Cep telefonunu, çalar çalmaz kulağa götürmeyin

Mesut Girgiç

Forum Bağımlısı
Kayıt
28 Mart 2006
Mesaj
4.518
Tepki
11.737
Şehir
Konya
Cep telefonunu, çalar çalmaz kulağa götürmeyin

Ege Üniversitesi Temel Tıp Bilimleri öğretim üyelerinden Doç. Dr. Murat Pehlivan, bebekler ve çocukların cep telefonlarından uzakta tutulması ve uzun süreli telefon görüşmesi yapılmaması gerektiğini söyledi. Cep telefonlarının yaydığı birtakım sinyallerin ve gürültülerin etkileşimlere sebep olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Pehlivan, bir çalışmada yaklaşık 250 farklı model telefondan yüzde 30'unun, 10-15 santimetreden kalp pillerini etkilediğinin saptandığını aktardı.
Doç. Dr. Pehlivan, cep telefonunun anten kısmının üzerine parmağın koyulmamasını, nazikçe tutulmasını, kulağa daha az yaklaştırılmasını öneriyor. Tuşlar içe değil, dışa doğru bakacak şekilde kılıfa konulmasını, kısa konuşmalar yapılmasını, mümkün olduğunca kulaklık kullanılmasını, çalmadan önce baz istasyonları şiddet ayarı ve kanal belirleme yaptığından, ilk birkaç saniyede hemen kulağa götürülmemesini tavsiye ediyor. Ayrıca pantolonun ön cebinde cinsel organlara yakın tutulmaması, çalar saat amacıyla yastığın altına konulmaması da önerilen diğer tedbirler. Pehlivan şunları söyledi: "Termal kamerayla yapılan ölçümlerde, 20 dakikalık cep telefonu konuşmasının yaklaşık 2 derece ısı artışına sebep olduğu saptanmış. Bu ısı kulağın dokularına ve iç yapılarına zarar verebilir. Cep telefonu kullanıcılarında bir mikrodalga sendromu söz konusu."
Kaynak; zaman.com
 
Scudo

çirkin

Forum Bağımlısı
Kayıt
2 Haziran 2009
Mesaj
842
Tepki
1.364
Şehir
İstanbul
Ben neredeyse yapma denilen herşeyi yapıyorum ama. Teşekkürler paylaşım için.
 

nuhcan

Forum Bağımlısı
Kayıt
2 Nisan 2007
Mesaj
2.036
Tepki
812
Şehir
istanbul / kadıköy
İsim
nuh can
Biz başkasını ararken de aynı şey geçerlidir. Numarayı çevirip, karşı tarafın cevap verdiğini (Bağlantı mesajı artık çoğu telefonda var) görünce başımıza yaklaştırmamız gerekiyor...

Bu konuyla ilgili hazırladığım bir sunumu sizinle paylaşmak isterim...

(link)
 
  • Beğen
Tepkiler: çirkin

Hasan Kuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
31 Temmuz 2009
Mesaj
1.597
Tepki
1.227
Şehir
Denizli-Merkez >> Denizli Bisik
Sadece ön cepte taşıma denileni yapıyorum. Ama zararını kendim görüyorum. Ne zaman ön cepte taşısam bacağımın o bölgesi uyuşuyor gibi oluyor. Sonra bir müddet ağrı yapıyor.
 

binRR

Forum Bağımlısı
Kayıt
3 Mayıs 2010
Mesaj
1.983
Tepki
1.979
Şehir
İstanbul
Mikrodalga etkisi anahtar kelime sanırım, çok küçük de olsa, sürekli maruz kalındığında etki büyüyor malesef, yeni nesil telefonların 3G modem etkileride bunu biraz daha arttırıyor. Zaten 3g açıksa telefonun pili daha çabuk bitiyor farkındaysanız:)
Özellikle yatağınızın başucunda modem ve telsiz telefonda bulundurmayın:)
 
  • Beğen
Tepkiler: nuhcan

S26

Forum Bağımlısı
Kayıt
2 Şubat 2007
Mesaj
2.741
Tepki
1.453
Şehir
Eskişehir
Bisiklet
Amoeba
En iyisi kulaklıkla konuşmak aslında ama onun da kabloları dolanıyor konuşmadığımız zamanda telefon çantada-cepte falan dururken. Ya da ortam müsaitse sesi dışarı verip konuşmak...
 

Faruk ÇUBUKCU

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Mayıs 2009
Mesaj
1.068
Tepki
1.232
Şehir
Konya
Bisiklet
Mosso
Benzin istasyonlarında da cep telefonunuzu kapatın levhası da bu yüzden diye biliyorum. Telefonun çaldığı ve açıldığı esnada bir enerji oluştuğu için benzinle etkileşime geçmemesi için bu uyarıların yapıldığını düşünüyorum.
 

Hüseyin Demirel

Daimi Üye
Kayıt
10 Haziran 2010
Mesaj
278
Tepki
80
Şehir
Eskişehir
sanırım bluetooth işe yarıcaktır geceleri bazen bende başımın altında unututuğumda ağrı yapıyor
 

S26

Forum Bağımlısı
Kayıt
2 Şubat 2007
Mesaj
2.741
Tepki
1.453
Şehir
Eskişehir
Bisiklet
Amoeba
@Faruk ÇUBUKCU

Benzinle etkileşime geçmez telefondan yayılan enerji. Pompanın elektronik donanımını etkileyebileceği için o uyarıyı koyuyorlar. Yani mesela yakıt alırken pompa depoya fazladan birkaç TL veya almak istediğinizden daha az bir miktar koyabilir. Ya da komple alet sapıtabilir. Bu nedenle kapatın diyorlar.
 
