nabız saatleri ?

Bulunmaz

Forum Bağımlısı
Kayıt
2 Kasım 2006
Mesaj
1.022
Tepki
675
Şehir
Ankara
eveeet, bu nabız saatlerinin olayı nedir? herşeyini, en ince ayrıntısına kadar, herşeyini anlatacak biri varmıı??
gerçekten önemli olmazsa olmaz bi parçamıdır?
ne şekilde çalışır?
ne işe yarar?
olumlu, olumsuz yanları neler?

:eek: :eek:
 
Scudo

HaliliOzturk

Forum Bağımlısı
Kayıt
3 Temmuz 2005
Mesaj
7.157
Tepki
7
Nabız saati kişinin kalp ritmini takip edip o esnada kendisini ne kadar zorladığını rakamsal olarak bize bildiren alettir. Bir çoğu, kullanıcının kilosuna, cinsiyetine göre ayarlanıp yakılan kalori gibi bir takım önemli değerleri de bize söyler.
Ana amacı antrenmanlarda sporcunun çalışması gereken aralığı belirlemesini sağlamak, antrenmanlarını sağlıklı yapmasını sağlamak ve yarışlarda da sporcunun kontrollü gitmesine imkan tanımaktır.
Veya tüm bunları geçelim, nabız saati vücudumuzun "gösterge paneli"dir. Yakıt, devir göstergesi, hararet vs orada görebiliriz. Profesyoneller için olmazsa olmazlardandır, amatör kullanıcılar için de olursa iyi olurlardandır ;).
 

Atila Filmer

Forum Bağımlısı
Kayıt
3 Haziran 2007
Mesaj
1.187
Tepki
923
Yaş
42
Şehir
İstanbul/Nişantaşı
İsim
Atila F
Başlangıç
1990—91
Bisiklet
Cannondale
Bisiklet türü
Yol bisikleti
dikkat edilmesi gereken nokta şudur. saat nabız aralıklarını belirlerken ortalama bir insanın aralıklarını gösterir ve buna gore hesaplar. örneğin 25 yaşında 71 kg ağırlıgında erkek bir kişi için verilen değerler,health zone 107, fitness zone 136, power zone 155 ve ust limit olarak 194dür. bu saate girilmiş default değerlerdir. ancak sürekli spor yapan birinin nabız değerlerinde değişmeler yaşanır. ben profesyonel olarak spor ile ugraşmamama rağmen durağan oldugumda(sabah yeni uyanınca) nabzımı 52-58 aralığında sayıyorum.

yani uzun lafın kısası, kendi nabız aralığınızı ve değerlerinizi bilerek yani vücudunuzu tanıyarak antrenman yapmanızı tavsiye ederim. nabız monitörlerini de o anki nabzınızı ve performansınızı belirlemek için bir data olarak göze alırsınız.

bol pedallı günler
 
  • Beğen
Tepkiler: YUNUS TERKİN

Atila Filmer

Forum Bağımlısı
Kayıt
3 Haziran 2007
Mesaj
1.187
Tepki
923
Yaş
42
Şehir
İstanbul/Nişantaşı
İsim
Atila F
Başlangıç
1990—91
Bisiklet
Cannondale
Bisiklet türü
Yol bisikleti
@Başar

bende sigma'nın PC-15 modeli var. yanında saati gidona monte etmek için aparatı var. iletken derken ne demek istedin alayamadım yalnız.
 
  • Beğen
Tepkiler: YUNUS TERKİN

basar

Daimi Üye
Kayıt
6 Kasım 2006
Mesaj
372
Tepki
189
@Tuonela

nabzı ölçmek için..
böyle bir nabızölçer olduğundan emin değilim.
Fikir şu: Sağ ve sol gidona halka şeklinde iletkenler tutturuluyor, eldivenden çıkan parmak uçları iletkene değiyor, nabızölçer de buradan sinyali alıyor...

Bu sistemin çalışacağından eminim...
 
