Bisikletçinin Body Building Rehberi

Tesup Taru

Forum Demirbaşı
Kayıt
21 Mayıs 2010
Mesaj
416
Tepki
425
Şehir
Kayseri
Bisiklet
Salcano
Bence kasları güçlendirme ve kasların dayanıklıklarını artırmaya yönelik hareketlerin hangisinin yapılacağı, amacınızın ne olduğuna göre değişir. Mustafa hocanın verdiği bilgiler önemli ve değerli bilgiler. Patlayıcı gücü yüksek olan Thor Hushovd, Tony Martin gibi bisikletçiler ile Andy Schleck ya da Contodar çok farklı bisikletçilerdir. Bu iki tür bisikletçiye aynı antreman programını önermezsiniz. Tıpkı Husein Bolt ile Gebrselassie öneremeyeceğiniz gibi. Şöyle düşünmek gerek, siz bisiklet üzerinde mevcut gücünüzü ne kadar süreyle ve hangi rejimle kullanmak istiyorsunuz. Ben mevcut gücümü 1 saat için ve max. düzeyini son 5 dk. sında kullanmak istiyorum diyorsanız, ağırlık antremanınız ona göre, ben 4 saat kullanmak ve son yarım saatinde max. düzeyde kullanmak istiyorum diyorsanız ağırlık antremanı ona göre değişir. ama genel ilke olarak, bisiklet sporunda üretilen güçte devamlılık esastır. kimseye standart bir ağırlık çalışma programı önerilemez, mühim olan kasları ve kasın ürettiği gücü nasıl kullanmayı istediğinizdir...
 
  • Beğen
Tepkiler: Cem Unden
Scudo

Nyfinest

Aktif Üye
Kayıt
14 Ekim 2011
Mesaj
140
Tepki
43
Şehir
Istanbul
İsim
Winner
Başlangıç
1995—96
Bisiklet
Cube
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Tum konuyu okudum fakat neyin tartismasini yaptiginizi anliyamadim?? Yani Squad yapmak bacak ile agirlik calismak bisiklet icin kotu mu iyi mi tartismasiysa soyle ozetliyelim derim ben.

15 yasindan 18 yasina kadar bisiklet idmani yaptim Erdemir spor da, gunluk 50 - 70 km arasi her gun yol idmani yapardik, 65 kiloydum en uzun kostugum yol yarisi 120km idi hic agirlik idmani yapmazdik, konuyu suna bagliyacam,
18 yasinda yurt disina ciktim ve 10 yil gibi bir sure bodybuilding ile ugrastim, 100kg ve %10 yag oraniyla birakin 120 km lik yaris 12 km bisiklete binemiyorum su an. Fakat 200KG squad yapabiliyorum.
Daha once soylendigi gibi iki spor icin farkli idman yapmak gerekiyor ve farkli kas gruplari calisiyor. ve farkli beslenmek gerek.
Bence profesyonel olmayan biri hem bisiklete binebilir hemde salonda bacak calisabilir, bi sakincasi yok.
 

umutguclu

Üye
Kayıt
27 Eylül 2011
Mesaj
57
Tepki
17
Şehir
yalova
yener altunbozar arkadasa katılıyorum.

ben body buıldıng ve bısıklet farklı.karakterde sporlar.
her tarafı yuksek yogunkuklu kas olan ınsan daha cok enerjıye gereksınım duyar.bısıklette ise dayanıklılık ve güç önemlidir.şimdi 170 boyunda 85 kg bır vucudcuyu bısıklete bındırın.on dakıka sonra nefes nefese kalır neden kas yogunluugu coktur ve her bir kas fibrili enerjıye ıhtıyac duyar.hemde fazlaca.

bisiklet cıler benım sahsı kanımca yanı profesyonel olarak bu ısle ugrasanlar hacım calısmaları yapmamalı.dayanıklılık ve güç üzerine yogunlasmalı.buda istasyon calısması dedıgımız.her kas grubunda 1 veya maxımum ıkı hareket secıp.hafıf agırlık ve 15 veya 18 tekrarlı bunları ardıardına yapma programıdır.bu ınsan vucuduna ınanılmaz bır guc artısı saglar..dayanıklılık saglar.

ayrıntı ıstenırse yazabılırım.profesyonel olarak body buıldıng.ve fıtnesle ugrasıyorum

saygılar dılerım.
 

Nyfinest

Aktif Üye
Kayıt
14 Ekim 2011
Mesaj
140
Tepki
43
Şehir
Istanbul
İsim
Winner
Başlangıç
1995—96
Bisiklet
Cube
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Umut bey ne guzel anlatmis iste, Tessekkurler.
 

