Koşu ve bisiklet

aysepr

Üye
Kayıt
1 Haziran 2005
Mesaj
34
Tepki
6
Şehir
İstanbul/ Maltepe
uzun zamandır kafamı kurcalayan bir soru var.
Koşu ile bisiklet arasında nasıl bir bağlantı var?
Koşunun bisikleti desteklediği söylenir ancak ne kadar, bilgisi olan var mı?
Bisiklet antremanları arasına koşu da serpiştirilmeli mi?
20 km. koşan birisinin bisiklet kullanırken(düz yolda) iyi performans sergileyeceği söylenebilir mi?
ayse
 
Scudo

tayfur

Forum Bağımlısı
Kayıt
22 Mayıs 2005
Mesaj
1.621
Tepki
1.025
Şehir
İstanbul
benim bildiğim kadarıyla koşu ve bisiklet arasında şöyle ilişkiler olabilir: koşmak Akciğerlerinizin kapasitesini arttırır. Aerobik kapasitenin artması bisiklet içinde tabii ki faydalıdır. koşu sırasında çalıştırılan bacak kasları, bisiklette pedal çevirmede de önemlidirler. isim vermek gerekirse: quadriceps femoris, gastrocnemius, soleus gibi uyluk ve alt bacak kasları koşuyla gelişir. egzersizin "sertliği" düşünülürse antrenman amaçlı koşu bisikletten daha az kapasite kullnmaya sebep olur. sert bisiklet antrenmanlarının arasına koşular serpiştirilirse hem antrenman terkedilmeden vücut dinlendirilir hem de nispeten farklı kas gruplarının da çalışması sağlanır. Bahsettiğim kaslar, Quadriceps Femoris ve gastrocnemius ve gastrocnemius kasının altında bulunan soleus. İyi çalışmış bisikletçilerde VE koşucularda bu kaslar gayet belirgindir. Tabii gelişme sadece kas dokusuyla sınırlı değildir. kasların etrafındaki atar ve toplar damarların genişlemeleri ve tendonların kuvvetlenmeleri de düzenli çalışmanın sonucudur.
 

saray

Üye
Kayıt
16 Ocak 2009
Mesaj
15
Tepki
2
Şehir
İZMİR
Koşu Bandı Gerçek Bir Koşma Sayılırmı Sizce
 

Fatih Buzgan

Forum Bağımlısı
Kayıt
10 Ekim 2004
Mesaj
2.562
Tepki
3.085
Şehir
İzmir
Kas oluşması bakımından gerçek bir antrenman sayılır, gelişme kaydedeceğiniz kesindir fakat açık havada ve değişik zemin ve iklim koşullarında koşmanız, size akciğer kapasitenizi daha etkin artırma ve detayda kas dokunuzun biraz daha gelişmiş şekilleneceği gibi ek getiriler sağlayacaktır.
Ayrıca iradesine hakim azınlık dışında evine aldığı koşu bandını ömrünün sonuna kadar düzenli şekilde kullanan sayısı hayli düşüktür.
 

mcaliskan23

Forum Bağımlısı
Kayıt
29 Eylül 2006
Mesaj
992
Tepki
239
Şehir
Ankara
Düzenli koşmak kondisyon için çok yararlıdır. Bilinçli ve sürekli yapılırsa bisiklete faydası çok olur. Koşuya uygun bir ayakkabı kullanılması gerektiğini tekrarlamakta fayda var.
 

