
2.287
Şehir
Alanya
Bisiklet
Scott
Selenin ucunu aşşağı almak çözüm değil aksine başka problemlere sebep olur. Sele düz değilse sürekli öne doğru kayıp vücud ağırlığınızın büyük bölümü kollarınıza binecek sonuçta ellerde uyuşma ve sırt ağrıları oluşacak. Çözüm üstünde rahat ettğinizi hissettiğiniz iyi ayarlanmış bir sele ve mutlaka pad'li tayt kullanmak. Bisiklet sürerken sık sık sele üzerinden kalkmak iyi ve faydalı bir alışkanlık. Özellikle tümseklere sele üzerinde yakalanmamaya bakın sert ve ani darbeler biz erkekler için sele baskısından çok daha zararlı.
 

yazi

Üye
Kayıt
11 Ağustos 2012
Mesaj
2
Tepki
0
Şehir
sakarya
Merhabalar,
Bir önceki sayfada Ozan isimli arkasadin onerdigi sele, burada bahsedilen soruna cozum gibi gorundu bana. Cunku on tarafa binen hic bir yuk yok gibi ve ondeki madde de zannedersem esnek bir madde. Yani oturulmasi gereken yere oturuluyor ve baski almamasi gereken yerde baskiya maruz kalmiyor gibi. Ve sanirsam yay da var. Goruntusu ve boyutu disinda cok guzel bir cozum gibi.

Sunu da sormak istiyorum. Brooks marka seleler, deriden uretilmis ve zamanla kullanan kisinin kaba etinin seklini aldigindan gittikce rahat oluyormus, ama ayarlarken selenin onunu biraz kaldirilip arka genis kisma oturulmasi gerekiyormus rahatlik icin. Peki bu durumda selenin onunun yukarida olmasi, bu konuda bahsedilen zarari vermiyormu kullanan kisilere.
 
Kayıt
16 Mayıs 2012
Mesaj
315
Tepki
45
Şehir
Levent
Bisiklet
Kron
@m6rk

Kesinlikle katılıyorum. Yapılan araştırmalarda bunlar göz önüne alınmadı kesinlikle. Örnek veriyorum, 20 km şehir içi yolda yokuş çıktım ayağa kalktım, mesela çukura yaklaştım ve ana yoldayım, ayağa kalktım çukurdan geçtim. Yani siz istemeseniz de muhakkak ara ara kalkıyorsunuz zaten. Yokuş aşağı inerken falan da ayağa kalktım. Korkmayın arkadaşlar, bir şey olmaz.
 
Kayıt
20 Ağustos 2013
Mesaj
50
Tepki
22
Yaş
47
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Sedona
NTV Yayınlarından çıkan "Bisküviyi Çaya Yatay Bandırın" adlı kitapta bu konudaki bir araştırmadan bahsediyor. Araştırma Almanya'da yapılmış ve özellikle sert selelerin kısırlık nedeni olabileceği sonucuna ulaşılmış. Söz konusu araştırmayı yapanlar; ön tarafı kısa ve yumuşak selelerin yanı sıra, ara sıra ayağa kalkmayı ve yumuşak sele kullanmayı öneriyorlar.
 
  • Beğen
Tepkiler: Ömer Ş.

Derya Keçeci

Forum Bağımlısı
Kayıt
2 Haziran 2011
Mesaj
1.735
Tepki
4.127
Şehir
Ankara
İsim
Derya
Başlangıç
1970—71
Bisiklet
Fuji
Bisiklet türü
Yol bisikleti
@Mustafa_YILMAZ

Konu madem uzunca bir zaman sonra canlandı,o zaman ben de bir şeyler ekleyeyim.

Mustafa bey,aynı kitapta " bisiklete binerken kask yerine peruk takın" da diyor.Elbette bu bir ironi.Kitap "Tavuk suyuna çorba" tadında,metroda otobüste okunmalık bir kitap.Sele konusuna gelince,bilinenin aksine asıl zarar veren seleler çok yumuşak selelerdir.Hayatlarının 20 yılını 365 gün sele üzerinde geçiren profesyonellerin hemen hemen tamamı,bizlerin "Sert" olarak nitelendirdiğimiz selelere binerler.Aksi taktirde kemikler seleye oturmadığında,yani yumuşak bir selede olduğu gibi tamamen çöktüğünde mesaneye baskı yapar.Bu baskının otradan kalkması ancak orta sert ve sert selelerle mümkündür.İşte pedlerin görevi bu sert noktalara yapılan baskıyı azaltmaktır.Dolayısıyla,uzun süreli binişler için en azından çok yumuşak olmayan bir sele seçerek,pedli tayt-şort giymekte fayda var.

