Duyuruyu Kapat
Facebook Gözat
Twitter Gözat

Laktik Asit Deneyleri

Konu, 'Sağlık - Antrenman - Beslenme' kısmında Salih Dinçer tarafından paylaşıldı.

  1. Salih Dinçer

    Salih Dinçer Bisikletkolik

    Kayıt:
    30 Haziran 2011
    Mesajlar:
    1.031
    Beğeniler:
    781
    Şehir:
    İstanbul
    Bisiklet:
    Sedona
    Seviye:
    Bugün ilginç bir şey denedim; kas ağrıları pahasına, antrenman öncesi laktik asit içerikli kahvaltı yaptım. Tam 220 gram makarna üzerine 140 gram yoğurdu döküp (06:00'da) söylemesi ayıp afiyetle yedim...:)

    Üstelik yoğurdun son kullanma tarihi (06.10.2011) iki gün geçmişti ama ekşimemişti. Malumunuz yoğurt laktik asit içeren en yoğun gıdalardan ve fermante olduğu için yaşayan bakteriler var. Yoğurt ekşidikçe laktik asit oranı doğal olarak artıyor. Ayrıca sosun içinde dün geceden karıştırılan sarımsak vardı.

    Deney sonucunu daha fazla uzatmadan açıklıyorum:

    Sabah 7 sularında Ümraniye'den Avcılar'a gitmek üzere yola çıktım. Git gel tam 100 km. ve şu ana kadar (henüz dönüşteyim) farklı hiç bir ağrı hissetmedim. Aslında 07:45 vapuru ile 10:00-12:00 arası bisiklet kullanmadım.

    Sorum şu: 8 saatin 2 saat 15 dk.'sı hariç yolda olduğum müddetçe bu laktik asit nereye gitti?
     
    Nuri Kongur ve Kamil BULUT bunu beğendi.
  2. Kamil BULUT

    Kamil BULUT Kıdemli Üye

    Kayıt:
    8 Eylül 2011
    Mesajlar:
    311
    Beğeniler:
    205
    Şehir:
    Konya
    Seviye:
    Nereye gittiğini bulursanız bize de haber edin. :D
     
  3. Salih Dinçer

    Salih Dinçer Bisikletkolik

    Kayıt:
    30 Haziran 2011
    Mesajlar:
    1.031
    Beğeniler:
    781
    Şehir:
    İstanbul
    Bisiklet:
    Sedona
    Seviye:
    Bilemiyorum, belki sarımsak ile alakalı bir şeyler olabilir. Emin olmak için farklı günlerde ve şekillerde bir kaç defa denemek lazım. Denk gelmiş olabilir ki tek deney ile bilimsel bir sonuç elde edilemez. Bir de sade deneyim diyorum. Aslında sarımsaklı yoğurdu seven herkes bir kere denese bu 100 kişi ederse harika bir istatistiki veri elde ederdik.
     
    Nuri Kongur bunu beğendi.
  4. onur demirer

    onur demirer Kıdemli Üye

    Kayıt:
    18 Ağustos 2009
    Mesajlar:
    328
    Beğeniler:
    325
    Şehir:
    Austin/TX
    Bisiklet:
    Marin
    Seviye:
    Laktik asit kötü bir şey değil ki, hücrelerde enerji üretimi için kullanılan bir madde. Sorun oksijensiz solunumda kullanıldığında açığa çıkan hidrojen iyonu.

    Kişinin kaslarinda ve aerobik kapasitesinde bir fark olmadığı sürece yogurdun bir etkisi olacağını sanmıyorum.
     
    Barış Kılınç ve Salih Dinçer bunu beğendi.
  5. Derya Keçeci

    Derya Keçeci Onursal Üye

    Kayıt:
    2 Haziran 2011
    Mesajlar:
    1.748
    Beğeniler:
    4.270
    Şehir:
    Ankara
    Adı:
    Derya
    Bisiklet:
    Trek
    Seviye:
    Salih bey,sanırım hesap etmediğiniz bir nokta var o da şu:
    yoğurtla birlikte kalsiyun b6 b12 ve daha bir çok mineral ve yararlı maddeyi de düşünün.O kadar yoğurtan aldığınız laktik asidin ne yapmasını umuyor idiyseniz boşuna beklemişsiniz demektir.Zira besin yoluyla alınan laktoz,damarlardan laktik asit olarak kaslarınıza yerleşecek değil.Her bir besin,farklı taşıyıcılarla ilgili bölgelere gider.Çok fazla miktarda yoğurt ya da süt ürünü yeer içerseniz ve çoğu Anadolu insanı gibi laktoz'a karşı duyarlılığınız var ise,bu size gaz,sancı ya da uyku hali olarak dönebilir.Sonuç,
    Laktik ağırlıklı dediğiniz o kadar yoğurt ise,almış olduğunuz güçlü karbonhidratlarla birlikte enerji olarak size dönüp yakıldı.Son bilimsel deneyler laktik asidin,glikozun yakılması sonrasında kaslarda biriken atık maddenin ötesinde,bizzat kendisinin de bir enerji kaynağı olduğunu gösterdi.
     
