Kansere Pedal 1. Bölüm

Cengiz Yargıç

Forum Demirbaşı
Kayıt
27 Mart 2011
Mesaj
575
Tepki
962
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Cannondale
“KANSERE PEDAL” BELGESELİ KAZIM KOYUNCU KARADENİZ BİSİKLET TURU
Doğal güzellikleri, Yaylaları, Akarsuları, Ormanları ile ön planda olan Karadeniz bölgesi son yıllarda Kanser ile anılmaya başlandı. Modern tıp; Kanserin vücuttaki bir hücre grubunun farklılaşarak, aşırı ve kontrolsüz şekilde çoğalması sonucu meydana geldiğini söylüyor. Modern hayatın getirdiği kentsel yaşama paralel olarak, gelişmiş toplumlarda insan hayatını tehdit eden hastalıkların başında kanser hastalığı geldiği ifade ediliyor. Kanserin artışına sebep olarak; Sigara alkol kullanımı, Uzun süre ve tehlikeli saatlerde güneş altında kalma, Bazı kimyasal maddeler, Hava kirliliği, Radyasyona maruz kalma, Kötü beslenme alışkanlığı gibi etkenler sıralanıyor. Bu sıralanan etkenlerin çoğu kentsel yaşamın olduğu yerler olması gerekirken doğa ile içiçe yaşayan Karadenizde neden kanser vakaları birdenbire artış gösterdi? Çoğu kişiye göre 26 Nisan 1986 da meydana gelen Çernobil Nükleer Kazasının etken olduğu söyleniyor. Ama devlet yetkilileri ve bazı uzmanlar Çernobilin kansere etki olmadığını ısrarla savunuyor. Sanatçı Kazım Koyuncu’nun genç yaşta Kansere yenik düşmesi Karadenizde Kanser vakalarının artışına dikkatlerin çekilmesini sağladı. Kazım Koyuncu sağlığında Karadenizin müziğini, kültürünü, doğasını savunarak gündeme taşıdığı gibi ölümüylede Karadenize hizmet etti.

Kazım Koyuncu’nun idealleri yaşamalıydı ve başlattığı ekol devam etmeliydi. Bunun için Kazım Koyuncu’nun arkadaşları onun bu ideallerini yaşatarak, Karadenizi tanıtmak, kültürüne, doğasına sahip çıkmak, insanını korumak için bir etkinlik hazırladılar. Belgesel Yönetmeni Cengiz Yargıç ve Türkiyenin önde gelen bayan bisikletçilerinden Gönül Tekeş “Kansere Dikkat! Pedallara Kuvvet!” adını verdikleri bisiklet turunda İstanbul’dan Artvin’e kadar 1600 kilometreyi bisikletle gideceklerdi. Pedallıyorum Bisiklet gurubu ve Sivil Haber Gazetesi işbirliğiyle hazırlanan etkinliğe Bayrampaşa Belediyesi ve birçok kurum destek verdi. 30 Eylül 2012 de Bayrampaşa Belediyesi önünde start etkinliği hazırlandı.

Bisiklet turunun tamamı 2 kişi tarafından gerçekleştirilecekti ama proje gereği her ildeki bisikletçiler kendi bölgelerinde eşlik edeceklerdi. İstanbul Avrupa Yakası bisikletçileri ekibi uğurlamak üzere alanda toplanmaya başladı. Kanser Hastalarına ve hasta yakınlarına ümit vermek için kurulan “Ümitliyiz” gurubu üyeleride bu etkinliğe katıldılar. “Kansere Dikkat! Pedallara Kuvvet!” Karadeniz bisiklet turu hem Kazım Koyuncu anısına olması ile hem Kansere Dikkat çekilmesi hemde Karadeniz doğası içinde bisikletle gidilecek olması itibarıyla büyük ilgi topladı. Bayrampaşa'da düzenlenen etkinlikte Bayrampaşa Belediyesi Yetkilileri, Salcano Bisiklet Firması Yetkilisi ve Bisikletçiler kısa konuşmalar yaptı.

Kazım Koyuncu şarkıları eşliğinde horonlar çekildi. Konuşmalar ve Horonlar ardından yola çıkma zamanı geldi. “Kansere Dikkat! Pedallara Kuvvet!” Kazım Koyuncu Karadeniz bisiklet turunda Kazım Koyuncu’nun “işte gidiyorum” şarkısı slogan haline getirilmişti. Şöyle diyordu Kazım Koyuncu; işte gidiyorum bir şey demeden, arkamı dönmeden şikayet etmeden hiçbirşey almadan, bir şey vermeden yol ayrılmış görmeden gidiyorum...

