Bisikletlilerin araçlara karşı yaşam mücadelesi

bayramtok

Aktif Üye
Kayıt
19 Nisan 2012
Mesaj
169
Tepki
135
Şehir
Antalya/ Alanya
Merhaba arkadaşlar,
Bisikletin bir araç, üstündeki kullananında bir insan oldugunu idrak edemeyen özellikle dolmuş ve diger araç sürücülerine karşı alınabilecek tedbirler neler olabilir? Kanunen haklarrımız nelerdir mesela? Bisiklet kullanlar için yasak ve yasak olmayan şeyler nelerdir. Bizi sıkıştırmaya çalışan, bizim canımıza kastedenlere karşı ne gibi yaptırımlara sahibiz?Foruma giren bir çok bisiklet tutkunları bu ve bunlara benzer konular üzerinde biraz beyin fırtınası yaparsa yararlı olacagını düşünüyorum.

( Hemen hemen hergün 6 kmlik yol gidip geliyorum ve her gidişgelişimde insan hesabına alınmayan davranışlara maruz kalıyorum. Kendimce yöntemlerle bi şeyler yapmaya çalışıyorum. Örnegin kısa bir süre önce ışıklarda beni yok sayarak sıkıştırıp ayagıma çarpan pick up ın kaportasına can havli ile vurdugum tekme bir hayli yamuk oluşturdu: Allahtan bir sorun çıkmadı o seferlik ama her zaman bu kadar şanslı olamayabilirim:) )
 
Scudo

Cengiz ADANUR

Aktif Üye
Kayıt
9 Eylül 2011
Mesaj
155
Tepki
74
Şehir
Elazığ
Kanunen motorsuz araçların, dolayısıyla bisikletin otoyola çıkması yasak diye biliyorum, bu konuda kanunu düzeltip değiştirmelerini talep etmekten başka yapılabilecek bir şey yok.

Gelelim trafikte araçların sıkıştırması olayına, bu olayın çözümü basit aslında:
Her bisikletli kendisini taciz eden aracın plakasını alacak ve gerekli yerlere (trafik amirliği, belediye vs.) bildirecek. Her gün onlarca yüzlerce şikayet telefonu alırsa bir belediyenin otobüsleri en azından biraz daha insan olma yönünde evrileceklerdir diye düşünüyorum. Ben geçenlerde beni sıkıştıran belediye otobüsünü belediyeye şikayet ettim örneğin..

Daha genel ve kollektif bir çözüm arayışı olarak yerel seçimler öncesi bisiklete gönül verenler klüp/dernek/stk adı altında bir takım taleplerde bulunup sözler alabilirler. Bunun için turlar düzenlenip yerel medyanın ilgisi çekilebilir..
 
  • Beğen
Tepkiler: bayramtok
Kayıt
18 Nisan 2012
Mesaj
48
Tepki
27
Şehir
Konya
Otoyollar genel olarak sıkıntılı, orada arabayla da yavaş gidemezsiniz. Ayrıca düşünülmeli.

Diğer türlü, Cengiz Bey'in söylediği şeyi hepimiz sürekli olarak yapmalıyız. Cep telefonlarımız var, anında şikayet edebiliriz 155'e. Alternatif olarak, gün içinde not edip, daha sonra topluca, olay yeri ve saatiyle birlikte şikayette bulunabiliriz. Ama mutlaka ve mutlaka şikayet edilmeli. Gerekiyorsa arkası aranmalı "şu gün şu saatte bir şikayette bulunmuştum sonuçlandı mı?" gibisinden. Cengiz Bey'in söylediği gibi, her gün onlarca, yüzlerce şikayet hayvanları insan olmaya evriltmezse de kafalarına vura vura insan toplumunda insan gibi davranmayı öğretebilir.

Bir de ben mümkün olduğunda insanlarla teşekkür anlamında bir selamlaşıyorum geçerken. Evet burada bisikletliye yol vermek için duran dolmuşçu filan var. :)
 
  • Beğen
Tepkiler: bayramtok

Leventİ

Aktif Üye
Kayıt
30 Mayıs 2011
Mesaj
112
Tepki
91
Şehir
Erzincan
İsim
Levent
Bisiklet
Cube
Trafik kanununda malesef bisiklet yeterince yer almıyor. Tek elle tutulur kural, bisiklet yolu olmayan yerlerde bisikletlerin taşıt yolunun mümkün olduğunca en sağından ilerleyebilecekleri. Ama kavşaklarda yol hakkı vs. gibi konular tamamen muallakta.

Ben bisiklet sürerken kavşaklarda, tali yollarda, araba sürermiş gibi yol hakkımı kullanmaya çalışıyorum. Mesela tali yoldan ana yola çıkmak için bekleyen bir araç varsa, yavaşlamıyorum, pedal çevirmeye devam ediyorum. Kimi araçlar beni bekliyor kimisi beklemiyor. Beklemezse problem değil frenleyip yavaşlıyorum.

Bulunduğum şehirde bisiklet sürücüleri genellikle çok pasif. Ana yolda gidiyor olsalar dahi, tali yolda araç gördükleri anda durup yol veriyorlar. Belki bu şekilde daha güvenlidir ancak bu durum sürücülerde bisikletlileri takmama gibi bi durum yaratıyor. Nasıl olsa bisiklet bana yol verir diye bir kanı oluşmuş durumda. Siz hızlı da olsanız yavaş da olsanız sizi görmemezlikten gelen sürücüler var. Bu yüzden ben yol hakkımı mümkün olduğunca güvenliğimi tehlikeye atmadan kullanmaya çalışıyorum ama doğru mu yapıyorum yanlış mı bilemiyorum. Çünkü trafik kanununda bunlar ele alınmamış.

