Grip aşısı

Derya AKYILDIZ

Forum Bağımlısı
Kayıt
17 Ocak 2006
Mesaj
1.532
Tepki
1.666
Şehir
Ataşehir
Grip aşısı ne zaman yapılmalı? Aşı nasıl uygulanır? Aşının koruyuculuğu ne zaman başlar? Grip aşısının koruyuculuğu ne kadardır? Aşının yan etkileri ve güvenilirliği nedir? Aşı Kimlere Yapılmalı? Kimler aşılanmamalı? Kış mevsiminde sık görülen hastalıklardan biri olan gripten korunmanın etkili yollarından biri de grip aşısının yapılmasıdır. Virüsün antijen denilen parçacıklarını içeren aşı savunma sistemini uyarır. Kişi grip virüsüyle karşılaşmadan önce vücudu mikrobu tanıyarak, ileride virüsle karşılaşınca zararsızlaştırması için gerekli antikorları üretir, gribe karşı hazır olur. Grip aşısı inaktive bir viral aşıdır, yani içinde canlı olmayan virüs parçacıkları bulunur. Sıklıkla tavuk yumurta embriyosunda üretilen virüslerin çeşitli kimyasal yöntemlerle öldürülüp ve saflaştırılmasıyla elde edilir. Saflığı, güvenilirliği ve koruyucu antikor oluşturma düzeyi test edildikten sonra kullanıma sunulur. Araştırmacılar gripten korunma ya da tedavi konusunda yeni arayışlara devam etmektedir. Grip virüsün genetik kodunun bir kısmını içeren yeni bir aşı tipi üzerinde çalışmalar hız kazanmıştır. Aşı şimdilik yalnızca kas içine enjeksiyon (iğne) biçiminde uygulanabilmektedir. Burna sıkılan sprey ya da ağız yoluyla alınan aşı üretmek için çalışmalar sürmektedir.

Grip aşısı ne zaman yapılmalı?
Kuzey ve güney yarım küre için grip aşısı yapılma zamanları değişmektedir. Ülkemizin de içinde bulunduğu kuzey yarım kürede grip en fazla kış aylarında (Aralık-Mart) ortaya çıktığı için, bu dönem gelmeden sonbahar (Eylül-Ekim-Kasım) ayları aşı yapılması için en uygun zamandır. Bazen grip salgını Mart sonu ve Nisan aylarına kayabilir. Bu nedenle (özellikle risk gruplarında olup da aşılanmayanlara) kış ayları içinde aşı yapılabilir. Aslında her ülke için aşı önerilerinin belirlenmesi gerekmektedir. Güney yarımküreye Mayıs-Ağustos ayı içinde gidecek olan ve o sonbahar-kışta aşılanmamış olan risk gruplarındaki kişilerin bir hekimle görüşerek aşı ya da kemoproflaksi (ilaç kullanılarak hastalığa yakalanmanın önlenmesi) önerilerini dikkate alması uygundur.

Aşı nasıl uygulanır?
İnce bir iğne ile kolda kas içine uygulanır. Her yıl için bir doz yapılır. Dokuz yaşından küçük ve daha önce hiç aşılanmamış çocuklara bir ay ara ile iki doz uygulanır.

Aşının koruyuculuğu ne zaman başlar?
Grip aşısı uygulamasından ortalama 10-15 gün sonra koruyucu antikor düzeyi oluşur, üçüncü haftada en yüksek düzeye ulaşır. Daha önce aşılananlarda koruyuculuk bir hafta sonra da başlayabilir.

Grip aşısının koruyuculuğu ne kadardır?
Aşıların çoğunda olduğu gibi grip aşısı da %100 koruyucu değildir. Ayrıca grip virüsünün bazı özellikleri aşının koruyuculuğunu azaltmaktadır. Grip virüsünün antijenik yapısı sürekli değişim gösterdiği için her yıl yeniden aşılanmak gerekir.

