Duyuruyu Kapat
Facebook Gözat
Twitter Gözat

Çay Kültürü

Konu, 'Diğer Hobileriniz' kısmında Yusuf Z. Şipal tarafından paylaşıldı.

  1. Yusuf Z. Şipal

    Yusuf Z. Şipal Onursal Üye

    Kayıt:
    14 Nisan 2010
    Mesajlar:
    1.791
    Beğeniler:
    1.343
    Şehir:
    Aydın, İzmir
    Bisiklet:
    Cannondale
    Seviye:
    Kahve kulturu diye bir basligimiz var biliyorsunuz. Ben de mudavimiyim ve cok sey ogrendim oradan. Yorumcularina buradan tesekkur ederim. Ancak kahveyi her ne kadar cok sevsem de esas tutkum cayadir. Cay icmeden yapamam.
    Acaba diyorum cayin da benzer bir basligini burada acabilir miyiz. Farkli demleme ve yaprak cesitleriyle degisik aromalar elde edenler burada paylassa. En guzel demi hangi yaprak hangi demleme yontemi ve suresi, hangi harman ve hangi suyla elde ettiniz ogrensek de bizler de denesek diyorum. Buyrun paylasalim :)
     
  2. deadlistcach

    deadlistcach Felt F65x cx

    Yaş:
    25
    Kayıt:
    31 Ocak 2015
    Mesajlar:
    270
    Beğeniler:
    309
    Şehir:
    Istanbul
    Bisiklet:
    Felt
    Seviye:
    O zaman herkese benden çay
    :D



    Bu mesaj cay icerken atildi.
     
    Hüesyin, Deniz A ve Yusuf Z. Şipal bunu beğendi.
  3. vela2016

    vela2016 Kıdemli Üye

    Kayıt:
    24 Temmuz 2016
    Mesajlar:
    260
    Beğeniler:
    566
    Şehir:
    İstanbul
    Seviye:
    Çok güzel başlık. Ben de aynen şuan güzel bir kahvaltı eşliğinde demli çayımı içiyorum. Tamam kahve de iyidir ama çayın yerini benim için su dışında hiçbir içecek tutamaz.

    Farklı demleme de bilmem ben. Demlikte bulunan kuru çayın üzerine kaynar suyu döküp kaynayan suyun üzerinde kısık ateşte yaklaşık 15 dakika demlenmesini beklerim. Ve müthiş çayım hazır olur. Çayı az atmadıktan sonra demi de çok güzel olur zaten.
     
    Ömer Murat ve Yusuf Z. Şipal bunu beğendi.
  4. Yusuf Z. Şipal

    Yusuf Z. Şipal Onursal Üye

    Kayıt:
    14 Nisan 2010
    Mesajlar:
    1.791
    Beğeniler:
    1.343
    Şehir:
    Aydın, İzmir
    Bisiklet:
    Cannondale
    Seviye:
    @vela2016 tabii caya olan muthis bagliligimizdan dolayi durum boyle :) ama lezzete lezzet katmak da mumkun.
    Bir kere cayin yaprak kalitesi hakikaten cok onemli. Bunu yillar once Rize ye yaptigimiz bir ziyarette yerinde müşahade etmistim. Parşömen kagitlarinda bize o kadar enfes caylar verildi ve demlendi ki, cay gelmeden kokusu geliyordu, tadi ve aromasi ise bambaskaydi.
    Cayi demlemeden bence caydanligin buhari ile yapraklari iyice yumusatip acmak gerekiyor ki aromasini salsin.
    Bir de demlemeden islatmak dogru bir uygulama midir sizce?
     
    vela2016 bunu beğendi.
  5. vela2016

    vela2016 Kıdemli Üye

    Kayıt:
    24 Temmuz 2016
    Mesajlar:
    260
    Beğeniler:
    566
    Şehir:
    İstanbul
    Seviye:
    Bizim aile genelde demliğe az su koyup üzerine çayı döküp, çaydanlığın üzerine koyarlar su kaynayana kadar orada az su içinde(buhar üzerinde) bekler çay.
    Ama ben dediğim gibi kuru çayın üzerine kaynar suyu döküp sonra demlenmesini bekliyorum. Kendi adıma biraz tembelim ve pek uğraşmak istemiyorum galiba. Ama çok güzel demleniyor benim yaptığım şekilde de.
     
