Dizlerimizin sağlığını koruduğumuza nasıl emin olabiliriz?

uguryilmaz144

Forum Bağımlısı
Kayıt
1 Nisan 2015
Mesaj
1.619
Tepki
2.755
Yaş
32
Şehir
İzmir
İsim
Uğur Yılmaz
Bisiklet
Mosso
Arkadaşlar merhabalar;

Uzun süredir konu açmıyordum, kafama takılan bir konu olduğu için fikirlerinize ihtiyacım var. Bildiğiniz gibi bisiklet sporuyla ilgilenenler ağırlık, rijitlik, güç ölçer, gps, dişli oranları bir sürü parametreyle uğraşıyor. Ve bunların hemen hepsi ölçülebilir olduğu için kıyas yapabiliyoruz. Ancak "diz konusu" bir süredir benim kafamı karıştırıyor.

Bir tarafta antremanlarında 270kg squad kaldıran olimpik bisikletçi Robert Förstemann abimiz var, diğer tarafta dizindeki ağrıyı önemsemediği için kıkırdak aşınması yaşayan ve ömür boyu bunu çeken arkadaşlarımız. Forumda bu konuyu epey araştırdım ve dizlerin korunması için genel düşünce yüksek kadansın korunması yönünde. Bir de dizlerimi zorluyorum birşey olur mu diye soran bir üye için, "sen Andy Schleck değilsin, Andy kadar antreman yaptığında dizlerin için endişelenmeye başlayabilirsin" diyen bir arkadaş vardı. Haklılık payı olabilir mi?

Bende yaklaşık 3 haftadır başka bisikletim olmadığı için 24" bir çocuk bisikleti kullanmak zorunda kalıyorum. Selesi aşırı alçak kaldığı için rampaların tamamını ayakta tırmanmam gerekiyor. Tırmandığım irtifa kazanımı 80m. 3 gün önce günde iki kere tırmanmam gerekti ve akşamında dizimde ağrı hissettim. Bugün tekrar ekmek almaya giderken, kadansı çok yükseltmeyi göze alarak küçük viteste ayakta tırmandım ve dizlerimde bir ağrı oluşmadı.

Peki sizlere soruyorum. Dizleri korumanın yolu nedir? Rampalarda dizleri rahatlatmak için ayakta mı yoksa oturarak mı tırmanmalıyız? Dediğim gibi Robert Försteman ciddi ağırlıklarla çalışan bir bisikletçi ve dizleriyle ilgili bir sorununu duymadım. Kendi ağırlığımızla ayakta tırmanmak kıkırdakları aşındırır mı? İleri vadede rahatsızlık oluşturur mu?

Ben bisiklet sporunu herşeyden önce sağlık için yapıyorum. Bu yüzden eğer yanlış birşey yapıyorsam bunu düzeltmek isterim. Herkese iyi forumlar...
 
  • Beğen
Tepkiler: Cemil Dada
Scudo

gokberk88

Daimi Üye
Kayıt
16 Mart 2016
Mesaj
389
Tepki
211
Yaş
35
Şehir
ANKARA
İsim
gökberk
Bisiklet
Mosso
bundan 3 ay önce bisiklete başladığımda arkadaşlarıma yetişmek için kendimi çok hırpalıyordum ve bir akşam yokuşta ayakta çıkıp bayağı yüklenmiştim ertesi günler dizlerimde çok ağrı oluştu 1 ay falan sürdü diyebilirim tabi bu zamanda düz yolda sürdüm ama yokuş çıkmadım. mümkün olduğunca kadansı yüksek tutmaya çalıştım. şimdi dizlerimde hiç ağrı yok ne oturarak nede ayakta sürerken bir sıkıntı yaşamıyorum. şunu biliyorum ki ayakta sürmek eklemlere daha fazla yük bindiriyor o yüzden mümkün olduğunca ayakta sürmekten ve ağır viteslerden kaçının
 