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
@saray

Koşu bandında koşmak gerçek koşu ile aynı değildir.Çünkü, koşu bandında zemin belli bir hızda altınızda hareket eder ve siz bacaklarınız yardımıyla ona uyum sağlarsınız. Bir anlamda sizi dolaylı olarak koşturur,koşmanıza yardım eder ve zemin hazırlar.Oysa dış ortamda yapılan gerçek koşuda durum farklıdır.Siz tamamen kendi bacak kuvvet ve uyumunuzla başbaşa kalırsınız, ve ayrıca zemine uygulamış olduğunuz kuvveti birebir hissederek koşarsınız.Koşu bandı daha çok sağlıklı yaşam koşuları, kilo verme egzersizleri için tercih edilir. Ayrıca yarışma sporu yapan ve performans geliştirmeye yönelik antrenman yapanlar kötü hava koşullarında antrenman yapmış olmak adına yani hiç yapmamaktan iyidir düşüncesiyle koşu bandını kullanırlar. Hiç faydası yoktur denemez, ancak gerçek koşu ile kıyaslandığında daha zayıf kalır ve similasyon özelliği taşır.
 

Fırat Dizman

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Temmuz 2008
Mesaj
1.997
Tepki
1.018
Şehir
BABAESKİ
Bisiklet
Cube
koşu bandı ile gerçek bir alanda farkı bırakın bir pist antrenmanı ile düz dış bir arazide bile farklılık vardır .Bu kişinin öncelikle amacı çercevesinde değerlendirilmelidir.Hangi yarışa hazırlandığınla yakından ilgilidir.örn:pist yarışçısı maraton koşucusu,duahtlon-futbol veya basketbol vs.Tabiki denildiği gibi band dış ortamın yerini tutamaz siz yeri ittirmez sadece geriye giden ayağızı ileri çekersiniz ama bandın unutulmaması gereken bir artısı vardır.ki arada çalışılırsa faydası görülebilir.oda tempo sabitlemektir.en iyi antrenörden daha iyi tempo yapmanızı sağlar.İstediğiniz hızı sabitlediğinizde hızdan daha yavaş veya hızlı koşma şansınız yoktur .Bu size tempo koşma kabiliyeti kazandırır.Ama il performans ise band konuşulmaya bile demez benim için.
saygılarımla

öncelikle sizin bu soruyu sormaktaki amacınız belirlenmeli: sadece kafanıza takılan soru olarakmı sordunuz yoksa bir branşa yönelikmi bir branşa yönelikse hangi branş : bisiklet -koşu-duahtlon-triahtlon-vs-yada sadece sağlık için spora yönelik bir sorumu .yani siz amacı belirtirseniz daha sağlılık yanıtlar alabilirsiniz
saygılarımla
 

ralakoç

Üye
Kayıt
20 Nisan 2008
Mesaj
57
Tepki
64
Şehir
Ankara
Bisiklet antrenmanlarıyla beraber koşu yapmak hatta biraz ağırlık da çalışmak mukavemeti artırdığı gibi farklı kas grupları çalıştığı için performansınızıda olumlu yönde etkileyecektir .Çok uzun yıllardan beri bu şekilde yapıyorum dolayısıyle oldukça uzun turları zorlanmadan tamamlayabiiyorum.Açık havada koşmayı tercih ederim ancak zaman zaman belli bir tempo ile koşu bandında koşmak da faydalıdır.
 

edemirdag

Üye
Kayıt
4 Mart 2015
Mesaj
74
Tepki
72
Yaş
48
Şehir
Balıkesir
İsim
Emre D.
Bisiklet
Carraro
Koşu mu Bisiklet mi?
Göktuğ Durmaz
7 Nisan 2017

Antrenman
Fit olmak için bisiklete mi yoksa koşuya mı ihtiyacınız var? Birlikte inceleyelim, kararı siz verin.

Hızla fit olmak istiyorsanız
Bisiklet:
Tıpkı okul yıllarında olduğu gibi, bisikletinize binerek güçlenebilirsiniz. British Cycling’de antrenörlük yapan Matt Parker, “Bisiklet düşük etkili olduğu için, daha uzun süre antrenman yapabilirsiniz.” diyor. “Bisiklet sürmek, sürdürülebilir bir danayıklılık antrenmanıdır.” diye de ekliyor.

