Duyuruyu Kapat
Facebook Gözat
Twitter Gözat

Dünya Süt Günü

Konu, 'Sağlık - Antrenman - Beslenme' kısmında lepidoptera tarafından paylaşıldı.

  1. lepidoptera

    lepidoptera Forum Demirbaşı

    Kayıt:
    6 Kasım 2007
    Mesajlar:
    461
    Beğeniler:
    479
    Şehir:
    Samsun
    Seviye:
    Her yaşta insanın beslenmesinde hayati önem taşıyan sütün yararları, 21 Mayıs'ta Dünya Süt Günü kapsamında anlatılacak. Kişi başına yıllık süt içme oranımızın sınıfta kaldığı şu günlerde, alanında lider firmalar halkı sağlıklı süt tüketimi hakkında bilinçlendirmek için çeşitli etkinliklere imza atıyor

    Bebeklikten çocukluğa, ergenlikten yaşlılığa süt; hayatımızın her döneminde vücudumuz için en gerekli besin maddelerinden biri. Süt, kalsiyum açısından zenginliği ile vücudumuz açısından hayati önem taşıyor. Sütün faydalarını öğretmek, süt içme alışkanlığının kazandırılması ve süt tüketiminin artırılmasını sağlamak amacıyla, Uluslararası Sütçülük Federasyonu'nun 1956 yılında aldığı bir karar gereğince, 21 Mayıs günü, Federasyon'a üye tüm ülkelerde 'Dünya Süt Günü' olarak kutlanıyor.

    HER DERDE DEVA
    Bebekken vazgeçilmez olan süt, yıllar geçtikçe yerini başka besinlere bırakıyor ve gerektiği kadar tüketilmiyor, bu da ilerleyen yaşlarda kemik erimesi gibi hastalıklara davetiye çıkartıyor. Oysa, süt sahip olduğu vitaminler ve besin değerleri açısından mucizevi bir etkiye sahip. Süt, bütün besin maddelerini, gerekli olan vitaminleri, enzimleri, daha birçok yararlı maddeyi bünyesinde yeterli ve dengeli biçimde barındırıyor. Başta gelişme çağındaki çocuklar olmak üzere, herkesin vücudu için gerekli olan süt, vazgeçilmez tek besin kaynağı olma özelliğine sahip. Kalsiyum, protein, A, B, D, E vitamini bakımından zengin olan süt ve süt ürünleri, büyüme ve kemik sağlığının korunmasında çok yararlı. Bu nedenle; büyüme ve gelişme çağında olan çocukların, gençlerin, anne adaylarının, yaşlıların, süt ve süt ürünlerini dengeli biçimde tüketmeleri gerekiyor.

    BÜYÜMEYİ HIZLANDIRIYOR
    Organizmanın gelişimi açısından gerekli olan kalsiyum, çocuklarda kemiklerin ve dişlerin oluşumunda önemli rol oynuyor. A vitamini göz ve diş sağlığı için önem taşırken, E vitamini bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor. B vitamini iştah, sinir ve sindirim sisteminin düzenlenmesinde önemli rol üstleniyor. D vitamini de, özellikle çocuklarda diş ve kemiklerin büyümesine, gelişimine etki ediyor. Sütün içeriğindeki biotin, saç ve deri sağlığı için önem taşıyor. B2 vitamini ise, büyümeyi hızlandırıyor. Çocukların gelişme çağından itibaren sağlıklı büyümesi için ve kadınlarda görülen osteoperoz (kemik erimesi) sorununa karşı, kalsiyum ve vitamin deposu günlük süt tüketimine ağırlık verilmesi gerekiyor. (Alıntı)
     
  2. serkan771

    serkan771 Yeni Üye

    Kayıt:
    20 Mayıs 2007
    Mesajlar:
    27
    Beğeniler:
    8
    Şehir:
    eskişehir
    Seviye:
    payLAşımm İçinn teŞEkkrler...
     
    lepidoptera bunu beğendi.
  3. Fatih Buzgan

    Fatih Buzgan Onursal Üye

    Kayıt:
    10 Ekim 2004
    Mesajlar:
    2.579
    Beğeniler:
    3.217
    Şehir:
    İzmir
    Seviye:
    Cevap için biraz geç de olsa süte verilmesi gereken önemi hergün vurgulamalıyız.

