Kışın suyu azaltmayın

Nedret Günaydın

Forum Bağımlısı
Kayıt
29 Ocak 2007
Mesaj
4.626
Tepki
3.629
Şehir
Avrupa Yakası
Kışın suyu azaltmayın


Su, insan vücudu için en az oksijen kadar gereklidir. Sıcak havalarda daha fazla ihtiyaç duyulur, ama kış aylarında da su tüketiminin önemi büyüktür

Dilara Koçak

Su, insan vücudunda ve yeryüzünde en çok bulunan maddedir ve yaşamak için en az oksijen kadar gereklidir. Ortalama olarak yetişkin bir bireyin vücut ağırlığının yüzde 55 - 75’i (38 - 46 litre) sudur. Bu yüzdeler kişiye, vücut bileşimine, yaşa, cinsiyete ve diğer faktörlere bağlı olarak değişir.

Sıcak ve yaz ayları suyu daha fazla hatırlatsa da kış aylarında da su tüketiminin önemi büyüktür. Vücut suyunun azalması ciddi tehlikedir. Bu sebeple vücudunuzu kesinlikle susuz bırakmayın.

-Kan yüzde 83
- Kas yüzde 73
- Vücut yağı yüzde 25
- Kemikler yüzde 22 oranında su içerir.

Susamayı beklemeyin

Susama hissi geliştiğinde yüzde 1’lik su kaybı olmuştur ve bu durum beyne iletilmiştir. Sakın su içmek için susamayı beklemeyin. Her vücut hücresi, dokusu, organı ve vücudun her türlü fonksiyonunu doğru olarak sağlamada su gereklidir. Su aslında vücudun en çok gereksinim duyduğu besin öğesidir. Vücut suyunun yüzde 10’unu kaybedersek, yaşamımız tehlikeye girer. Su vücuttan sadece idrar yoluyla atılmaz, deri, akciğerler ve bağırsaklardan da su atımı olur.

Günlük sıvı ihtiyacımız

Su ihtiyacı vücudun kullandığı enerji miktarına bağlı olarak değişir. Yetişkinlerde enerji harcamasının her kalorisi başına 1- 1,5 mL su gereklidir. Buna göre yetişkin bireylerin günlük ortalama 1,5 - 2 litre su alması yeterli olur. Bu miktar basitçe şu şekilde de hesaplanabilir: Vücutta her bir kalorinin metabolize olabilmesi için 1 mL suya ihtiyaç vardır. Sizin enerji alımınız eğer 1400 kalori ise ortalama 1, 4 litre su almanız gerekir. Kısaca 1 kalori için 1 mL su gerekir.

Vücuttaki su nasıl atılır?

- Deri yoluyla: Ortalama 500 ml
- Akciğerlerden: Ortalama 300 ml (nefes alıp verirken)
- Böbreklerden (idrar yoluyla): Ortalama 1500 ml
- Bağırsaklardan: Ortalama 200 ml

Suyu nasıl alırız?

Metabolik su: Besin öğelerinin vücutta kullanılması ile oluşur.
1g karbonhidrat = 0.6 g su
1g protein = 0.4 g su
1g yağ = 1.0 g su bırakır, bu yolla vücutta yaklaşık 260 mL su oluşur.
Besinler yoluyla alınan su: Yiyeceklerin bileşiminde bulunan suyun alınmasıdır. Örneğin sebze ve meyvelerin yüzde 80- 90’ı sudur.
İçeceklerle alınan su: İçeceklerle aldığımız sudur.

Su kaybı ne zaman artar?
- Sıcak- soğuk havalar
- Ağır fiziksel aktivite durumunda
- Enfeksiyon hastalıklarında

Vücut ne zaman su tutar?
- Böbrek hastalıklarında
- Tuz alımının artmasında

Su tüketimini artırmak için
- Gün içinde çay/kahve yerine su için.
- Masanızda hep bir şişe su bulundurun.
- Yemeklerde suya önem verin.
- Fiziksel aktivite öncesi, esnasında ve sonrasında su için.
- Çantanızda su bulundurun.

Sıcak su yağları eritir mi?
Soğuk suyla sıcak su arasındaki tek fark, mideyi terk etme hızıdır. Soğuk su mideyi 20 dakika içinde, sıcak su ise 80 dakikada terk eder. Mide hacmini dolu tutmasını sağlamak için düşük kalorili diyetlerde sıcak su verilse de, yağ yaktığı düşünülmemeli.


SUYUN GÖREVLERİ

- Besinlerin sindirimi
- Besinlerin emilimi ve taşınması
- Eklemlerin kayganlığının sağlanması
- Elektrolitlerin taşınması
- Besin öğelerinin metabolizması sonucu oluşan artık maddelerin atılması
- Vücut ısısının denetimi


(link)
 
Scudo

bikermiker

Aktif Üye
Kayıt
3 Haziran 2008
Mesaj
188
Tepki
238
Şehir
kuşadası
Toplumların değişik alışkanlıkları var. Örneğin Pakistanlılar günde 10 - 20 bardak nescafe içiyorlar, Arnavutluk' ta 10 - 20 bardak arası Türk kahvesi içiliyor. Bizde ise çay içiliyor. günde 10 - 20 bardak kahve bize acaip geliyor ama işin aslına bakarsak çay da öyle. Çay çok lezzetli bir içecek ama fazlası zararlı, hele şekerli içiyorsak. ayrıca su içme ihtiyacını da azaltıyor. Oysa suyu çay sayesinde almak yerine direk kendisini içmeliyiz.