Dünya Sağlık Örgütü grip virüsündeki değişiklikleri izler. Uzmanlar bir önceki mevsimde etkili olan virüs tiplerini göz önüne alarak, o yıl hangi tip virüslerin grip etkeni olabileceğini tahmin edip, uygulanacak grip aşısın bileşimi için öneride bulunurlar. Aşı da buna göre hazırlanır. Bu nedenle aşının başarısı, aşı yapımında kullanılan grip virüsü antijenleriyle hastalık etkenleri arasındaki uyuma bağlı olarak her yıl farklı olabilir. Eğer o yıl aşıda parçacıkları kullanılan virüsler etkense aşının koruyuculuğu da artar. Grip aşısı sağlıklı genç erişkinlerde %70-90 arasında grip belirtilerini önleyebilir, hastalığın etkilerini azaltabilir, böylece iş-güç kaybını en aza indirir. Ama yaşlılarda ve belirli bazı hastalığı olanlarda koruyuculuk %30-40’a kadar düşebilir. Çünkü yaşlılarda koruyucu antikor oluşumu daha azdır. Bununla birlikte yaşlılarda ve kronik (sürekli) bir hastalığı olanlarda aşının; gribe yakalanmayı engellemese de başka olumsuz etkiler ortaya çıkmasını azalttığı, hastaneye yatış ve ölüm oranını düşürdüğü yapılan çalışmalarda gösterilmiştir.

Aşının yan etkileri ve güvenilirliği
Tüm diğer ilaçlar ve tıbbi uygulamalar gibi grip aşısının da yan etkileri olabilir. Bunlardan en sık görüleni enjeksiyon yerinde hafif ağrıdır. İki güne dek uzayabilir, günlük aktiviteyi bozacak düzeyde değildir. Ateş, bitkinlik, kas ağrısı gibi belirtiler genellikle daha önce grip virüsüyle karşılaşmamış kişilerde, örneğin çocuklarda görülebilir. Genelde aşı enjeksiyonunu izleyen 6-12 saat içinde ortaya çıkar, en geç 1-2 gün içinde sonlanır. Split-virus grip aşısında bu yan etkiler daha az görülmektedir. Bu yan etkilere ek olarak çok daha az görülen yan etkiler de olabilir. Grip aşısından sonra ender olarak bazı alerjik reaksiyonlar çıkabilir. Yumurta alerjisi olanlarda aşıya karşı alerjik reaksiyon gelişebilir. Bu durum aşının saflaştırılması sırasında çok küçük miktarda da olsa kalan yumurta proteinlerine bağlanır. Yan etki olarak öne sürülen Guillian-Barre Sendromu (GBS); sinir sistemini etkileyen bir hastalık olup, kasılmalarla seyretmektedir. Grip aşılarıyla GBS oluşma riski tam olarak bilinmemektedir. Gribin kötü sonuçları dikkate alınınca bu düşük risk göz ardı edilmektedir.

Aşı Kimlere Yapılmalı?
  • 65 yaş ve üzerindekiler (bu yıl yurtdışında 50 yaş ve üstüne de önerilmektedir.
  • Bunun nedeni 50-64 yaş arası yüksek riskli kişilerin de aşılanmasını sağlamaktır).
  • Bakımevlerinde kalan ve sürekli hastalığı olanların hepsi,
  • Sürekli akciğer ve kalp hastalığı olanlar (astım ve böbrek hastaları dahil),
  • Diyabet (şeker) hastaları,
  • Kalıtsal hemoglobin bozukluğu olanlar,
  • İmmunolojik (bağışıklık sistemi ile ilgili) hastalığı olanlar,
  • Bağışıklık sistemi baskılanmış hastalar (kanser hastaları, HIV=AIDS enfeksiyonu olanlar, organ nakli yapılmış olanlar, steroid ilaç alanlar, kemoterapi ya da radyoterapi uygulananlar),
  • Sağlık çalışanları,
  • Risk grubu hastaların ev halkı, yakın temasta olduğu kişiler,
  • 6 ay - 18 yaş arasında olup uzun süreli Aspirin alanlar (Reye Sendromu
    gelişme riskini azaltmak için),
  • Grip mevsiminde hamileliğinin dördüncü ve daha sonraki aylarında olanlar,
  • Bu gruplarda olmasa da kişisel olarak kendisini aşı yoluyla korumak isteyenler.
Kimler aşılanmamalı?
Grip aşısı genelde güvenli aşılar arasında kabul edilmektedir. Ancak bazı koşullarda uygulanması sakıncalı olabilmektedir:
  • Yumurta alerjisi olan kişiler (yumurta yiyince dilde şişme, solunum güçlüğü, kan basıncında düşme gibi reaksiyon gelişenler),
  • Daha önce yapılan grip aşısında ciddi reaksiyon gelişen kişiler,
  • GBS olanlarda.
Ani başlayan ateşli bir hastalığı olanlarda ise, iyileşinceye dek aşı uygulamasının ertelenmesi gereklidir. Her ülkenin kendi ulusal sağlık otoritesi o yıl için özgül aşı virüslerini ve aşı uygulama önerileri belirleyerek kamuoyuna bildirmelidir

