Sağlıklı Pedal Çevirme Tekniği

gokhan erdogan

Forum Bağımlısı
Kayıt
12 Mayıs 2009
Mesaj
973
Tepki
1.194
Şehir
Luleburgaz
Pedal çevirmek aslında oldukça basit gibi gözükse de pedal çevirme tekniğini geliştirmek bisikletten alınan verimde çok önemli bir nokta. Colorado Spor Tıbbı merkezinden Todd Carver’in verdiği bilgilere göre doğru pedal çevirme tekniği ile pedala verilen güç değişmeden nabzı 5 atış düşürmek mümkün.

Kalça-Diz-Ayak Bileği Hattı
Önden bakıldığında kalça, diz ve ayak bileğinin tek bir çizgi halinde olması gerekiyor. Yukarı ve aşağı çalışan pistonlar gibi dizlerin de kesinlikle yalpalama ve sağa sola oynamaması gerekli. Bu durum özellikle diz ağrısı çekenler için çok önemli bir nokta.

1 Numaralı Bölüm
Pedalın saat 12 konumundan saat 5 konumuna kadar katettiği bölüm pedala güç aktarımının azamî seviyede olduğu bölüm. Bu bölümde ihmâl edilen önemli bir nokta diz arkasındaki kirişler. Bunları pedalı yukarı çekerken olduğu kadar pedalı aşağı bastırırken de kullanmak gerekli. Bacağın arka kısmındaki kasları da dâhil etmek ve pedala en verimli şekilde güç aktarımı için


pedal saat 12 konumundayken ayağın burnunu 20°’lik bir açı ile aşağıya bakacak şekilde tutmak,
saat 12 konumunu geçtikten sonra ayağı yola paralel hâle getirmek,
saat 3 konumunu geçtikten sonra ise ayağın burnunu 10°’lik bir açı ile yukarı bakacak konumda tutmak gerekli.

2 Numaralı Bölüm
İkinci bölümde kullanılan kaslar birinci bölüm ile aynılar. Yalnız bu bölüm pedala güç aktarmaktan ziyâde çekiş aşamasına geçişi sağlıyor. Baldır kaslarının kullanımı ile ayağın burnunun yaklaşık 20°’lik bir açı ile aşağıya bakması gerekli. Bu teknik sayesinde birinci bölümdeki enerjinin bir bölümünü aynakola aktarmak mümkün. Ünlü Amerikan bisikletçi Greg LeMond’un bu konuda söylediği söze kulak vermek en iyisi: “Ayakkabınızın altındaki çamuru kazır gibi durun!“

3 Numaralı Bölüm
Ayağı



üç numaralı bölümde yukarı çekmek en önemli noktalardan biri. En iyi bisikletçiler bile bu aşamada yeterli çekiş gücü yaratamadıkları için aynakola aktarılan güçten kaybediyorlar. Pedal ayağı yukarı doğru iterken birinci hedef ayağın engel olmamasını sağlamak. Bu konuda verimliliği arttırmak için en kolay yollardan biri dağ bisikletine binmek. Yol bisikletinde sürekli asfalt zeminde sabit bir şekilde pedal çevrilirken dağ bisikletinde arazinin kaygan ve değişken olması bir „pedal çekme disiplini“ çalışmasının temelini oluşturabiliyor. Buna ek olarak – daha önce de sayfamızda muhtelif yerlerde geçtiği üzere – tek ayak ile pedal çevirmek pedalı yukarı çekmeyi öğrenmek için en kolay yöntemlerden biri.

4 Numaralı Bölüm
pedalı yukarı çekmenin ikinci bölümü olan bu bölümde pedalı bastırmaya, yani birinci bölüme geçmeye hazırlıklı olmak gerekiyor. pedalı bastırmaya saat 12 noktasından başlayabilmek, saat 3 noktasına kadar bos geçirmemek için bu dördüncü çeyrekte dizi öne doğru itmek gerekli. Fakat burada da dikkat edilmesi gereken öne itilenin sadece diz olması, leğen kemiği değil. Tam tersine leğen bölümü sabit durmalı, aşağıya inmemeli, ileri gitmemeli.


Sele Konumu
Akıcı ve verimli pedal çevirmek için bisikletin kadro boyunun kullanıcıya uyması, selenin konumu çok önemli noktalar. Pedal çevirme tekniğiniz ne kadar gelişkin olursa olsun boyunuza uygun ayarlanmamış bir bisiklet/sele kombinasyonu ile hiçbir zaman tam verim alamazsınız. Sele çok yüksekse ayağa yeteri kadar güç vermek zorlaşır, çok alçaksa diz ağrısı başgösterir. Selenin en uygun konumunda (bunun için sayfamızda daha önce yayınlanmış yazılara bakiniz) pedala ve dolayısıyla çekiş sistemine aktarılan enerji azamîye çıkacağından en az güçle en fazla verimi almak da mümkün olacaktır.

Kaynak: Bicycling

Çeviren: Cüneyt Kazokoğlu
 
Scudo