Köpekler bisiklet sevmez!

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
Bu kez bahsedeceğim konu hayvanseverleri biraz rahatsız edebilir, ancak "köpekler insanın en iyi dostudur" tezinin her ortamda doğruyu yansıtmadığını, bisiklete binenler çok iyi bilirler.
Köpekler, bisikletçiler için trafikten sonra gelen, nereden ve ne zaman ortaya çıkacağı belirsiz en büyük tehlikedir. Amerika'da yapılan istatistikler, bisiklet kazalarının %50'sinin sürücülerin kendi kendilerine düşmesinden, %17'sinin motorlu araçlar ile çarpışmalarından, %16'sının diğer bisikletçilerle çarpışmalarından, %8'inin köpekler ile çarpışmalarından ve %9'unun da diğer sebeplerden kaynaklandığını göstermektedir. Birleşik Devletler'de sahipsiz ve başıboş köpeklerin az sayıda olduğunu göz önüne aldığımızda, ülkemizdeki durum daha ciddi boyutlardadır.

Nedir bu hayvanın derdi...

Köpeklere karşı etkili mücadele edebilmek için onların davranış biçimleri hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Köpeklerin doğasında, diğer yırtıcı hayvanlarda olduğu gibi, yiyecek için avlanma içgüdüsü saklıdır. Hazır yiyecekler ile beslendiklerinden beri avlanmaya gerek duymayan köpeklerin canları sıkılır ve kendilerine alternatif eğlenceler ararlar.
Köpekler size ve altınızdaki gösterişli bisiklete, "çekici bir oyun aracı" veya "potansiyel yiyecek" gözüyle bakarlar.
Yanlarından geçerken kendilerine ait bölgeyi istila ettiğinize ve mutlaka incelenmeniz veya kovalanmanız gerektiğine inanırlar.
Bazıları sadece meraklıdır. Tuhaf bir aletin üzerine binmiş, garip giysiler içindeki yabancıyı keşfetmek isterler ve sizinle tanıştıktan sonra bir daha rahatsız etmezler.
En tehlikeli köpekler, kovalamak ve hatta saldırmak üzere eğitilenlerdir. Sahipleri, kimi zaman zevk olsun diye, bir işaret vererek onları bisikletlilerin üzerine salarlar.
Bir de intikam peşinde olanlar vardır. Geçmişte bisiklet sürücüleri ile tatsız deneyimleri bulunan bu köpekler, yaşadıkları olayın acısını sizden çıkartmaya çalışırlar.

Nelere hazırlıklı olmalısınız

İşin kovalama ve saldırı kısmında, köpeklerin değişik tarzları vardır. Kimileri sadece havlar ve hiçbir harekette bulunmaz. Bazıları, kendi dolaşım sınırlarını geçtiğinizde takibi sona erdirirler. Belirli bir mesafe bırakıp havlayarak izleyenler; etrafınızda dolaşarak koşanlar da vardır. Direkt bisiklete odaklanıp sürücüyü düşürmeyi hedefleyen, bisikletin önüne geçerek sizi durdurmaya çalışan, çalıların arasına usulca saklanıp aniden ön tekerleğinize doğru zıplayan ve ne yapacağını kendi de bilmeyen köpek karakterleri ile karşılaşmak da mümkündür.
Köpek saldırılarında uygulanacak en basit strateji, pedallara yüklenip, kaçmaktır. Tabii formda ve antrenmanlıysanız...
Köpekler çoğunlukla sesli komutlara tepki verirler. Abartılı bir "Hoşt!" çığlığı, size kaçmak için zaman kazandırabilir. Yumuşak bir ses tonuyla "gel kuçu kuçu" veya "ooo cici köpek" diyerek yaklaşmak, kafalarını karıştır çoğu zaman. Bu tavrınız onlardan ürkmediğinizi, oyuna katılmayacağınızı gösterir ve kovalama işinin zevkini kaçırır. Bir de "Otur!" komutunu denemelisiniz. Köpek eğitimli ise bu komutu mutlaka anlayacaktır.
Güzergahınızda her zaman karşılaştığınız bir köpek varsa, durup onu yakından tanımak ve dost olmak da iyi bir yöntemdir. Su matarası bazen mucizeler yaratabilir. Mataranızı sıkarak suratına fışkırtacağınız su, hedefe kilitlenmiş bir köpeğin geri çekilmesini sağlar.

