Duyuruyu Kapat
Facebook Gözat
Twitter Gözat

Fast Food çılgınlığı Fast Food hakkındaki bilgiler.

Konu, 'Sağlık - Antrenman - Beslenme' kısmında gokhancan tarafından paylaşıldı.

?

Hazır yiyecekler hakkında ki bu dusuncelere katılıyormusunuz?

Anketin kapanma tarihi 19 Ağustos 2008.
  1. Evet son derece doğru ve faydalı bilgiler sağlığımızla göz göre göre oynanıyor.

    100,0%
  2. Hayır ne gerek var her bulduğumuzu yemeli ve bu konuda her şirkete guven duymalıyız.

    oy sayısı 0
    0,0%
  3. Ara sıra zararlıda olsa olabilir. Ama sağlığımızı dusunmeliyiz.

    oy sayısı 0
    0,0%
  1. gokhancan

    gokhancan Forum Bağımlısı

    Kayıt:
    9 Haziran 2008
    Mesajlar:
    801
    Beğeniler:
    664
    Şehir:
    istanbul/bayrampaşa
    Seviye:
    Sağlıklı beslenmenin önündeki en büyük handikaplardan bir tanesi hazır yiyecek ve içeceklere olan düşkünlüktür.

    Bu gun bu oran ülkemizde çok yüksek olmamakla beraber Dunyanın en güçlü ülkesi Amerika Birleşik Devletleri için ( USA ) Tam bir sorunsaldır. Bilindiği üzere amerikan nüfusunun yüzde 70 i aşırı kilolu ve obezite sahibi insanlardan oluşur.

    Buna bağlı olarak ülke içerisinde ortaya çıkan depresyonla savaş kapsamında Abd' nin harcadığı paralar tam olarak hesaplanamamıştır. (Biz depresyonu şerbet diye içiyoruz bu arada)

    Yazımıza devam ediyoruz. Kesinlikle yağ yakma programları içerisinde asla tercih edilmemesi gereken ürünler FAST FOOD urunleridir. Sadece yiyecek bazında değil hazır içecek FAST DRİNK ürünlerinide kullanmamamız gerekir.

    FAST FOOD

    Fastfood yaşamımızın her yerine girmiş bir yeme sistemi. Adından da anlaşılacağı gibi sınırlı sayıda ürünleri, önceden pişirilmiş olarak veya önceden paketlenmiş şekilde çok pahalı olmayan restoranlarda hızlı bir şekilde yiyip karın doyurmak anlamına gelmektedir. Ne yemeyelim diyebiliyoruz nede tamam artık bugün son artık yaşamımdan çıkaracağım diyebiliyoruz. Bu yüzden fastfood çılgınlığı içerisinde sağlıklı yaşamı sürdürebilmek için mücadele etmek gerekiyor. Bu yazımda fastfood anlamı ve sağlıklı fastfood seçimleri hakkında bilgi vereceğim.



    Fast Food çılgınlığı
    Fastfood denilince akla sadece hamburger menüler ve hazır sandviçler gelmektedir. Ancak fastfood’un bence daha geniş bir anlamı bulunmaktadır. Marketten aldığınız hazır meyve suları, cips, kurabiyeler, çikolata, hazır meyveli yoğurtlar, bisküviler, sokakta satılan simit, ekmek içi dönerde birer fastfood’dur.

    Fastfood ilk kez 1850 yılında Hamburg’dan Amerika’ya gelen Alman işçilerin hamburgeri tanıttığını biliyor muydunuz? Daha sonra Amerika’da 1950 yılında işletmeye açılan dünyaca ünlü fastfood markası yiyecek zinciri haline gelmiştir. 1955 yılında Rey Kroç adlı girişimci Amerika’da nasıl hazırlanıyorsa dünyanın diğer ülkelerinde de aynı tat ve lezzeti korumak amaçlı akıllıca bir fikirle ilk olarak ‘Drive in’ yani arabaya servis ile uzun yol seyahat edenler için başlamıştır. İleriki yıllarda kadının iş hayatına daha çok girmesi, çalışma saatlerinin uzun olması, öğle yemek aralarının kısalması ile işletmeciler fastfood restoran halinde her köşe başına yerleşmişlerdir.

    Yaşamın içerisinde dışarıda yemek yeme kültürünün artması ile 1985 yılında fastfood junk food yani besin değeri az çok fazla kalori içeren terimlerle aynı anlamda anılmaya başlandı. Çünkü sağlık araştırmaları sağlıksız fastfood ile beslenmenin obezite, şeker hastalığı, hipertansiyon ve kalp sağlığının bozulması gibi ciddi hastalıkları tetikleyici bir unsur olduğunu gösterdi. Bunun üzerine beslenme uzmanları piyasada olan fastfood besinlerin kalite çalışmalarına başladı ve sonuçta hızlı hazır yemek servisinde sunulan besinlerin çok yağlı, şekerli ve tuzlu olduğunu bununla birlikte sağlığa zararlı katkı maddeleri içerdiğini belirlediler. İlk değişiklikler 1986–1991 yılları arasınsa sağlıksız fastfood besinlerini nasıl sağlıklı hale getirebiliriz? Sorusunu firmalar beslenme uzmanları ile tartıştılar. Böylece ülkemizde daha hepsi yaygınlaşmasa da şu ölçütlere uygun değişiklikler planlandı.

