saglıklı spd kullanma teknigi

Scudo

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
İngizlizcemin yeterli seviyede olmasına ragmen yazılanları çeviremedım :(

Çünkü içinde çok fazla terimsel sözcükler var ama yurtdısında olan arkadaslar cozebılırler "halilöztürk" gibi :)

ama guzel bır kaynak gıbı duruyor....
 

fletcher

Forum Bağımlısı
Kayıt
16 Temmuz 2007
Mesaj
1.219
Tepki
196
Şehir
İSTANBUL
kelime kelime tercüme etmiyim ama şunu anlatıyor...spd siz kullanım ve spd li kullanım arasındaki farktan bahsediyor..
figür 1 ve 2 de spd olmadııgnda insanalrın ayakları pedala nasıl yanlış yerleştirdiklerini göstermiş...yüzde 87 si dıştan bastırıyomuş,yüzde 9 u içten daha çok bastırıyomuş..
figrü 3 de spd siz kullanım çizilmiş..eger spd olmassa,pedalı aşagı dogru bastırırıken alt bacagın içe dogru bi dönme hareketi yapma egiliminde oldugunu bi de figür 1 ve figür 2 de ki sıkınıtıların ortaya çıktıgını söylemiş..

figür 4 de ise spd kullanımı sayesinde ,bacagın yanlızca dikey bi hareket yaptıgını,bi dönme olmadıngı söylemiş,aynı zamanda ayagın da pedal da dogru konumlandıgından bahsetmiş..
 

İsaAlp

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Mart 2007
Mesaj
706
Tepki
242
Şehir
ankara
Bisiklet
Bulldog
@fletcher

Resimde anlatılan şey biraz farklı, sanırım biraz yanlış bir çeviri olmuş.

Grafikte lewedge diye bir ürünün tanıtımı yapılıyor. Bu ürün spd ayakkabıların altına takılarak ayakların pedala tam olarak düz basmasını sağlıyor.
4. şekilde ayağın altında duran sarı şekil lewedge, ayağınız sağa veya sola fazla basıyorsa bununla ayağınızın eğimine uygun bir zemin ayarlayabiliyorsunuz.
 

fletcher

Forum Bağımlısı
Kayıt
16 Temmuz 2007
Mesaj
1.219
Tepki
196
Şehir
İSTANBUL
pardon:):) o ürünün bi pedal oldugunu düşünerek,resimleri çok dikkatli incelemeden yazmışım:)
haklısınız:) ozaman degiştiriyorum:)


figure 3:lewedge olmadan pedal çevirmece...
figure 4:lewedge ile birlikte pedal çevirmece:)
 

NightHawk

Aktif Üye
Kayıt
2 Mayıs 2008
Mesaj
186
Tepki
128
Şehir
Ankara 100.Yıl
Selam arkadaşlar, buradaki konunun bence SPD ile alakası yok, çok insanda görülen ayak deformasyonlarında, içten ya da dıştan basma problemleri için LeWedge firması tafarından üretilen açılı kallerin faydasından bahsediyor.

http://www.slowtwitch.com/mainheadings/prodreview/newproduct/wedge1.jpg

Ortopedik bir probleminiz yoksa normal pedal kullanmakla SPD kullanmak arasında dize binen yanal yükün fark etmediğini sanıyorum. Ama konunun uzmanı değilim tabi.
 

Can Sonbay

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Ekim 2007
Mesaj
1.177
Tepki
315
Şehir
Caddebostan, İstanbul
Bisiklet
Giant
Şekilden anladığım kadarıyla Specialized ın ayakkabılarından kendiliğinden olan bg(body geometry) özelliğinden söz ediyor.Ayağın düzgün duruş pozisyonunu ayarlayaraktan dize olan içe doğru baskıyı engelliyor.. Bu konuda Çağrı abi yardımcı olabilir sanırım.
 

bulent_atlas

Daimi Üye
Kayıt
25 Kasım 2008
Mesaj
205
Tepki
378
Şehir
Ankara
aslında hazır konu açılmışken bilen arkadaşlar spd pedalın doğru kullanınımı anlatırsa çok hayra geçer....
 

GdBAR

Aktif Üye
Kayıt
2 Ağustos 2008
Mesaj
140
Tepki
197
Şehir
Kızıltoprak/İST.
Benim de 30-40 km'den sonra sağ diz dış bağlarım ağrıyor ve sol ayak tarak kemiğimin dış tarafı ağrıyor ve uyuşuyor.

Bu yöntemi denemek istiyordum fakat ne yazıkki Türkiye'de bu ya da buna benzer bir ürün bulamadım(açıkçası çokta detaylı bir araştırma yapmadım!).