Sizin konuya gelecek olursak, trafik kanununda bisiklete çok yer verilmemiş olsa dahi, tehlikeli araç kullanımının kanunda yeri vardır, cezası da vardır. Sizi sıkıştıran, park halindeyken kapısını açan, park halindeyken arkasına bakmadan önünüze çıkan araçları şikayet edebilirsiniz.

Bir iki ay önce benzer bir durum başıma geldi. Park halindeki araç arkasına bakmadan,sinyal vermeden, ben tam yanındayken birden yola çıktı. Ben de elimle kapısından destek almaya çalıştım düşmemek için ve bi kaç kere de kapısına elimle vurdum dursun diye. Biraz tartıştık sonra yolumuza gittik. Araç tabiki suçlu ama pek kabul etmek istemedi ve tartıştı benle. Normalde suçunu kabul etmiş olsa çok uzatmazdım ama yağ gibi üste çıkmaya çalıştığı için iki gün sonra şikayet etmek için 155'i aradım. Telefondaki polis arkadaş çok yardımcı oldu, beni baya bilgilendirdi. Hemen plakasını, araç tipini aldı fakat olay anında aramadığım ve araç sürücüsü de kaçmadığı için bir işlem yapamam dedi. Kaçtı demiş olsaydınız olurdu dedi. Veya olay olduğu an bizi arasaydınız olurdu dedi. Şu aşamada ne yapabiliriz dedim. İsterseniz karakolumuza kadar buyrun bi şikayet dilekçesi hazırlayıp hemen işleme alalım dedi. Ben de olay mahkemeye intikal edeceği ve süreç hakkında çok bilgim olmadığı için çok uğraşmak istemedim.

Uzun lafın kısası, trafikte sizi tehlikeye düşüren araç olursa hemen plakasını alıp, o anda 155'i arayıp şikayette bulunun.
 

bayramtok

Aktif Üye
Kayıt
19 Nisan 2012
Mesaj
169
Tepki
135
Şehir
Antalya/ Alanya
Yorumlardan da gördüğüm kadarı ile sadece ben degil birçok bisikletçi trafikte sıkıntı yaşıyor.
Gözlemledigim kadarı ile, trafikte haklı iken pasif davranışlar sergilemek, karşı tarafa daha fazla cesaret veriyor ve sizi ciddiye almadan trafikte manevra yapıyor. Örnegin dolmuş duraklarının önünden geçerken genelde hemen kornaya basmaya başlıyorlar daha hızlı hareket etmemiz yada yoldan çıkmamız için. Bu gibi durumlarda önceleri pedale daha hızlı basarak bir an önce kurtulayım diye ugraşırdım. Ancak o şekilde hem kendimi aşırı derecede yoruyorum hem de panikleyip düşme tehliesi geçiriyordum. Ama artık orasının da benim yolum oldugunu ve beklemesi gereken kişinin o olması gerektigini bilerek normal seyrimde gidiyorum, onun kornaya basmasını pek de dikkate almıyorum. Eger seni haddini aşarak canına kastediyorsa kesinlikle polisi arayıp ayrıntıları ile birlikte durumu bildirmeniz hem sizin hemde diger bisiklet kullanıcılarının daha güvenli yol almalarını saglayacaktır. Cengiz beyin tespitinde oldugu gibi bu davrr / anışı herkez sergilerse eninde sonunda onları dize getirebiliriz. ''kuru kalabalık olmak halk olmaya ve değiştirmeye yetmiyor! - 'sen' 'ben' isteyince olmuyorbize şöyle sağlamından iyi bir / 'biz' lazım!''
Sonuç olarak eger yol önceligi sende ise ve durumda haklı olan sensen kesinlikle ezik davranmayacaksın. Tabi iki tekerli olanın sen oldugunu unutmadan hayatını riske almadan....
Şu da bir gerçek, tek kabahatli olan araçlar degil; biz bisikletlilerde bazen haddimizi aşan şekilde trafige çıkıyoruz. Bunu, aynı zamanda bir araç sürücüsü olarak söylüyorum.Örnegin önceki akşam ışıklandırmanın çok zayıf oldugu bi caddeden geçerken iki bisikletlinin yolda yana yana muhabbet ederek gittigini son anda fark ettim. Bisikletin arkasında ne bi reflektor ne bir ışıldak nede kendilerini belli eden bir kıyafet vardı. Allahtan ucuz atlattık.
Sonuç olarak trafiğe çıkınca, yeri gelince kaldırımda yürüyen bir yaya, trafikte seyreden bir araç sürücüsü yada bisikleti ile keyif yapan bir bisikletçi oluyoruz. Roller herdaim degişebiliyor, yaya, araç sürücüsü.....o halde biraz empati, biraz dikkat, biraz hoşgörü....., daha huzurlu sürüşler saglayabiliriz diye düşünyrum.
 

Komili

Aktif Üye
Kayıt
22 Ağustos 2011
Mesaj
183
Tepki
54
Şehir
Konya
bende her gün okula bisikletle gidiyorum arkdaş her minibüs gelir önüme durur sonra solundan sollarım diğer arkadaki araç korna çalar hala anlıyamadım bu minibüs şsförlerini ..