İstanbul'da SU KESİNTİSİ !!!

Lütfü Çolak

Forum Bağımlısı
Kayıt
15 Eylül 2004
Mesaj
1.249
Tepki
1.811
Şehir
İstanbul
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan “İstinye Park Önü Kavşakları İnşaatı” sahasında isale hattı deplase bağlantı çalışmaları yapılacağından; 9 Ağustos 2007 Perşembe günü 10:00 ila 10 Ağustos 2007 Cuma günü 10:00 saatleri arasında 24 saat süreyle aşağıda belirtilen bölgelere su verilemeyecektir.

Su Alamayacak Bölgeler :

Sarıyer İlçesi: Ayazağa, Pınar, Poligon, Maslak, İTÜ, Harp Akademileri, Darüşşafaka, Cumhuriyet, Hacıosman, Tarabya ve Kireçburnu üst kotları, Büyükdere Mah. üst kotları, Maden, Yenimahalle üst kotları, Bahçeköy, Zekeriyaköy, Uskumru, Kilyos ve Gümüşdere Mahalleleri
Kağıthane İlçesi: Çeliktepe, Sanayi, Seyrantepe Mahalleleri
Beşiktaş İlçesi: 4.Levent ve Yenilevent

Kaynak: (link)
 
Scudo

H.Can DEMİREL

Forum Bağımlısı
Kayıt
25 Temmuz 2006
Mesaj
1.232
Tepki
950
Şehir
Muğla
Manavgat Şelalesi kurudu
KAMİL ATALAY Antalya DHA

Yaz aylarında günde yaklaşık 3 bin kişinin ziyaret ettiği dünyaca ünlü Manavgat şelalesi, ırmak üzerindeki iki barajın su seviyesinin düşmesinden dolayı kurudu.

Dünyanın en büyük yeraltı nehirleri olan Dumanlı 1 ve Dumanlı 2'den beslenen Oymapınar barajı ve Manavgat barajındaki su seviyesinin düşmesi sonucu Manavgat şelalesi kurudu. Şelaleyi göremeyince şaşkınlık yaşayan yerli ve yabancı turistler, kurumuş şelale önünde fotoğraf çektirdi.

Şelale bölgesinde restoran ve kafeterya işleten esnaf, Seydişehir alüminyum fabrikasının enerji ihtiyacını karşılamak için Oymapınar barajından su salınmadığını ileri sürdü.

Şelale Dinlenme Tesisleri İşletme Şefi Selim Ünal, şelalenin kurumasıyla yüzlerce insanın zarar gördüğünü belirterek, "Turistler gördükleri manzara karşısında hiçbir aktiviteye katılmadan dönüyor. Suyun tahliyesinde dengesizlik var. Gece suyun tahliyesi normal seviyede, gündüz kesintili. Eğer bu zaman içersinde su tahliyesi gündüze alınıp gece kesilirse bu sıkıntıyı çekmeyiz" dedi. Manavgat şelalesi, 1998 ve 2005 yılında da benzeri şekilde kurumuştu.

Kaynak:milliyet.com.tr

Lütfen doğayı ve sularımızı koruyalım.Duyarsız davranmayalım.
 
  • Beğen
Tepkiler: Lütfü Çolak

H.Can DEMİREL

Forum Bağımlısı
Kayıt
25 Temmuz 2006
Mesaj
1.232
Tepki
950
Şehir
Muğla
‘Bir damladan ne çıkar’ demeyin

Tamir ettirilmeyen musluk ya da rezervuarlardan damla şeklinde akan su, bir ayda 5 ton su kaybına neden oluyor. Suyun toplu iğne kalınlığında sızması halinde 15 tona yükselen kayıp, daha büyük sızıntılarda 136 tona kadar çıkıyor.
AA
Güncelleme: 15:26 TSİ 07 Ağustos 2007 Salı

BURSA - Küresel ısınmanın gündeme gelmesiyle önemi bir kat daha ortaya çıkan suyun bir damlası bile hem tüketimin artmasına hem de faturaların kabarmasına neden oluyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (BUSKİ) yetkililerinden alınan bilgiye göre, çoğu zaman “bir damladan ne çıkar” düşüncesiyle tamir ettirilmeyen bozuk musluk ve rezervuarlardan damla şeklinde akan su, ayda 5 ton fazladan su harcanması, faturanın da 10 YTL artması anlamına geliyor.

Sızıntı halinde ise fazladan harcanan su miktarı 15-650 ton arasında değişiyor, faturayı ise 33 ile 2 bin 500 YTL arasında artırabiliyor.

Yetkililer, sızıntıda kaynağın çapının önemli olduğunu, çap büyüdükçe akan suyun ve faturanın arttığını belirttiler.

Rezervuar ve musluktan 0,5 milimetre çapında yani “bir toplu iğne kalınlığında” sürekli akan suyun günde yaklaşık yarım ton, ayda ise 15 ton fazladan su harcanmasına neden olduğunu anlatan yetkililer, su tasarrufunu teşvik amacıyla 10 tonun üzerindeki harcamaların yüksek fiyattan tarifelendirilmesi nedeniyle bu kaçağın aboneye maliyetinin 33,5 YTL olduğunu söylediler.

Yetkililer, sızıntının 1 milimetreyi bulması halinde boşa giden suyun ayda 42 tona, faturasının da 120 YTL’ye yükseldiğini vurguladılar. 1,5 milimetre kalınlığındaki sızıntının aylık 79 ton, 2 milimetrelik sızıntının da ayda 136 ton suyun boşa gitmesi anlamına geldiğini ifade eden yetkililer, genellikle imalatta su kullanılan iş yerlerinde daha çok görülen 4 milimetre kalınlığındaki su kaçağının abonenin su saatine 650 ton olarak yansıdığını, iş yerlerine farklı fiyat tarifesi uygulandığı göz önüne alındığında, fazla suyun faturaya yansımasının 2 bin 500 YTL’ye kadar ulaştığını bildirdiler.

BUSKİ Genel Müdürlüğü’nün, su kayıplarını azaltmak, sağlıklı ölçüm ve faturalandırma işlemlerini sağlamak amacıyla 1997 yılından itibaren tek tip sayaç uygulamasına geçtiğini, Bursa’da 1996 yılında yüzde 60’ın üzerinde olan su kayıp oranının yatırım uygulamaları ile 2006 yılında yüzde 25 seviyesine çekildiğini ifade eden yetkililer, böylece musluk ve rezervuarlarda oluşan su kayıplarının da fatura olarak abonelere yansıdığına dikkat çektiler.

Yetkililer, bozuk musluk ya da rezervuardan akan suyun “Damlaya damlaya göl olur” misali hem su israfına hem de maddi kayba neden olduğuna dikkat çektiler. Faturası yüksek gelen abonelerin yaptıkları itirazlar sonucunda sökülen sayaçların yüzde 99 oranında sağlam olduğunun, faturanın su tesisatındaki kaçaktan kaynaklandığının belirlendiğini dile getiren yetkililer, “Su faturası yüksekliğinden şikayet eden aboneler, öncelikle kendi iç tesisatlarını kontrol ettirerek kaçak olup olmadığını araştırmalı, ev ya da iş yerlerinde sızan sifonları ve damlayan muslukları tamir ettirmelidir” dediler.

Kaynak:ntvmsnbc.com

Lütfen doğal kaynaklarımıza sahip çıkalım.