Mücahit Kıvrak

Forum Demirbaşı
Kayıt
7 Eylül 2010
Mesaj
403
Tepki
132
Şehir
İstanbul - Aydın(Çine)
@umutguclu

Umut bey bu dayanıklılık ve güç çalışmalarını örneklerle açar mısınız?
 
  • Beğen
Tepkiler: Cem Unden
Kayıt
1 Ekim 2011
Mesaj
96
Tepki
43
Şehir
ANTAKYA
Bisiklet
Corratec


ayrıntı ıstenırse yazabılırım.profesyonel olarak body buıldıng.ve fıtnesle ugrasıyorum

saygılar dılerım.

umut bey beni örnek alırsak ne önerirsiniz. 181 cm, 100 kg, kas yoğunluğu var yani yıllardır spor yaptığım için kas var ama yağ da çok ve göründüğümden daha ağırımdır. göbek de var.bisiklet sporuna yeni başladım. ayrıca fitness salonlarına da gitmeye karar verdim ama yaşadığım çevrede bu iki sporu sentezleyebilecek bir hoca olabileceğini hiç zannetmiyorum.

işimden dolayı sadece cumartesi ya da pazar uzun soluklu mtb turlarına çıkabilirim.şimdi eğer cevaplama imkanınız olursa sorum şu:

hem kilo verdirip bel çevremi inceltecek aynı zamanda bisiklette performansımı artıracak ne gibi bir salon+bisiklet kombinasyonu önerirsiniz?salonda neyi nasıl çalışmalıyım?

yardımcı olursanız sevinirim.yaza planlarım var da:D
 

Cem Unden

Forum Bağımlısı
Kayıt
12 Şubat 2010
Mesaj
3.436
Tepki
5.370
Şehir
İzmir
@umutguclu

Umut Bey , sprinterler nasıl bir ağırlık antremanı yapıyordur ? Sprintlerimizi geliştirmek için bize detaylı bir ağırlık antreman programı tavsiye eder misiniz?
 

tugkela

Üye
Kayıt
20 Ocak 2010
Mesaj
48
Tepki
6
Şehir
Ankara
Tricepsleri geliştirmek kesinlikle yararına gidon kontrolü daha ii sağlanıyor
 

Cem Unden

Forum Bağımlısı
Kayıt
12 Şubat 2010
Mesaj
3.436
Tepki
5.370
Şehir
İzmir
Facebook'ta Cofidis takımı sporcusu Rein Taaramae 'yi takip ederseniz , şu anda yaptığı ağırlık ve fitness çalışmaları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz .

(link)
 

Çagatay Çimşit

Daimi Üye
Kayıt
24 Mayıs 2010
Mesaj
240
Tepki
277
Şehir
İstanbul
Bodybuilding diye başlık olunca tabi bisiklet gibi bir dayanıklılık sporunu tanımlamada hatalı gibi görünüyor. Aslında buna kuvvet çalışması demek daha doğru olur.

Ağırlık çalışmaları yapmak performans artışı için kesinlikle gerekli. Bunu ne zaman yaptığınız ise daha önemli. Mesela içinde bulunduğumuz kış aylarında yeni sezona hazırlık çalışmaları yapılır ve bu dönemde aerobik dayanıklılık ile birlikte ağırlık çalışmaları ile kaslar güçlendirilir. Güçlenen ve büyüyen kaslar ile önceki senenin de üzerine koyarak daha iyi bir bisikletçi olmaya çalışılır.

Bisikletçi kaslı olursa dayanıksız olur yargısı yanlış. En kaslı olanlar bile son sprinte gelene kadar saatlerce aerobik dayanıklılık gösteriyorlar.
 
Kayıt
3 Kasım 2011
Mesaj
14
Tepki
4
Şehir
Antalya/Aksu
Bisiklet
Giant
Teoriler pratiğe dönenek kadar hepsi yalandır...

fakrlı bir örnekle gireceğim konuya 2 ay boyunca 2 gün çalışma bir gün dinlenme şeklinde vücut çalışması ve boks antremanını birlikte yürüttüm. amatör bir biçimde.. öncelikle 1.5 saate yakın boks antremanı ardından ise ağırlığa giriyordum. kollarımda hiç kasılma yorulma yumruk atarken ağrı hissetmiyordum çünkü ikisini birlikte sürdürüyordum.. ağırlığa artırabildiğim kadar artırıyordum.. yumruklarımda kol durumu da gayet iyiydi. demek istediğim insanın kendini nasıl terbiye ettiği önemli belli sınırlar dışına çıkmadan bol ağırlık basıp bisikleti de bırakmazsanız harika olursunuz düşüncem daha deneyemedim sivil hayata yeni geçtim çünkü.. bu arada ben bir şey sormak istiyorum bisiklette antreman için ayakda bilek ağırlığına ve sırtta taş veya su dolu bir ağır çanta ile yapılan çalışmaya ne diyorsunuz.. yolumuz bol yokuş... yorumlarınız almak isterim. Saygılarımla teşekkürler..
 