  • Beğen
Tepkiler: YUNUS TERKİN

Hasan Çağri

Forum Bağımlısı
Kayıt
12 Ağustos 2006
Mesaj
4.541
Tepki
4.701
Şehir
Bostancı, İstanbul
Bisiklet
Specialized
@Başar

Halilin dediği gibi ben spor salonunda kendi nabız bantlı saatim ve spor aletlerindeki bu anlatılan sistemi karşılaştırdım ve arada 5-6 birim kadar farklar olabildiğini gödrüm...

Kalbime en yakın yerden ölçen en doğrudur bencede...
 

Oxsy

Forum Bağımlısı
Kayıt
5 Ekim 2006
Mesaj
1.899
Tepki
2.003
Şehir
İstanbul
Başlangıç
1997—98
Bisiklet
Focus
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Sadece nabzına bakıp " aaa şuan 120 atıyor, şimdi 140 oldu" diyeceksen hiçbir yararı olmaz. Ama işi bilimsel olarak yapacaksan sporcunun olmazsa olmazlarındandır. Öncelikle ortalama dinlenik nabzını bileceksin. Değişik testlerle egzersizde nabzının eşik değerini bulacaksın( bu eşik değeri kan laktatının egzersizde kırıldığı noktadır bu değeri bir çeşit laktat testi ile bulabilirsin). Bir diğer nokta antrenmanı % kaç yüklenme ile yapacaksın.

Peki antreman sırasında yüklenme % deni nereden bileceksin? maximal nabzını alıpta % sini alınca olmuyor. öncelikle bunu bilelim. Gayet basit bir formülü var

(220-yaş)*yüklenme yüzdesi+dinlenik kalp atım sayısı) "(*)" işaretini çarpma işlemi işareti olarak kullandım...
 

Serhat ÖNAL

Aktif Üye
Kayıt
20 Nisan 2007
Mesaj
116
Tepki
58
Şehir
İstanbul - Avrupa
Yaklaşık iki yıldır salon ve dış mekan antrenmanlarımda Polar F11 nabız saati kullanıyorum. Uzun süre araştırdıktan sonra satınalmıştım. Göğüs bölgesine bağlanan bir bant ve saatten oluşan bir set. Yüzerken de kullanılabiliyor. Ayrıca satın aldıktan sonra Polar'ın web sitesine üye olursanız, saatin kaydettiği bilgileri siteye gönderebiliyor, çeşitli antrenman bilgilerini web sitesi üzerinden tablolar yardımıyla takip edebiliyor ve danışmanlık hizmetlerinden faydalanabiliyorsunuz. Ayrıntılı olarak yaş, kilo, boy ve kondisyonunuz ile ilgili bilgileri saate tanıttıktan sonra aylık periyodlarla saat sizin performans artışınızı (5 dakika süren bir test ile) hesaplayıp kaydediyor. Hedeflediğiniz antrenman doğrultusunda size program çıkartabiliyor. Dilerseniz bilgisayarınızda yaptığınız programı saatinize veya saatinizdeki programı bilgisayarınıza aktarabiliyorsunuz. Saatin ekranını dilediğiniz gibi kişiselleştirmeniz de mümkün (resim). Bunların yanısıra yaktığınız kalori değerleri, yakmanız gereken kalori değerlerini de veriyor. Günlük, haftalık, aylık antrenman süreleri, kalp atış hızınızı, kalori tüketiminizi, hedeflerinize ne derece ulaştığınızı da sürekli olarak saatin ekranından takip etmeniz mümkün. 5 dakikalık antrenman öncesi ısınma esnasında yaptığı bir test sonrasında size antrenman süresince ritminizi hangi aralıkta tutmanız gerektiğini de sesli uyarıyla bildiriyor. En beğendiğim özelliklerinden biri de antrenman esnasında ekranda o anki saati göstermiyor olması. Böylece ekranda daha fazla veri takip etmek mümkün. Saati görmek istediğinizde göğsünüzde bağlı olan banta 10 cm kadar yaklaştırıyorsunuz ve 3 saniye süreyle size saati gösteriyor. Karanlıkta gayet net bir görüş sağlayan aydınlatması da mevcut. İlgilenirseniz benim atlamış olabileceğim diğer özellikleri için ziyaret etmenizi tavsiye ediyorum.

http://img404.imageshack.us/img404/9365/polar1pn8.jpg

http://img505.imageshack.us/img505/503/polar2ml3.jpg