Jantınızı parlatın!

BrkrTrn

Üye
Kayıt
3 Ocak 2012
Mesaj
8
Tepki
6
Şehir
İstanbul
Merhaba, bisikletimi boyamak ve büyük bakımını yapmak için parçalarını sökerken parlatma işlemini sizlerle paylaşmak istedim.

Kullanılan Malzemeler:
  • Metal parlatıcı
  • Alüminyum folyo
  • Diş fırçası
  • 2 adet bez parçası

Uygulama:

Parlatacağımız alanı siliyoruz.

(link)

Alüminyum folyomuzdan ufak bir parça koparıyoruz ve parlatıcımızdan bir miktar sürüyoruz.

Parlatıcıyı oval hareketlerle uygulanacak yüzeye sürüyoruz.

(link)

Hemen ardından bir bez parçası ile siliyoruz.

(link)

Süremediğimiz uçlara ise diş fırçası bize yardım ediyor.

(link)

DİKKAT! Diş fırçasını kullanırken gözünüze sıçramamasına dikkat ediniz.


Öncesi
(link)

Sonrası:
(link)
 
Scudo

Halil EROĞLU

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Haziran 2012
Mesaj
1.747
Tepki
1.082
Şehir
İzmir/Ankara
Bisiklet
Salcano
Benim jant siyah. Var mı parlatmanın bir çözümü?
 

egecay

Daimi Üye
Kayıt
27 Temmuz 2012
Mesaj
395
Tepki
151
Şehir
Bolu
@Halil EROĞLU

Belki saçma bir fikir ama şimdi okuyunca aklıma geldi :) İnce kat vernik atsak parlar bence :)
 

sonerveozer

Forum Bağımlısı
Kayıt
19 Haziran 2007
Mesaj
756
Tepki
177
Şehir
MANİSA
Bisiklet
Mosso
emeğe saygı tabi ki ... ama bence hiç parlamamış :) bende mi bi sıkıntı var ?
 
  • Beğen
Tepkiler: perizag

sedat_slave

Forum Demirbaşı
Kayıt
28 Temmuz 2008
Mesaj
525
Tepki
398
Şehir
istanbul
Bisiklet
Beldeyama
bende pek fark göremedim.fotoğrafta yanlış ışık kullanımından kaynaklanıyor :)
 

yunuspasa

Üye
Kayıt
24 Temmuz 2012
Mesaj
87
Tepki
8
Şehir
İzmit
Arkadaşlar Polısanın Kaliteli 10 tl lık sprey vernıklerınden almıstım:) Jantlarıma sıktım parladı ,eskısınden iyi oldu ...Konu acıkken yazım dedım :D
 

B. Balaban

Üye
Kayıt
16 Ağustos 2012
Mesaj
6
Tepki
2
Şehir
istanbul
@Halil EROĞLU
ben siyah jantlı bisikletime bazen araç lastikleri için parlatıcılardan bazende ayakkabı boyasından çok az sürüyorum gayet güzel oluyor :) yalnız papuçların hizasına sürmeyin yoksa faciaya yol açarsınız (bende oduğu gibi):D:D
 

Doğukan Aksu

instagram/no85atelier
Kayıt
2 Ağustos 2009
Mesaj
2.144
Tepki
4.142
Şehir
Ankara / Çankaya
Bisiklet
Diğer
Öncelikle paylaşım için teşekkürler.
Fotograflara ve öncesi sonrasına göre bir yorum yapmak gerekirse ben de pek başarılı bulduğumu söyleyemem. Söyleyemem çünkü parlatma aşamanda bir takım yanlış uygulamalar fotograflardan da dikkati mi çekti. Bunlardan ilki aluminyum folyo olmakla beraberinde kullanmış olduğun iki parçadan ilki olan sentetik bez ile başlamak isterim. Parlatma işlemi daha doğrusu bundan sonra bunun yerine "metal polisajdan" bahsetmek gerekirse öncelikle malzeme seçimi de polish uygulanacak yüzeye göre seçilmelidir. Örneğin aluminyum bir yüzey için yapılacak uygulamada yüzey önce kuru bir bez ile temizlenmek yerine satıh derin sayılabilecek çiziklerden 1200'lük bir zımpara ile arındırılmalı, ardından tiner ile silinmeli ve sonrasında da kanvas tarzı ipliksi kumaş ile polisaj işlemi dairesel hareketlerle bir kaç kez uygulanmalıdır. Burada yine dikkat edilecek husus; metal parlatıcı o an polisaj yapabileceğin alan kadarına yapılmalı, birden parlatılacak parçanın tamamına sürülmemelidir, aksi halde metal parlatıcı malzemenin beklediği yüzeyde yüzeysel kararmalar olabilmektedir.


http://i62.photobucket.com/albums/h99/graf_i/b-1.jpg

http://i62.photobucket.com/albums/h99/graf_i/c-2.jpg

O yüzden parça parça, aynı paralellikte lokasyon uygulamalar daha iyi sonuç verecektir. Keza bu aluminyum örneği eski bir nikelaj içinde uygulanmak gerekirse bu uygulamanın sıralaması; tel fırça, ardından selülozik tiner ile atık metal kurumları temizlenerek polisaj işlemine devam edilmelidir. Ayrıca ufak bir not daha, ne kadar temiz bez o kadar iyi sonuç demektir bunu da unutmayın.
aluminyum folyo konusuna gelince kim dedi, nereden böyle bir şeyi kullanmayı uygun gördün bilmiyorum ama metal parlatıcılar zaten içeriğindeki bileşenler gereği bu tarz metalleri aşındırmak için yapılmamış mı? Daha tutup bunu başka bir metale parlatıcı ile çözündürüp sıvamanın mantığı nedir? hani folyodaki parlaklık oraya geçecek diye düşündün diyelim, istesen de böyle bir şey olmaz polisaj için üretilmiş bu malzemeler zaten ayrıştırıcıdır, sadece seni anlık yanıltır bu kadar.
Hazır bu kadar söz etmişken çemberleri verniklemekte akrilik bazlı spreyler ile geçici çözümler olur kendinizi kandırmayın, yüzey geriliminin neredeyse en fazla olduğu çemberlerde, üstüne üstlük fren yüzeyi ve sürtünmeyi de sayarsak sonrasında yaşayacağınız hayal kırıklığını siz düşünün derim. Zamanla kılcal çatlamalar ile verniğin yüzeydeki gerilimi artacak sonra da yüzey ile olan tutunması azalarak kavlamalara neden olacaktır. İşin özü emeğin güzel, uygulaman eksik biraz üzerine düş bunu da deneme yanılma ile daha da farkedecek ve tecrübe kazanacaksın.


http://i62.photobucket.com/albums/h99/graf_i/14-2.jpg



http://i62.photobucket.com/albums/h99/graf_i/55-1.jpg



Fotograflardan uygulamaile aradaki farkları açık ve nette görebilirsin, sanırım daha fazla bir şey demeye gerek yok diye düşünüyorum.


Sevgiler.:in: