Duyuruyu Kapat
Facebook Gözat
Twitter Gözat

Kefir ve Yeşil Çay

Konu, 'Sağlık - Antrenman - Beslenme' kısmında Selim Çam tarafından paylaşıldı.

  1. Selim Çam

    Selim Çam Onursal Üye

    Kayıt:
    1 Kasım 2006
    Mesajlar:
    1.905
    Beğeniler:
    543
    Şehir:
    İstanbul
    Seviye:
    Günlük tükettiğim iki şey: Kefir ve yeşil çay. Herkese öneriyorum. Sizlerin de olmazsa olmazlarınız günlük nelerse yazarsanız sevinirim.
     
  2. emreden

    emreden Forum Demirbaşı

    Kayıt:
    7 Aralık 2006
    Mesajlar:
    508
    Beğeniler:
    311
    Şehir:
    Sabancı Üni - İstanbul
    Bisiklet:
    Corratec
    Seviye:
    -kahve (eğer güne nescafe ile başlamassam o günkü performansımdan çok da ii şeyler beklemem)

    -çay (her daim beni dinlendiren şey)

    -su (son günlerde, bisikletforumun da büyük etkisiyle, hiç itüketmediim kadar su tüketiyorum)

    -sakız (çay ve kahve izlerini yok etmekte yardımcı olaraktan)

    ...
     
  3. Ömer VATANSEVER

    Ömer VATANSEVER Yeni Üye

    Kayıt:
    25 Eylül 2006
    Mesajlar:
    19
    Beğeniler:
    9
    Şehir:
    KOCAELİ
    Seviye:
    üzüm suyu, elma suyu, maden suyu
     
  4. Hakan Yazman

    Hakan Yazman Onursal Üye

    Kayıt:
    31 Ekim 2004
    Mesajlar:
    4.042
    Beğeniler:
    5.676
    Şehir:
    Alanya/İstanbul
    Seviye:
    Sabahları kalkarkalkmaz 1-2 bardak ılık su (içine hafif limon da olabillir), yemekler her zaman zeytinyağlı, bazen çiğ brokoli, bol meyva, bol yeşillik.
    Bolca adaçayı, kuşburnu, papatya çayı vs...
    10 yıl genç göstermemi bunlara borçluyum deermişim :D
     
  5. H.Can DEMİREL

    H.Can DEMİREL Bisikletkolik

    Kayıt:
    25 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    1.233
    Beğeniler:
    993
    Şehir:
    Muğla
    Seviye:
    Arkadaşlar kefir sağlığımız açısından çok önemli bir içecek.Yaklaşık 1,5 ay önce bir yakınımızdan kefir mayası aldık.Eşim evimizde yapmaya başladı.24 saat bekletip ondan sonra içiyoruz.Tadı kese yoğurduyla yapılmış ayrana benziyor.Sindirim sistemini inanılmaz ölçüde hızlandırıyor.Kefir hakkında edindiğim ve önemli saydığım konuları siz değerli forum dostlarımla paylaşmak istedim.
    Kefir nedir?

    Rahmi Lale

    Kefir kültüre edilmiş, birçok sağlık unsuru içeren ayran benzeri bir içecektir. Kefir ekşi ve ferahlatıcı tadı ile ayrana, yoğurtta bulunan maya ve bakterilerin bağırsak siteminde tutunma özelliği olan ‘probiyotik’ yapıları ile de yoğurda benzemektedir. Kefirde doğal olarak yer alan bakteriler ve mayaların simbiyotik etkileşimi sonucu oluşan yapılar bu içeceğin düzenli tüketilmesi durumunda sağlık açısından faydalar içermektedir. Değerli vitamin ve mineraller ile yüklenmiştir, kolay sindirilebilir proteinler ve doğal antibiyotik özellikler içermektedir.

    Kefirde yer alan çok miktardaki yararlı maya ve bakteriler, kültüre edilme işleminden sonra ortamda bulunan laktozun tamamına yakınını yapılarında bulunan laktaz enzimi ile tüketirler. Böylece laktozu tolere edemeyen kişiler bu şekilde kefiri rahatça tüketirler.