Birkaç tedbir daha...

Köpekler yüksek sesten nefret ederler. Tecrübeli bisikletçiler yanlarında yüksek ses çıkaran aletler veya "ultrasonik köpek caydırıcısı" taşırlar. Yüksek ses çıkaran aletlere bir süre sonra alışabilen köpekler, caydırıcıdan ise her zaman rahatsız olurlar. Gelişmiş ultrasonik teknolojisini kullanan bu cihaz, sadece köpekler tarafından duyulabilen, rahatsız edici, güçlendirilmiş yüksek ses üretir.
Saldırıda bulunan köpek başıboş değil ise durup sahibiyle konuşmak kalıcı bir çözüm yaratabilir. Bu görüşme sırasında sinirli ve saldırgan tavırlardan kaçınmanızı öneririm. Öfkelenmeden, köpeğin yaratacağı tehlikeleri ve size verebileceği zararları anlatın sahibine. Büyük ihtimalle bu kötü davranışı yüzünden köpeğini cezalandıracak ve olayın bir daha tekrar etmemesini sağlayacaktır.
Ne yaparsanız yapın, ama sakın bisikletinizi köpeğin üzerine sürerek ondan kurtulmayı denemeyin. Mutlaka dengenizi kaybedip düşersiniz ve oyunu rakibiniz kazanır.
Farz edelim yere kapaklandınız ve saldırgan köpeğin size doğru taarruza geçtiğini gördünüz. Hemen bisikletinizi kavrayıp, ayağa kalkın ve onu kendinizle köpek arasında bir set oluşturacak şekilde tutun. Bu hareket, mütecaviz çomarın size ulaşmasını engelleyecektir.
Okurken kolay gibi gözüken teknikleri uygularken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, herşeye rağmen hakimiyetinizi korumaktır. Özellikle grup halinde dolaşıyorsanız, bisikletinizin kontrolünü kaybetmemeye çalışın. Köpekle uğraşırken akan trafiği göz ardı etmeyin.

Daha dişli köpekler ve gaddar bisikletçiler

Tüm ince stratejilere aldırmayan, sivri metalli boyunluk takan, iri cüsseli bir köpek tarafından kovalanıyorsanız, size önerebileceğim en son çare dua etmeye başlamaktır!
Her bisikletseverin, fanatik birer hayvansever ve doğasever olduğunu sanıyorum. Bu yüzden köpeklere fiziksel tepki verilmesine de karşıyım. Köpeklerin takibinden tekmeler atarak veya bisiklet pompasını savurarak kurtulmaya çalışmak, bana çok zalimce geliyor. İnanın bu yöntemler hiçbir işe yaramayacak ve acemi sürücü ya pompasından ya da ayakkabısından olacaktır. Dahası, köpek sinirlendiği için, geçerli bir ısırma sebebi doğacaktır.
Daha gaddar bisikletçilerin köpekler ile kimyasal savaşa girdiklerini de biliyorum. Göz yaşatıcı sprey sıkmak gibi çirkin yöntemlere başvuranlar, köpeklerin kin tuttuğu herhalde bilmiyorlar. Eğer rüzgar ters yönden eserse veya iyi nişan alamazlarsa, sıkılan spreyin kendi suratlarında patlayacağının da farkında değiller bence.

