Kanola yağı hakkında

Kayıt
25 Haziran 2009
Mesaj
74
Tepki
155
Şehir
Lüleburgaz
Kanola yağı hakkında bir bilgi. Doğruluğu konusunda bilgim yok. Eğer yazılanlar doğruysa ciddi bir sorun var demektir.



(link)

KANOLA YAĞI VE KANSER RİSKİ

Gönderen:huseyin Tarih: 12.04.2008 Saat: 09:50
kanola KANOLA YAĞI VE KANSER RİSKİ….

Kanola Yağı, Kolza bitki tohumlarının genetik yolla ıslah edilmesi ile elde edilmiş tohumlardan üretilen bir yağ çeşididir. Kozla ise gıda yağ bitkilerinin içinde en fazla zehirli olanıdır. Öldürücü zehirli olduğu için Böcekler onu yemezler..

Kanada tarafından geliştirilip dünyaya tanıtıldığından dolayı "Canadian oil, low acid" kelimelerinin başlangıç harflerinin birleştirilmesinden oluşturulan canola(kanola) ismi ile yayılmıştır.

Kolza yağı uzun yıllar makinalarda ve bilhassa buharlı makinalarda yağlama maddesi olarak kullanılmıştır. İkinci Cihan harbinden sonra yenebilir yağ yapımına yönelinmiş 1950 li yıllarda marketlerde satılmaya başlanmışdı.

Ancak hayvanlar üzerinde yapılan deneyler insan sağlığında kalp hasarlarına sebep olduğunu ortaya koydu. Bunun üzerine bazı ülkelerin araştırmacıları bu yağın kullanılmasının tehlikeli olduğunu bildirdiler.

Yıllar gittikçe kötüye gidiyordu. Kozla (kanola)yağı, insanda ve hayvanda amfizem solunum sıkıntıları, kansızlık, kabızlık, aşırı duyarlılık ve körlük sebebi olabiliyor. Yasak edildiği tarihte İngiltere ve Avrupada 1986-1991 arasında sığır, koyun vs gibi büyükbaş hayvanların yemlerinde kozla yağı kullanılmakta idi. O dönemde hızla DELİ DANA hastalığı başgöstermişti.

Kanola yağının etkileri konusunda fareler üzerinde yapılan çalışmalar pekçok problemleri göstermiştir. Farelerde kalp, böbrek, böbrek üstü ve trioid bezlerinin yağlı dejenerasyonu gelişme göstermiştir. Diyetlerinden kanola yağı çıkarıldığı zaman birikimler eriyor,fakat organlardaki hasarlı dokular geride kalıyor. Kanola yağı bağışıklık sistemini de zayıflatıyor.

Bu yağda yoğun bir şekilde bulunan erusik asitin akciğer kanseri ile bağlantıları üzerinde durulmaktadır. Sinir ve kan dolaşım sistemlerinde de zararlı etkileri olduğu bildirilmektedir. Zararlı etkilerinin kanola yağının doğrudan bir trans yağ asidi oluşu ile ilişkilendirilmektedir.

Bu yağlar kullanılarak üretilen margarinlerin daha da büyük bir risk taşıyacağı ifade edilmektedir.

Diğer yandan, Kanola tohumlarının genetik yapısı üzerinde oynanarak daha düşük erosik asit oranlı yağ elde edilmeye çalışılmakta olduğu bildirilmektedir.

Problem, çok ucuz olduğu için, haberimiz olmadan ekmekte, margarinde ve her çeşit işlenmiş gıdada kanola yağının kullanılmış olabileceğidir. Burada tüketici olarak bizim uyanık, bilgili ve sorgulayıcı olmamız önemlidir. Böylece gıdalarımızın içerisine katılabilecek bu gibi zararlı katkıların bilgisini önceden temin etmiş oluruz. Sağlıklı olmadığı için, Yemek yağı ve salata yağı olarak kanola yağı kullanmaktan kaçınmalıyız.

Bugün için bu yağdan ve türevlerinden uzak durmanın daha uygun olacağını düşünüyoruz.

