@chnkrmz yok poğaça değil. İzmire özgü mayasız bir hamur işi.
İzmir mutfağına, 1492 sonrasında İspanya'dan zorla göç ettirilerek İzmir'e yerleşen Sefarad Yahudi toplumu tarafından kazandırılan, İspanyolca bohça anlamına gelen ''bollos'' (boyos) kelimesinden adını alan boyoz, İzmir dışında çok bilinmediğinden ve başka bir kentte satışı yapılmadığından, gurbetteki İzmirlilerin kente ilişkin en büyük özlemleri arasında yer alıyor.
İzmirliler, Ramazan Bayramı'nda özledikleri kahvaltı keyfi için boyoz fırınlarının önünde uzun kuyruklar oluşturuyorlar.
İzmir'in kendine has lezzeti boyoz, halk arasında ''işbirlikçisi'' olarak nitelendirilen haşlanmış yumurta ile birlikte tüketiliyor, ancak boyozun yanındaki yumurta bilinenden oldukça farklı şekilde hazırlanıyor.
Boyozun piştiği kara fırınlara ılık olduğu saatlerde yerleştirilen yumurtalar, 14-15 saat süreyle su kaynama noktasına gelmeden haşlanıyor.
Boyoz, aynı adla, İspanyol Sefarad kültürünün etkilerini taşıyan İspanya'da, Güney Amerika ülkelerinden Şili, Arjantin ve Peru'da da bolca tüketilen yiyecekler arasında yer alıyor.