Koşu:
Şu nedenden ötürü dayanıklılığınızı dayanıklılığınızı maksimum seviyeye çıkarmayacaktır: Çünkü acıyor! İngilere Spor Enstitüsü’nden Nick Grantham, “Koşmak, kaslarda hasara ve sızıya neden olur. Bisiklet sporcularının daha uzun süre dayanmasına şaşmamak lazım.” diyor.

Kazanan: Bisiklet

Kas inşa etmek istiyorsanız
Bisiklet:
Parker, “Bisiklette güç, kalça, quad ve hamstring kaslarından üretilir. Bu nedenle de bacaklarınızın hacimlendiğini görürsünüz. Dengesizliği önlemek için ağırlık da çalışmanız gerekir.” diyor.”

Koşu:
Grantham, “Tepe koşusu yapsanız bile koşu ile kas inşa edemezsiniz. Hatta bunu denemek için aklınızı kaçırmış olmanız lazım.” diyor. Sahi siz hiç Schwarzenegger’i koşarken gördünüz mü?

Kazanan: Bisiklet

Göbek eritmek istiyorsanız
Bisiklet:
10 dakikada yakılan kalori miktarı: 97. Her ne olursa olsun, bisiklet kullanırken oturuyorsunuz. Grantham, “Eğer ağırlığınızı desteklemiyorsanız, basitçe söylemek gerekirse yeterince çalışmıyorsunuz demektir.” diyor.

Koşu:
Koşu bandında 14.2 dakikada 200 kalori yakarsınız. Bisiklet ile kıyaslayacak olursak, bu miktarda kalori yakmak için 27 dakika harcamanız gerekiyor.

Kazanan: Koşu

Sakatlanmamak istiyorsanız

Bisiklet:
Her 1.000 saate düşen sakatlık sayısı: 6. Her 145.000 km’de 1 kez sakatlanma hakkınız var demektir.

Koşu: Her 1.000 saat başına sakatlık sayısı: 11.

Kazanan: Bisiklet

Kaynak:Runner's
 

a.erkan

Forum Demirbaşı
Kayıt
15 Ekim 2018
Mesaj
409
Tepki
789
Yaş
46
Şehir
Dünya
İsim
Erkan
Başlangıç
2015—16
Bisiklet
Cube
Bisiklet türü
Şehir - Tur
kayak sporlarıyla bisikletin yakında alakalı olduğu belli. profesyonel anlamda kayaktan bisiklete veya bisikletten kayağa geçişler oluyor. demek ki diğer sporlara göre kayak ile bisiklet daha benzer kas gruplarını çalıştırıyor.
birde kendi tecrübem dik yokuş trekking merdiven çıkma (8-10 bin basamak) bisiklete binenler için, diğer sporlarla uğraşanlara göre daha kolay oluyor.
koşuyla bisiklet arasındaki en açık fark da dizlere binen yük heralde. koşmak ciddi anlamda hasar verebiliyor ama bisiklette çok dik rampalarda ağır pedallara girmezsek öyle bir sıkıntı olmuyor.
şimdi baktım da başlıktaki soruyla biraz alakasız olmuş ama yazmış bulundum :)
 
  • Beğen
Tepkiler: sccetin
Kayıt
1 Mayıs 2018
Mesaj
10
Tepki
11
Yaş
34
Şehir
Bursa
İsim
Kamil Rumelli
Bisiklet
Mosso
Merhaba,

Hava güzel olduğunda haftada 2 bazen 3 gün sabah, iş öncesi koşuyordum. Buna ilave olarak geçtiğimiz yaz bisiklete başladım. bisiklet sürerken koşunun bana sağladığı fayda, zorlu yokuşlarda nefesimin kesilmemesi, kondisyonumun iyi olmasıydı. yazın bisiklet sürdükten sonra sanırım quadricespleri çalıştırdım. 4 senedir de kışları kayak yapıyorum ama bu sene dağda yorulmak bilmedim ve kayak performansımın da epey ilerlediğini fark ettim.
 
