Kan bağışı

Kan bağışı yapacakmısınız?


  • Toplam katılım
    15

Mesut Dursun

Daimi Üye
Kayıt
21 Temmuz 2010
Mesaj
372
Tepki
208
Şehir
Kocaeli/Gebze
Kan bağışı oldukça güzel bir olay...Lâkin bunu gereksiz olarak gören gereksiz insanlarda çıkmıyor değil.Neyse, artık kan bağışı oldukça kolay bir hale geldi...

Bilgim kadarıyla bu iş ücretsiz olarak Kızılay tarafından yapıyor...

Şimdi kızılayın resmi internet adresinden bir alıntı yapayım...

1. Kendinizi iyi ve sağlıklı hissediyor musunuz?
Kan bağışı öncesinde yorgun ve uykusuz olmamanız tercih edilir. Kan bağışından önceki öğünde bir şeyler yemiş olmanız ve aç karına kan bağışlamamanız önerilmektedir.

2. Viral hepatit geçirdiniz mi? Viral hepatitlerle ilgili test sonuçlarınızda herhangi bir pozitiflik var mı? 10 yaşından sonra bulaşıcı sarılık geçirenler, B ve C sarılığı testlerde pozitif olduğu tespit edilmiş olan bireyler hiçbir zaman kan bağışında bulunamazlar.

3. Son 12 ay içinde size; kan transfüzyonu yapıldı mı? Organ veya doku nakli yapıldı mı? Akupunktur, dövme, cildinizin herhangi bir yerini deldirme (kulak deldirme vb) işlemi yaptırdınız mı? Bu sorulara cevabınız evet ise 12 ay süreyle kan bağışı yapmamalısınız.

4. Son 12 ay içinde; bulaşıcı sarılığı olan biri ile yakın temasınız (örneğin cinsel ilişki) oldu mu? Bu soruya cevabınız evet ise 12 ay kan bağışı yapmamalısınız.

5. HIV (AIDS) testiniz pozitif mi ?
HIV pozitif olanlar hiçbir zaman kan bağışı yapamazlar.

6. Son 3 yıl içinde sıtma (malarya) hastalığı geçirdiniz mi?
Son 3 yıl içinde sıtma hastalığı geçirenler kan veremezler. Sıtma hastalığının salgın olarak bulunduğu coğrafi bölgelerde 6 aydan fazla kalanlar 2 yıl süre ile; 6 aydan az kalanlar ise 12 ay kan bağışında bulunamazlar.

7. Aşağıda sıralanan ilaçları kullandınız mı?Tegison, Akutan, Proscar, Propecia, Soriatane. Tegison (etretinat) sedef hastalığının tedavisinde kullanılan bir ilaçtır ve bu ilacı alanlar hiçbir zaman kan veremezler. Soriatane (acitretin) de aynı hastalığın tedavisinde kullanımakla beraber son doz alımından 3 yıl sonra kan bağışı yapılabilir.
Aşağıdaki ilaçları alanlar, ilacın son dozunu aldıktan 1 ay sonra kan bağışında bulunabilirler:
Akutan (isotretinoin) akne tedavisi için kullanılır.
Proscar (finasteride) iyi huylu prostat bezi büyümesinin tedavisi için kullanılan bir ilaçtır.
Propecia (finasteride) saç dökülmesi için kullanılan bir ilaçtır.

8. Hiç beyin ameliyatı oldunuz mu?
Dura mater grefti uygulanan kişiler kan bağışı yapamazlar.

9. Son 12 ay içerisinde hangi aşıları oldunuz? Bazı aşılar kan bağışı için süre kısıtlaması getirmezken bazıları 12 aya kadar kan bağışı için engel teşkil edebilmektedir. Aşılar; bağış öncesinde doktora bildirilmelidir.

10. Şu anda mevcut bir solunum yolu rahatsızlığınız var mı?
Soğuk algınlığı geçirenler şikayetlerinin kesilmesinden 3 gün sonra kan bağışı yapabilirler. Diğer solunum rahatsızlıkları olanlar muayene sonucuna göre kan merkezi doktoru tarafından değerlendirilirler.

11. Herhangi bir kalp, akciğer, böbrek hastalığınız; kan hastalığınız, anormal kanamalara eğilim, kanser hastalığınız var mı? Bu tür hastalıklar hastalığın derecesine ve tipine göre kan merkezi doktoru tarafından değerlendirilerek donörlük için uygun olup olmadığınıza karar verilir. Örneğin kalp enfarktüsü geçiren bir kişi kan veremez. Burada değerlendirme kriteri; kan bağışının kanı verecek kişinin sağlığını olumsuz etkilememesi ve bağışlanan kanın verilecek hasta için güvenli bir kan olmasıdır.

