Çok yoruluyorum...

hippix

Üye
Kayıt
3 Haziran 2007
Mesaj
11
Tepki
1
Şehir
asdasdasd
Bisiklet sürüyorum, sürerken hafif bir yorgunluk var, yokuş çıkarken çok ama çok yoruluyorum.
kendimi Eve attığımda tamamen bitkin oluyorum.
Fazla yorulmamak için tavsiyelerinizi bekliyorum
 
  • Beğen
Tepkiler: Mustafa İçdağ
Scudo

Oxsy

Forum Bağımlısı
Kayıt
5 Ekim 2006
Mesaj
1.899
Tepki
2.003
Şehir
İstanbul
Başlangıç
1997—98
Bisiklet
Focus
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Vitesleri kullanmayı iyi öğren , seri pedal çevir,ısınmadan yokuş çıkma,daha çok bisiklete bin, öğünlerine ve uykuna dikkat et :)
 

KemalBaloglu

Forum Demirbaşı
Kayıt
12 Eylül 2007
Mesaj
502
Tepki
779
Şehir
istanbul/suadiye
ve selenin yüksekliği de önemli seleye oturduğun zaman topukla pedala basktığında pedal en aşağı indiğinde dizinin kırık vaziyette olmaması lazım yani düz olması lazım bildiğim kadarıyla yorulmamak açısından Lance Amstrong'un resimdeki hali gibi yanlışım varsa düzeltin.
 
  • Beğen
Tepkiler: emreonem

Oxsy

Forum Bağımlısı
Kayıt
5 Ekim 2006
Mesaj
1.899
Tepki
2.003
Şehir
İstanbul
Başlangıç
1997—98
Bisiklet
Focus
Bisiklet türü
Yol bisikleti
çok doğru...
 

Firochromis

Daimi Üye
Kayıt
21 Ekim 2006
Mesaj
306
Tepki
234
Şehir
Bolu
İsim
Fırat Çıngı
Bisiklet
Diğer
Benim oturduğum bölge çok yokuşlu bir yer. Bisikletli günlerim başlamadan önce de doğru dürüst hiç spor yapmazdım. Binmeye devam ettikçe eskiden çıkamadığım yokuşları artık çıkabiliyorum ve sürekli hedef yükseltiyorum. Bunun dışında ev ortamınız müsaitse ip atlamak, pedal çevirirken çalıştırdığınız kaslarınızın güçlenmesine yardımcı olur. Bisiklete binmediğiniz günlerde ip atlayarak kaslarınızı çalıştırabilirsiniz.

Bu arada, belki almışsınızdır ama, bisiklet sporuna yönelik kıyafet almanızı tavsiye ederim. Bitkin düşecek kadar yoruluyorsanız çok terliyorsunuzdur. Uygun kıyafet kullanmazsanız bu ter konforunuzu çok düşürür. Düşen konfor performansı da etkiler diye düşünüyorum.

Saygılar
 

hippix

Üye
Kayıt
3 Haziran 2007
Mesaj
11
Tepki
1
Şehir
asdasdasd
teşşekkürler.
LorD Of DrinkS
kardeş senin sayende düzgün bisiklete binmeyi öğrendim :D çok saol biraz daha rahatlattı söylediğin taktik beni :)
 

