Nargile

Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.

çamurluk

Aktif Üye
Kayıt
12 Eylül 2006
Mesaj
111
Tepki
40
Şehir
izmir
slm arkadaşlar ben çok uzun zamandır nargile içiyorum ...ve bundan çok büyük keyif alıyorum zis hiçç denedinizmi ,,,,,,hakkında bilddiniz şeyler.....içerken keyif alyomusunuz bi de sizin düşüncelerinizi alayım dedim na
 
Scudo

Cemowski

Daimi Üye
Kayıt
28 Ocak 2007
Mesaj
269
Tepki
105
Şehir
İzmir
forumda yaşı küçük olan çocuklar var. Bu konuyu burada açmanız doğru değil.
 

İdris ACA

Forum Bağımlısı
Kayıt
23 Ekim 2006
Mesaj
1.775
Tepki
1.425
Şehir
bursa
yaşınıza bakıyorum 57 o yaşta hiç iyi değil sizin için
çoğumuzun bir büyüğü olarak bu tür şeylerin zararını anlatmak yerine
alınan keyiften bahsediyorsunuz
bence siz bir an önce o alışkanlığı terkedin ve burdaki mesajınızın devamındada ne kadar zararlı olduğunu anlatın
size ve yaşınıza yakışan en güzel şey bu olur
iyi forumlar
not:zevkler sağlıktan daha önemli değildir.hele ki kötü bir alışkanlığın verdiği zevk,hiç değildir
 

Oxsy

Forum Bağımlısı
Kayıt
5 Ekim 2006
Mesaj
1.899
Tepki
2.003
Şehir
İstanbul
Başlangıç
1997—98
Bisiklet
Focus
Bisiklet türü
Yol bisikleti
gayet zaralı bir alışkanlık.şuan gençler arasında çok moda we de zararı yokmuş gibi lanse ediliyor.fakat bu çok yanlış bir bilgi.hele meyva aromalı nargileler normal tütünlü nargileden birkaç kat daha zaralı.bununda nedeni meyva aromasını weren değişik katkı maddeleri.we bir nargilenin tamamı vücutta birkaç paket sigaranın yaptığı etkiyi bırakıyor.içerken 2 kere düşünün...
 

fiestahmet

Daimi Üye
Kayıt
21 Mart 2006
Mesaj
362
Tepki
31
Şehir
İstanbul
ewt bende içiyodum bıraktım gibi bişey arkadaşlar içerken 2 fırt çekiyorum yetio.... nargile zararsız falan derler inanmayın sigaradan daha zararlı ;)
ben meyve aramolıların daha az zararlı diye biliyodum tömbeki bildiğin direk tütün nargile akciğerlere çok daha fazla yapışıo....ama tabi aromanın içindeki katkı maddelerini bilemiyorum daha zararlı olabilir hepsi zararlı dumanlı olan :D
 

Oxsy

Forum Bağımlısı
Kayıt
5 Ekim 2006
Mesaj
1.899
Tepki
2.003
Şehir
İstanbul
Başlangıç
1997—98
Bisiklet
Focus
Bisiklet türü
Yol bisikleti
çoğu insan da meywa aromalıların tömbekiden daha az zararlı olduunu sööyler tamamen yanlış bir bilgi...
 

Tolga Gürgün

Forum Bağımlısı
Kayıt
3 Aralık 2005
Mesaj
1.639
Tepki
2.142
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Pinarello
Merhaba,

Arkadaşlar insanlar yaşamlarının belli dönemlerinde iyi yada kötü alışkanlıklar edinirler.Önemli olan hayatta tabii uyuşturucu hariç mümkün mertebe tüm zevkleri tatmak fakat esiri olmamaktır.İradesi güçlü olanlar kötü alışkanlıklarını zamanı geldiğinde terkeder , iyi alışkanlıkları ise devamlı olarak sürdürüp hayat tarzı haline getirirler.

Hayat dersi verecek değilim fakat insanların zevklerine saygı göstermek lazım Çamurluk Abimiz konuyu açmış ; müsbet yada menfii cevap vermek zorunda hissetmeyelim kendimizi.Forum Cafede Nargile elbette olabilir . . .