Köpek ile bisiklet, ebedi düşman değiller

Aslında "Köpek-Bisiklet" ilişkisinin yapıcı örnekleri de yaşanıyor. Bunlardan bana en ilginç geleni, 1930'lu yıllarda Rus ordusunun, soğuk iklimli geniş alanlardaki nöbet görevi için geliştirdiği "bisiklet-köpek-asker birliği" modelidir. Bu birliğe bağlı bölüklerde, özel eğitimli köpekler, arka tekerleğe bağlanmış veya elde tutulan tasmalar yardımı ile bisikletli askerlerin yanlarında koşuyorlardı. Arazide dolaşan bisikletlilere aynı hızla eşlik eden köpeklerin görevi, etrafı koklayarak olası tehlikeleri haber vermek ve askerler uyurken bölüğü savunmaktı. Günümüzde de, köpekli bisikletçiler için, arka tekerlek göbeğine bağlanan ve köpekle bisiklet arasında belirli emniyet mesafesi bırakan özel tasmalar satılmaktadır.
Ülkemizdeki büyük yerleşim merkezlerinde bisikletli yaşama geçişi zorlaştıran en büyük etkenlerden biri de, kent sokaklarında cirit atan başıboş hayvanlardır.
Avrupa şehirlerinde sahipsiz hayvanlar görmek çok zordur . Ayrıca, serbest bırakıldıkları zaman tehlike yaratan veya zarar veren hayvanların sahipleri, korkunç tazminat ve hapis cezalarına çarptırılmaktadır.
Yerel yönetimlerin, insaniyet sınırları içerisinde, başıboş hayvanlara yönelik bir denetim mekanizmasını hayata geçirmesini, bisiklet dostu, eğitimli ve sahipli köpeklerin bulunduğu bir çevrede keyifli sürüşler yapabilmeyi ümit ederek yazımı sonlandırıyorum.
Yakında görüşmek üzere...

ALINTI
 
Scudo

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
@Mehmet Karaçam

dazer dimi eevt yine epey araştırdım hatta tur da deneyimleyenlere de rasladım, kısmet her köpeği durdurucak anlamını taşımıyor. sadece tedbir. o olmadı inip bisikleti kalkan yapıcam baktım yine olmadı son çare biber gazı
 

İlyas ŞANLI

Forum Bağımlısı
Kayıt
9 Haziran 2008
Mesaj
1.723
Tepki
961
Şehir
Samsun
Köpekler yüzünden 8 yıl bisiklete binmedim ben :eek: Tabii bu süre zarfında çok şey kaçırdık.:(
 

MuratHan

Forum Bağımlısı
Kayıt
19 Temmuz 2008
Mesaj
1.687
Tepki
2.287
Şehir
Alanya
Bisiklet
Scott
İzmiri bilenler bilir üçkuyular iskelesinden İnciraltına giden yaklaşık 1.5 km düz ve düzgün bir yol var. Geçen sene akşam saatlerinde bisikletimle seyrederken yol boyunca sağlı sollu her 50 metrede kümelenmiş yaklaşık 40 a yakın köpeğin saldırısına uğradım. Bir grubu geçiyordum diğer grup saldırmak için beni bekliyordu durup geriye dönemiyordum ileriye gitmekten başka şansımda yoktu. Heyecan ve korku sonucu salgılanan adrenalinin bacaklara verdiği gücü sanırım tahmin ediyorsunuzdur.:)

Onca köpeğin arasından kurtulmama sebep tek şey avazım çıktığı kadar bağırmak oldu. Ben bağırdıkça ileride bekleyen köpekler havlamalarına rağmen saldırıp saldırmama konusunda kararsızlığa düşüyorlardı. Bu kafa karışıklığında hızla o yolu sağsalim geçebildim.

Dazer II'yi bende bir kaç kez kullandım. Bu alet sağır köpekler üzerinde etkisiz o yüzden kullanırken çok da güvenmemek en iyisi. Aletin dikkat edilmesi gereken özelliği her bir kaç saniyede basışınızda çıkardığı sesle köpeklerin kafasını karıştırıp size anlıkta olsa bölgeden uzaklaşabilmeniz için zaman kazandırıyor olması. Bir köpek grubunun arasından bu aletle elinizi kolunuzu sallayarak geçebileceğinizi düşünmek sonucu kötü bir deneyimle karşılaşmanıza sebep olabilir.

Alete basın ve hemen uzaklaşın ya da avazınız çıktığı kadar bağırın.
 