Speedy Cycler

Daimi Üye
Kayıt
15 Mayıs 2007
Mesaj
360
Tepki
298
Uzmanlar spor yaparken aşırı derecede yorulmanın ve fazla terlemenin en önemli sebebinin yetersiz ve dengesiz beslenmeden kaynaklandığını söylüyorlar. Bunların yanında vücuttaki testislerden salgılanan testosteron adı verilen erkeklik hormonu da vücut performansı açısından çok önemlidir.Kas dayanıklılığı ve kas gücü için testosteron hormonu çok önemlidir. Ülkemizin doğu ve güneydoğu anadolu bölgelerinde yaşayan insanlarda bu hormon genetik olarak fazla salgılanmaktadır. Bu yüzden dolayı bu bölgelerde yaşayan insanlar diğer bölgelerde yaşayan insanlara göre daha kuvvetlidir. 30 lu yaşlardan sonra bu hormon yavaş yavaş azalmaya başladığı için sporcularda bu yaşlardan sonra belirgin bir performans düşüklüğü olur. Sen 19 yaşında olduğuna göre yaşlanma söz konusu değil ancak birtakım sebeplerden dolayı gençlerde de testosteron salgılanmasında azalma olabilir. Bu sebepler sırasıyla yetersiz ve dengesiz beslenme, çok ağır işlerde çalışma, çağımızın en büyük hastalıklarından olan aşırı strese bağlı depresyon, hormonlu meyve ve sebzeleri fazla tüketme vs. Bence bir hastaneye gidip check up yaptırmanda da fayda var. Ayrıca beslenmene ve içtiğin suyun sağlıklı olmasına dikkat et. Fırsat buldukça kırsal bölgelere gezmeye git. Çünkü bu saydıklarım kandaki alyuvar sayısını artırarak kanın oksijen taşıma kapasitsini artırır. Böylece daha az yorulursun. Doğal kan yapıcı gıdaları bol bol tüket. Kan demek güç demektir. Kanı fazla olan kişi güçlü olur. Doğal kan yapıcı gıdaları sorarsan kırmızı et, karaciğer, dalak, böbrek, çekirdekli üzüm, pekmez, mercimek, bırdırcın yumurtası, tavuk yumurtası, tavuk eti, balık eti. Kaslarının hızlı yenilenebilmesi için de bol protein al. Protein bakımından zengin gıdalar ise yukarıdaki yazdığım gıdalardan pekmez ve çekirdeksiz üzüm dışındaki gıdalar hariç hepsi, fasulye, nohut, barbunya, soya fasulyesi gibi bakliyat çeşitleri sıralanabilir. Yukarıdaki sebepler bedensel sebepler. Bir de bisikletten kaynaklanan teknik sebepler var. Bisikletin kadrosunun ağır olması, çekiş sistemine ait olan parçaların eskimiş olması özellikle orta göbeğin yağsız olması, bilye dağıtmış olması sürtünmeyi artıracağı için sürücüyü yoracaktır.

İYİ PEDALLLAR
 

fatihgüven

Forum Bağımlısı
Kayıt
28 Mayıs 2007
Mesaj
1.882
Tepki
807
Şehir
topçular/eyüp/istanbul
bolca bisklete binmek yararlı olur zamanla açılırsın biraz uzun yol yap iki üç gün uzun yol yapsan ne kadar fark edeceğini görürsün (uzun yol dediğim toplam 3 0km fln) ama ilk gün fazla zorlama..
 

macerakolik

Forum Bağımlısı
Kayıt
8 Ekim 2006
Mesaj
3.858
Tepki
2.697
Şehir
Esenyurt-İstanbul
İsim
Soner
Başlangıç
1985—86
Bisiklet
Trek
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Birde SPD pedal kullanmanı tavsiye ederim. Çünkü SPD pedal pedalı tam doğru çevirmenizi sağlayacaktır. Şuan için SPD pedalınız yoksa ve almayı geç düşünüyorsanız şuan için hiç olmazsa SPD ayakkabıların pedala takılan bölgesine bakarsanız, ( uç kısmına yakın ) ve dairesel hareketlerle pedal çevirmeye çalışın. Pedal çevirme temponuzun sürekli aynı standartta olmasına özen gösterin, temponuzu pedal çevirme hızınızı yavaşlatarak, yada artırarak ayarlamaktan ziyade pedal çevirme temponuz sabit kalmak şartıyla viteslerle ayarlamaya çalışın. Arasıra Yüksek Kadans'ta pedal çevirip yine aynı standart temponuza düşerek bunu zaman zaman tekrarlayın. (bknz. yüksek kadan her derde deva-Hakan Yazman) . Bisiklet sürerken sıvı alımını artırın. Bol bol sıvı tüketin. Mesela iyice terleyip, yorulduktan sonra suya yüklenmektense ara ara bir yudumlar şeklinde sıvı almaya çalışın. Mesela hararet yapmış, su kaynatmış arabaya kenara çekip su koysanız bile içten içe arabaya zarar verir. Sizde sıvı alımınızı vücudunuz su kaynatmadan (terlemeden) yapmanızı tavsiye ederim.