    Bunlar;

    Hayvansal yağ yerine bitkisel yağ kullanımı arttırıldı.
    Et sandviçlere tavuklu ve balıklı sandviçler eklendi.
    Ağır salata soslarındaki yağlar azaltıldı.
    Mayonezler kolesterolsüz mayoneze çevrildi.
    Tam yağlı ürünler yerine az yağlı ürünler eklendi.
    Yağsız tatlılar eklendi.
    Pizzalardaki tuz azaltıldı.
    Hamburgerdeki % 38 yağ oranı % 15-22’ye indirildi.
    Salata barları eklendi.
    Meyve ve taze meyve suları eklendi.
    Şişmanlığın epidemiyolojik ciddi bir sorun olmasında fastfood besin tüketiminin etkisi var ancak tek başına da sorumlusu değil. Bu nedenle özellikle şişman bireylere baktığınızda büyük seçim yeme veya bir daha bir menü isteme eğilimi içerisinde olduklarını görürsünüz. Bugün dünyada hazır yemek servisi yapan iş yerlerinin ilk kurulduğu günden itibaren porsiyon boyutlarına ve enerjilerine baktığımızda aradaki korkunç uçurumun nasıl geliştiğini görmezden gelmemiz mümkün olmamaktadır.

    Patates kızartması
    1950 yılında standart boy 210 kalori,
    1970 yılında küçük boy 210 kalori büyük boy 320 kalori,
    1990 yılında küçük boy 210 kalori büyük boy 450 kalori süper boy 540 kalori,
    2000 yılında küçük boy 210 kalori orta boy 450 kalori büyük boy 540 kalori süper boy 610 kalori


    Fast Food besinler
    Yaşamımızdan çıkaramadığımız fast food besinleri sağlıklı hale getirebilmek?

    Yeterli ve dengeli beslenmede kural değişik besin gruplarının bir arada tüketilmesidir. Besin grupları ne kadar dengeli alınırsa vücut için biyoyararlılıkları o kadar yüksektir. Aşağıda dengeli ve dengesiz fast food örnekleri bulunmaktadır.

    Dengesiz Fast food örnekleri:

    Çocuk boy Hamburger+patates kızartması+normal kola 570-840 kalori
    Çocuk boy cheeseburger+patates kızartması+normal kola 550-850 kalori
    Ekmek arası döner ve normal kola 600-650 kalori
    Bu menüler C vitamini, A vitamini ve kalsiyum minerali ve posadan eksik tuz içerikleri yüksektir.

    Dengeli fast food örnekleri

    1 adet tavuklu sandviç (domates, yeşil biber, salatalık ve maru ekli)+1 su bardağı ayran+1 adet portakal
    1 adet etli pide+ 1 su bardağı ayran+ 1 küçük tabak havuç-lahana-domates saolatası
    Yumurtalı sandviç+1 su bardağı ayran+1 adet domates
    Bu menüler 450-550 kalori arasında değişip eksik besin ögesi bulunmamaktadır.

    Yazımıza büyük tehlike mc donalds ile devam edelim. Ülkemizde bulunan fastfood üreticilerinin en tehlikelisi mc donalds tır.

    http://img183.yukle.tc/image.php?id=6008mc.jpg# sizin icin hazırladığım mc donnalds firmasının kendisini korumak adına besin değerleri tablosunu artık menülerinin yanında veriyor.

    Genleriyle oynanmış patatesler kullanılıyor ve bir çok insanın yuksek kolesterol ve yağlanmasında aynı sebeb sahip.

    Sadece mc donalds urunlerimi. Adana kebabı urfa durum vs vs bu tarz urunlerın hepsi sağlığınız açısından zararlıdır ve en az tüketilmesi gereken maddeler sınıfına girer.

    BU ARADA BULABİLİYORSANIZ ŞU FİLMİ MUTLAKA İZLEYİN

    SUPER SİZE ME ( ŞİŞİR BENİ )

    http://www.iaeden.cat/img/filmoteca/super-size-me-p.jpg

    http://www.weblebi.com/3oLmR6YqA3xQkeExbfjTrg.wim buda filmin türkçe afişi :)

    Resimde göreceğiniz uzere arkadaşımız bir denek gibi 1 ay boyunca mc donalds urunleri ile besleniyor hiç spor yapmıyor ve bir ay sonunda tam 30 kg alıyor. American toplumunu son derece iyi anlatmış bir film izleyince bana hak vericeksiniz.

    saygılar.
     
  2. lord

    lord Üye

    Kayıt:
    30 Temmuz 2008
    Mesajlar:
    90
    Beğeniler:
    21
    Şehir:
    istanbul
    Seviye:
    O Fİlmİ İzlemİstİm.sureklİ Mc Donlds Dan Beslenİyor Ve Hareket Etmİyordu.sonunda Kİlo Alİmİnİ Bİ Haylİ Yksek Oldu Ama Asİl Tehlİke Karacİger Yaglanmasİydİ.kİlolarİ VermİŞ Ama Karacİger Sorununu Cok Uzun Bİr Surede Cozmustu.
     
    gokhancan bunu beğendi.
  3. pesimistt

    pesimistt Üye

    Kayıt:
    17 Temmuz 2008
    Mesajlar:
    51
    Beğeniler:
    16
    Şehir:
    İstanbul/Beykoz
    Seviye:
    ben pek fast food yemem hatta oralara bile uğramam ama patates kızartmasınada hayır demem:D
     
    gokhancan bunu beğendi.
  4. gokhancan

    gokhancan Forum Bağımlısı

    Kayıt:
    9 Haziran 2008
    Mesajlar:
    801
    Beğeniler:
    664
    Şehir:
    istanbul/bayrampaşa
    Seviye:
    Haşlanmış ürünler her zaman daha guvenli olmakla beraber, haşlanmış yiyeceklerin kan şekerine olan etkisi azalıyor.

    Patatesin kızarmış ve haşlanmış hali arasında dunya kadar fark olması gibi. Ayrıca içerğiğindeki besin değerleri ölmüyor.

    Kızartmalar yanlış bir tüketim tarzıdır. En guvenilir pişirme tekniği Buhar ve Haşlamadır.