Norveç ve Almanya'nın benzinli otomobil yasağı

forwett

Üye
Kayıt
15 Mayıs 2016
Mesaj
39
Tepki
41
Yaş
31
Şehir
Ankara
İsim
Serhat
Bisiklet
Bianchi
@Murat B. yüzde 76 nitrojen olacaktı haklısınız. Buna ek olarak H2 yanınca CO2 çıkmaz yazarken kaçırdığım detaylar, doğrusunuz. Biryere yetişmem gerekirken yazdım aceleyle hepinizden özür diliyorum.

Hidrojenin çıkartılması için de eneji gerekmesi durumu baya verimsizleştiriyor bu yakıtı

Ben ne olursa olsun enejinin kaynağının fosil yakıtlar olmaması gerektiğini düşünüyorum. Şu anlık en verimli seçenek nükleer gibi duruyor.
 
  • Beğen
Tepkiler: Murat B.
Scudo

Tasogare

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Nisan 2015
Mesaj
1.013
Tepki
1.340
Şehir
İzmir
İsim
Mugen
@Candan Biberci
heh Candan'cığım, fırsatını bulmuşken inceden giydiriver, karbon işi çok sıkıntılı :) zira forumlarda gelen vurur, giden vurur şamar oğlanına dönersiniz :)
Tezat kim hacı bu arada ?

sen yoksa aristo'nun adamı mısın ? doğruyu de bak kızmiicam

düzenlemeler
1. Candan Biberci Tasogare size bir titreşim gönderdi.
2. Tasogare send you a message
Candan Biberci cam varmı ?
cam aç, cam aç
son
Candan Biberci bence bilmediğiniz konularda yorum yaparken iki kez düşünün, en azından ben online iken, yoksa cevab veremezsiniz ve söyledikleriniz böyle havada kalır :(
 

Mert E.

We create Chemistry
Kayıt
19 Ocak 2014
Mesaj
1.502
Tepki
3.598
Yaş
43
Şehir
istanbul
Bisiklet
Giant
@Tasogare

@Tasogare

Kesinlikle katılıyorum :)

Şimdi geri kalan argümanlarınıza gelelim:

@Tasogare

Aslında ben de çok farklı birşey söylemedim. 100% organik tarım yapılmasına imkan yok. 10-20 kat bir istatistik değil, durumun en kötü hali için bir veri. Bir başka veri isterseniz vereyim; en temel gıda maddesi tahıl için temel zirai korumanın yapıldığı (100% organik değil yani) 1950'lerden, teknolojik korumanın yapıldığı günümüze kadar aynı dönümden alınan yıllık verim 135'ten 358 kg'a çıkmış durumda. Sadece tahıl için neredeyse 3 katı. Nüfus gelişimine, toprağa, hasata, ürüne bağlı olarak bahsedilen veriler de imkansız değil. (1950'lerde Türkiye nüfusu 20 milyon, bugün 80 milyonu geçti)

Bu konuda Berkeley Üniversitesi'nden çıkan aşağıdaki yayını okumanızı öneririm. Yazı özetle tek başına organik tarımın değil ama küçük ölçekli üreticilerin biyoteknolojinin kullanılabildiği metodlarla büyük üreticilerden daha sürdürülebilir verim elde edebileceğini söylüyor. 2000 tarihli ama en çok atıf yapılan yazılardan birisi.

(link)

Bu arada bahsettiğiniz ülkeler dünya tarım üretiminde esamesi olmayan ülkeler. Dolayısıyla bir benchmark olarak almak doğru değil.

(link) (raporun 3. sayfası)

@Tasogare

Permakültür dediğiniz şey bir ekosistem değildir. Türkçeye kalıcı tarım diye çevrilebilecek, "permanent agriculture"ın kısaltması olan bir "yaklaşım"dır. Bilimsel bir çalışması var mı bilmiyorum, daha çok öneri ve düşük ölçekli uygulamalardan oluşmakta.

Permakültür ile ilgili eleştirel bir yazı okumak isterseniz (link)

ve bu yazıdan bir pasaj:

"it is undeniable that natural ecosystems are sustainable: because they are still there after several billion years! then why don't we keep them? the answer comes as a great shock to the biologically naive: because in human terms, nearly all natural ecosystems are hopelessly unproductive. they just do not produce the accessible calories (principally as starch) to support large populations. and they don't produce much accessible protein either: mostly they produce cellulose, largely in the form of wood. so contrary to common pc lore, nature has to be tweaked to improve productivity, usually a lot, even beyond recognition. and 'using nature as a model for design' is not to be taken literally; in fact it is so easily mis-construed that i would withdraw it as a basic design precept for beginners."

Bir diğer yazıda da şöyle demiş:

"ıt may make sense to trial large scale permaculture systems, persuading large numbers of people into a monocrop to deliberately break it up, but at the moment the scale of permaculture is simply too small to make any sense for anything other than a hobby, though things are changing as more people become impatient with the failure of ındustrialism to provide a decent life.."