Bayrampaşa’dan yola çıkan bisikletçiler Eyüp, Balat, Unkapanı yönünden Eminönü’ne ulaştılar. Eminönüden arabalı feribotla Harem’e geçildi. Bisikletçiler, İstanbulun yedi tepe üzerine kurulmuş coğrafyaya sahip olmasına rağmen bisikletli ulaşım için ideal bir yer olduğunu söylüyor. İstanbulda bisikletli ulaşım konusundaki asıl sorun arabaların gereksiz yere trafiği işgal etmeleri. Şehir içi ulaşımlarında kısa mesafelerde dahi araba kullanılması, trafik karmaşasını, otopark sorununu, hava kirliliğini, gürültüyü ve hareketsiz yaşamı beraberinde getiriyor. İstanbul gibi metropol şehirlerde artan bu trafik ve çevre sorunlarına rağmen kanser hastalığının karadeniz gibi doğa ile içiçe yaşanan yerde artış göstermesi gerçekten konuya farklı bir bakış getirilmesi gerektiğini gösteriyor.

Karadeniz turuna çıkan bisikletçiler ve beraberindeki ekip gittikleri yerlerde bu konuda araştırmalar yapacak. Bisikletçiler yol boyu karşılaştıkları kişilerle konuşarak araştırma yapmayı hedefliyor. Bisikletçilerin hedefinde yol üzerindeki kahvelere uğramak, esnaflarla konuşmak, sokaktaki yaşlısı, genci, ayırt etmeden halkla içiçe olarak konuyu araştırmak var. Bisikletçilere eşlik eden ekip ise gidilen il ve ilçelerde Belediye, Valilik, Kaymakamlık, Hastaneler, Okullar, Sivil Toplum Kuruluşları gibi ilgili merciilerle görüşerek konunun diğer yönden araştırmasını yapacaklar.

Kadıköy’e gelen bisiklet ekibi ilk olarak Kazım Koyuncu Kültür Merkezini ziyaret etti. Kazım Koyuncu Kültür Merkezi 2007 tarihinde gönüllüler tarafından oluşturulmuş. Kültür Merkezi; üretken bir kültür sanat alanının yaratılmasına ve sanat alanının geliştirilmesine çaba harcıyarak, Kültür ve sanatın, ancak özgür bir ortamda gelişip yaşayabileceğini savunuyor. Bunun içinde Kültür Merkezinde maddi bedel karşılığı olmadan müzik ve sanatsal eğitimler sunuluyor.

“Kansere Dikkat! Pedallara Kuvvet!” Kazım Koyuncu Karadeniz bisiklet turu İstabul’un Avrupa yakasında başlamış ve oradaki bisikletçilerin eşlik etmesiyle Anadolu yakasına gelinmişti. Bu sefer bayrağı Anadolu yakasındaki bisikletçiler alarak Gönül ve Cengiz’e eşlik ettiler.
Bisikletle ilerledikçe İstanbul’un keşmekeş trafiğinden uzaklaşıldı. Bostancı sahil yolu halen metropol şehrin kıskacından korunabiliyor. Binalar ve arabaları görmekten yorulan İstanbul Halkı burada denize bakarak dinlenebiliyor ve Araba gürültüsünden kısmen uzaklaşabiliyor.
Kadıköy’den Tuzla’ya uzanan sahil boyunca bisiklet yolu bulunuyor. İstanbulluları çoğu burada bisikletle rahatça dolaşabiliyorlar. Ama sadece tatil günleri bikaç saat sahilde bisiklet sürmek kentsel yaşamın sorunlarını çözmüyor.
Bisiklet; sağlıklı, çevreci ve ekonomik en ideal ulaşım aracıdır.
Bisiklet kullanmak için birçok sebep sayılabilinir;
Bisiklet, sağlıklıdır, spor yapmış olursunuz ve stresi azaltır.
Bisiklet çevreye zarar vermez, fosil yakıt kullanmaz, gürültü yapmaz, Trafik sıkışıklığına sebep olmaz.
Bisiklet sürerek kilo verebilirsiniz.
Bisiklet eğlencelidir...

Bu açılardan bakıldığında bisikletin Kansere yakalanma riskini azalttığı söylenebilir.
“Kansere Dikkat! Pedallara Kuvvet!” Kazım Koyuncu Karadeniz bisiklet turunun özelliği olarak her bölgedeki bisikletçilerin eşlik etmesi geleneğine uygun olarak Anadolu yakasındaki bisikletçiler kendi sınırları içindeki görevlerini tamamladılar ve artık veda zamanı geldi.
Karadeniz bisiklet turunun bir sonraki durağı olan İzmit’te bisikletçiler hazırlanmış ve ekibi karşılamak üzere hazır bekliyorlar.

