Çayla yaşayanlar buraya

Günde ne kadar çay içiyorsunuz

  • 1

    Katılım: 1 2,7%
  • 2

    Katılım: 1 2,7%
  • 3

    Katılım: 2 5,4%
  • 4

    Katılım: 0 0,0%
  • 5

    Katılım: 2 5,4%
  • 6

    Katılım: 1 2,7%
  • o kadar çok içiyorum ki hatırlamıyorum

    Katılım: 24 64,9%
  • çayla aram yok malesef

    Katılım: 6 16,2%

  • Toplam katılım
    37

Barış TURAN

Forum Bağımlısı
Kayıt
28 Ağustos 2011
Mesaj
2.677
Tepki
1.990
Yaş
43
Şehir
Bursa
Bisiklet
Kron
Siirtte korucular Mardin'den gelen kaçak çay ikram ederlerdi.Demliğe suyu soğuk koyup üstüne çayı serpiyorlar ve alttaki sü ile demliğin ısınıp çayın demlenmesini bekliyorsunuz.Unutamadğım bir diğer tat.
 
Scudo

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
Bir çok sıradan çay denerim, bu aralar Doğuş Filiz'i kullanıyorum.
Çay+tomurcuk çayını (2 çorba kaşığına bir tatlı kaşığı) harmanlayıp içine bir tane Karanfil atıp önce bez filtrede soğuk suda yıkadım. Çayır çek çöpünden arındırırım.
Ilık su ile uzun sürede demler demlendikten 15-20 dk sonra servis ederim.
Arada bir tam yağlı sütle de içerim.
 

pars

Üye
Kayıt
22 Mayıs 2015
Mesaj
25
Tepki
15
Şehir
Rize
İsim
Kadir
Bisiklet
Kron
Merhabalar. Rizeli olarak size tavsiyem ÇAYKUR Altın baş (siyah paket içerisindedir). Bundan daha üst versiyon HEMŞİN Organik çayıdır. En kaliteli harmanlar bunlardır. Gelelim demleme işine @Atilla Gobel Arkadaşımızın da bahsettiği gibi kaynak suyu, bakır demlik ve demleme süreleri önemlidir.
 

pars

Üye
Kayıt
22 Mayıs 2015
Mesaj
25
Tepki
15
Şehir
Rize
İsim
Kadir
Bisiklet
Kron
@Atilla Gobel Marketlerde mevcut olması lazım. Eğer bulamaz iseniz tanıdık marketçiler var ise sipariş ile temin edebilirsiniz. Fakat Hemşin organik çayını da tavsiye ederim mükemmel bir tat. Özel sektör ÇAYKUR'dan sonra gelir. Mesela Lipton dışardan getirdiği ve diğer özel sektörden aldığı çayları harmanlar. Biraz da damak tadınıza bağlı.
 

Gjankrow

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Ağustos 2014
Mesaj
1.719
Tepki
3.300
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Salcano
Bence bakır çaydanlık çay için en iyi çözümlerden biri. Kaynak suyu ile deneyin hele ki muhteşem oluyor. Birde çay dediğin hemen tüketeceksin. Öyle saatlerce çay bekletmenin ve içmenin hiçbir anlamı yok.
 
  • Beğen
Tepkiler: gmfaruk ve pars

alierkanimrek

Forum Demirbaşı
Kayıt
13 Kasım 2008
Mesaj
413
Tepki
339
Şehir
Antalya
Bisiklet
Carraro
Yeşil çay içiyorum, Çaykur ve Lipton'un dökme çayından alıyorum (poşet yeşil çaylar ... kelime bulamıyorum çok kötüler), fincan içinde maşalı demleme arapatı kullanıyorum. Kışın karabiber, limon, limon kabuğu, zencefil ile aroma veriyorum bazen.

Siyah çay midemde ekşime yapıyor, taze demlenmişse bir bardak ancak içebiliyorum, fazlası bozuyor, siyah çayı da yeşil çay gibi fincan aparatında demleyip içmek daha iyi oluyor.

Ayrıca İran'lı bir arkadaşım Türkiye'de çay içemiyor, çünkü İran'da çayı demleyip hemen içip döküyorlarmış, demlikte bekleyen çayı içmiyorlar.
 

OsmaniyeRehber

Forum Bağımlısı
Kayıt
3 Mart 2015
Mesaj
783
Tepki
869
Yaş
44
Şehir
Osmaniye
İsim
ibrahim
Bisiklet
b'Twin
Favorim Çaykur Tiryaki , şekeri bırakmaya çalışıyorum son 3 4 aydır 3 kaşıktan önce 2 ye şu an da 1 e düştüm :)
 
  • Beğen
Tepkiler: talha55

suat akman

Forum Bağımlısı
Kayıt
30 Mayıs 2013
Mesaj
2.392
Tepki
4.895
Yaş
50
Şehir
Muğla - Bodrum
Başlangıç
1985—86
Bisiklet
Mosso
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
Cayin pek cok farkli demleme teknigi vardir. Cogu kiside harmanlanmasini savunur. Sectiginiz cay biryerden sonra cok onemli olmayabilir. Ama cokda ucuzuna kacmayin ve demeleme - harmanlama icin su yontemi bir deneyin:

Marketten aldiginiz cay - her zaman koydugunuz miktara yakin koyun demlige
Kacak cay veya dokme cay tabir edilen cay (markette yoksa cerezci - aktar vb. bulunur kiloyla satilir) - Bu caydan keyfiyetinize gore 1-2 tatli kasigi koyun demlige. Sert ve aci cay severseniz miktari arttirin.
Tomurcuk cay veya muadili - Bu caydan keyfiyetinize gore 1-2 cay kasigi koyun demlige

