Dondurma niyetine sütlü buz yiyoruz!

ufuk güneş

Forum Demirbaşı
Kayıt
13 Mayıs 2009
Mesaj
427
Tepki
317
Şehir
İST
Market ve bakkallarda dondurma diye satılan ürünlerin bir kısmının aslında dondurma olmadığını neredeyse kimse bilmiyor. Bu ürünlerin ambalajında genelde "Ice cream" yazıyor. Etiket bilgileri ise mercekle okunacak kadar küçük oluyor.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, tüketicileri dondurmalar konusunda uyardı. Nazım Kaya, "Tüketicilere 'dondurma' adıyla gayri sıhhi 'buzlu' yiyecekler sunuluyor, 'Yenilebilir Buzlu Ürünler Tebliği'ne göre üretilen ürünler dondurma değildir. Buz karışımları ve sütlü buz ürünlerine yenilebilir buzlu ürünler denir ve bu ürünler tüketicilere dondurma adı altında satılıyor." dedi. Tüketiciler dondurmayla sütlü buz farkını bilmediği için genelde tüm ürünleri dondurma niyetine alıyor. Gerçek dondurmada neredeyse katkı maddesi bulunmazken, bu tür ürünlerin içeriğindeki katkı maddelerinin çokluğu dikkat çekiyor. Türkiye'de dondurmalara konulan katkı maddelerinin yarıdan fazlasının dünyanın birçok ülkesinde yasaklandığını belirten Nazım Kaya, "Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın 'E' kodlu katkı maddelerinin birçoğunu yasaklamadığını belirterek tüketicilerin de bu konuda bilgilendirilmesinin önemli olduğunu vurguluyor.

Kaya, bazı dondurmalara, kıvam tutturma bahanesiyle domuz ve sığır kemiklerinden elde edilen E-441 (jelatin) kodlu katkı maddesinin ilave edildiğini kaydederek, bu maddenin Türkiye'de yasal olduğunu; ancak üretildiği hayvanın domuz olma ihtimalinin yüzde 70 civarında olmasından dolayı bu katkı maddesinin kullanılmasıyla tüketicilerin inanç ve hassasiyetlerinin hiçe sayıldığını ifade etti. Dondurma sektörünün bir kısmının şeker yerine sağlıksız yapay tatlandırıcılar kullandığına dikkat çeken Kaya, doğal salep yerine sun'i salep, süt yerine su ve süt tozu, meyve yerine yapay meyve boyası ve aromaların katıldığını belirtti.

Buz gerçeği etiketlerde gizleniyor

Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği'ne göre "Dondurma Tebliği" ve "Yenilebilir Buzlu Ürünler Tebliği" olmak üzere iki ayrı tebliğ var. Piyasada dondurma sanılarak tüketilen bu ürünlerin çoğu aslında dondurma değil. Büyük çoğunluğu içinde süt bile barındırmayan 'yenilebilir buzlar'. İçindeki maddelerin çoğu ise dünyanın birçok medeni ülkesinde sağlık nedeniyle yasaklanmış katkılardan oluşuyor. Ancak Tarım ve Köyişleri Bakanlığı 'E kodlu' bu katkıların büyük çoğunluğunu yasaklamış değil. Üreticiler ürünlerinin dondurma olmadığını gizlemek için "ICE CREAM" gibi yabancı dil ifadelerini büyükçe harflerle yazarken 'yenilebilir buzlu yiyecek' gibi ifadeleri ise küçük puntolarla yazıyor. Bu nedenle "gerçek dondurma" yemek isteyenlerin etiketleri iyi okuması gerekiyor. ZAMAN
 
Scudo

Ömer Bingöl

Aktif Üye
Kayıt
24 Nisan 2008
Mesaj
153
Tepki
189
Şehir
Ankara
Bisiklet
Merida
Bunun uzun zamandır farkında olan biri olarak hemen her fırsatta çevremdeki kişilere anlatmaya çalıştım bu gerçekleri. Ama ne hikmetse -fiyatının, reklamlarının ve şişirilmiş hacimlerinin etkisine veriyorum- milletimiz güzelim pastane dondurmalarının yerine bu sözde dondurmaları tercih ediyor..

Bu arada ben de bir gerçeği paylaşmak istiyorum. Farkedenler olmuştur, bu sözde dondurmalar 1 litre ambalajlarda fakat ~500 gram olarak tüketiciye sunulmakta. Koskocaman 1 lt yazısının yanında minicik 500 gram yazılıyor olması tüketicinin 1 kg ürün aldığını sanmasına sebep olmakta..

Sözüm o ki seven olur, tercih etmeyen olur; bu tüketicinin kararıdır. Ancak bilinçli olan, gerçekleri bilen tüketiciler kendileri ve aileleri için doğru tercihleri yapabilirler..
 

Eray ADALI

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Nisan 2009
Mesaj
808
Tepki
705
Şehir
Ankara, Eryaman
@Ömer Bingöl

ben de bu konuda dikkatliyimdir, ankarada olmanın avantajı ile varsa aoç almaktayım.. geri kalan bildiginiz krem şanti.. bu konuda ciddiyim, bir paket kremşantiyi (zevkinize göre sade ya da cilekli =) ) üzerinde belirtilenden daha az miktarda süt/su ile yapın (süt ile cok daha güzel olmakta) ve 6-8 saat buzlukta bekletin.. bir de dondurma kepceniz ya da o tarz bir kasıgınız varsa yiyen farkı anlayamaz, hatta daha fazla hosuna gidebilir.. gerek maliyet gerek lezzet gerekse saglık acısından (katkı maddesi yok) cok daha mantıklı bir durum..

Bir de ben de hatırlatmak isterim; lütfen bilincli tüketici olalım ve üzerindeki ufacık yazıları okumaktan üşenmeyelim...