Kayıt
30 Mayıs 2010
Mesaj
71
Tepki
68
Şehir
İstanbul
@Serden Us

Dediğiniz doğru elektronik donanımı etkileyebilir. Diğer bir etkende benzin türevi akaryakıtların kolaylıkla parlamasıdır. (mazot ve jet-A1 yakıtları kolay kolay parlamaz) Bu sebepten akaryakıt dolum tesisleri (terminallerden bahsediyorum) içinde telefonla konuşulmasına izin verilmez ve ayrıca, ex-proof özellikli olmayan telsiz, dizüstü bilgisayarlarda kullanılmaz.

Benzin istasyonlarında yer altı tankları kullanıldığından bunlar geçerli değildir ama dolum sırasında benzin pompa ağzında olduğundan yakınında arabanın çalıştırılması, cep telefonunun açık olması istenmeyen durumdur, herhangi bir elektrik kıvılcımındaki olaylar zincirini tahmin edebilirsiniz.

Hatta daha ileri gidip şunu da hatırlatayım, cep telefonunun kapalı olması bile bazı yerlerde yeterli olmayabilir, cep telefonunun içindeki saatin çalışması için ayrı bir pil vardır. Bu bile bazen kötü olayların başlangıcı olabilir diye düşünüyorum.
 
Kayıt
30 Mayıs 2010
Mesaj
71
Tepki
68
Şehir
İstanbul
Büyük ihtimal herkesin bilgisi vardır ama mutlaka aldığınız telefonun SAR değerlerini kontrol ediniz.

SAR (Specific Absorbtion Rate) - Özgül Soğurma Oranı

Vücudun 1 kg’ının sıcaklığını 1° C yükselten elektromanyetik enerji miktarı. ICNIRP: SAR= 4 Watt/kg. Bu değerin 10’da 1’i meslekleri gereği elektromanyetik alanlara maruz kalanlar için (0.4 W/kg), 50'de 1'i ise genel halk maruziyeti için (0.08 W/kg) limit değeri kabul edilmiştir.

SAR insan için ölçülmez. Laboratuvarlarda fantom modellemesi ya da bilgisayar modellemesi ile dokunun birim kütlesinin soğurduğu enerji bulunur.

RF için SAR’ın zarar oluşturan biyolojik etki dozu 1 – 4 W / kg’dır. IEEE, ANSI, NCRP ve IRPA tüm vücut için SAR’ı 4 W/kg kabul etmiştir.

SAR = 0.4 W / kg (meslekleri gereği maruz kalanlar için)
SAR = 0.08 W / kg (genel halk için)

Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü tarafından 1996 yılından beri yürütülen Elektromanyetik Alan Projesinde (WHO-EMF Project) cep telefonu SAR değerleri için üst sınıra (0.08 W/kg) yakın olan 0.1 W/kg SAR değeri önerilmektedir. Bu değerin üzerindeki cep telefonlarının kullanılmaması tercih edilmelidir.
 
  • Beğen
Tepkiler: S26

S26

Forum Bağımlısı
Kayıt
2 Şubat 2007
Mesaj
2.741
Tepki
1.453
Şehir
Eskişehir
Bisiklet
Amoeba
Yapılan deneylerle bu şekilde patlatmayı başaramadılar (mesela telefonu içinde alev almaya yeterli hava olan bir bölmeye kapatıp, üzerine benzin püskürtüp telefonu çaldırarak).

Telefonun içine yeteri kadar benzin buharı ve hava girmeli ki aletin içindeki küçücük bir kıvılcımla patlama olabilsin. Dediğiniz gibi, terminallerde ve özellikle de üretim yapılan tesislerde petrol türevinin buharı yoğun olduğu için bu risk çok fazla ancak benzin istasyonları için pek mümkün değil.

Düşünsenize, aracınızda her bir kapıda anahtarlar var (tavan lambasını yakan) ve her kapı açışta içinden kıvılcım çıkıyor. Ama patlama olmuyor... Üstelik cep telefonu gibi düşük voltaj-düşük akımda da değil bunlar. 12 V elektrikten söz ediyorum.

Telefonun çalmasından çok, yere düşürmemiz sonucu çıkabilecek kıvılcımdan korkmak lazım asıl. (Benzin buharının özkütlesi meselesi...)
 
  • Beğen
Tepkiler: Tolga Çabuk
Kayıt
30 Mayıs 2010
Mesaj
71
Tepki
68
Şehir
İstanbul
Dediğiniz doğru.. Bende terminaller ile benzin istasyonlarını ayrı tuttum.
Benzin istasyonlarına girerken statik elektrik oluşturmayan ayakkabılar da giymiyoruz. Normalde vücudumuzdaki statik elektrik daha çok tehlike yaratabilir cep telefonuna göre...

Bahsettiğiniz deneyler Mythbuster programında yapılmıştı sanırsam.

Kesin bir yargı olmadığından olasılıklar üzerinden konuşulduğundan yine de dikkatli olmaktan zarar gelmez.

Saygılarımla,
 

S26

Forum Bağımlısı
Kayıt
2 Şubat 2007
Mesaj
2.741
Tepki
1.453
Şehir
Eskişehir
Bisiklet
Amoeba
@Tolga Çabuk

Kesinlikle. N'olursa olsun, uyarıları dikkate almak lazım.:in:
 

nuhcan

Forum Bağımlısı
Kayıt
2 Nisan 2007
Mesaj
2.036
Tepki
812
Şehir
istanbul / kadıköy
İsim
nuh can
@Mesut Girgiç

Bluetooth 2.4 GHZ ve tam kulağınızın dibinde, devamlı aktif :rolleyes:

Sadece gücü düşük o kadar...

Kablolu kulaklıktan şaşmayın...

Arabadayken handsfree setleri tercih edin...