Bu noktadan hareketle bir de permakültür'ün şu sıralar beyaz yakalar arasında oldukça "trending" olup işin sertifika, eğitim, kamp mamp falan derken ticaretinin abartması durumu var ki, konumuz değil ama yaklaşımın bir sosyal sorumluluk insiyatifinden çok ticari bir atılım olduğu izlenimini doğuruyor.

@Tasogare

Normal dediğim, uygun bitki koruma ve tarım teknolojilerinin kullanıldığı, konvansiyonel tarım. Bunu tüccar tarımcılık diye küçük görmeyi çok doğru bulmuyorum.

@Tasogare

İşte "ilginç"ten kastettiğim tam da bu. Yerine başka enerji kaynağı konabilir. En büyük argüman bu! E, peki ne o enerji kaynağı, birisi de bana söylesin. Ben de istemiyorum cennet ülkemde nükleer santral, ancak birisi çıksın bana desin ki, bak şu X teknolojisi sayesinde nükleer enerji kullanmamıza gerek yok aslında.

Enerji kaynağı konulabilir, peki ne o enerji kaynakları sorusuna cevap hep aynı: Enerji baronları, uluslarası karteller, sistem, illuminati.. Cevap bu değil oysa ki.

@Tasogare

Haklısınız ancak geçmişten pişmanlık duymak geçmişi değiştirmiyor. Endüstri devrimi yapıldı, ancak işin kötüsü bizim gibi ülkeler tarım devrimi yapmadan endüstriyelleşmeye çalıştığı için şimdi tarım konusunda arazlar yaşıyorlar. Ancak olan oldu ve nüfus artıyor. İşin garibi de hala daha "3 çocuk yapın" diye nüfus artışını körükleyecek talihsiz açıklamalar da maşallah ülkemizde yapılıyor.

Dolayısıyla şikayet veya bahane üretmekten fazlasının üstüne kafa yormak gerekiyor. Ancak bunu da bilimsel temellere göre yapacaksak..

@Tasogare

Örneğin sadece CO2 gazını değil, tüm zehirli gazları, bertaraf etmek için katalistlerden oluşan bir baca sisteminin üstüne bir kaç kademeli elektrostatik bir filtrasyon sistemi yeterli, termik santralin gazını deniz altındaki yosunlarla filtre etmeye çalışmaya falan gerek yok. (hadi CO2 verdiniz, NOx'leri de verdiniz, e yosunları coşturdunuz, denizin dibi yosun tarlası olacak, habitatı bozmuş olacaksınız..)

Maliyeti karşılayabildikten sonra dünyanın en çevreci enerji kaynağını da yaratabilirsiniz. İşte o, ne kadar "sürdürülebilir" olur, orası muamma..
 

Tasogare

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Nisan 2015
Mesaj
1.013
Tepki
1.340
Şehir
İzmir
İsim
Mugen
@Mert E.
evet



@Mert E.
@Mert E.

yalnız, ben "size gerçeği söyleyim" dememişim ki ?

buda yastık altı dursun, gerek yok gerçi bunlar hep boş işte, amaaan neyse;
(link)

sorry...
but your veri is very shitty :tskler:
 

Örümböcük

Daimi Üye
Kayıt
6 Ekim 2015
Mesaj
307
Tepki
363
@Kudret Kurtcebe

Hocam lpg, benzin ve dizele alternatif olamaz mı? Sonuçta CO2 oranı ikisine göre daha düşük. Hatta bazı otomobil firmalarının doğrudan lpg ile çalışacak modeller ürettiğini de okumuştum.
 

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
@Örümböcük

olasılık olabilir tabi,benim düşüncem kendi doğal kaynaklarımızı işleterek ne yapabileceğimizdir,nükleeri kurarken kim yapacak bunu,benmi ona bakarım,her şeyde milli düşünürüm çizgim ise sosyal demokratlıktır, halkçıyım halktan yanayım ve milliyetçiyim,kürdü lazı ayırt etmem,kafatasçılık yapmam,bu ülke ne çekti ise fakirlikten çekti,fakirlik demek terör demektir ekonomik kalkınmanızı tamamlar iseniz terör biter,doğuda baltaladılar malum örgüt ile,ama sonuçta türkiye her şeyin üstesinden gelecek genede umutluyum,bu ülke argesini geliştirecek ,rustan gaz almayacak,irandan petrol almayacak,enerjide dev hamleler yapılması zaruridir.amaç dışarıya ,enerjide asla muhtaç olmamaktır.

@Candan Biberci

allah şu an suçluyum ,50.000 km mtb karbon kullandım,doğru karbon doğaya zararlı,ama alü yol aldım,
çook büyük çelişkiler yaşıyoruz,derisi kızıl olan seattle reisin seattle'da heykeli var,(abd )
yav bu adam sorbondan mezun değildi,yok efendim götedende,basit olmayan çok derin bir ruha sahipti
amerikalılara bir gün cebinizdeki dolarları yiyeceksiniz dedi,toprak verimsizleşecek,bu ülkemin doğru dürüst doğa ile uzlaşan çevreci politikalarıda malesef yok.bir uygarlık yaratacaksanız doğayı yok etmeden yaratacaktınız.sonuç ülkem içinde geçerli batının kötü bir kopyesi olduk,doğaya aykırı şehirçilik anlayışı ağaçlar yok yeşillik yok,
boşuna söylemedim

batı batan gemi
doğu,
batıya bakarak batan gemi
türkiye doğa ile bütün olmuş bir uygarlığın yaratıcısı olabilirdi, ama görünen köyün durumu şu an için içler acısı.
 