Hazırlayan: Doç. Dr. Necla Eren Tülek
SB Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Şefi
 
Scudo

Fatih Özgenlik

Forum Bağımlısı
Kayıt
5 Ekim 2006
Mesaj
822
Tepki
393
Şehir
Bursa
ilk defa geçen yıl yaptırmıştım, nerdeyse hiç grip olmadım. 1 yıl boyunca,bir kaç kere çok çok hafif atlattım, gerçekten işe yarıyor.
bilgiler için çok sağol...
 

smhcnr

Aktif Üye
Kayıt
14 Mart 2006
Mesaj
124
Tepki
29
Şehir
Maltepe/İstanbul
İki kere yaptırdım ve hiçbir işe yaramadı. Bu yıl yaptırmayacağım bakalım ne olacak?
 

firestone

Forum Bağımlısı
Kayıt
4 Kasım 2016
Mesaj
994
Tepki
2.103
Yaş
42
Şehir
İstanbul
İsim
Hüseyin
Başlangıç
2016—17
Bisiklet
Giant
Bisiklet türü
Şehir - Tur
Grip aşısı konusunda kafam karışık, 2006 da yaptırmıştım ilk ve son defa, aşıdan sonra 3 gün uyku hali gözümü açamadım, sonra da yaptırmadım korkudan. Ama bu sene mart ayında bi grip oldum sormayın gitsin. Ateş, hafif öksürük, boğazımda damağımda kaşıntı, sinüzit, gözlerde konjuktivit. Ondan gözüm korktu, bu sene yaptırsam mı diyorum ama aşının içinde şu var bu var, pek faydası olmuyo vs diye okuyunca da vazgeçiyorum. Siz ne düşünüyosunuz?
 

Okan Örs

DALGACI DENİZ AYVALIK
Kayıt
5 Şubat 2011
Mesaj
557
Tepki
841
Şehir
Ayvalık
Bisiklet
Focus
Daha önce bu aşıların satışını (eğitimini alarak tabi ki) yapmış birisi olarak,kimlere uygulanmalı kısmı önemli.
O nedenle,genel anlamda ''risk grubu''na girmiyorsanız olmanıza -bence- gerek yok.(65 yaş+,toplu çalışma alanı,kronik hastalığı olanlar vs.)
Olmanızın da -keseniz dışında- bir zararı yok tabi :)
Yumurta alerjisi var ise zaten olmamalısınız.
Ben mi? zaten fazla hastalanmadığımdan aşı yaptırmıyorum.
 