Kazasız belasız, bol pedallı günler dilerim.
 

Oxsy

Forum Bağımlısı
Kayıt
5 Ekim 2006
Mesaj
1.899
Tepki
2.003
Şehir
İstanbul
Başlangıç
1997—98
Bisiklet
Focus
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Bisikleti gezmek içinmi sürüyorsunuz yoksa sağlık için spormu yapıyorsunuz. bunu da belirtirseniz daha çok yardımcı olabiliriz. Arkadaşlar spd den falan bahsetmişler. spd alacak kadar bu işi ciddi yapıyormusunuz?
 

Bibendum

Forum Bağımlısı
Kayıt
19 Aralık 2004
Mesaj
760
Tepki
463
Şehir
Zübüşler Diyarı
Eğer boy ve kilonuz orantılı ise yani şişman değilseniz, muhtemelen bisiklete yeni başlamışsınız demektir. Bol bol antrenman yaparsanız birşeyiniz kalmaz. İstanbuldaysanız Anadolu yakası bölümünde Her cumartesi pazar saat 09:00 da topicine bakın onlarla antrenmana gelin, tansiyonunuzu ve nabzınızı birde onlar ölçsün derim.
 

sarıyerlibisikletçi

Forum Demirbaşı
Kayıt
14 Ekim 2007
Mesaj
502
Tepki
142
Şehir
Sarıyer/Kocataş
İsim
Cengiz
Bisiklet
Diğer
bisiklete binmeden önce yiyecek yeme ve fazla su içme
 

ozgurdeniz

Aktif Üye
Kayıt
16 Eylül 2007
Mesaj
102
Tepki
20
Şehir
İSTANBUL/BAYRAMPAŞA
sele yukarıda olursa ben daha rahat kullanıyorum aşağıda olursa kendimi bişeyi hareket ettirmek için terliyorum.en iyisi aç ,susuz ,güneş tam tepedeyken bisiklet kullanmamak derim ben.birde yokuş insanı yoruyor yavaş ve sakin bir şekilde çıkmak gerekiyor.gerekirse durulmalı.kendini kasmaması lazım sürücünün...
 

elifm

Aktif Üye
Kayıt
23 Eylül 2004
Mesaj
197
Tepki
235
Şehir
türkiye
-antremansızsındır
-ağır vites kullanıyorsundur (bacakların daha çok dönmeli, vitesin hafif olmalı, özellikle yokuşlarda)
-terledikçe hem su hem de elektrolit kaybedersin.. elektrolitten kasıt mineraller vs.. kısacası kendine mutlaka bir suluk al.. susuzluk hissetmeden yudum yudum iç.. eve dönünce de bir şişe maden suyu içebilirsin.. özellikle uzun süre bisiklete bindiğin ya da kendini yorduğun günlerde :)
-dinlenmeyi unutma...
-yorgunluktan kastın bacak ağrısı mı? nefes nefese kalmak mı? başının kazan gibi olması, vücudunun hafif kırgın hissetmesi gibi bişi mi?
 
  • Beğen
Tepkiler: Murats05

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
ağır viteste yavaş pedal çevirmek seni daha çok yorar .pedalları seri çevir bu pedel boşa dönüyor deyip hemen vites değiştirme.2-3 pedal çevirip çevirmeyi bırakma bu seni daha çok yorar.sürekli antrenman yap.
 

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
Semih bey, iyi güzel açıklamışsınız da; peki testosteron salgılamayan ya da erkeklerin %1 i kadar salgılayan kadın sporcular için tavsiyeniz nedir?...:) Herhalde hormon takviyesi al demeyeceksiniz, sakallarımın çıkmasını istemem doğrusu! :)
 