Barış TOPÇU

Forum Demirbaşı
Kayıt
3 Nisan 2007
Mesaj
523
Tepki
323
Şehir
ANKARA
ocak ayındaki bir turumuzda bir köpekle molamızda karşılaşmıştık :D önce bir sohbetle kuçucuğa bisikletimizin güvenliğini devredip büfeye girdik :D ardından köpek peşimizden ayrılmadı 40km hızda giderken bile kurtulamadık.yaklaşık yarım saat eskortluk etti bize :) ama olanlar o gittikten sonra oldu 4-5 tane kangalımsı üzerimize geldi haliyle kuvvetli bağırma vs. ile savuşturabildik ama risk çok var
 
Kayıt
10 Ekim 2009
Mesaj
88
Tepki
37
Şehir
Türkiye
Mataranda su varsa ve direk gözüne sıkabilirsen bir hayli etkili yalnız yinede pedala kuvvet. Sen ne kadar hızlı olsanda onlar da o kadar hızlı ve bir sonraki geçişinde daha dikkatli olmalısın en tehlikelisi kaçarken dengeni kaybedip bir kazayla karşılaşman.
Acaba bu ultrasonic kovucular gerçekten de işe yarıyormu?
Eğer kolay kullanılıyorsa düşünülebilir.
 
  • Beğen
Tepkiler: mziyaeddin

sonEr´´

Forum Bağımlısı
Kayıt
15 Ağustos 2009
Mesaj
2.299
Tepki
1.421
Şehir
İstanbul/Esenler
Bisiklet
Salcano
mantar tabancam vardı ufakken memlekette domuz vs kovmak ıcın kullanılıyor genelde bızde ole sıkıyoduk ve kopekler kacıcak delık arıyordu :D ufak bır anım işteee :D ayrıca abım bıraz elektronıkle ugrasıyor kendısınden bır dazer yapmasını ıstedım ve yaptı bole cok ınce bır ses yayıyor ve 2 3 dk sonra kafada bıraz agrı yapmaya yankı yapmaya baslıyor...daha test yapmadık ama calısırsa el ısı ekonomık bısey uretıcez beraber :D
 
  • Beğen
Tepkiler: mziyaeddin

tolga1976

Forum Bağımlısı
Kayıt
12 Eylül 2009
Mesaj
1.717
Tepki
2.380
Şehir
İstanbul, Ümraniye
Bu zamana kadar 3 kez ciddi anlamda saldıraya uğradım.. İlkinde yolun karşısında kalan köpek bana saldırmak içn araçların geçmesini fırsat kolluyordu. Tam o sıradan köpek yönünden gelen damperli kamyon şoförü sıkıntımı gördü ve koca kamyonu köpeğin üzerine sürerek olanca kuvvetiyle klaksiyona basında fırsatını bulup kaçtım.

Diğerinde mallesef köpek beni yakaladı ve ısırdı bisiklet üzerindeyken düşmedim Allahtan..

Bir diğerinde de köyden geçerken kapıdan elinde sopalı yaşlı bir teyze kurtardı..

Artık bende slow turlarımda ormanlık alandayken bir sopa bulunduruyorum :(
 
  • Beğen
Tepkiler: çirkin

mziyaeddin

Daimi Üye
Kayıt
9 Kasım 2006
Mesaj
363
Tepki
272
Yaş
34
Şehir
Ankara
İsim
Mehmet Ziyaeddin UYANIK
Bisiklet
Marin
@murat ateş

Köpeklerle benimde çok maceram oldu. Dazerler her zaman işe yaramıyor. Sağır veya az duyan bir köpekle karşılaşırsanız dazer hiçbir işe yaramıyor. Ne yaparsanız yapın ama asla bi cisimle vurmayın, hayvanı sinirlendirmeyin. Birde bazıları sadece kasktan dolayı peşinize düşüyor, kaskı çıkartığınız anda uzaklaşıyorlar.
Bence en iyi çözüm bütün gücücünüzle pedala asılmak.
 