  6. kuşlar gibi özgür

    kuşlar gibi özgür Bisiklet tutkunu ^^

    Yaş:
    18
    Kayıt:
    27 Ocak 2016
    Mesajlar:
    386
    Beğeniler:
    286
    Şehir:
    Ankara
    Adı:
    Barış
    Bisiklet:
    Sedona
    Seviye:
    Biz de Çaykur tiryaki çayını kullanıyoruz. Kaynar su döktükten sonra, 40 dk bekliyoruz, nefis oluyor :) Tam f/p ürünü, tavsiye ederim. 3 senedir kullanıyoruz bir sıkıntı yaşamadık.
     
    KırmızıBereli bunu beğendi.
  7. Aazam

    Aazam Aazam

    Yaş:
    26
    Kayıt:
    8 Ocak 2016
    Mesajlar:
    514
    Beğeniler:
    518
    Şehir:
    İstanbul
    Adı:
    Aazam
    Bisiklet:
    Giant
    Seviye:
    kuşlar gibi özgür ve vela2016 bunu beğendi.
  8. deadlistcach

    deadlistcach Felt F65x cx

    Yaş:
    25
    Kayıt:
    31 Ocak 2015
    Mesajlar:
    270
    Beğeniler:
    309
    Şehir:
    Istanbul
    Bisiklet:
    Felt
    Seviye:
    fiyat performans urunu demek istiyor arkadas. Bende tiryaki kullaniyorum sari turist cayi veya tiryaki en kaliteli cay, bence :)
     
    kuşlar gibi özgür bunu beğendi.
  9. hasanmustafa

    hasanmustafa Donanım Uzmanı

    Yaş:
    34
    Kayıt:
    16 Ağustos 2016
    Mesajlar:
    104
    Beğeniler:
    110
    Şehir:
    Ankara
    Adı:
    Hasan
    Bisiklet:
    Ümit
    Seviye:
    ben de çayı demlerken çayı hafif ıslatıp suyunu süzüyorum
    su kaynadıktan 10 dk sonra kısık ateşte bekletiyorum. mesajı
    yazarken 3. bardağımı yudumlamaktayım. Kalabalık ortamlarda ise demlik değil
    semaver kullanmak iyi oluyor.
     
  10. Osman D.

    Osman D. Forum Bağımlısı

    Yaş:
    26
    Kayıt:
    18 Nisan 2012
    Mesajlar:
    737
    Beğeniler:
    270
    Şehir:
    Antalya\Kepez
    Bisiklet:
    Cube
    Seviye:
    Türkiyede çayı pek önemsemiyorlar ama çayın da farklı denleme yöntemleri var :) özellikle ingilizler ve uzakdoğulular bu işin uzmanı sayılır. Tabi bir de yeşil çay gerçeği var.

    Siyah çay yeşil çayın toplanıp kurutulup oksitlenip paketlenmiş hali :D

    Paket çaylar için yapılabilecek en iyi şey yayla veya kaynak suları ile demlemek :harika:

    Çayı da demleeken kahve gibi özen gösterilince bir başka oluyor tabi :p

    Tarif 1: çayı demliğe koyun, soğuk su ile hafifçe yıkayıp süzün. Daha sonra kaynattığınız ve 1 dakika beklemiş su ile demleyin. 15-30 dakika demlenme süresinin ardından çayımız hazır :D ayrıca çayı demledikten sonra 30-45 dakika içinde tüketin, ileriki saatlerde bayatlamaya başlıyor.
     
  11. morishej

    morishej Üye

    Kayıt:
    4 Nisan 2015
    Mesajlar:
    77
    Beğeniler:
    91
    Şehir:
    TR
    Seviye:
    3 çay bardağı büyüklüğündeki kupamla günde 5-6 defa içerim. Çaysız kalırsam kafa gidiyor. Kuşlar ölüyor.

    #Tapatalk
     
  12. morishej

    morishej Üye

    Kayıt:
    4 Nisan 2015
    Mesajlar:
    77
    Beğeniler:
    91
    Şehir:
    TR
    Seviye:
    3 çay bardağı büyüklüğündeki kupamla günde 5-6 defa içerim. Çaysız kalırsam kafa gidiyor. Kuşlar ölüyor.