Çamurluk ,hani İzmir Pasaportta ama yazın olacak şöyle püfür püfür esecek rüzgar yada Kemeraltı Şadırvan Camiinde değilmi abicim .Sen bilirsin önceden tömbeki vardı.Lüleyi doldurup ip gibi sarmak 1 saat sürerdi . . yeni çıktı şu aromalılar yanınada sade türk kahvesi ve bol limonlu soda söyledinmi.İşte o zaman muhabbet başlar . . .

Abicim açmışsın konuyu götürdün beni eskilere Büyükbabamla içerdik ben hazırlardım nargilesini .Önce mangalımızı yakardık kırmızı etler pişirilir , yanında rakımızı açar off off . . . Eee ziyanmı edecez mangalın korunu tabiiki hayır nargileyle devam ; aslında nargile bahanedir muhabbet ister ehli keyifler değilmi abicim . . .


Bu arada arkadaşlar 15 yıl sigara kullandım şu an ara verdim . . Öyle lanetki 3 yıl olacak içmeyeli halen bıraktım diyemiyorum . . .

Saygılarımla
Tolga Gürgün
 

Fatih Buzgan

Forum Bağımlısı
Kayıt
10 Ekim 2004
Mesaj
2.562
Tepki
3.085
Şehir
İzmir
@Gürgün

Abi şu cümlene kadarki cümlelerinde aslında geçmişe özlem duyduğun hissediliyor.Onun dışında, nargilenin verdiği keyif değil, o zamanlara ve o zamanlarda yaşanan güzel hatıralara verilen değer var.
Yine de bıraktığın için tekrar tebrik ediyorum, insanın en kötü arkadaşını sen yenebilmişsin, tertemiz bir yoldasın abicim.
 

Tolga Gürgün

Forum Bağımlısı
Kayıt
3 Aralık 2005
Mesaj
1.639
Tepki
2.142
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Pinarello
Fatih ' cim ,

Konuyla ilgili yaptığın analiz tamamen doğru kardeşim . . .Tütün alışkanlığı olan arkadaşların fazla geç kalmadan terk etmeleri sağlıklı yaşlanmalarını sağlayacaktır . . .

Bol oksijenli ve antrenmanlı günler dileğimle . . .

Tolga Gürgün
 
  • Beğen
Tepkiler: Fatih Buzgan

çamurluk

Aktif Üye
Kayıt
12 Eylül 2006
Mesaj
111
Tepki
40
Şehir
izmir
@Gürgün

seni tebrik edrim kardeşim bukonuya böyle yaklaştığın için ben bu konuyu açarken şöle demiştim düşünceleriniz nedir onları öğrenebilirmiyim diye ama konu başaka yerlere çekildi neyse otutrp onun kavgasının yapacak ahlimiz yok ewt benim evimm izmirde pasaport kahvesinin 60metre uzağında izmirdeysen veya gelirsen seni beklerim kardeşimm samet1.6@hotmail.com
 

Selim Çam

Forum Bağımlısı
Kayıt
1 Kasım 2006
Mesaj
1.849
Tepki
457
Şehir
İstanbul
Nargile.. Nargile kafelerde marpuç değişiyor da.. En önemlisi o ağzımızdan üfleyip fokurdattığımız su acaba değişiyor mu? Hiç sanmıyorum.. İğrenç bir şey detaylı düşünürseniz.. Her türlü hastalığı kaparsınız.. Grip, Sarılık..
 

çamurluk

Aktif Üye
Kayıt
12 Eylül 2006
Mesaj
111
Tepki
40
Şehir
izmir
he bu arada ewt forumda yaşı gençe olan arkadaşlarımız varr bakın ben şunu sölemek istiyorum dünyada tat verici ne kadar şey varsa sağlığa zararlıdır gençler tütün gerçekten alaya alınacak bi şey deyil başlmadaysanız başlamayı düşünmeyin ama başladıysanızda bu kimseyi ilgilendeirmez sonuçta bu alışkanlığa başalarken başladığınız şeyin ne kadar zararlı olduğunu çok iyi biliyosunuzdur çünkü sizler gençsiniz ve öyle bi döneme denk geldinizki görsel yayınlarda ,, yazılı yayınlarda vb yerlerde her zaman bir çuval dolusu haberler yayınlanıyo biz sigaraya falan başlarken bizi uyaran kimse yoktuu ama sizi artık sigara paketinin kendisi bile uyarıyo beni içme ben seni öldürürüm diye zaten sigaraya veya başka bi alışkanlığa alışamak isteyen biri bu forumdaki yazıyla başlamaz kim ne derse desin bu insanın içinde olan bir şey.. bakın size




