ruble aynakol gibi yerlerdeki yağlar paslar nasıl temizlenir

mehmet cankurt

Aktif Üye
Kayıt
16 Nisan 2012
Mesaj
117
Tepki
5
Şehir
İzmir
arkadaşlar ruble aynakol gibi yerlerdeki paslar yağlar nasıl temizlenir söylermisiniz lütfen 25 yıllık eski bir yarış bisikletim var ama artık ruble deki dişler ve aynakoldaki dişler yağdan gözükmüyor bile nasıl temizleyebilrim söyleyebilirmisiniz
 
Scudo

Mete Can Karahasan

Forum Bağımlısı
Kayıt
20 Ağustos 2011
Mesaj
1.067
Tepki
1.135
Şehir
Ankara
Kendi başlığım var:

"Ankara'da gündelik ulaşımımda bisikletimi kullanmaya 6 ay önce karar verdim. Gençliğimde de farklı dönemlerde bisiklet kullanmış olduğum için bir şekilde kullanım süresince bisikletin zincirinin kirlendiğini ve bisikleti kullanılamaz derecede performansını düşürdüğüne kanaat getirdim. Uzun dönemler bakımsız kullandığımız takdirde zincirin uzamasının şanzıman sistemini tahrip ettiği çok net.

Elbette ki çözüm, kullandığınız yağlayıcıya göre zincirin 100 veya 200 kilometrede bir yağlanması. Bununla birlikte zinciri yağlamadan önce bir de temizlememiz lazım ki; yağın topladığı tozu suyla, sabunla temizlemek pek mümkün değil. Bu konuya önem veren kimileri benzen, mazot içeren çözücüler kullanıyorlar. Ben de 6 aylık tecrübemle son yaklaşımımı sizinle paylaşmak istiyorum.

Yöntemim 5 aşamadan oluşuyor. Yağ çözücü + fırçalama + su içinde yağdan arındırma + kurutma + yağlama. Karışık gözükse de elleri pek kirletmediğini ve bulaşık makina kullanmaktan sadece biraz daha zahmetli olduğunu düşünüyorum.

İhtiyacımız olanlar;

1- WD-40 benim tercihim veya arzu ettiğiniz bir yağ çözücü,

2- Zincir temizleme aparatı - her bisikletçide bulabileceğimiz zincire takılan makaralı fırçalama seti,

3- Ultrasonik temizleyici - bu parçaya çok önem veriyorum,

4- Fırınlama - tüm yağları suyla uzaklaştıktan sonra, kalan suyu zincirimizin paslanmaması için uçurmamız gerekli,

5- Yağlama - ürün tercihinize bırakıyorum, tartışırsanız en iyi olasılığı yakalamamız söz konusu.

Uygulanışta başta belirtmediğim gizli bir basamak olarak kaynamış suya ile bulaşık deterjanı, cif gibi kuvvetli yağ çözücülere de ihtiyacımız olacağını ekleyeyim. Öncelikle daha bisikletimizin zincirini sökmeden başlıyoruz.

Bisikletimizin pedalını geri sararken zincirin üzerine WD-40'ı uyguluyoruz. 3 tur kadar çevirerek sıktıktan sonra, sıra zincir temizleme aparatımızı takmakta. Bu aşamada aparatın haznesine sıcak su doldurarak ilk yağı suyla uzaklaştırma işlemine başlamış oluyoruz.

Birkaç sefer zincir temizleme aparatıyla kaba kirleri uzaklaştırdıktan sonra, sıra ultrasonik temizleyicide. Bu aşamanın önemini şöyle anlatabilirim: başka türlü elde fırça zincire temas etmeden yağları tüm girintilerinden suda çözünecek şekilde damla damla uzaklaştırmayı başaramadım. Haznesine koyduğumuz zincirimizin üzerine sıcak su ve birkaç damla deterjan damlatarak 15 dakika kadar çalıştırıyoruz. Tekrar kapağını açtığımızda çıkan kirle bulanmış suyu attıktan sonra ciddi bir temizlenme görüyoruz. 2 sefer deterjan ile yağdan, 1 sefer de temiz suyla kalan deterjandan arındırdıktan sonra artık tertemiz parlayan zincirimizi kurutabiliriz. Ben fırında kurutmayı tercih ediyorum, pamuklu bir kumaşla da kurutulabilir ama iç aksamda kalacak suyun zincirin ömrünü kısaltacağını tahmin ediyorum.

Tüm bunları yapıp yağladıktan sonra, zincirimiz bisiklete takılmaya, uzun uzun dolaşmaya hazır. İyi sürüşler!"