    Kefir çok farklı sütler ile örneğin inek, keçi, koyun, hindistancevizi, pirinç ya da soya sütleri ile yapılabilir. Yapısal olan mukoz benzeri özelliği, sindirim sisteminde yararlı bakterilerin kolonizasyonunu kolaylaştırır.

    Kefir, tanecik (grain) adı verilen jelatinimsi beyaz ya da sarı partiküllerden oluşmaktadır. Bu tanecikli yapı kefiri diğer süt ürünlerinden ayırmaktadır. Bu tanecikler bakteri/maya karışımı kazein (süt proteini) ve kompleks şekerler ile küme halini almaktadır. Bazı taneciklerin fermentasyon işlemleri sonucunda el avucuna sığabilecek büyüklüklere ulaştığı bilinmektedir. Tanecikler yapısında bulunan yararlı organizmalar ile sütü fermente ederek kültüre edilmiş ürüne dönüştürmektedir.

    Yoğurt ve Kefir arasındaki farklar nelerdir?
    Her iki üründe kültüre edilmiş süt ürünleridir ama farklı türde faydalı bakteri içermektedirler. Yoğurdun içermiş olduğu bakteriler sindirim sistemini temiz tutarak burada konakçı olan diğer faydalı organizmalar için besin sağlamaktadır. Kefir bu özelliklere artı olarak yoğurdun sahip olmadığı sindirim sistemini kolonize etme özelliğine de sahiptir.

    MeraklısınaKefir yoğurtta bulunmayan birkaç faydalı bakteriyi de içermektedir, Lactobacillus caucasus, Leuconostoc, Acetobacter türleri ve Streptococcus türleri. Aynı zamanda vücut için yıkıcı patojen özellikte olan mayaların gelişimini kontrol altına alan ve elimine eden Saccharomyces kefir ve Torula kefir gibi mayaları da içermektedir. Sindirim siteminde zararlı bakteri ve mayaların bulunduğu ortamda mukoz asta yapı oluşturarak ortamı temizler ve bağırsakların direncini artırır. Bu nedenle vücut gerek Escherichia coli gibi patojenlere gerek bağırsak parazitlerine karşı daha dirençli hale gelir.

    Kefirde bulunan bakteri ve mayalar tam olarak parçalanmamış besinlerin sindirimine yardımcı olarak besin kaybını önlemekte, bu sayede kolonu temiz ve sağlıklı tutmaktadır. Kefirin yoğurda kıyasla daha ince tanecikli yapıda olması sindiriminin kolay olmasını sağlamakta bu sayede de gerek bebekler gerek rahatsız yaşlılar ve sindirim bozukluklarına sahip olanlar için kullanımını kolaylaştırmaktadır.

    Besin DeğeriKefir, vücudun temel fonksiyonlarında ve çeşitli faaliyetlerinde kullanılan mineraller ve esansiyel amino asitler bakımından zengindir. Kefirde bulunan proteinler kısmi sindirimi yapılabilen ve bu nedenle vücut tarafından kolay değerlendirilebilir yapılardır. Kefirde bol miktarda bulunan ve esansiyel amino asitlerden bir tanesi olan triptofanın, mineral maddelerden kalsiyum ve magnezyumun sinir sitemi üzerinde rahatlatıcı etkisi olduğu bilinmektedir. Vücudumuzda en çok bulunan ikinci mineral madde olan fosfor, hücre gelişimi ve enerji ihtiyacının karşılanması için karbonhidratların, yağların ve proteinlerin kullanımında kolaylık sağlamaktadır.

    Kefir, B12, B1 ve K vitamini bakımdan da zengindir. Bu vitaminlerin yeterli alınması durumunda gerek böbrek, karaciğer ve sinir sistemine gerekse deri rahatsızlıklarına sayısız fayda sağladığı bilinmektedir.