Dün bu konuyu okuyup yöntemin temel prensibini kavrayınca eldeki ve evdeki olanaklarla bir deneme yaptım;trainer üstünde geçen 1 saat sonunda ne sağ dizimde ne de sol ayak tarak kemiğimde ağrı yada uyuşma oluştu.En önemlisi ise ilk izlenimim pedallara daha dik,daha sağlam ve daha kendime güvenerek-asılarak basabildiğimi hissediyorum.

Yöntem basitçe -eğer ayağınız içe doğru basıyorsa- kalin içtarafının diğer taraftan birkaç milimetre yüksek olmasını öngörüyor.Bende deneme için sivri bir yöntem olarak yükseltmem gereken tarafın altına eski bir bankamatik kartından parçalar kesip koydum.Kartın eninden 2-3 mm'lik bir şerit kestim,bu şeridi 3 eşit parçaya böldüm ve bu parçaları üstüste dizerek,kalinde vidalarını engellemeyecek şekilde iç tarafın ucunun altına yerleştirip vidaları sıktım.Böylece yükseklik farkı aynı yukarıdaki ürünün yapmak istediği gibi oluştu.

Tabiki uzun yolda denemeden bu yöntem sorunlarımı çözdü diyemem ama en azından denemek ve farkı görmek için basit bir yöntemle benzetme yapmış oldum ve ilk sonuçlardan memnunum.

Umarım denemek isteyen diğer kişiler için bir örnek olur.
 
  • Beğen
Tepkiler: Emrah Demirci

Volkan Bilirli

Forum Bağımlısı
Kayıt
10 Kasım 2008
Mesaj
1.100
Tepki
550
Şehir
İSTANBUL
Yıllarca Futbol oynayan bir kişi olarak ben bu resimlerden şunu anlıyorum!

Futbol oynadın yıllarca ! Çarpık bacakların oldu !
Bisiklete binde Düzelsin ! :D :D :D

:D
 

Emre TAŞCAN

Forum Demirbaşı
Kayıt
19 Haziran 2007
Mesaj
523
Tepki
407
Yaş
41
Şehir
Istanbul (Anadolu)
Bisiklet
Cervélo
Burada anlatılan, Lemond Fitness markasının SPD pedallar için geliştirdiği bir ürün. Bu parça sayesinde eklemlere binen yanal kuvvetler azaltılmış oluyor ve böylece hem eklemlerin zarar görmesi engelleniyor, hem de daha fazla pedal kuvveti elde ediliyor. (link)
Üretici firmanın sitesi: (link)
 

atasagun

Üye
Kayıt
1 Ocak 2009
Mesaj
46
Tepki
31
Şehir
muğla
@mehmet zengin


FİGÜR 1-Toplumda her 100 kişiden 87 sinde görülen yere basma şekli.
FİGÜR 2-Toplumda her 100 kişiden 9 unda görülen yere basma şekli.
FİGÜR 3-Figür 1 deki anatomik ayak yapısına sahip birisi SPD pedal kullanırsa eklem açılarındaki bozulma nedeniyle gücü sağlıklı bir şekilde aktaramayacağı.
FİGÜR 4-Figür 1 deki anatomik bozukluk tanıtılan ürünle giderildiği zaman en uygun açıların yakalandığı.

Sağlıklı bir şekilde kullanabilmek için her 100 kişiden 87 sinin bu ürünü kullanması sonucu çıkıyor.Ama konuyu araştırmak lazım yinede.İlginç bir konu.Eğer gerçekten SPD pedal figür 3 teki gibi pedala basmamıza neden oluyorsa uzun vadede eklemlerde sorun yaratabilir:Ahhh-1660.Ancak SPD ayakkabılarda zaten ayak için gerekli destek sağlanıyor olmalı.
 
  • Beğen
Tepkiler: scientist

gezerfen

Aktif Üye
Kayıt
8 Eylül 2008
Mesaj
134
Tepki
151
Şehir
istanbul
Başlangıç
1982—83
Bisiklet
Giant
Bisiklet türü
Yol bisikleti
konu ile ilgili anatomi bilgisi olan arkadaşları göreve mi çağırsak.? zira şekildeki resimlere göre % 87 yüksek bir oran ve bir çoğumuz da muhtemelen figürlerde ki gibi pedala yanlış basıyor olabiliriz. yine bu figürlerin; firmanın bu aparatı satmak için pazarlama faaliyetlerinden birimidir yoksa gerçeklik payı varmıdır? hem pedala hem ayakkabıya o kadar paralar verirken birde yanlış basma problemi yaşayacaksak işimiz var. yoksa muhtemel rahatsızlıklar için geliştirilmiş bir apartmıdır.? yada tıp doktorlarını, ortopedistleri göreve çağırmakta haksızmıyız :)