Kaynak:
(link)
(link)
(link)
(link)







 
  • Beğen
Tepkiler: sadana ve benkimya
Scudo

sadana

Forum Bağımlısı
Kayıt
19 Ağustos 2006
Mesaj
2.243
Tepki
2.319
Şehir
Adana
Verdiğin ilgiler için çok tşk ler..Günümüz de yağ fiyatları inanılmaz pahalı oldu..Bının sebebi ; yurt dışı alımların fazla olması..Maliyet olarak da Türkiye daha ucuz olması.Türkiye'deki fiyatlar 1030 tl / ton olarak..kg 1,545tl ye geliyor.
Bu 3-5 el ve işletim görünce çok yüksek fiyatlar çıkıyor..Ve kanola uygun olduğu için kanola seçiliyor..Kanolanın bir faydası doymuş yağ oranı düşük..Doymamış yağ oranı yüksek...Tercih nedeni budur..
Tşk ler paylaşım'ın için.iyi forumlar..
 
Kayıt
12 Haziran 2009
Mesaj
50
Tepki
16
Şehir
Lüleburgaz
Ülkemizde kanola yağı üretimindeki amaç biodizel yakıt olarak kullanmaktı. ancak hükümet vergi konusunda destek vermeyince kanola yağının yakıt olarak kullanılmasının beklenilen karı getirmeyeceği anlaşıldı. ondan sonra kanola yağları gıda olarak tüketilmesi amacıyla piyasaya sürüldü. birkaç yıl önce marketlerde kanola yağı bulunmuyordu. şimdi ise her markette kanola yağı var. bu yağ gıda olarak hiçbir zaman makbul bir yağ olmadığı gibi kanserojen etkisinin olduğu da yıllardır bilinen bir gerçektir.
 

nuhcan

Forum Bağımlısı
Kayıt
2 Nisan 2007
Mesaj
2.036
Tepki
812
Şehir
istanbul / kadıköy
İsim
nuh can
daha dün bir kanalda Aymar müdürü çıktı ve kanolayı öve öve bitiremedi.

ABD'de bilmem kaç ton üretiliyormuş, bilmem kaç ton tüketiliyormuş... Yağ bağımlılığımızı azaltmak için şartmış, çok besleyiciymiş...

Nasıl oluyor bu işler...

Yoksa "Sigara Sağlığa Zararlıdır" ama üretime devam

veya

"Cep telefonu zararlıdır ama kullanmaya mecburuz" gibi bir durum mu söz konusu?
 

sadana

Forum Bağımlısı
Kayıt
19 Ağustos 2006
Mesaj
2.243
Tepki
2.319
Şehir
Adana
Hayır kanola yağ Kansorejen içermez..Ben ülker pakyağ a.ş de çalışıyorum..
İçerisinde üerik asit oarnı yüksek olduğu için Pek tercih edilmiyor..Ama Dediğiniz gibi bio diesel için en ideal yağ...İnsan vücudu için aman aman çok tercih edilen bir yağ değil..
Ucuz olduğu için Satıcı firmalar tarafından tercih ediliyor..
Ham ayçicek yağı ve Ham soya yağı insan vücudu için yararlı yağlardır..
Üçüncü olarak kanola yağı tercih edilir bildiklerim bu kadar ..
Sağlık bir yaşam dilerim .
Bilgilerini paylaşan bütün arkadaşlara çok tşk ler...
İyi forumlar.
 
  • Beğen
Tepkiler: karatascaner

Özgür Nevres

Forum Bağımlısı
Kayıt
18 Haziran 2007
Mesaj
670
Tepki
1.287
Şehir
İstanbul
@Ufuk KOÇARSLAN

Yazıda verilen wiki linki yazının kendisini yalanlıyor :)

Urban legend
An e-mail was circulated that linked canola oil to a variety of false claims that it was harmful to human health. This is considered an email hoax making unsubstantiated claims.

Yani bu e-postanın içeriğinin yanlış iddialardan oluştuğunu, bir aldatmaca olduğunu söylüyor.
 

Hakan Yazman

Forum Bağımlısı
Kayıt
31 Ekim 2004
Mesaj
3.960
Tepki
5.443
Şehir
Alanya/İstanbul
Arkadaşlar, sağlığınız için soğuk sıkma sızma zeytinyağından şaşmayınız ve sağlığınız için bolca pişirmeden tüketiniz, kendinize büyük iyilik yapmış olursunuz...
 
Kayıt
12 Haziran 2009
Mesaj
50
Tepki
16
Şehir
Lüleburgaz
Sağlığa en faydalı yağın bile fazlası zararlıdır, aman diyim "bolca" tüketmeyin. Saygılar..