CaGe

Bana bir kadeh deniz ver Yorgo
Kayıt
7 Mayıs 2015
Mesaj
255
Tepki
646
Yaş
43
Şehir
İstanbul
İsim
Can
Başlangıç
1987—88
Bisiklet
Tern
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Ben de hayatımda ilk kez geçen sene aşı oldum bebekten dolayı. 9 ay dayanabildi. Geçen temmuzda 9 gün geçmeyen bir grip yaşadım hem de olur olmaz zamanda. Bodrumda herşey dahil otelde. Bütün hafta alkolsüz ve soğuk içeceksiz geçti hemen hemen. :)
Aynı grip 2 ay önce de buldu beni.. Yine birkaç gün bende oyalandıktan sonra eşime, çocuga, kayınvalideye, anneme, babama geçip sonra tekrar bizim aileye geri döndü mikrop. Evde ikinci turu atıp gitti bu ay. Bu kez beni es geçti yalnız çok gücendim. Yaptırmam aşı maşı artık, mis gibi çörek otu yağım var :)

Suriyede çocuklara aşı yapılmadığını, ülkemize geldiklerinde ancak aşı olduklarını okumuştum bir yerde. Büyük ihtimal onların taşıdığı mikroplar, sokaklarda yıkılan binalardaki wclerin havaya karıştırdığı mikroplar, senelerce süren metro inşaatları, patlayan lağımlar en büyük sebep bence
 

omeryildiz

Üye
Kayıt
12 Haziran 2017
Mesaj
63
Tepki
53
Yaş
34
Şehir
Ankara
İsim
Omer
Bisiklet
Carraro
Arkadaşlarin dediklerine ek olarak hamile kadınlar, sinir sistemi rahatsızlığı olanlar ozellikle ms egzema alzheimer lymne hastaları ve alerjisi olduğunu dusunenler aşı yaptirmamalidir
 

ErHan72

Daimi Üye
Kayıt
18 Haziran 2017
Mesaj
275
Tepki
422
Yaş
52
Şehir
İstanbul
İsim
Erhan
Bisiklet
Carraro
Bildiğim kadarıyla grip aşısı gribi önlemiyor. Hafif geçirmenizi sağlıyor. Annem bypass'lı ve stent var damarlarında.Ayrıca beyin damarında pıhtı var ve devamlı kontrolde. 78 yaşında. Grip vb. lerinden uzak durması gerek. Doktorları aşı olmasını öneriyor
 

Türka¥

Forum Bağımlısı
Kayıt
8 Temmuz 2013
Mesaj
1.784
Tepki
2.271
Başlangıç
2018—19
Bisiklet
Ghost
ben her yıl aşı oluyorum, yıllardır ağır grip geçirmiyorum..
grip mikrobuna maruz kaldığım takvimlerde sadece 1 gün hafif baş ağrısı halsizlik hissediyorum.. daha sonra hemen iyileşiyorum..

grip aşısının olayı, vücudunuza etkisiz grip mikrobu enjekte ediliyor.. vücut da buna karşı bi savunma sistemi oluşturuyor..
daha sonra gerçekten etkili olabilecek grip mikroplarına maruz kaldığınızda gribi hafif atlatıyorsunuz..

ayrıca "bi kere aşı yaptırdım tutmadı yada sorun yaşadım" diyenlerin bir kere daha denemelerini tavsiye ederim..
hangi şartlarda aşı oldunuz bu önemli bir detay..
mesela aşı yaptırırken en ufak bir gribal etki altında olmamalısınız..

son olarak grip aşısı için en ideal takvim EKİM ayıdır.. yani tam sırası.. bu yıl fiyatı da 17lira :cool:
 
  • Beğen
Tepkiler: ErHan72

burcinhan

Forum Demirbaşı
Kayıt
6 Temmuz 2017
Mesaj
552
Tepki
1.373
Yaş
47
Şehir
Ankara
İsim
Burçinhan Doğan
Başlangıç
1983—84
Bisiklet
Bianchi
Bisiklet türü
Yol bisikleti
@Navigare

En bombası da ''el ayak hastalığı'', benim çevremde geçirmeyen çocuk kalmadı gibi...
 
  • Beğen
Tepkiler: CaGe

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
Grip aşısı tıpkı domuz gribi aşısı gibi tamemen sahtekarlık üzerine kurulmuştur. Bu aşıyı üreten ülkeler kendi vatandaşına kullandırmıyor. Bizim gibi üçüncü dünya ülkelerine satıyorlar. Hiç kimsede sesini çıkarmıyor. Olan yine vatandaşa oluyor.