bakın sigaranın içinde neler var :::::
Bunlar kanserojen maddelerdir ve en tehlikelileri arsenik, benzin, kadmiyum, hidrojen siyanid, toluene, amonyak ve propilen glikoldur. Örneğin; siyanid kesinlikle öldürücü bir zehirdir. Genel olarak bilinen maddelerden bir kaçı;

Polonyum - 210 (kanserojen),
Radon (radyosyon),
Metanol (füzeyakıtı),
Toluen (tiner),
Kadmiyum (akü metali),
Bütan (tüpgaz),
DDT (böcek öldürücü),
Hidrojen Siyanür (gaz odaları zehiri),
Aseton (oje sökücü),
Naftalin (güve kovucu),
Hidrojen Siyanür (gaz odaları zehiri),
Arsenik (fare zehiri),
Amonyak (tuvalet temizleyicisi) ,
Karbon (eksoz Monoksit gazı),
Nikotin
ve 3.885 toksik madde.


Sigaranın gençler üzerinde kısa vadede yaptığı etkiler, genellikle solunum yollarında yoğunlaşmaktadır. Ergenlik çağındaki sigara bağımlılarında ortaya çıkan nefes darlığı önemli bir problemdir.
Ayrıca, sigara diğer uyuşturuculara bir basamak olmaktadır. Sigara kullanan gençlerin büyük bir kısmı içki de içmeye başlamaktadırlar. Sigara içmeyen gençlere göre sekiz kat daha fazla uyuşturucu kullanma riski taşımaktadırlar. Sigara içen gençlerde davranış bozukluğu da görülmektedir, bunlar; kavgacılık, belli bir çeteye girme yada dikkatsiz ve tedbirsiz cinsel ilişkiler olarak ortaya çıkmaktadır. Sigaraya alışan gençler, başka bir uyuşturucu kullanmasa bile, sigara bağımlısı yetişkinler haline gelmekte ve sağlıklarını tehdit eden kimyasal maddelere bir ömür boyu maruz kalmaktadırlar.

Sigara içen kişilerin akciğerleri görevlerini tam olarak yapamazlar. Sigaraya ne kadar erken başlanırsa, akciğerler o kadar çabuk fonksiyon kaybına uğrayacaktır, akciğer kanseri riski de aynı oranda artacaktır. Kişi sigara içmeye ne kadar devam ederse, kansere yakalanma riski o kadar artar.

Yetişkinlerde sigara kullanımı, kalp hastalıklarına ve felce yol açmaktadır ama bu durum gençlerde zaman zaman görülmektedir.

Sigara enerjisinin ve sağlığının zirvesinde olan bir genç insanın fiziksel kondisyonunu giderek düşürecektir. Spor yapan bir genç, nefes nefese kalıp, giderek hareketsizleşecektir.

Sigara Üreticilerinin Raporları

Gençlik Stratejileri

"Şimdiye kadar, bizim markamızın kullanılıyor olmasından hiçbir rahatsızlık duymadık. Bizim reklamımız için hiç de kötü değil."

Brown & Williamson Sigara Firmasının avukatı Addison Yeaman'ın, sigara şekerleri üreten bir fabrikaya yazdığı 1946 tarihli mektuptan.

"Bizim işimizin temel hedefi lise öğrencileridir."

Lorilard Raporu

"Araştırmalara göre, gençler sigara markası seçimlerini daha çocukluklarında, beş yaşından itibaren beliriliyorlar... Genç sigara kullanıcılarının bağımlılığı hakkındaki araştırmalar, onların ilk başta bağımlı olmayacaklarını düşündüklerini, ancak pişman olduklarında ise çoktan bağımlı olduklarını gösteriyor."