Speedy Cycler

Daimi Üye
Kayıt
15 Mayıs 2007
Mesaj
360
Tepki
298
@Zuhâl

Bilim adamlarının yaptığı araştırmalara göre 1980 li yıllarda yaşayan kadın ve erkekler ile günümüzde yaşayan kadın ve erkekler kıyaslandığı zaman cinsiyet hormonlarının miktarları arasında ciddi bir azalma varmış. Bu durum nedeniyle erkeklerde kas ve kemik kütlelerinde 1980 li yıllara göre ciddi bir azalma varmış. Bayanlarda ise erkeklerde olduğu gibi kemik yoğunluğunda azalma bunun sonucunda tıp biliminde osteoporoz denilen kemik erimesinin erken yaşlarda başlaması, kadınlara özgü olan menopoz döneminin daha erken yaşlarda başlaması, kısırlık gibi hastalıkların daha sık görülmeye başlanmıştır. 1970 ve 1980 lerde çekilen Türk filmlerini bol bol izlemişindir. O zamanki erkeklerin saşlarının ve sakallarının daha sık olduğunu,el ve kol kemiklerinin daha kalın olduğunu, vücut yapısı olarak daha ince ve daha güzel bir bedene sahip olduklarını gözlemlemişsindir. Aynı durum o dönemki kadınlarda da söz konusu.

O dönemki kadınların şimdikilere göre daha gür saçlı daha ince ve daha düzgün bir vücuda sahip olduklarını, kemiklerinin şimdiki nesile göre daha kalın olduğunu gözlemlemişsindir. Kadın ve erkeklerdeki bu değişikliğin en büyük nedeninin cinsiyet hormonlerının ciddi bir şekilde azalmadan kaynaklandığı bilim adamları tarafından kanıtlanmış bir gerçektir. Cinsiyet hormonlarının azalma sebeplerine gelince. Hayat şartlarının çok ağırlaşması nedeniyle artan stres ve gerginlik sonucu cinsiyet hormonları azalmaktadır. Yediğimiz meyve ve sebzelerin organik tarımda yetiştirilmemesi hormonlu olarak yetiştirilmesi cinsiyet hormonlarını azaltmaktadır. Soluduğumuz havanın oksijen bakımından fakir olması cinsiyet hormonlarını azaltmaktadır.Bügun soluduğumuz havada bol miktarda bulunan karbondioksit ve kükürtdioksit gibi maddelerin vücutta zara vermedikleri organ yoktur. Eskiden insanlar 5 saatlik bir uykuyla yetinirken bugün biz 8 saatlik uykuyla yetinemiyoruz çünkü vücudun aldığı oksijen yeterli değil. Ayrıca küresel ısınmanın başlıca nedeninin de hava kirliliğinden kaynaklandığı bilinmektedir.Ozon tabakasınının delinmesi sonucu güneşten gelen ultraviyole ışınlarınlarının süzülmeden insanlara gelmesi de çeşitli hastalıklara sebep olarak dolaylı yönden cinsiyet hormonlarını azaltmaktadır. İçtiğimiz suyun temiz ve sağlıklı olmaması cinsiyet hormonlarının miktarını azaltmaktadır. Özellikle büyük şehirlerde suyun temizlenmesi amacıyla suya zaman zaman katılan şap maddesi cinsiyet hormonlarının salgılanması üzerinde olumsuz etki yapmaktadır. Bu şap maddesi kaş yaparken gö çıkarmaktadır.

Bayanların kaslarının kuvvetlenmesinde de testosteron hormonunun etkisi vardır. Ancak bu hormon çok salgılandığı zaman östrojen hormonu tarafından kontrol altına alınmaktadır. Yani bayanlara her iki hormon da lazımdır.Ancak yapay olarak dışarıdan alınan testosteron hormonu metabolik dengeyi bozmaktadır. Bu hormonu yapay olarak kullanan kadınlarda ses kalınlaşması, kıllanma, kaslarda güçlenme, kısırlık olmaktadır. Erkeklere de hem östrojen hem de testosteron lazımdır. Bazı erkekler östrojen hormonunun varlığından şikayetçidirler halbuki erkeklerdeki östrojen vücuttaki testosteronun salgılanmasını tetiklemektedir. Erkeklerde hiç östrojen olmasa testosteron da ciddi şekilde azalacaktır.Ayrıca ciltteki yaşlanma da hızlanacaktır. Kadınlarda da aynı durum söz konusudur. Testosteron hormonu östrojenin salgılanmasını tetiklemektedir. Kadınlarda testosteron hiç bulunmasa östrojen hormonu da iyice azalacaktır. Bunun sonucunda kas ve kemiklerde yoğunluk olarak azalma, ciltte yaşlanma olacaktır.