    Süt içmeyene sporcu demem.
    Süt içmeden büyümüş insanı yarım kapasiteli insan sayarım.
    Süt içmeyen biri sevgilim, eşim olamaz. (şaka gibi geliyor fakat ciddiyim.Geleceği, çocuğunu düşünen bir baba, kaliteli genlere sahip bir soy, bir birey istiyorsa, bu tip önemli konulara dikkat etmelidir)

    Norveç'ye yıllık tüketim 230kg iken Türkiye'de 25kg.
    Bu 25kg bile sütlü tatlı yapımında kullanılan süt için yüksek görünüyordur fakat aslında ne kadar az tükettiğimizi görebiliyoruz.

    Mükemmel bir besin maddesi olan sütün bileşimi ; % 87,3 su, & 3,5 yağ, %3,4 protein, %4,7 laktoz, % 0,75 mineral madde ve vitaminlerden oluşur.

    Yarım litre sütte bulunan kalsiyuma eş değer için ; 5 Kg. Et, 2,6 Kg.
    ekmek, 6,3 Kg. Patates, 8,5 Kg elma tüketilmesi gerekmektedir

    Dünyadaki bütün memeli hayvanların yavrularına ilk verdikleri besin maddesi Süt'tür.En doğal, en kapsamlı, doğal antibiyotik içeren sütü için, içirin.
    Değerini bilin.
     
    Tarık Şengöz ve lepidoptera bunu beğendi.
  4. lepidoptera

    lepidoptera Forum Demirbaşı

    Kayıt:
    6 Kasım 2007
    Mesajlar:
    461
    Beğeniler:
    479
    Şehir:
    Samsun
    Seviye:
    EN ÇOK ÇAY TÜKETİYORUZ
    Taylor Nelson Sofres firmasının (TNS) 2003 yılında yaptığı araştırmaya göre çay yüzde 79 oranı ile Türkiye’de en çok tüketilen içeceklerin başında geliyor. Çayı yüzde 41 ile kahve izliyor. Süt ise yüzde 22 oranında tüketiliyor. Süt yerine daha çok çay ve kahve tüketen toplumumuzda sütü günün belirli saatlerinde ve belli bir nedenle içme alışkanlığı hakim.
    Süt, sadece çocukluk döneminde sağlığa katkısı olan bir besin maddesi olarak algılanıyor o nedenle ilerleyen yaşlarda süt içme oranlarında düşüş görülüyor. Süt en fazla yatmadan önce ve kahvaltılarda tüketiliyor. Süt en çok çocuklar tarafından içiliyor ve ek besin olarak değerlendiriliyor. Sütü güne yaymak sağlıklı yaşamın gereği.

    GÜNDE 2 BARDAK SÜT
    Çocukların gelişme çağından itibaren sağlıklı büyümesi için ve kadınlarda görülen osteoperoz (kemik erimesi) sorununa karşı, kalsiyum ve vitamin deposu günlük süt tüketimine ağırlık verilmesi gerekiyor. Günde 2 bardak süt içerek; vücudun ihtiyaç duyduğu kalsiyumun %75’i, fosforun %60’ı ve iyotun %25’i, B2 ve B12 vitamin ihtiyacının ise %77’si karşılanabilir.
    Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tanju Besler, sütün temel 5 besin grubu içinde bulunduğunu, ayrıca sağlıklı beslenme rehberinde de günde 2-4 ölçü süt ve süt ürünü tüketilmesinin önerildiğini söyledi. Ancak Türkiye’de süt tüketiminin Avrupa Birliği (AB) ülkelerine göre düşük olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Besler, “Türkiye’de kişi başına düşen süt tüketimi yıllık 25 litre civarındadır. Bu, içme sütü miktarıdır. Bu miktar birçok Avrupa ülkesinde 100 litrenin üzerindedir. Oysa her yaş grubunda günde mutlaka 2 su bardağı süt tüketilmeli” diye konuştu.