12. Son 1 ay içinde her hangi bir tıbbi tedavi gördünüz mü, bununla ilgili ilaç kullandınız mı? Esasen ilaçların büyük bir çoğunluğu kan bağışı için engel teşkil etmemektedir. Örneğin hipertansiyon için kullanılan ilaçların çoğunluğu kan bağışı için engel teşkil etmemektedir. Ancak kanı verecek kişinin tansiyonu kabul edilir sınırlarda olmalıdır. Diğer taraftan aspirin gibi trombosit fonksiyonlarını etkileyen bazı ilaçların alımı söz konusuysa bu ilaçları alan donörler 3 gün süre ile trombosit süspansiyonu için kan veremezler, ancak tam kan veya eritrosit süspansiyonu için bağışçı olabilirler.
Lütfen kullandığınız ilaçları kan merkezi doktoruna bildiriniz!

13.Son 24 saat içinde aşırı miktarda alkol aldınız mı?
Alkol vücudumuzda sıvı kaybına neden olur. Son 24 saatte aşırı miktarda alkol alınması kan bağışına engel teşkil eden bir durumdur.

14. Son 1 yıl içinde herhangi bir ameliyat geçirdiniz mi? Özellikle kan kaybının söz konusu olduğu ciddi bir kaza geçirdiniz mi? Kadınlar için: hamilelik, doğum oldu mu? Ameliyat geçirenler, ameliyat sürecinde kan nakli almışsa 1 yıl süre ile kan veremezler. Ameliyat sürecinde kan nakli alınmamışsa iyileştikten 6 hafta sonra kan bağışı yapabilirler. Hamile kadınlar, hamilelik döneminde kan veremezler. Doğumu takiben 6 hafta sonra kan bağışı yapılabilir.

15. Ağırlığınız 50 kg ve üzerinde mi?
50 kg altında olanlar kan bağışı yapamazlar. Ayrıca boyuna göre olması gereken ağırlıktan çok düşük olan kişiler kan bağışında bulunamazlar.

16. Yüksek risk içeren aktiviteler: Damardan uyuşturucu bağımlılığınız var mı?
Erkek erkeğe cinsel ilişkiniz oldu mu?
Pıhtılaşma faktör konsantresi ile tedavi oldunuz mu?
HIV (AIDS) Pozitif misiniz?
Para karşılığı cinsel ilişki yaptınız mı?
Cinsel yolla bulaşmış bir hastalık geçirdiniz mi?
Yukarıda sayılan riskli aktiviteleri yapan biri ile cinsel ilişkiniz oldu mu?
AIDS hastaları, damardan uyuşturucu kullananlar, HIV pozitif olanlar, erkek erkeğe cinsel ilişki yapmış olanlar, faktör konsantresi kullanan hastalar ve bütün bu gruplardan herhangi biri ile cinsel ilişkisi olanlar hiçbir zaman kan bağışı yapamazlar!

17. Hemoglobin ve hematokrit düzeyleriniz normal mi?
Hemoglobinin normal seviyesi Erkeklerde:13-18 gr/100ml
Kadınlarda:12-16gr/100ml
Kan bağışı yapabilmek için hemoglobin düzeyi en az 12.5/100ml gr ve en çok 20 gr/100 ml olmalıdır. Bunun üstü ve altı değerler söz konusuysa kan bağışı alınamaz. Hematokrit normal seviyesi Erkeklerde:%45 - %52
Kadınlarda:%37 - %48
Kan bağışı yapabilmek için hematokrit düzeyi en az %38 ve en çok %60 olmalıdır. Bunun üstü ve altı değerler söz konusuysa kan bağışı alınamaz.

18. Vücut ısısı miktarı:Muayenede 37.5 C0 den fazla vücut ısısı olanlar kan bağışlayamaz.

19. Nabız atış sayısı:
Dakikada 50 – 100 olmalıdır. Bu değerlerin altında veya üstünde ise kan bağışı alınamaz. Ayrıca nabız normal ritimde olmalıdır.

20. Kan basıncı (tansiyon):Sistolik (büyük) tansiyon 90 – 180 mmHg arasında
Diyastolik (küçük) tansiyon 50 – 100 mmHg arasında olmalıdır.
Yapılan muayenede tansiyonu bu değerler arasında çıkmayan bağışçılardan kan alınamaz.

21. Yaş sınırı:18 – 65 yaşında olanlar kan bağışlayabilirler.

22. Ne sıklıkla kan bağışlanabilir?

3 ay aralıklarla yılda 4 kez kan bağışlayabilirsiniz.


UNUTMAYIN; BAĞIŞLADIĞINIZ HAR KAN TANIMADIĞINIZ BİR KİŞİNİN HATINI KURTARABİLİR...


(link)




Kanım: 0 Rh+
 
Scudo

Eray ADALI

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Nisan 2009
Mesaj
808
Tepki
705
Şehir
Ankara, Eryaman
Daha önceden kan bagısında bulunmuslugum var.. Kızılay ekibi ODTÜ'ye düzenli olarak stand acar ve kan bagısında bulunmayı düsünenerden kan alırlar..

kan grubum [ A rh + ] yani en yaygın kan gruplarından biri.. O yüzden cok fazla kan verme ihtiyacı duymadım. Benim ilk tercihim belediye anonslarındaki acil hastalara kan aranması durumunda yardımcı olabilmektir. Edirne'de Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yatmakta olan hastalar icin Belediye Anonsu yapılabiliyor.. Cogunlukla onlara kulak kabartıyorum..