Brown &Wilkinson Araştırma Raporu

"Ergenlik çağındaki çocukların tatlı sevdikleri bilinen bir gerçektir. Bu durumda sigaralara bal konulması düşünülebilir."

1975 RJ Reynolds Raporu

"Camel büyümesini garantiye almak için, yeniliklere açık olan ve geleceğin sigara işini temsil eden, 14-24 yaş grubunu hedeflemelidir.

R. J. Reynolds'un 1977-1986 Pazarlama Hedefleri Raporu:

"Araştırmalar, 14-18 yaş grubunun giderek artan bir oranda sigara içtiğini göstermektedir. RJ Reynolds bu pazarı iyi değerlendirmeli ve bu gruba yönelik yeni bir ürün piyasaya sürmelidir, böylece endüstrideki payımız uzun bir süre büyüyecektir."

Imperial Tobacco Şirketinin Raporu 18 Ekim 1977:

"Ergenlik çağındaki çocuklar, özgürlüklerini bir sembolle ortaya koyma eğilimindedirler, sigara yetişkinlikle özdeşleştiği için ve yetişkinler sigarayı çocuklara yasakladığı için, en önemli semboldür."

"Sigaraya yeni başlayanların bugün hissettikleri, endüstrinin geleceği için bir göstergedir, araştırmanın bu bölümüne çok dikkat edilmesi gereklidir. Proje 16 sigara alışkanlığının oluşumuyla ilgili her şeyi öğrenmeyi hedeflemektedir. Lise öğrencilerinin sigara için bugün düşündükleri gelecekteki tütün kullanımları için bir öngörüdür."

"Özellikle 12-13 yaş grubunun bu konu hakkındaki görüşlerine önem verilmelidir."

"Ergenlik çağındakilere yönelik reklamlar yapılmalıdır, bu reklamlar yapaylıktan uzak ve dürüstçe yapılmalıdır."

Philip Morris'in Richmond'daki Pazarlama Müdürü Robert B. Seligman'a Araştırmacı Myron E. Johnston tarafından yollanan rapor, 1981:

"Bugün 13-19 yaş arasında olanlar, yarın için potansiyel ve sürekli müşteri olacaklardır ve sigara tiryakilerinin çok büyük bir yüzdesi bu yaşlarda sigaraya başlamaktadırlar. Kırmızı Marlboro'nun başarısı büyük ölçüde bu yaş grubundaki müşterilerine bağlıdır. Kırmızı Marlboro büyüme çabası içinde olan çocukların büyüklük göstergesi haline gelmiştir. 13-19 yaş grubunun sigara içeme alışkanlığı Philip Morris için çok önemlidir."

Philip Morris'in Richmond'daki Pazarlama Müdürü Robert B. Seligman'a Araştırmacı Myron E. Johnston tarafından yollanan rapor, 1981:

"Artık 13-19 yaş arası sigara kullanıcılarına eskisi kadar güvenmemeliyiz. Çünkü, bu gruptaki büyük pazarımız, okullardaki sigara kullanımının azalmasıyla pay kaybetmekte."

Yeni Hayatınıza Hoş geldiniz!!..
En sevdiğiniz koltuğa oturun, rahatlayın, bir çay ya da kahve için. Bir sigara yakın. Arkanıza yaslanın ve rahatlayın. Dumanı içinize çekin, dışarı verin. Keyfini çıkarın. Üzülmeyin nasıl olsa, sigarayı yarın bırakacaksınız, ya da öbür gün, ya da öbür hafta, belki öbür ay ... Bu tamamen size bağlı, bunu sizin için bir başkası yapamaz. Kendi kendinize yapmak zorundasınız. Herkes kendi kararını kendisi vermek zorunda, herkesin bağımlılık durumu farklı. Ancak, her sigara tiryakisinin akciğerleri aynı karanlık görünüşe sahip ve vücutları acı içinde.