  • Beğen
Tepkiler: sccetin
Kayıt
30 Aralık 2018
Mesaj
638
Tepki
787
Yaş
41
Şehir
ankara
İsim
yakup
Başlangıç
2018—19
Bisiklet
Bisan
Bisiklet türü
Yol bisikleti
burda koşu ile bisiklet kıyaslamasından ziyade şuna ihtiyaç var koşmak bisiklete ne kadar katkı sağların tespiti... ben açıkcası tempolu yürüyüşü koşmaya yeğlerim HDL oranını arttırdığı gösterilmiş bilimsel verileride var... koşmayla akciğer kapasitesi elbette artar kaslar güçlenir ama koşuda continue aerobic tabloyu sürdürmek güç olabilir araya anaerobic ataklar girdikçe performansı alır yer bitirir... ben haftada 3 gün tempolu yürüyüş ve yüzme haftada 4 günde ortalama 30 km bisikle sürmenin ideal oldugunu düşünenlerdenim... bisikletle haftada 1 çıkıp 100 km ve üzeri sürüş yapmakta pek mantıklı gelmiyor 1 hafta yatan kaslar ve kalp bir anda 100 km ile karşılaşınca pek sağlıklı yanıt vermez o sürüşe
 

BirLebowski

Forum Bağımlısı
Kayıt
15 Ağustos 2019
Mesaj
725
Tepki
2.738
Yaş
39
Şehir
İstanbul
İsim
ERAY
Başlangıç
2000—01
Bisiklet
Focus
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Konuyu biraz güncel tutmak ve yeni görüşleri merak ediyorum, bir süredir koşuyorum , bisiklet İle paralel birer gün ara ile , koşunun bisiklete ya da bisikletin koşuya olumlu olumsuz bir etkisi var mı tam anlayamadım.
Kendi tespitim koşunca çok daha yorgun oluyorum ve yorgun olduğum için de ertesi gün bisikletim daha kötü oluyor, ama tabi koşuya alıştıkça yorgunluk da azalacağı için ilerleyen günlerde daha fazla tecrübe edineceğim
 
  • Beğen
Tepkiler: macerakolik

Omzu kalabalık

Daimi Üye
Kayıt
25 Temmuz 2022
Mesaj
241
Tepki
509
Yaş
40
Şehir
Ankara
Başlangıç
1992—93
Bisiklet
Bisan
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Konuyu biraz güncel tutmak ve yeni görüşleri merak ediyorum, bir süredir koşuyorum , bisiklet İle paralel birer gün ara ile , koşunun bisiklete ya da bisikletin koşuya olumlu olumsuz bir etkisi var mı tam anlayamadım.
Kendi tespitim koşunca çok daha yorgun oluyorum ve yorgun olduğum için de ertesi gün bisikletim daha kötü oluyor, ama tabi koşuya alıştıkça yorgunluk da azalacağı için ilerleyen günlerde daha fazla tecrübe edineceğim
benim de merak ettiğim bir konu. 2022 yılında bazı koşu yarışlarına ve bisiklet yarışlarına katıldım. 2023'de de bu şekilde ilerlemeyi planlıyorum. o yüzden duathlon veya triathlon yapanlar deneyimlerini paylaşırlarsa çok faydalı olur.
 
  • Beğen
Tepkiler: BirLebowski

SerdarCYCoo2Bursa

Jiroskopik Kararlılık
Kayıt
4 Nisan 2021
Mesaj
1.224
Tepki
3.232
Yaş
34
Şehir
Bursa
İsim
Serdar
Başlangıç
2009—10
Bisiklet
Pinarello
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Günlük ortalama 40 km bisiklet sürüşlerim vardı geçen haftaya kadar. Bisikletimin gerek yükseltmesi gerekse de havanın durumundan iş yerime koşarak gitmeyi düşündüm. 1 haftadır diz kapaklarımın altında kalan ayak bölümlerim kasıldı, sürekli ağrılı. Bir ara yürümekte zorlandım.. Koşu tempom (koşar adım) diye tabir edilen tempoydu ve işten eve evden işe 9+9 km ediyordu günlük.. Ara verdim, mecburen araçla gidiyorum 2-3 gündür.. Geçmişte koşuyla 16 kilo veren ve günlük 5-6 km koşu rutini olan birisi olarak bu ağrıların nedenini ben de merak ediyorum. Ayakkabım da normal koşu ayakkabısı..
 

