Scudo Sports

Bisikletinizle uçmaya hazır mısınız?

m/yalcin

Aktif Üye
Kayıt
19 Mart 2015
Mesaj
148
Tepki
129
Şehir
MUĞLA
İsim
YALÇIN
Bisiklet
Salcano
Uçağa bineceksiniz. Gideceğiniz yere bisikletinizi de götürmek istiyorsunuz. Peki nasıl uçacaksınız?
Birçok bisikletçi, hafta sonlarında yaşadıkları şehir yerine yurt içinde bir noktaya uçup, farklı rotalarda pedallıyor. Yurtdışında bisiklet turlarına katılanların sayıları da hızla artıyor. İlk bakışta bisikletinizi taşımak size zor gelebilir. "Niye gittiğim yerde kiralamıyorum" diye kendinize sorabilirsiniz. Bazı ülkelerde bu sorun değil. Ama birçok bisikletçi, kendi bisikleti ile yola çıkmayı tercih ediyor. Bisikletinizle uçmak gözünüzde büyümesin. Belki ilkinde sıkıntı çekeceksiniz.

Ancak kuralları öğrendikçe, montajda, kutulamada ustalaştıkça daha sık bisikletinizle uçağa bineceksiniz.

BİLET ALIRKEN DİKKAT
Bisiklet; sörf, golf takımı, dalış ekipmanı gibi 'spor malzemesi' kategorisinde. Bazı şirketler, bilet alımı sırasında sizden bisiklet için de rezervasyon yaptırmanızı isteyebiliyor veya çağrı merkezi ile temasa geçmenizi isteyebiliyorlar. Örneğin Türk Hava Yolları ile uçacaksanız, biletinizi aldıktan sonra çağrı merkezine bisiklet rezervasyonu yaptırmanız gerekiyor. Havayolu şirketlerinin bu konuda farklı uygulamaları var. Kimi şirketler karton kutuya konmasını yeterli bulabiliyor. Kimi havayolları ise bisiklet çantasını şart koşuyor. Bisikleti demonte halde kabine alamayacağınıza göre bir kutuya veya özel taşıma çantası içine koymanız gerekiyor.

Havayolları, bisikleti lastikleri şişirilmiş halde kabul etmiyor. Lastik havalarının indirilmesi, kargoda hacim işgal etmemesi için pedalların sökülmesi isteniyor. Ayrıca gidonun da kadroya paralel hale getirilmiş olması lazım. Çantanız veya karton kutuya adres ve irtibat bilgilerini eklemeyi unutmayın. Bisiklet rezervasyonu yaptınız, teknik hazırlıkları tamamladınız. Sıra yolculuğa geldi. Havalimanına biraz daha erken gelin.
Check-in işleminizde görevliler hazırladığınız kutuyu veya çantayı kontrol etmek, içini görmek isteyebilir. Bu nedenle yanınızda tekrar paketlemek için koli bandının olmasında fayda var.

TAŞIMA ÜCRETİ NE KADAR?
Uluslararası kurallar gereği bisikletler spor malzemeleri kategorisinde. Sabit ücret veya kilogram başına fazla bagaj ücreti tahsil ediliyor. Bu ücretlerin ödemesini havalimanında bilet satış ofislerine yapabilirsiniz. Bu ücretlerin tek yön olduğunu unutmayın. THY: İç hatlarda bisikletin ağırlığı bagaj limitinizin (ekonomi promosyon 15 kg, ekonomi esnek 20 kilogram, business veya elite-elite plus kart sahipleri 30 kilogram) üzerindeyse, her kilogram için 8 TL ücret alınıyor. Dış hatlarda ise Avrupa, Ortadoğu 30, Afrika 50, uzun menzilli seferlerde ise 60 Euro.

Pegasus: İç hat 40 TL, dış hat 120 TL.

SunExpress: İç hatta limit üzerindeyse kilogramına 6 TL fazla bagaj ücreti alınıyor. Dış hatta ise taşıma ücreti 40 Euro.

Onur Air: İç hat 20 TL.

AtlasGlobal: İç hatlar 20 TL, dış hat 30 dolar.

Borajet: İç hatlar 40 TL, dış hat 110 TL.

Diğer Havayolları: Ortalama ücretler 25 Euro ile 75 Euro arasında değişiyor. Uçuş süresi arttıkça fiyatlar da yükseliyor.