“Kansere Dikkat! Pedallara Kuvvet!” Kazım Koyuncu Karadeniz bisiklet turu hazırlıkları esnasında internet üzerinden yol üzerindeki tüm il ve ilçelerdeki bisikletçilerle irtibata geçildi. Bisiklet turunun yol güzergahları ve tarihleri belirtilerek karşılama yapılması için çağrılarda bulunuldu.

Özellikle Facebook üzerinden örgütlenmiş birçok bisiklet gurubu bulunuyor. Bisikletçiler birbirlerini kişisel olarak tanımasalar bile birçok ortak noktaları var ve bu onları birbirine kenetliyor. İzmit Yol Bisikletçileri gurubu İstanbuldan İzmite kadar 100 kilometre yol kateden bisikletçileri İzmit Belediyesi önünde karşıladı. Burada buluşan bisikletçiler ortak basın açıklaması yaparak kansere dikkat çekilmesi için hazırlanan broşürleri dağıtmak üzere İzmit şehir turuna başladılar. “Kansere Dikkat! Pedallara Kuvvet!” Kazım Koyuncu Karadeniz bisiklet turu için 50 bin adet broşür basıldı. Broşürlerin her gidilen bölgede bisikletle dolaşılarak dağıtılması hedefleniyordu. Bu broşürlerin dağıtılması konusunda bisikletçiler ve sivil toplum kuruluşları büyük çaba sarfetti.

Hazırlanan bröşürlerde “Kanserden Korkmayın, Geç Kalmaktan Korkun” başlığı altında erken tehşise dikkat çekiliyor. Dünya genelindeki ölüm nedenlerine bakıldığında kanser ikinci sırada yer alıyor. Akciğer, mide, karaciğer, kolon ve meme kanserleri her geçen yıl diğer kanser tiplerine göre daha fazla ölüme neden oluyor. Kanserde erken teşhisin hayat kurtardığını belirten Onkoloji Uzmanları erken teşhisle yüzde 55-60 oranlarında tam iyileşme sağlandığını belirtiyorlar. Kanserden ölümün yüzde 30’u, düzeltilebilecek davranışlardan kaynaklanıyor. Kanser nedeniyle yaşanan ölümlerin yüzde 30’u beden kitle indeksinin yüksek olması, düşük meyve ve sebze alımı, fiziksel aktivite azlığı, sigara kullanımı ve alkol kullanımı gibi düzeltilebilecek 5 davranıştan kaynaklanıyor.

Kanser taramaları ile erken tanının hastalık kontrolünde ve sağ kalımda etkili olduğu biliniyor.
Bisikletçilerin dağıttıkları broşürlerde bu uyarıların yeralmasıyla belkide birkaç kişi erken teşhis ile ön tedaviye teşvik edilecekti. Bir kişinin bile erken teşhisle kanserden kurtulması sağlansa bu turun amacına ulaşması anlamına geliyordu. İzmit’te Bisiklet ile temel trafik eğitim pisti bulunuyor. Okulların uygulamalı trafik eğitimleri bu alanda veriliyor. Burada bölge içinde oturan yaklaşık 1500 öğrencinin bisikletleri ile okula gidip gelmesi için çalışmalar yapılıyor. Güvenli sürüş için bir bisiklette ve sürücüde olması gerekenler anlatılıyor. Bisikletin tanıtımından sonra trafikte uyulması gereken kurallar, bisikletin insan yaşamındaki gerekliliği ve faydaları açıklanıyor. Karadeniz bisiklet turuna çıkan bisikletçi Gönül ve Cengiz’de burada temel eğitim alarak yollarına devam ettiler.

İzmit Belediyesi sınırları içinde yer alan Bıçkıdere Göletinde Kablolu Su Kayağı Tesisi yapılmış. Gölet etrafında yürüyüş yolu, bisiklet yolu, çocuk oyun alanı, kondisyon alanı, balık tutma platformları ve sosyal tesis binası ile sosyal ve sportif ihtiyaçlar düşünülmüş. Bu projeyle tesisin çevreye ekolojik, ekonomik, sportif, ve sosyal bir canlılık kazandırması amaçlanmış. Burası Türkiye'nin doğal gölet üzerine kurulu ilk kablolu su kayağı tesisi olma unvanına sahip. Kocaeli Kanser vakalarında ön sıralarda yeralıyor. Bunun başlıca sebebi olarakda Kocaelinin sanayi şehri olmasına etken gösteriliyor. Birkaç yıl öncesine kadar İzmit körfezi sanayi atıklarıyla kirlenmiş ve çok yoğun çevre kirliliği yaşanıyordu.