Tasogare

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Nisan 2015
Mesaj
1.013
Tepki
1.340
Şehir
İzmir
İsim
Mugen
@Kudret Kurtcebe

yakıyor muyuz şimdi kadroları Kudret ağabey ?
zararın neresinden dönersen kardır, madem çevreye zararlı, yakarım ben bunu, iki üç kamyon lastiği yakmak yeter.
 

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
@Örümböcük
honda sanırım yapıyordu, doğrudan lpg'li reklam olmasın ama honda yani :D hayat onda :D XD
 

Türka¥

Forum Bağımlısı
Kayıt
8 Temmuz 2013
Mesaj
1.784
Tepki
2.271
Başlangıç
2018—19
Bisiklet
Ghost
önceki mesajları okuyamadım, dışarıdaym..

bu haberden benim anladığım, mesela almanya 2030 yılından itibaren üretimini ve satışını durduracak ama halihazırdaki araçlar kullanılmaya devam edecek.. nerden baksanız 50yıllık bi plan program sözkonusu. yani insanların elindeki benzinli araçları bi anda sıfırlayamazlar.
 

Berkay S.

Üye
Kayıt
12 Eylül 2014
Mesaj
67
Tepki
71
Şehir
Adana
Bisiklet
Salcano
@Candan Biberci Kadroları kullan-at mantığıyla tek seferlik mi kullanıyoruz :) Ona bakılırsa alüminyum kadroyu üretirken doğaya yapılan zararlar da var. Eminim ki litrelerce su ve alüminyumu elde etmek için açılan maden yatakları en az karbon kadro kadar zararlıdır. Kaldı ki kırılıp-çatlayıp atılan karbon kadrolar mutlaka geri dönüşüme gidiyordur .
 
  • Beğen
Tepkiler: Tasogare

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
@Tasogare

valla bence kullanmak lazım tabi,bisiklet az günahkar,lastikler kauçuktan yapılmakta .kauçuk nasıl elde ediliyor ona bakmak lazım ,petrol kullanılıyormu lastik yapımında kauçukla beraber onada bakmak lazım,bisikletin dış tekerlerinin üretimi önemli,

 

cngz

Daimi Üye
Kayıt
4 Ocak 2016
Mesaj
244
Tepki
333
Şehir
izmir
İsim
cengiz
Bisiklet
Specialized
ABD elektrikli araca göre şu an altyapısını bitirmek üzere...Ama garip olan petrol dünyada ucuzluyor parantez aç (biz hariç)parantezi kapattım.Petrolün ucuzlamasının altındaki nedenlerden biri de elektrikli araç alt yapısını 3. dünya ülkelerinde yavaşlatmak olmasın?
 
  • Beğen
Tepkiler: Berkay S.

Berkay S.

Üye
Kayıt
12 Eylül 2014
Mesaj
67
Tepki
71
Şehir
Adana
Bisiklet
Salcano
@cngz Gelişmiş ülkelerde petrolden elektriğe geçen insanların yerini doldurmak zorundalar değil mi ? Eee daha doğru dürüst araç kullanımı yapılamayan yerler var , Afrika ülkeleri gibi . Halkı teşvik etmek zorundalar petrol kullanımına bunu da nasıl yapacaklar tabi ki de fiyatta indirim ve kampanya gibi olaylarla . Bir de petrolün çıkarımı ve rafinerisi artık gitgide ucuzluyor teknoloji sayesinde, bunun da etkisi var üzerinde. Fakat sizin dediğiniz gibi elektrikli araç altyapısını yavaşlatmak değil olay çünkü adamlar zaten 3.dünya ülkesi , doğru dürüst elektrik bile yok . Petrolle çalışan araç kullanımını arttıracaklar ki petrolden para gelmeye devam etsin ve olur da ilerde gelişirlerse yıllar önce ucuz petrol sayesinde bulaştıkları araç kullanımını zor terketsinler ve elektriğe geçişleri daha da uzun sürsün. Buna benzer politika Türkiye'de de uygulanıyor , aylık pil kira bedeli ve onun yanında motor için ayrı vergi ödüyorsunuz -hibrit ve elektrikli araç fiyatlarından bahsetmiyorum bile , aynı fiyata ikinci bir araba bile aldırır adama-. Hep derim; OYUN , OYUN , OYUN ettiler bizi KOYUN...Biz onlar için sadece para getiren bir "şey"iz ve bu cümlenin anlamını çoğu insan anlayamıyor maalesef , onların gözünde "para" olarak görünüyoruz insan denilen bir canlı olarak değil.
 
  • Beğen
Tepkiler: cngz