Demlige cayin tamamini islatacak kadar soguk su koyup hafifce calkalayin ve suyu suzdurun. Cayin tozu vb. gidecektir ve demlediginiz cay berrak, tavsankani denen gorunumu alacaktir. Caydanligi ocaga koyun. Su kaynadiktan sonra kisip 5 dk. daha bekleyin. Altta kaynayan su ustteki islak cayi tavlayacaktir. Sonra cayi demleyin ve demlenince icin afiyet olsun :)

Normal cay genel olarak rengini verir ve fiyat avantaji saglar.
Dokme cay caya sertlik, tat ve koyulugunu verir.
Tomurcuk aroma ve hos bir koku katar.
Keyfiyetinize gore dokme cay ve tomurcuk cay oranlarini degistirip ideal tadinizi bulabilirsiniz.

Kokulu cay severseniz caydanliga 2 adet karanfil veya elma / ayva / bergamut kabugu atabilirsiniz ama cogu kisi bu tarz aromalardan hoslanmaz ve caydanliga sindigi icin normal cay demlemeye karar verdiginizde etkisi bir sure daha devam eder.

Ben de cay tiryakisiyim ;)
 
  • Beğen
Tepkiler: MuhammedAAA

pars

Üye
Kayıt
22 Mayıs 2015
Mesaj
25
Tepki
15
Şehir
Rize
İsim
Kadir
Bisiklet
Kron
Arkadaşlar yurt dışından gelen çaylar hakkında çok önemli bir konu var. Türk çayında hiçbir zirai ilaçlama yapılmaz kışın yağan kar zirai ilaçlama etkisi yapıp zararlıların çayda barınmasına müsaade etmez. Fakat yurt dışından gelen çayların tamamında zirai ilaçlama yapılır ve yapılan laboratuvar testlerinde aklınızın alamayacağı zararlı maddeler barındırdığı tespiti yapılmıştır. Size tavsiyem milli çayımızdan vazgeçmeyin.
 
Kayıt
23 Temmuz 2011
Mesaj
95
Tepki
69
Şehir
Kadıköy, İstanbul
yahu ben hep porselen iyidir diye porselen demlik alıyordum. bakır deneyeyim.

çamlıhemşinden aile dostumuzun getirdiği çay olmadığı zaman çaykur filiz + tomurcuk kullanırdım. ancak filiz eskisi gibi değil. bir ara carrefour'larda ve migros'larda denk geldiğim çaykur anadolu filiz alıyordum onu çok beğenmiştim. bu aralar doğuş filiz kullanıyorum.
 

Gjankrow

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Ağustos 2014
Mesaj
1.719
Tepki
3.300
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Salcano
@pars Ziraatte çay içtim fakat bana nedense hoş gelmedi.
 

pars

Üye
Kayıt
22 Mayıs 2015
Mesaj
25
Tepki
15
Şehir
Rize
İsim
Kadir
Bisiklet
Kron
Rize merkezde kalenin karşısından bahsediyorsunuz sanırım. Açıkçası bende sevmedim öyle aman aman bir çay demleyemiyorlar. Sanırım suyundan kaynaklı olabilir. Su faktörü çok önemli.
 
  • Beğen
Tepkiler: Gjankrow

MuhammedAAA

Daimi Üye
Kayıt
4 Şubat 2013
Mesaj
391
Tepki
161
Şehir
Denizli-Kuşadası
İsim
Muhammed
Bisiklet
Sedona
Biz de Semaverden vazgeçemiyoruz :) Son 1 yıldır Lipton early grey tüketiyotuz.
 

orthomike

Aktif Üye
Kayıt
22 Temmuz 2011
Mesaj
141
Tepki
195
Şehir
ESKİŞEHİR
Başlangıç
2014—15
Bisiklet
Canyon
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Hayret kimse yazmamış, Tirebolu 42 de güzel bir çaydır. Ben earl grey(lipton) seviyorum.

@BF Okuru

@BF Okuru bey bir sütlü çay tarifi alalım lütfen.
 

serdar k

Bize her yer 61
Kayıt
14 Mayıs 2014
Mesaj
454
Tepki
482
Yaş
43
Şehir
Antalya
Bisiklet
Focus
@Yusuf Yılmazvural

Üstad bende bir aralar kramayer dişli olarak çalışmıştım gemide . :D iyi güldürdün beni, güzel tavsiyelerin için teşekkürler, selamlar.
 

jaks39

Üye
Kayıt
18 Mart 2015
Mesaj
76
Tepki
40
Yaş
39
Şehir
istanbul
İsim
ilker
Bergamotlu çay seviyorum , gerek renk gerek koku olarak gayet hoşuma gidiyor birde bir kaç damla limon elbette :) herşey bir yana içilen bardak da çok önemlidir bence.
 

Ozan k.

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Haziran 2014
Mesaj
2.027
Tepki
2.738
Şehir
İstanbul
Bisiklet
KTM
Çamlıhemşin organik kullanıyorum. Ancak yurtdışından arkadaş geliyorsa twinings kullanıyorum.
Önce soğuk suyla yıkayıp sonra kaynar olmayan suyla demliyorum.
 

kural

Üye
Kayıt
24 Haziran 2015
Mesaj
4
Tepki
0
Yaş
34
Şehir
Bursa
İsim
N. Kutay
Bisiklet
Sedona
Günde 40+ bardak çay içmeye başlamıştım ki, Allah'tan ramazana ayına girdik :)