  6. egehan

    egehan Kıdemli Üye

    Kayıt:
    14 Mayıs 2010
    Mesajlar:
    282
    Beğeniler:
    86
    Şehir:
    Balıkesir/Burhaniye
    Seviye:
    Laktik Asit hücreye yeteri kadar oksijen gitmesi sonucu tekrar glikoza dönüşür buda kaslara fazla yüklenmeden tempolu bir şekilde bisiklet sürdüyseniz gerçekleşir :)
     
  7. Salih Dinçer

    Salih Dinçer Bisikletkolik

    Kayıt:
    30 Haziran 2011
    Mesajlar:
    1.031
    Beğeniler:
    781
    Şehir:
    İstanbul
    Bisiklet:
    Sedona
    Seviye:
    Demek ki bugüne kadar bize yanlış söylemişler. Yani süt ürünlerini antrenmandan önce değil sonra tüketin derlerdi. Hatta bir Polonezköy gezisinde spor salonunda çalışan bazı arkadaşlar Kefir için çok kötü konuştular. Bırakın antrenmandan önceyi soda gibi sürerken içerseniz iyi olmaz diye uyarmışlardı. Biliyorsunuz Kefir çok aktif bir gıda. Azıcık eski olsun ya da kapağı açıkta oda sıcaklığında beklesin hemen ekşir. Bunu da kola gibi kapağı açtığınızda duyduğunuz sesten (ses varsa bakteriler laktik asit üretiyor demektir) anlarsınız.

    Hoş kendisi de ekşi bir arkadaştır ya...:)

    Son bilgiler ışığında süt ürünlerinden aldığımız laktik asiti vücudumuz öğütüyor öyle mi?
     
  8. Fırat Dizman

    Fırat Dizman Onursal Üye

    Kayıt:
    13 Temmuz 2008
    Mesajlar:
    2.019
    Beğeniler:
    1.036
    Şehir:
    BABAESKİ
    Bisiklet:
    Cube
    Seviye:
    daha öncede yazdım bahsettiğiniz şey aynı şey değil,yediğiniz ürün ile vücudun anaerobik ortamda laktik asid üretmesi aynı değil
    birde şunu deneyin: 1000m mesafe 170 nabızla yüklenin böyle 5 tane yapın interval antrenman yöntemi uygulayın kadansınzı 100 üzeri olacak ,sonra laktik asid olayını konuşuruz.
     
    Salih Dinçer ve Barış Kılınç bunu beğendi.
  9. M.Burak KARADAĞ

    M.Burak KARADAĞ Onursal Üye

    Yaş:
    23
    Kayıt:
    22 Eylül 2010
    Mesajlar:
    2.701
    Beğeniler:
    2.030
    Şehir:
    İstanbul, tatil dönemlerinde Ankara
    Bisiklet:
    Carraro
    Seviye:
    Abi kasların oksijenle yeterli oranda besleniyorsa laktik asit birikmez kaslarda :)
    Kasılmaların sebebi laktik asittir evet.Ancak bu kasılmalar kaslar yeterli oksijenle beslenmediğinde kasların laktik asit fermantasyonu yapmasıyla oluşur.Yani kaslar yeterli oranda oksijenle besleniyorsa banamısın demez laktik asit falan birikmez :D
     
    Salih Dinçer bunu beğendi.
  10. Çagatay Çimşit

    Çagatay Çimşit Kıdemli Üye

    Kayıt:
    24 Mayıs 2010
    Mesajlar:
    242
    Beğeniler:
    294
    Şehir:
    İstanbul
    Seviye:
    Besinlerle alınan laktik asit ağrıya neden olmaz. Kas dokusu çok anaerobik kalmadıkça laktata ihtiyaç duymaz, ortamdakini işlemekte de bir sıkıntı duymaz.
     
    Salih Dinçer bunu beğendi.
  11. nuhcan

    nuhcan Onursal Üye

    Kayıt:
    2 Nisan 2007
    Mesajlar:
    2.185
    Beğeniler:
    814
    Şehir:
    istanbul / kadıköy
    Adı:
    nuh can
    Seviye:
    Kendinizi bilim uğruna feda etmişsiniz... İnsanlık sizi hep minnetle anacak...

    Aman dikkat edin, kendinize bir zarar vermeyin...

    Sağlıklı sürüşler...
     
    Salih Dinçer bunu beğendi.
  12. mustafa akman

    mustafa akman Onursal Üye

    Kayıt:
    6 Ağustos 2010
    Mesajlar:
    2.368
    Beğeniler:
    3.817
    Seviye:
    tu kaka sana laktik asit
    :)

    [​IMG]
    görüldüğü üzere kaslarda oluşan laktik asit karaciğer tarafından glikoja dönüştürülüyor
    çocuklarda bu çok hızlı olduğundan
    yorulmak bilmezler
    biz yaşlıların beklemesi gerekir

    [​IMG]

    kasları çalıştıran aslında ATPdir

    tam kimyevi reaksiyon bu
    [​IMG]

    eğer ağır antrenman yaparsanız
    Oksijen kullanımı sınırlanır
    ve laktik asit üretimi artar
    anaerobik denilen verimsiz sisteme dönülür
    o zaman karaciğerin dönüştürme yeteneği dışına çıkmış olursunuz
    bu da birikim
    yani acı ve performans düşüklüğ demektir
    [​IMG]
    [​IMG]

    karaciğerinize laktik asit dönüştürme hızının fazla olmasını öğretebilirsiniz bir bakıma
    bu da onun kanıtı[​IMG]
     
  13. Cem Anamurluoğlu

    Cem Anamurluoğlu Yeni Üye

    Kayıt:
    21 Eylül 2004
    Mesajlar:
    43
    Beğeniler:
    63
    Şehir:
    İstanbul
    Seviye:
    Detaylı bilgi için googledan Cori cycle diye de aratabilirsiniz
     
    Salih Dinçer bunu beğendi.