Umut Tuna1

Daimi Üye
Kayıt
9 Şubat 2021
Mesaj
229
Tepki
524
Yaş
43
Şehir
ALANYA
İsim
Umut
Başlangıç
2019—20
Bisiklet
Mosso
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Ben de kosuyla bisikleti bir arada goturmek istiyordum fakat kosu yapinca gercekten agri yasadim bisikleti de aksattim onun icin kosuya ara verdim biliyorum tabiki hamliktan ama birbirlerini hicte olumlu etkilemediler bende.Tecrubesi ve bilgisi olanlar bizi aydinlatirsa cok sevinirim
 

Myali

Forum Bağımlısı
Kayıt
2 Temmuz 2018
Mesaj
915
Tepki
1.569
Şehir
Amasya,Samsun
İsim
Sef
Başlangıç
2003—04
Bisiklet
Carraro
Bisiklet türü
Şehir - Tur
Günlük ortalama 40 km bisiklet sürüşlerim vardı geçen haftaya kadar. Bisikletimin gerek yükseltmesi gerekse de havanın durumundan iş yerime koşarak gitmeyi düşündüm. 1 haftadır diz kapaklarımın altında kalan ayak bölümlerim kasıldı, sürekli ağrılı. Bir ara yürümekte zorlandım.. Koşu tempom (koşar adım) diye tabir edilen tempoydu ve işten eve evden işe 9+9 km ediyordu günlük.. Ara verdim, mecburen araçla gidiyorum 2-3 gündür.. Geçmişte koşuyla 16 kilo veren ve günlük 5-6 km koşu rutini olan birisi olarak bu ağrıların nedenini ben de merak ediyorum. Ayakkabım da normal koşu ayakkabısı..
Muhtemelen menisküs dejenerasyonu.Ortopediye göstermekte fayda var.
 
  • İnanılmaz
Tepkiler: SerdarCYCoo2Bursa

Bir vatandaş

Forum Bağımlısı
Kayıt
3 Eylül 2020
Mesaj
609
Tepki
942
Şehir
İstanbul
Başlangıç
2019—20
Bisiklet
Scott
Koşuyla bisikleti beraber yapıyorum. Çok yüksek performanslara sahip olmasam da tecrübelerimi paylaşayım.
Koşarken kullandığımız kas grupları ile bisiklet sürerken kullandığımız kas grupları farklı olduğu için bu iki spordan birini yapmak diğerindeki performansı artırmıyor.
Peki hiç mi faydası yok?
Elbette var. Şöyle ki yaptığımız sporun vücutta santral (kalp ve akciğer sistemi) ve periferik (kullandığımız kas grubu) etkileri oluyor. Kalp ve akciğer sistemi yaptığımız aktivitenin hangisi olduğundan bağımsız olarak kendini geliştiriyor. Bu bağlamda koşunun da yüzmenin de bisikletin de birbirine faydası oluyor. Solunum kaslarımız gelişiyor, kardiyovasküler kompliyansımız artıyor, kalp atım hacmi artıyor… Bu açıdan bakarsak koşu ve bisikletin birbirine faydası var diyebiliriz.
Ama kas grupları açısından bakarsak bu iki sporun birbirine faydası çok da fazla değil.
Kendi hissiyatımı söyleyecek olursam bisikletten sonraki gün koşmak performansı düşürmüyor. Ama biraz zorlu bir koşudan sonraki gün bisiklet sürersem kas ağrısı çekiyorum. Koşu pistinde koşarsam bazen bisikletle gidip geliyorum. Güzel oluyor.