mtbcanavarı

Daimi Üye
Kayıt
19 Eylül 2015
Mesaj
279
Tepki
162
Şehir
zng
İsim
mosso
Başlangıç
2007—08
Bisiklet
Kron
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
Bu birazda genetik ayakta tırmanmak ile bacaklara fazla yük binmesinin pek alakası yok bence sizde oluşan ağrı bisikletin size uygun olmamasından ötürü kaynaklanmış olabilir. Ayrıca bence sizin hissettiğiniz ağrı birazda psikolojik çünkü dizi bir sürüşte zorlamakla hemen ağrı oluşmaz biraz uzun vade de yanlış ölçüler ve yanlış pedallama tekniği ile ağrı ortaya çıkar.Sonuç itibari ile bu konu gerçekten çok önemli dizimize birşey olursa toparlanmak çok uzun zamanlar alabiliyor güzel bir noktaya değinmişsiniz konu açarak herkes bildiğini paylaşırsa öğrenmiş oluruz.
 

Bahadır Gürel

Forum Bağımlısı
Kayıt
7 Haziran 2011
Mesaj
2.067
Tepki
7.943
Yaş
55
Şehir
Maltepe/İstanbul
İsim
Bahadır Gürel
Bisiklet
Geotech
Bisiklette gelişmek demek; 1) enerji üretim mekanizmalarını geliştirmek (kreatin odaklı enerji üretimi, glikoz odaklı enerji üretimi (oksijenli/oksijensiz), yağ odaklı enerji üretimi), 2) oksijen taşıma kanallarını geliştirmek, 3) ilgili kasları geliştirmek (tip I, tip IIa-b).

Eklem konusu bisiklette geliştirilecek bir alan değil. Yani eklemlerinizin limitlerinde sürüşler yaparak eklemlerinizi geliştiremezsiniz. Ama yukarıda saydığım kaynaklar limitlerinde çalışarak gelişirler.

Yokuşta veya düz yolda karşılaştığımız dirençle mücadelemiz kaslarımızdan gelmeli, eklem yerlerimizden değil. Bu nedenle eklem yerlerimizde hissedeceğimiz zorluk vites düşürerek, vites düşükse yavaşlayarak mutlaka engellenmelidir. İşi kaslarımız yapmalı, yanmayı-yorgunluğu-kasılmayı kaslarımızda hissedelim dizlerde değil. Bunun bisikletteki karşılığı, pedala uyguladığımız gücü azaltıp pedal çevirme hareketini arttırmaktır.

Kadansı istenilen seviyeye getirmek için gerekirse ayağa kalkıp kadans yükseltelim, kadans istenilen seviyeye geldikten sonra oturarak ulaştığımız kadansı çevirme hareketiyle koruyalım, pedala güç uygulayarak değil. Mesele hız yapmak değil kadansı korumak olmalı. Eğer bir yokuşu örneğin 50 kadansla çıkmak zorunda kalıyorsanız hiç çıkmayın dizler açısından daha sağlıklı.

Analoji yaparsam; bisiklette dizlere yüklenmek, spor salonunda ağırlık kaldırırken postürü ve kaldırma hareketini düzeltmeden yüksek ağırlıkların altına girmeye benzer.

Not: Kadrosu size uymayan bisikletle asla performans yapmayın. Bildiğim kadarıyla sakatlanmak için en kestirme yol.
 
  • Beğen
Tepkiler: uguryilmaz144

ozansefer

Daimi Üye
Kayıt
24 Haziran 2008
Mesaj
348
Tepki
205
Şehir
Antalya-Kemer
Birdediz kapağını sabitlemeye çalışın.örneğin yüksek kadanslıda olsa uzun yokuşlarda diz kapağını sabitleyen kaslar bağlar gevşiyormu artık ne oluyorsa diz kapağı olması gerekenden farklı hareket ediyor. Dizlerinizi iyi dinleyin ayakta sürüyorum genelde bir sorunla karşılaşmadım. Uzun tırmanışlar yaptığımda oldu tabi ara ara inip yürüyorum.