MERCAN DEDE'NİN KOLTUKLARI
Görsel sanatlar ve müzik alanında Türkiye'nin dünyadaki önemli isimlerinden olan Mercan Dede'nin, Atatürk Havalimanı İç Hatlar'daki Primeclass özel yolcu salonu için koltuk tasarladı. 'Journey is the Destination' başlıklı seride doğu ve batı ilişkisini işleyen Mercan Dede, New York'tan Alman ressam Albrecht Dürer'e, Fatıma'nın Eli'nden İkinci Dünya Savaşı'nın efsane savaş uçağı Messerschmit 109'a kadar farklı objeleri dış tasarımda bir araya getirdi. TAV İşletme Hizmetleri Genel Müdürü Bora İşbulan, farklı tasarımların yolcuların ilgisini çektiğini belirterek Mercan Dede'nin eserlerini Türkiye'nin dışında Riga, Münih, Stuttgart ve Frankfurt'taki özel yolcu salonlarında da kullanacaklarını söyledi.
 
Scudo
Bugünlerde özellikle uçakla tatile gitmeyi planlayanlar için güzel bir bilgi. Ancak firmalar olası bir hasar durumunda hasarı karşılıyorlar mı ? Benim daha çok merak ettiğim konu budur.
 
bence karşılıyorlar çünkü havacılık kuralları uluslararasıdır.ICAO sözleşmesi geçerli.sorun olmaz diye düşünüyorum.
 
Ben AtlasJet'e (Şimdi Atlas Global olmuş) sordum 2 gün önce ve "Bisikletler diğer valizler gibi alt bagajda, yolcuların valizlerinin yanında gidiyor ve herhangi bir sigortası bulunmayıp, hasarı karşılamıyoruz." cevabını aldım. Ancak diğer firmalarla iletişime geçmedim henüz.
 
pardon doğru ben kayıp için sunulan ücret konusuyla karıştırdım. hasar biraz çetrefilli ve hukuki bir konu .takip edilirse tazmin edilebilir ancak öncelikle kusurun karşıda olduğunun vs. ispatı mahkemede gerekir. yani Türkiye de deveye hendek atlatmaktan zor olur sanırım. :(ama öncelikle taşımada doğabilecek hasarlara karşı güvenli saklama koşullarını bisiklet sahibinin sağlaması gerekir herhalde.
 
@m/yalcin güvenli saklama koşulu olarak şu hava kabarcıklı ambalaj koruma naylonlarına sarıp sonrada bisiklet kutusuna yerleştirmeyi düşünüyorum. Bundan daha fazla ne yapılabilir bilmiyorum. Ama buna rağmen hasar alabilir eğer üstüne valiz atarlarsa. Bu yüzden sigorta tarzı bir şey sordum ama yok diyorlar maalesef.
Bu sorunu halletmeden de bisikletimi uçağa bindirmek istemiyorum açıkçası.
 
Havaalanlarında taşınacak kargoyu güvenli hale getirmek için platformlar var. Ücreti mukabili burada streç filmle ya da balon naylonlarla sarabilirsiniz.
Ben Atlasla uçuyorum her zaman. Katlanır bisiklet taşıyorum, çantası var, bunun içinde gayet güvenli taşıyor Atlas. Bir görevli ayrıca gelip biskleti alıyor, diğer kargolarla beraber yüklenmiyor uçağa. Hiçbir sorun yaşamadım şimdiye kadar.
 
  • Beğen
Tepkiler: dengetekerci
@Yusuf Z. Şipal bende bahsettiğiniz balon naylona sarıp öyle kutusuna koymayı düşünüyorum. Başkada bir yöntem gelmiyor aklıma zaten.
Ayrıca bisikletlerin, bebek arabalarıyla aynı bölüme yani normal yolcu valizinin bulunmadığı bölüme konulduğuyla ilgili bir kaç makale okumuştum. Atlas Global müşteri hizmetlerini, bunu teyit ettirmek için aradığımda hayal kırıklığına uğradım. Normal bagaja koyulduğunu, diğer yolcu valizleriyle birklikte gittiğini söyledi.
Yıllardır Atlas ile seyahat ederim ve valiz hasar konusunda başıma bir şey gelmedi. İlk defa bisiklet ile seyahat etmeyi düşünüyorum ve kararsızım bu konuda.
 
belki uçakların kargo bölümlerinde bisklet taşıma bölümleri /aparatları/platformları tasarlanabilir.belki yurtdışından örneklerden bahsedilebilir.
 
Vay be hayal ettimde ...
Düşünsenize bisikletinizde 2 tane katlanabilir kanat var
Karbon yol bisikletiyle 30 -40 km hızla giderken kanatlari aciyosunuz ve havalaniyosunuz.

Arka tekerinizden dişliler çıkıyor ve pervanenin dislileriyle ic ice giriyor siz pedalladikca pervane dönüyor ve BAMM!! uçuyorsunuz.

Bosuna esit agirlik okumusum keske sayisal okusaydım mühendis olur yapar patentini alırdım :D
 
Geri