Sorduğun sorunun cevabına gelince: İmkan buldukça kırsal kesimlerde yaşa, kırsal kesimlerde havadaki oksijen miktarı fazlad olduğu için bu durum kandaki alyuvarların artmasına sebep olmaktadır. Dünya bisiklet şampiyonu olan Lance Armstrong un antrenman yaptığı dönemlerde bol bol çadır kurup kırlarda yattığı bilinmektedir. İçtiğin suya dikkat et, bütçen yeterli ise devamlı kaynak suyu iç, pazarda köy yumurtaları görürsen mutlaka al çünkü bu yumurtalar doğaldır hormonlu değildir. Pazarda satılan meyve ve sebzelerin küçüklerini al tabi ki olgunlaşmış olmalarına da dikkat et. Hormonsuz olartak yetiştirilen meyve ve sebzeler hormonlulara göre daha küçük ve lezzetli olur. Zaten lezzetli olmalarının sebebi doğal olarak yetiştirilmelerinden kaynaklanmaktadır. İçerisinde belirgin çekirdek olmayan meyve ve sebzeler genellikle hormonludur. Tavuk eti yiyeceksen pazarlarda köy ve kasabalardan gelen insanların sattığı canlı tavukları tercih et. Bu tavuklar hormonlu değildir.Ancak yediğimiz beyaz et ve kırmızı etler de genel olarak hormonludur. Bol bol deniz ürünleri tüket. Çünkü deniz ürünleri hiçbir zaman hormonlu olamaz. Stresten mümkün oldukça uzak dur. Çünkü stres vücudun en büyük düşmanıdır ve maalesef günümüzde en yaygın olan hastalıktır.

Düzenli olarak bisiklet sürmenin stresi azalttığı kanıtlanmış bir gerçektir. Eğer kullandığın bisikletin kadrosu ağır ise bu durum bisikletin sana olan faydasını da azaltacaktır. Çünkü ağır bisiklet sürücüyü bisikletten bezdirir. Bisikletteki 1 kg lik azalma vücuttaki 3 kg lik hafiflemeden bile daha fazla etkilidir. Ağır olması sonucunda sürücüsünü bezdiren bisiklet stresi çok fazla azaltmaz bunu da unutma. Üzüm doğal östrojen içerdiği için bayanlara oldukça faydalıdır. Ayrıca üzümde bulunan folik asit ve demir kansızlığı önlemektedir. Vücuttaki kan ne kadar fazla olursa o kişi kadın olsun erkek olsun bir o kadar kuvvetli olacaktır. Ayrıca vücudun hızlı yenilenmesi için bol protein alman gerekmektedir. Protein kırmızı et, beyaz et, yumurta, baklagillerde bol bulunmaktadır. Şimdilik aklıma gelenler bunlar.
 

Switchover

Üye
Kayıt
18 Şubat 2018
Mesaj
10
Tepki
9
Şehir
Denizli
İsim
Eien
Bisiklet
Merida
GHOST KATO 2 kullanıcıyım. Yaklaşık olarak çocuklugumdan beri sürüyorum. 5 aydır adam akıllı sürmeye başladım tur şeklinde fakat şunu farkettim vücüdumda aşırı terleme yanma ve bitkinlik hissi oldukça fazla ve buda beni kısıtlıyor performans olarak. Toplam 160 km turda egimsiz 30km dik bir yokuş vardı bugün önümüzde 22 kişi en son gelen bendim 10metre gidip 5metre yürüdüm. Burun akıntısı ” SİNİZÜT” ile birlikte çok kısıtlanıyorum. Ne yapmam lazım çok bitkin düşüyorum yokuşlarda yanıyor bacaklarım tıkanıyorum inmek zorunda kalıyorum. Eve geldigimde bayılıcak gibiydim İlginiz için teşekkür ederim.
 

Mustafa Zeybek

Bike destroyer
Kayıt
10 Aralık 2016
Mesaj
2.861
Tepki
5.987
Şehir
Denizli
İsim
Mustafa
Başlangıç
2016—17
Bisiklet
Diğer
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
@Switchover
Gayet normal. Mtb için aşırı fazla o mesafe. Bisikleti yükseltin ya da yola geçin.

Ama yanma hissinden kastınızı anlamadım