Zaman zaman ben de görüyorum,zaten yumuşak bir sele ve üzerine jel kılıf geçirilmiş.Hatta geçen hafta eymirde turlarken bir delikanlı selemin çok sert olduğunu sorduğunda "Ama emin ol seninkinden daha rahat" dediğimde şaşırmıştı.Şöyle izah ettim.

Sele yumuşak,bir de jelli kılıof takmışsın.Oturduğun anda hem sele,hem de jel aşağıdan yukarıya doğru pırtlayarak mesanene baskı yapıyor.Evet kemiklerin acımıyor kısa vadede ama malum bölgeye kan akışı kesilerek uyuşmasına yol açıyor.Bu sebeple aralıklı olarak ayağa kalkmak ya da sürüşe ara vermek zorunda kalıyorsun.

Durum budur.
 

sonEr´´

Forum Bağımlısı
Kayıt
15 Ağustos 2009
Mesaj
2.299
Tepki
1.421
Şehir
İstanbul/Esenler
Bisiklet
Salcano
geniş sele rahattır . bu yanlış kemik yapınıza uygun bir sele kullanmalısınız . doğru sele önemlidir fakat bisiklet üstündeki duruşunuzda sele ağrısı probleminde büyük rol oynar . siz bütün ağırlığınızı arkaya kaydırırsanız ister istemez sele problemi yaşayabilirsiniz . benim tavsiyem bisiklet üstündeki duruşunuza dikkat etmeniz ... benim çıktığım turlar performans&antreman amaçlı.hafta içinde 250 km ve üstü toparladığım oluyor . nonstop 8 saat bindiğim turlarda bile sadece kan dolaşımı problemi yaşıyorum . onuda doğal anlarda (rampa , kalkış ve ani hızlanmalar gibi ) ayakta çevirerek çözüyorum . Birde aramızda " rahat sele yoktur , nasırlanmayan popo vardır " deyişimiz var :) kısaca düzgün sele ayarı , doğru bir oturuş ve ara sıra ayakta çevirerek bu problemi çözebilirsiniz . Kısırlık muhabbetinde ise Lance armstrong bilmeyen yoktur . 7 kez üst üste Fransa turunu kazanan bir sporcu , kürsüye bebeği ile çıkmıştı . Kısırlık muhabbetine en güzel cevap olduğunu düşünüyorum . İyi forumlar , bol kadanslar dilerim :):)
 

Road_Runner

Road Runner
Kayıt
24 Nisan 2010
Mesaj
5.999
Tepki
25.898
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Cervélo
Bu olay hakkında ne düşünüyorsunuz. İlerde kısır olmak veya erkeklik gücünün azalması sizi korkutmuyormu?

Bunun bir önlemi varmı?


Spor, spor olmaktan çıkar zaten böyle bir sorun olduğunda. Spor en başta sağlık için yapılan bişey değil mi?
25 yaşındayım. 2-3 yıldır bisiklet üstündeyim. pedli tayta geçeli birkaç ay oluyor. ve bu çok farketti. üstüne bir de selemi de değiştirince, sanki altımda bisiklet yokmuş gibi hissediyorum. ki, çok konforlu bir sele de değil, yol bisikleti selesi sonuçta. tur bisikletleri için çok konforlu seleler mevcut. sizin yerinizde olsam, bu tip selelerden birtane edinirdim ve bisiklete binmek tekrar %100 keyif haline gelirdi.

sürüş esnasında zaman zaman ayağa kalkmak, o bölgeye kan gitmesini sağlamak, esnetmek, oturuş pozisyonunu zaman zaman az da olsa değiştirmek (öne doğru-arkaya doğru gibi) benim deneyimlediğim faydalar. bu yaptıklarıma bir de kaliteli sele + pedli tayt eklenince bisiklet üzerinde sorunsuz 5 saatten fazla kalabiliyorum

saygılar :)
 

Serdar Unalan

Aktif Üye
Kayıt
16 Aralık 2012
Mesaj
152
Tepki
93
Yaş
51
Şehir
Ankara
Bisiklet
Specialized
(link) Burada güzel bir anlatım var. Gerçi İspanyolca ama izlemenizi tavsiye ederim.
 

SagFan

Daimi Üye
Kayıt
7 Nisan 2016
Mesaj
207
Tepki
189
Şehir
İzmir
Başlangıç
2015—16
Bisiklet
Merida
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Bu konunun Gün yüzü görmesi gerek. Pedli taytlar ülkemize ne zaman geldi çok merak ediyorum :D
 
  • Beğen
Tepkiler: YigitOzturk