Sigara içen herkes onun zararlarını biliyor. Tüm tavsiyeleri, uyarıları duyuyor, hatta her pakete baktığında onun sağlık için zararlı olduğunu okuyor. Sigaranın zararları ile ilgili kampanyaları istemese de fark ediyor. Ancak bunların hiç biri yeterli olmuyor. Üstelik, halka açık yerlerde, kapalı mekanlarda, devlet dairelerinde ve pek çok iş yerindeki sigara yasakları da tiryakilerin günlük sigara tüketimini azaltmıyor. Çünkü, onlar her zaman bir yolunu bulup istedikleri kadar sigara içiyorlar.

Kısacası, eğer bir kişi sigarayı bırakmaya hazır ya da kesin kararlı değilse, sigara içmek için geçerli bir sebep ve uygun bir mekân mutlaka yaratıyor. Sigarayı bırakamamış tüm tiryakiler bilir bunu. Bazen de sigarayı bırakmak isteyen bir tiryaki, bir gün hiç içmedikten sonra, "bütün gün dayandım, artık bir sigara içebilirim" der ve her şey yeniden başlar. Sigaraya yeniden başlamak için "çok gerildim, çok stres altındayım, bir sigaraya ihtiyacım var" gibi bahaneler de ileri sürülür. "Birkaç sigaradan ne olur" düşüncesi de bu konuda çok etkilidir.

Sigarayı bırakmak için, ilk önce karar vermelisiniz. GERÇEKTEN! Bu kararı kesin olarak verdiyseniz, sigarayı hayatınızdan sonsuza dek çıkarabilirsiniz.

Alışkanlığınız ya da ondan nasıl kurtulacağınız konusunda ne yazık ki bir genelleme yapmak pek mümkün değil. Sizin sigara içme sebepleriniz yada sigara tüketiminiz bir başkasınınkiyle aynı değildir. Örneğin, bir tiryaki hep aynı markayı hiç değiştirmeden içebilir, bir başkası ise sürekli değişik markaları kullanabilir. Ne zaman içtiğiniz, nasıl içtiğiniz, nerede içtiğiniz ve ne kadar içtiğiniz tamamen size özeldir.

Sigara içilmemesi gereken bir durumda, bir tiryaki uzun süre çok da fazla çaba göstermeden dayanabilir, bir başkası bu duruma hiç tahammül edemeyerek, kendisine hemen sigara içecek bir ortam yaratabilir. Bunun genel bir kuralı yoktur.

Herkesin kendi kişiliği, metabolizması ve tercihleri vardır. Bir başkası bir diğerine müdahale edemez ya da kimse kimseye benzemez. Dolayısıyla, sigarayı bırakma kararı da tamamen kişiseldir.
 

çamurluk

Aktif Üye
Kayıt
12 Eylül 2006
Mesaj
111
Tepki
40
Şehir
izmir
Türkiye'de Sigara Tüketimi

1990-1995 YILLARI

İki yabancı markalı sigara fabrikası faaliyete geçti. Açılışında bütün devlet erkanı oradaydı. Bütün “billboard”lar, gazeteler, dergiler, satış noktaları neredeyse her yer sigara reklamı ile donatıldı. Bine varan araç, on bini aşan personelle dağıtım ağı kuruldu. Tüketimi körüklemek için bedava sigaralar dağıtıldı.Başta bayiler olmak üzere her yere promosyonlar yağdırıldı. Tıp fakültesi mezuniyet balosunu Marlboro düzenledi. Üniversitelerin özel günlerinin değişmez sponsoru sigara idi. “Camel Trophy” - “Marlboro Adventure” gibi organizasyonlar sürekli gündemde tutuldu. Bir çok gazeteci- televizyoncu tanıtım için başta Amerika olmak üzere seyahatlere götürüldü. Çıkarılmak istenen kanun veto edildi, sonra gündeme bile alınmayıp, bir dönem görüşülemeden kadük oldu.