    SAĞLIKSIZ BİR ALIŞKANLIK: AÇIK SÜT
    Türkiye’de toplumun yeterince süt tüketmediği yapılan anket çalışmalarında ve araştırmalarda elde edilen sonuçlarda görülüyor. Yetersiz süt tüketmek kadar toplum sağlığını tehdit eden bir başka önemli konu da açık süt tüketimi. Sütün kapıya kadar gelmesi, kapıdan tencerelere alınması ve kaynatılması çok yaygın bir alışkanlık. Türkiye’deki sütlerin yüzde 68’si halen bu yöntemle tüketiliyor.
    Türkiye'de sütün yüzde 68'i, halen kapıdan açık halde alınması ve kaynatılması yöntemiyle tüketiliyor.

    Oysa sağımdan önce ineğin memesinde steril durumda bulunan süte, sağım sırasında temizlik kurallarına uyulmaması nedeniyle yabancı maddeler ve zararlı mikroorganizmalar bulaşıyor. Modern yöntemlerle işlenmediği ve dağıtılmadığı takdirde sütün içindeki mikroorganizmalar çoğalıyor ve süt, hastalık kaynağı olarak evlere ulaşıyor. Sütten bulaşması olası hastalıklardan korunmanın yolu ise aseptik karton ambalajlarda sunulan UHT Uzun Ömürlü sütü tercih etmek. UHT işleminden geçirilerek içindeki tüm zararlı mikroorganizmalardan arındırılan sütü, açılmadığı sürece ürünün tazeliğini dört ay süresince koruyan aseptik karton ambalajın atındaki logodan tanımak mümkün.

    NEDEN SÜT İÇSEK, NASIL BÜYÜSEK?
    Süt, bütün besin maddelerini, yaşamsal işlevler için gerekli olan vitaminleri, enzimleri, antikorları ve daha birçok yararlı maddeyi bünyesinde yeterli ve dengeli biçimde barındırıyor. Başta gelişme çağındaki çocuklar olmak üzere herkesin vücudu için gerekli olan süt, vazgeçilmez tek besin kaynağı.
    Kalsiyum, protein, A, B, D, E vitamini bakımından zengin olan süt ve süt ürünleri büyüme ve kemik sağlığının korunmasında çok yararlı. Bu nedenle büyüme ve gelişme çağında olan çocukların, gençlerin, gebe ve emzikliler ile yaşlıların süt ve süt ürünlerini dengeli biçimde tüketmeleri gerekiyor. Organizmanın gelişimi açısından gerekli olan kalsiyum, çocuklarda kemiklerin ve dişlerin oluşumunda önemli rol oynuyor. A vitamini göz ve diş sağlığı için önem taşırken, E vitamini bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor. B vitamini iştah, sinir ve sindirim sisteminin düzenlenmesinde önemli rol üstleniyor.
    D vitamini de özellikle çocuklarda diş ve kemiklerin büyüme ve gelişimine etki ediyor. Sütün içeriğindeki biotin de saç ve deri sağlığı için önem taşıyor.
    B2 vitamini özellikle önemli, büyümeyi hızlandırıyor...

    Sütün faydaları saymakla bitmez...
    Sindirim sistemini düzene sokar.
    Büyüme ve gelişmeyi destekler.
    Dişleri korur ve çürükleri önler.
    Hücre ve doku oluşumunda rol alır.
    Saç ve tırnak oluşumunda rol alır.
    Yaraların çabuk kapanmasına yardımcı olur.
    Kilo kontrolü kolaylaştırır.
    Beynin gelişiminde ve çalışmasında faydalıdır.
    Hücreleri onarır.
    Kemikleri sertleştirir.
    Bağışıklığı güçlendirir.(Alıntı)