Fakat son zamanlarda şöyle bir korku olustu "ya ailemden birine kan ihtiyacı olursa da ben yakın zamanda kan verdigim icin donör olamazsam!" bu korkuyu da nasıl yenecegim bilmiyorum.
 

Mesut Dursun

Daimi Üye
Kayıt
21 Temmuz 2010
Mesaj
372
Tepki
208
Şehir
Kocaeli/Gebze
@GiciK eRay ADALI

Zaten sizin verdiğiniz kan, kan bankasında tutulur...Yakınlarınızdan birinin kana ihtiyacı olursa bu kan bankasından sizin kanınızla uyuşuyormu uyuşmuyormu tespit edilir onun için siz kan verince zaten otomatikman herkes için donör olmuş oluyorsunuz...
 

-Paşa-

askssy
Kayıt
11 Aralık 2009
Mesaj
959
Tepki
579
Şehir
Malatya
Bisiklet
Specialized
ben mümkün oldukça -sık sık olmamakla beraber- kan veriyorum daha sağlıklı hissediyorum kendimi. hem iyi birşeyler yaptığını hissetmek kadar güzeli de yok. herkesin kan verip insanlığa yardımcı olmasını isterim. hem kan vermeden önce kanınızı test edip vucudunuzdaki kan miktarını da öğrenebilirsiniz belli bir değerin altında olanlardan kan almıyorlar zaten
 

Adil

Aktif Üye
Kayıt
29 Haziran 2010
Mesaj
142
Tepki
113
Şehir
Ankara
@Mesut Dursun

23- Tip - 1 Diyabetler kan veremezler.Halk dilinde şeker hastalığı olarak bilinen, özellikle insulin kullanan şeker hastalarından kan alınmaz.

ilave edeyim dedim :)
 

tuninger_haa

Forum Bağımlısı
Kayıt
20 Ağustos 2007
Mesaj
1.373
Tepki
486
Şehir
Gaziantep
kızılay olması gerekmez. bazı hastanelerde de bagıs yapabılırsınız bu arada.

bir ara gaziantepte bagıs kabul edilmiyor dıye duymustum kan bankaları dolmus:) . her ne sebeple olursa olsun kan bagısı iyidir
konuya cevap yazan 3 kısıden 2sı gıbı ben de 0+im :)

@Pasa Gultas

bunu nasıl olcuyorlarmıs kı ılk defa duyuyorum. ben 2 defa bagısta bulundum pek oyle bısey yapmadılar.


.....4/5 olmus oran :D
 

-Paşa-

askssy
Kayıt
11 Aralık 2009
Mesaj
959
Tepki
579
Şehir
Malatya
Bisiklet
Specialized
@tuninger_haa


:))) yani gerçekten teknik olarak bilmiyorum bana Kızılay görevliler öyle dedi elektronik bir mini cihaza kan örneğimi alıp ölçtüler artık ne ölçtüler bilmiyorum. 11 in altında olunca kan almıyoruz filan dediler kan oranıymış sanırım vucuttaki benimki 13.1 çıkmıştı bir arkadaşın ise 15 :)
 
  • Beğen
Tepkiler: tuninger_haa

Hakan Yazman

Forum Bağımlısı
Kayıt
31 Ekim 2004
Mesaj
3.960
Tepki
5.443
Şehir
Alanya/İstanbul
Yukardaki listede göremedim galiba hematokrit oranına da bakıyorlar sanırım, hangi değerden düşükse kan almıyor acaba ?
 

M.Cilasun Bayülgen

Daimi Üye
Kayıt
8 Ocak 2010
Mesaj
348
Tepki
254
Şehir
İstanbul
@Hakan Yazman

17.maddede yazıyor, gözden kaçtı heralde... % 38'den düşükse alınmıyormuş...

Yıllardır ara ara kan veririm, bu zaman içinde Kızılay'ın da kendini bir çok konuda bi hayli geliştirdiğini fark ettim... Geçen ay yaptığım bağıştan 10-15 gün sonra cep telefonuma msj geldi, "Bağışladığınız kan ihtiyaç sahibine ulaşmıştır, bir hayat kurtardığınız için teşekkür ederiz." diye, insan kendini iyi hissediyor ve tekrar bağış yapmak için motive oluyor.
 
  • Beğen
Tepkiler: Hakan Yazman

tuninger_haa

Forum Bağımlısı
Kayıt
20 Ağustos 2007
Mesaj
1.373
Tepki
486
Şehir
Gaziantep
@M.Cilasun Bayülgen

guzel bır uygulamaymıs bana hıc boyle bı mesaj gelmedı benımkı cope mı gıttı yoksa:)
 

Mesut Dursun

Daimi Üye
Kayıt
21 Temmuz 2010
Mesaj
372
Tepki
208
Şehir
Kocaeli/Gebze
Mağlesef ülkemizde bu konu ilgi görmüyor...Yada insanlar pek fazla bilgi sahibi değil.Bunun yerine okul okul gezip çocuklara bunun önemi anlatılsa, çocuklara en azından bilinaltına bu yerleşir ve ilerki dönemlerde kan bağışı yapmak için hastanelere başvurur.