  • Beğen
Tepkiler: Mustafa Özkara

nükleer kedi

Forum Bağımlısı
Kayıt
27 Mayıs 2008
Mesaj
713
Tepki
453
Şehir
Sincan
Tabana kuvvet yapmak yerine yavaşlamayı deneyin. Yavaşlayın ve yavaşça yanından geçin. Eğer köpek hâlâ sakinleşmediyse bisikletten inip yürüyerek geçebilirsiniz. Fakat hızınız iyiyse ve oyun oynamak istiyorsanız siz de pedallara asılabilirsiniz :D
 
  • Beğen
Tepkiler: Ozcan SEMET

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
bugün yalnız olarak çıktığım kartepe rampalarında 2 kere beni kurtardı bu dazer saolsun :) her köpekte işe elbet yaramıyor ama tedbir tedbirdir.
 

nükleer kedi

Forum Bağımlısı
Kayıt
27 Mayıs 2008
Mesaj
713
Tepki
453
Şehir
Sincan
Bugün ben de köpeklerin saldırısına uğradım. Yavaşlamak işe yaramadı bu sefer. Köpek parçalayacak gibi geldi. Bisikletten inmek zorunda kaldım ve önüme siper ettim. Sakinleşince devam tekrar:)
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
dikkatli olmak gerek beni inişte fena kıstırdı 2 tane sağlı solluydularda yardırmış iniyordum tam viraj içinde yawaslamam gereken yere pusmuşlardı, beni gorunce 2 si birden bana doğru yardırdılar. cihaza sarıldım hemen aptala döndüler geri vites yaptılar direk :)
 

Ozcan SEMET

Daimi Üye
Kayıt
23 Şubat 2010
Mesaj
262
Tepki
162
Şehir
İstanbul-BG Razgrad
@nükleer kedi

Evet arkadaşıma katılıyorum gecen haftalarda maltepe de 1 köpeğin saldırısına uğradım ve peşinden onu gören diğerleri 4 yada 5 tanesi kovalamaya başladı ama bir türlü peşimi bırakmadılar, bende hızlanmak yerine yavaşlamayı denedim ve durdum. Köpeklerde durdu ve hiç bişey yapmadan çekildiler. Bence dönen tekerlek onlar için cazip oluyor durunca köpekler de duruyor.
 

Onur Onursal

Aktif Üye
Kayıt
28 Nisan 2010
Mesaj
195
Tepki
64
Şehir
İzmir
@Tolga Ayla

Köpeklerle ilgili konuları takip ederken ısırılanları duydugumda cok canım sıkılıyor. Kurtulduklarınızdan ziyade ısırıldıgınız anıları dinlemek daha faydalıo labilir aslında. NE yaptınızda ısırıldınız ya da bişey yapmadığınız halde mi ısırıldınız?
 
  • Beğen
Tepkiler: Gogitoğlu

semih59

Forum Bağımlısı
Kayıt
26 Mart 2007
Mesaj
916
Tepki
1.426
Yaş
65
Şehir
İstanbul
İsim
Semih Saygın
Bisiklet
Scott
Bisikletle giderken köpek saldırdığı zaman bağırıyorum.Bazen işe yarıyor.Pedallayıp sürat arttırıyorum.Olmadı yavaşlıyorum Gerekir ise inip bisikleti kalkan olarak kullanıp sakinleşmesini bekliyorum.Şansa paçayı bu zamana kadar kurtardım.
 

Yusuf Z. Şipal

Forum Bağımlısı
Kayıt
14 Nisan 2010
Mesaj
1.792
Tepki
1.476
Şehir
Aydın, İzmir
Bisiklet
Cannondale
Bugün ilk defa işe giderken Bisikletimi kullandım. Güzergahım üzerinde (çok şükür ki) bağlı köpekler varmış. Üç adet kangal ve değişik tür birkaç tane daha. Beni görünce nasıl yırtındılar anlatamam, zincirlerini kıracaklar neredeyse. İlginç olan şey, birbirlerine geldiğinizi haber veriyorlar. Siz sağınızdaki bağlı köpeğe bakıyorsunuz öbür taraftan çağrıyı duyanlar geçişinizi beklemeye başlıyorlar. Bisikletten soğutacaklar bu meretler, çok sevmemem rağmen :)