    Sağlık açısından Kefir
    Kefirin diyetimizde düzenli olarak tüketiminin sayısız faydaları bulunmaktadır. Kolay sindirilebilir olması, bağırsakları temizlemesi, faydalı bakteriler ve mayalar, vitaminler ve mineraller, ve proteinleri içermesi. Kefir dengeleyici bir gıdadır. İçerdiği yapılar ile bağışıklık sisteme yardımcı olduğu, AIDS gibi rahatsızlıkların kötüye gitmesini yavaşlatmak, aşırı yorgunluk sendromuna, herpes ve kansere karşı olumlu etkilerinin olduğu belirtilmektedir. Sinir sistemi üzerine olan sakinleştirici etkisi nedeni ile uyku bozuklukları, depresyon ve hiperaktivite rahatsızlıklarında kullanılmaktadır.

    Neden Kefir tüketmeliyim?
    Kendi kültürümüzün bir öğesidir

    Pahalı olmayan ve evde kolayca yapılabilen bir gıdadır

    Dünyanın farklı yerlerinde Kronik Yorgunluk Sendromu, Astım, Deri Rahatsızlıkları ve antibiyotik tedavisinden sonra iç eko-sistemin temizlenmesinde kullanılmaktadır

    Çok şeker ve şekerli gıda tüketen çocuklar için faydalıdır

    Doğal sakinleştirici ve antibiyotiktir

    Hamile kadınlar, hemşireler, yaşlılar için kompleks bir gıdadır

    Kefiri evde nasıl yaparım?
    Bir kavanoza veya ağzı geniş bir şişeye yaklaşık 2 bardak taze süt konur

    Öncelikle kefir taneleri bulunduğu kaptan demir olmayan bir süzgeç vasıtası ile süzülür

    Süzgeçte kalan kefir taneleri sütün konduğu kaba aktarılır

    Ağzı bir kapı ile sıkı olmayan bir şekilde örtülür

    24 saat oda sıcaklığında bekletilir

    Kefir taneleri gene demir olmayan bir süzgeç aracılığı ile süzülür

    Elde olunan içecek kefirdir

    Kefir taneleri eğer tekrar kefir yapılacak ise sütün içerisine yapılmayacak ise kendi kabı içerisine konulur

    Kefirin saklanmasıKefirin çok ekşi olmayan tatlıya yakın bir tatta içilmesi isteniyor ise taze olarak bir iki gün içerisinde tüketilmesi önerilir. Kefir ağzı bir kapalı bir kapta hafta hatta aylarca buzdolabında saklanabilir. Özellikle laktozu tolere edemeyen kişilere önerilebilecek olan, buzdolabında saklanan kefir tüketildikçe üzerine taze olanlardan eklenmesi ve bu şekilde tüketilmesidir.

    MeraklısınaDolapta bekleyen kefir sağlık açısından bir olumsuzluk etmeni oluşturmaz. Düşük sıcaklıklarda bile, içerisinde bulunan Acetobakterler tarafından üretilen asetik asit nedeni ile ekşiliğin artmasına neden olur. Hatta bir araştırmada bir yıl boyunca bekletilen kefirin tadının biraz ekşi olduğu ve içerisinde yer alan mayalar nedeni ile alkol miktarını % 4 civarına çıktığı belirtilmiştir.

    Kefir yapmaya bir süre ara vereceğim, nasıl saklarım?
    Kefir tanelerini bir kaç ay kullanmayacaksanız,

    Kefir tanelerini temin ettiğinizde saf su içerisinde küçük bir kapta ya da kurutulmuş halde olacaklardır. Kefiri kullanmayacağınız zaman bir kabın içerisine saf suyu koyarak ve taneleri de içerisine ilave ederek buzdolabında (+4 C) saklayabilirsiniz.

    Kefir tanelerini donduracak iseniz,

    Kefir tanelerini soğuk saf su ile yıkayın (suyun klorsuz olmasına dikkat edin), temiz ve beyaz bir havlu ile düzgünce üzerindeki nemi bastırmadan uzaklaştırın. Taneleri bir poşet ya da kutu içerisine koyun ve taneleri tamamen kapatacak kadar süt tozu ilave edin ve buzluğa kaldırın. Bu şekilde bir yıla yakın bir süre saklayabilirsiniz.