Patlama Yapan Sigara Tüketimi

* 1993 yılında yıllık tüketim 4.7 milyar paket / 22 Trilyon TL
* 1994 yılında yıllık tüketim 5.4 milyar paket / 61 Trilyon TL
* 1995 yılında yıllık tüketim 5.7 milyar paket / 95 Trilyon TL

Sosyal Sonuçlar

* 5 yılda (11-19 yaş arası) 5 milyon genç sigaraya başladı.
* Sigara içme yaşı 11’lere indi.
* Sigara, son derece prestij kazandı, bilinç altlarına yerleşti.
* Sigara içmek doğal bir davranış oldu. Hiçbir kapalı yerde, sigara içen hiçbir kimseyi uyaramazdınız.
* Savaşılması imkansız görünen sosyal ve ekonomik bir dev imajı oluşturuldu.

SİGARA ÜLKEMİZİN 1 NUMARALI SORUNUDUR !!!

Türkiye'de Sigaradan Ölümler

Peki sigaradan daha öncelikli sorun var mı? Bir toplumsal sorunu neye göre sıralamalıyız. Şüphesiz ölçümüz insan hayatı ve sağlığına verdiği zarar ölçü olarak alındığında: Hiçbir şey, sigara kadar ülkemizde insanlarımıza zarar vermemektedir. Ölçümüz insan hayatıdır.

Her yıl ülkemizde 100.000 insanımızı erken yaşlarda sigaraya kurban vermekteyiz eğer önlem alınmazsa önümüzdeki 20 yılda bu sayı 250.000'e çıkacak.

Her yıl ülkemizde 100 bin kişinin ölmesi karşısında kılı kıpırdamayanlar var. Her yıl 100 bin kişi ne anlama geliyor?

Her gün 1 uçak düşüyor ve 300 kişi ölüyor.
Her yıl yüz bin nüfuslu bir şehrimize bir atom bombası atılıyor
Her gün içi dolu 6 otobüs uçuruma yuvarlanıyor kimse sağ kalmıyor.

Sigarayı Daha Başka Nasıl Tanıyabiliriz?
Ülkemizde en çok ölüme sebep veren diğer toplumsal sorunlarla karşılaştıracak olursak, sigarayı daha iyi tanıyabiliriz. Ülkemizde sonucu ölüm olan toplumsal belli başlı diğer sorunlarla karşılaştırılacak olunursa :

Bilinen terör yılda 2-3 bin insanımızın
Trafik terörü yılda 6-7 bin insanımızın
Sigara terörü yılda 100 bin insanımızın hayatına mal olmaktadır.

Sigaranın yol açtığı ölümler; trafik, terör, iş kazaları vb. tüm ölümlerin toplamından beş kat daha fazladır.
SİGARA SADECE ÜLKEMİZİN SORUNU DEĞİLDİR..

Dünyada Sigaradan Ölümler
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) dünyada en büyük sağlık sorunun sigara olduğunu ilan etmiştir.
Dünyada her yıl 4 milyon insan sigaradan hayatını kaybediyor. Eğer, gerekli önlemler alınmazsa bu sayı, önümüzdeki 20 yılda 10 milyona çıkacak.
 

Murat EVGİN

Forum Bağımlısı
Kayıt
9 Kasım 2004
Mesaj
976
Tepki
955
Şehir
İstanbul
Nargileyi bende severek iciyorum. ama su yerine süt tercih ediyorum..
Tercihim sütlü cappuccino ve ya sütlü muz, nargile sevenlere denemelerini tavsiye ediyorum..
 

çamurluk

Aktif Üye
Kayıt
12 Eylül 2006
Mesaj
111
Tepki
40
Şehir
izmir
Son yıllarda özellikle gençler arasında hızla yayılan nargilenin, insan sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiği bildirildi. Ulusal Kanser Danışma Kurulu, son toplantısında, akciğer zarı kanseri (mezotelyoma) ve son günlerde artan nargile tüketimini ele aldı. Kurul toplantısı sonunda, akciğer zarı kanseri konusunda ulusal boyutta ele alınıp yürütülecek genetik araştırmaların uluslararası işbirliğiyle yürütülmesi kararlaştırdı. Türkiye’deki tütün bağımlılığına dikkati çeken kurul, gizli tehlikeler üzerinde durdu. Kanserle savaşın tütün bağımlılığı ile savaşla eşdeğerolacağı vurgusunu yapan kurul, tütün bağımlılığını teşvik eden nargilenin özendirilmesinin tütün bağımlılığı için adım olacağına dikkati çekti. Kurul, Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı aracılığıyla bu konunun il sağlık müdürlüklerine duyurulması yönünde tavsiye kararını aldı.