Şöyle bir teori var eğerek akraba evliliği ile çocuk yaparsanız geçmiş soylarınız da ki genetik bozuklukların çocuğa geçme ihtimalini arttırırsınız.

Yani siz grip aşısı olurken, aynı aşıyı eşinizde olduysa.
Herkesin anlayabileceği şekilde; genler birleşir ve çocuğun hayati faktörlerini etkiler ve birey sağlıklı bir hayat yaşayamaz

Grip aşısı saçmalığı toplu katliyamdan başka bir sey değildir
 

Desert Fox

CARRARO Sportive 321 Deore
Kayıt
24 Eylül 2017
Mesaj
1.312
Tepki
1.426
Yaş
27
Şehir
KAŞ/OLSZTYN
İsim
TAHA
Başlangıç
2017—18
Bisiklet
Carraro
Bisiklet türü
Şehir - Tur
@firestone
aşının içinde zaten inaktive edilmiş grip virüsü bulunur bu virüs antijenik olarak savunma sistemini uyarıyor ama hastalık yapma yeteneği yok.mantıgı budur aşı belki sende alerjik bir reaksiyon başlatmış olabilir.
 

OnurYollarda

Daimi Üye
Kayıt
22 Şubat 2005
Mesaj
259
Tepki
296
Şehir
İstanbul
İsim
Onur
Başlangıç
1988—89
Bisiklet
Peugeot
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Grip aşısına geçmeden önce soğuk algınlığı ile aralarındaki farkı bilmek iyi olacaktır diye düşünüyorum :)

(link)
 

Ozan k.

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Haziran 2014
Mesaj
2.027
Tepki
2.738
Şehir
İstanbul
Bisiklet
KTM
Grip aşısında her grip virüsü yok. O sene salgın yapması beklenen 3-4 grup virüs var. Söz bunların dışında bir virüse denk gelirseniz yine hastalanirsiniz. Ama genelde tutturuyorlar.

Şart değil ama toplu taşıma kullanıyorsanız, çocuğunuz varsa, açık çalışma alanında çalışıyorsanız, ortak tuvalet mutfak vs kullanıyorsanız tavsiye ederim.
 
  • Beğen
Tepkiler: mmakif

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
Dengeli ve bilinçli beslenme. Mevsimlik sebze ve meyve, yeterli miktarda bol su , spor( terlemek için ) gripten korur diye düşünüyorum. Olunacaksa da olunur grip, fazla da şey yapmamak lazım :) . Grip olmanında bağışıklılığı arttırdığını duydum. Doktor tavsiyesi veya herhangi bir gereklilik varsa bir nedenden dolayı yapılmalı tabii. Ben en son 10 yıl önce grip aşısı olmuştum.
 

EsQaRe

Aktif Üye
Kayıt
13 Nisan 2015
Mesaj
101
Tepki
110
Yaş
48
Şehir
Ankara
İsim
Ahmet DEMİRER
Bisiklet
Cube
Hiç olmadım olmayı da düşünmüyorum. Yaşım itibariyle zaten çok sarsmadan atlatacağımı bildiğim için son derece gereksiz buluyorum. Tabi aranızda ben grip olursam ayakta duramam yatak döşek yatarım diyen varsa olmasında fayda olabilir.
 
Kayıt
8 Haziran 2012
Mesaj
37
Tepki
30
Şehir
Ankara
Bisiklet
Salcano
Bende diyabet var. 2 senedir aşı oluyorum. Nerdeyse hasta olmadım aşı olduğumdan bu yana. Çok hafif bir kırgınlıkla 1 ya da 2 günde atlatıyorum. Yani ben faydasını gördüm. Daha önce 2 hafta 3 hafta sürüyordu hastalık.
 
Kayıt
2 Temmuz 2011
Mesaj
14
Tepki
5
Şehir
Antalya
@Pamuk

Eğer bu şakaysa lütfen sonuna gülücük falan koyun. Değilse onca kişi okuyor bunu akılda yanlış kalmasın...