    #Tapatalk
     
  13. Yusuf Z. Şipal

    Yusuf Z. Şipal Onursal Üye

    Kayıt:
    14 Nisan 2010
    Mesajlar:
    1.791
    Beğeniler:
    1.343
    Şehir:
    Aydın, İzmir
    Bisiklet:
    Cannondale
    Seviye:
    Peki demlemek icin en uygun materyal nedir sizce. Ben ustte porselen demlik kullaniyorum.
    Bir de nasil kahvenin cekirdeginden satisa hazir hale gelene kadar herseyin bir standardi varsa acaba cay icin de benzer seyler soylenebilir mi. Iste ......yorenin cayi iyi su yorenin farkli vb.
    Ben bir suredir Tirebolu 42 cayi aliyorum, icimi gayet keyifli
     
  14. Fat1h

    Fat1h Agresif

    Kayıt:
    4 Nisan 2013
    Mesajlar:
    357
    Beğeniler:
    377
    Şehir:
    İstanbul
    Adı:
    Fatih ÇAKMAKCI
    Bisiklet:
    Scott
    Seviye:
    Küçük çaydanlık
    Çay miktarını düşük tutma
    Demleme süresini uzun tutma

    Kusursuz çayın sırları bunlar.
     
  15. Ömer Murat

    Ömer Murat Onursal Üye

    Kayıt:
    3 Şubat 2016
    Mesajlar:
    2.155
    Beğeniler:
    6.055
    Şehir:
    Antalya - İstanbul
    Seviye:
    Bence müthiş keyifli bir konu başlığı. Porselen ve sırlı toprak demlikler daha iyi sonuç verecektir diye tahmin ediyorum. Porselenle ilgili tecrübem var ancak toprak demlik deneme fırsatım olmadı henüz. Demleme ve harmanlama yöntemleri konusunda umarım verimli olur içerik, selamlar.
     
  16. mfmayliba

    mfmayliba Kıdemli Üye

    Yaş:
    16
    Kayıt:
    6 Nisan 2016
    Mesajlar:
    231
    Beğeniler:
    136
    Şehir:
    konya
    Adı:
    Mustafa Ferruh
    Bisiklet:
    Salcano
    Seviye:
    Kaçak çay kullanın :D .
     
    Cemil Dada ve morishej bunu beğendi.
  17. irfanyazicitunc

    irfanyazicitunc Onursal Üye

    Kayıt:
    30 Haziran 2014
    Mesajlar:
    1.961
    Beğeniler:
    2.957
    Şehir:
    istanbul
    Bisiklet:
    KTM
    Seviye:
    Bende Türkmen usulü demleme çay tarifi biliyorum adamlar uzun yaşamanın sırrı, çayı Türkmen usulü demlemekten geçiyor diyor.

    SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
     
  18. reed

    reed Yeni Üye

    Yaş:
    37
    Kayıt:
    11 Mayıs 2016
    Mesajlar:
    41
    Beğeniler:
    25
    Şehir:
    Ankara
    Seviye:
    Eğer vaktim olursa oda sıcaklıgındaki su ile demleyip caydanligin alt tarafinda kaynayan su ile 45dk-1saat kadar bekleyip iciyorum. Cay daha uzun süre acımadan duruyor.
     
  19. Yusuf Z. Şipal

    Yusuf Z. Şipal Onursal Üye

    Kayıt:
    14 Nisan 2010
    Mesajlar:
    1.791
    Beğeniler:
    1.343
    Şehir:
    Aydın, İzmir
    Bisiklet:
    Cannondale
    Seviye:
  20. irfanyazicitunc

    irfanyazicitunc Onursal Üye

    Kayıt:
    30 Haziran 2014
    Mesajlar:
    1.961
    Beğeniler:
    2.957
    Şehir:
    istanbul
    Bisiklet:
    KTM
    Seviye:
    Bu tarifi almak için adamın peşinden haftalarca koştum. Zamanı gelince verebilirim.

    SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
     
    Ömer Murat bunu beğendi.