50 SİGARAYA EŞİT
Hacettepe Üniversitesi (H.Ü) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Sigara Ulusal Komitesi Başkanı Prof. Dr. Nazmi Bilir, tütünün nargile şeklinde içiminin, solunum fonksiyonları üzerinde önemli olumsuz etkilerinin bulunduğunu bildirdi.
Bilir, nargile dumanının analiz edildiği bir çalışmada; bir nargile içimi sırasında 3 gram tütün ve 5 gram kömür yakıldığı, toplam 2.25 miligram nikotin ve 242 miligram partiküler madde alındığının belirlendiğini bildirdi. Prof. Dr. Bilir, bir nargile içimi sonucunda alınan nikotin miktarının, 50 adet sigara içilmesiyle alınan nikotin miktarına eşit olduğunu kaydetti. Nargile içen bir kişinin ortalama 30 saniye aralıklarla her biri 3 saniye süren nefes alıp verme işlemi yaptığını ve her defasında ciğerlerine 300 mililitre hava aldığını anlatan Bilir, bir nargile içiminde, nargile üzerine yakılmak üzere 10 gram tütün yerleştirildiğini, bunun ancak 3 gramının yandığını belirtti.
Bir nargile içiminin, ortalama 100 nefes alıp verme şeklinde olduğunu anlatan Prof. Dr. Bilir, nargile dumanındaki arsenik, nikel, kobalt, krom ve kurşun miktarının, sigara dumanındaki düzeye göre oldukça yüksek bulunduğunu ifade etti. Bilir, “Tütünün nargile şeklinde içilmesi de aynen sigara içilmesi gibi zararlıdır” diye konuştu.

“NARGİLE KAFELER SINIRLANDIRILMALI”
Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Genel Sekreteri Prof. Dr. Tezer Kutluk da, son yıllarda nargile kafelerin sayısının giderek artığını ve nargilenin, çeşitli tatlarda sunularak özendirildiğini anımsattı. Nargilenin zararlarının göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkati çeken Prof. Dr. Kutluk, nargile kafelere sınırlama getirilmesi gerektiğini kaydetti.
 

çamurluk

Aktif Üye
Kayıt
12 Eylül 2006
Mesaj
111
Tepki
40
Şehir
izmir
@muratevgin

kardeşim afiyet olsun bide sütü kahveliye dene veya tömbeki içebiliyosan şalgam suyuyla dene
 
  • Beğen
Tepkiler: Murat EVGİN

Ozge Deniz

Forum Bağımlısı
Kayıt
11 Kasım 2006
Mesaj
983
Tepki
328
Şehir
Izmir
hiç kullanmadım.zararlarını ve tadını bilmiyorum.kullanmamda zaten...:D
 

fiestahmet

Daimi Üye
Kayıt
21 Mart 2006
Mesaj
362
Tepki
31
Şehir
İstanbul
yanlız söyle birşey var gençlerin sigaraya özeniceğine nargileye özenmesi bence daha iyi....tabiki hiçbirine özenmesinler ama adı üstünde genç :D nargile heryerde bulamaz bakkalda süpermarkette mesela :D evde kaçak kaçak camı açarak içemez...hiç değilse bi tadı var her ne kadar her an aynı tadı vermese de....sigaradan daha pahalı her istediği zaman içemez....
en önemlisi ki (bence) sigara gibi bi bağımlılık durumu olmaması...nikotin kıyaslaması yapılmış da nargileye bağımlılık sadece ruhsal...mesela ben istesem içmem ki zaten bıraktım arkadaşlarım içince biraz içiyorum onlarınkinden....
ben 2 sini de içilmesinden yana değilim ama nargileye biraz daha sıcak bakıyorum ama daha zararlı olduğunu biliyorum ;) ama bence herkezin ilke edinmesi gereken bişey bağımlılık (ruhsal+bedensel)yapan bişey kullanmamaktır...
 
Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.