    Kefir tanelerini Kafkasya’da yapıldığı gibi kurutacak iseniz,

    Kefir tanelerini soğuk saf su ile yıkayın, temiz ve beyaz bir havlu ile düzgünce üzerindeki nemi bastırmadan uzaklaştırın. Tanecikleri beyaz kağıttan kese içerisine koyup yoğun güneş altına bırakın. Tanecikleri burada sıcaklık, nem ve tanecik boyutuna bağlı olarak bir iki gün içerisinde kuruyacaklardır. Kuruyunca renkleri sarıya dönebilir bu gayet normaldir. Kuruyan taneleri ağzı sıkıca kapatılabilen bir kaba koyup soğuk bir ortam ya da buzdolabında 1- 1.5 yıl civarında saklanabilir.

    Saklanan kefir tanelerinin aktivitesini geri kazandırmak için ne yapmalı ?Farklı nedenler ile kefir taneleri aktivitelerini kaybetmiş olabilirler. Onları tekrar aktive edebilmek için,

    Kefir tanelerini dondurmuş iseniz;

    Dondurulmuş olan taneleri soğuk su içerisine koyun. Bu şekilde süt tozundan ayrılabilsin. Sonrasında bir kap içerisine tanelerin üzerine 1:3 oranda olacak şekilde süt ilave edin ve 24 saat beklemeye bırakın. Eğer pıhtılaşma istenen düzeyde olmaz ise bu işleme her 24 saatte sütün miktarını her seferde artırarak devam edin. Bu işlem üç-dört gün sürebilir. İstenen aromaya ve yapıya ulaşıldığında kefir taneleri sütü işlemek için hazır demektir.

    Kurutmuş iseniz;

    Tanecikleri bir kaba alıp üzerine 1:3 olacak şekilde süt ilave edin. 24 saat sonra eski aromaya ulaşmış ise taneler hazırdır. Eğer değil ise, yukarıdaki gibi artan miktarlarda süt ilave ederek bu işleme devam edin. 2-7 arası tazelemeden sonra taneler hazır hale gelecektir.

    Önemli not: Kefiri aktive etme aşamasında elde olunan kefiri tüketmeyiniz.

    Kaynak:www.kafder.org.t
     
  6. Soner Sarihan

    Soner Sarihan Onursal Üye

    Kayıt:
    17 Temmuz 2005
    Mesajlar:
    3.915
    Beğeniler:
    8.485
    Şehir:
    İznik
    Bisiklet:
    Cannondale
    Seviye:
    Geçen gün ilk kez kefir içtim. Damak tadım oluşunca ayrıntılı fikrimi yazarım.
    İlk izlenimim ayrandan daha tok, doyurucu bir tadı olduğu.

    selamlar , bilgiler için teşekkürler
     
  7. bisikletci

    bisikletci Bisikletkolik

    Kayıt:
    19 Eylül 2004
    Mesajlar:
    1.253
    Beğeniler:
    362
    Şehir:
    Abu Sari
    Seviye:
    hergun yaklasık 10 seneden bu yana sabahları salcalı sosis tavada , pataes kızartması ve cay ( 2-3 fincan )

    ögle yemegim nadir

    aksamlarıda gemnelde haftada 3 gün kebap , karnıbahar ve bilimum kıymalı yemekler.. tabi yemekle birikte kola içmeden duramıyorum no pepsi yes coca cola ... yemekten sonra yaklasık 1-2 saat sonrada tekrar cayy...

    tüm günböyle hic bir aksaklık yada degişiklik yok ..

    cok iyi beslendigimi söyleyemem ama hayyattan böyle zevk alıyorum napiiim :) dünyaya bi kere geliorum ondada sabahları istediğim sevdiğim seyi yiyemeyeceksem yasamanın ne anlamı var :)