Kocaelinde Çevre kirliliği ve körfezin vermiş olduğu zararlar farkedilmiş ve bu yönde çalışmalar başlatılmış. “Kansere Dikkat! Pedallara Kuvvet!” Kazım Koyuncu Karadeniz bisiklet turunun ilk günü İstanbul İzmit arası 100 kilometrelik etabı tamamlandı. Geceyi İzmit’te dinlenerek geçiren bisikletçiler Karasu’ya doğru pedallamaya başladı. Kaynarca’ya varıldığında kentsel yaşamın karmaşasından uzaklaşılmış, araba gürültüsü yerine kuş cıvıltıları, egzos dumanı yerine çiçek kokuları algılanmaya başladı. Doğa içinde bisikletle yolculuk yapmak çok farklı bir duydu. Bisikletle yaşadığınızı ve yolda görüp algıladıklarınızı araba içinde görebilmeniz mümkün olamıyor.

Bisikletçiler Karasuya vardıklarında Belediye Yetkilileri karşıladı. Karadeniz Bisiklet Turunun her etabında yerel yönetimlerle görüşmeler yapılmış ve hemen her belediye kendi üzerine düşen karşılama ile etkinliğin birer parçası olmuşlardı. Kazım Koyuncu Karadeniz Bisiklet Turunun bu denli kabul görmesindeki asıl etken bunun bir Sosyal Sorumluluk projesi olmasıydı. Karasu Belediyesi önünde basın açıklaması yapıldıktan sonra bisikletle broşür dağıtımı yapıldı. Bisikletçiler Kansere dikkat çekmek için hazırlanan broşürleri dağıtırken aynı zamanda halkla konuşarak yapılan çalışmayıda anlatma fırsatı buldular.

Kanserin artışına etken olarak bölge halkının ilk aklına gelen Çernobil kazasında meydana gelen radyosyonun etkili olduğu. Genel halkın çoğu bu kanıya sahip. Ve hemen hepsi o dönemdeki devlet yetkililerinin televizyonlar karşısında çay içerek radyasyonun zararlı olmadığını ısrarla anlatmalarını hatırlıyor. Türkiye’deki kanser hastalığı konusunun araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan TBMM Araştırma Komisyonu kuruldu. Komisyonun araştırma raporunda Çernobil faciasının Doğu Karadeniz’deki kanser vakalarını artırdığına dair bir emareye rastlanmadığını belirtildi.

Komisyon raporunda şu ifadelere yer verildi;
“1986′dan beri bölgede özellikle psikolojik travma diyeceğimiz boyutta karmaşaya, insanların psikolojisini dahi karıştıran sorunlara sebep olan Çernobil ile ilgili olarak da hem Atom Enerjisi Kurumu’ndan, hem de diğer üniversiteler ile Sağlık Bakanlığı Kanser Savaş Dairesi, TÜİK verilerinden ve bölgede yaptığımız incelemelerden de 1986′daki Çernobil faciasının bölgede kanser vakalarını artırdığına dair bir emareye rastlanmadı. Çünkü buradaki bütün vakalar Türkiye’nin tüm her yerinde olduğu benzerlikte. Herhangi bir artışa neden olmadığını tespit ettik.” Araştırma Komisyonu çernobilin etkisi olmadığını söylerken, Karadenizde Kanser vakalarının arttığına dair raporu yine Sağlık Bakanlığı verilerinde belirtiliyor. O zaman Kanserin artışındaki etken Çernobil değilse Nedir? “Kansere Pedal” ekibi daha turun ve araştırmalarının başındalar. Daha önlerinde çok yol var ve bakalım oralardan nasıl sonuçlar alacaklar.
 
Scudo

hamibektas

Daimi Üye
Kayıt
14 Ağustos 2011
Mesaj
300
Tepki
125
Şehir
istanbul
Çok değerli bir nokataya parmak basan çok değerli bir tur... Elinize, ayağınıza, pedallarınıza sağlık... Bravo canı gönülden tebrik ediyorum :)
 
  • Beğen
Tepkiler: Cengiz Yargıç

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
Kesinlikle okunması gereken yazı, konu yukarı desem ayıp olmaz inşallah.
Tekrardan Kazım Koyuncu gibi bir değeri rahmetle anmak isterim.:(