Cem Unden

Forum Bağımlısı
Kayıt
12 Şubat 2010
Mesaj
3.436
Tepki
5.370
Şehir
İzmir
@Eşref BOSTANCI

Neden olmasın !

Sırtta taş veya ağırlıkla koşu antremanlarını kimi takımların sezonbaşı yaptığını duymuştum . Bisiklet antreman konularında çok araştırma yaptım .

Çıkardığım en büyük sonuç şu : "Herkes için aynı reçete yok , temelde programlar aynı ama sonuç ayrıntılarda gizli , sizde tutan reçete , öbüründe tutmuyor yada Almanların yaptığı İngilizlerde tutmuyor. "
 
Kayıt
3 Kasım 2011
Mesaj
14
Tepki
4
Şehir
Antalya/Aksu
Bisiklet
Giant
yakın zamanda deneyip - ve + larını yazacağım.. bu arada reçete ve tutmama evet haklısınız ..
 
Kayıt
9 Ekim 2011
Mesaj
85
Tepki
89
Şehir
istanbul
ben güney beye hak veriyorum. ama şunu da eklemek isterim: kas tonusunu geliştiren ağırlık antrenmanlarının hepsi aynı değildir. yani aynı büyüklükteki kaslar, aynı işi görür diye bişey olmaz.
halter antrenmanlarını bir binanın temeli olarak düşünün. temelin üstüne ister 2+1 ister dublex bi daire yaparsınız, o size kalmış.
mesela bir halter antrenmanından sonra sürat antrenmanı yaparsanız kaslarınız sürat kazanır. 100m sporcularının antrenmanları bu esasa dayanır. yoksa süratin sadece koşarak gelişmesi imkansızdır. sprinterlerin bir sonraki sezon daha iyi koşabilmesi için, antrenmanlarda önceki yıldan daha fazla ağırlık kaldırmaları gerekir. esasen kuvvetle süratin arasında çok yakın bir bağ vardır. ayaklarınız yüzeye bir kuvvet uygular, bu kuvvet ne kadar çoksa bacağınız sizi o kadar ileri götürür, yani süratli götürür.
başka bi örnek: kuvvet antrenmanları sonrası patlayıcı kuvvet çalışırsanız, gülle, çekiç atma gibi branşlarda gelişim sağlarsınız. veya devamlılık çaışırsanız uzun mesafe koşarsınız.
bi de sürekli halter kaldırıp üzerine başka birşey yapmamak var. işte bu vücut geliştiricilerin antrenmanıdır. böyle çalışan kaslarda görüntü olsa da iş yoktur. ağır ve hantaldır ama güzel bi görüntü vardır.
bu sebeplerle vücut geliştirme dışındaki branşlarda iki gün üst üste halter yapılmaz. halter antrenmanından sonraki gün hangi branşı yapıyorsa ona yönelik çalışma yapar.
diyeceksiniz ki hem uzun mesafeci, hem kaslı. işte burada bireysel farklılıklar ortaya çıkıyor. uzun mesafe sporcularında kan dolaşımı çok rahat olmalıdır. o yüzden küçük kas tonusu avantajdır. büyük kasta dolaşım sağlamak uzun sürer, küçük kasta ise daha kısa sürer. bu kalbin daha iyi çalışmasını sağlar. ancak bazı sporcuların kalbi büyük kas tonusunda bile rahat dolaşım sağlayabilmeye uyum gösterebiliyor. bu uyumu gösteriyorsa daha avantajlı oluyor. hem yüksek kas tonusuyla beraber kısa mesafe sporcularında bulunan sürat özelliğini kullanabiliyor, hem de kolay kan dolaşımı sağlayabilmesiyle devamlılık özelliğinden faydalanabiliyor. atletizmde bu tip sporcular 800m ve 1500m (bunlar orta mesafe olarak bilinir) branşlarını koşar. hatta 3000 ve 5000 bile koşabilirler. bisiklette de 100 kiloluk kaliteli sporcular bu sebepten var. zaten bisiklette bir yarış ne kadar uzun olursa olsun buna tam anlamıyla devamlılık sporu diyemeyiz. çünkü pedala her yükleniş bir kuvvet ister. o yüzden bisiklet devamlılık olduğu kadar kuvvet sporu da... atletizmde bu kuvvet daha az uygulandığı için mesafecilere tam anlamıyla devamlılık sporcusu diyebiliriz.
 

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
7-8 senedir fitness- bodybuilding ile ilgileniyorum. Eğer bisiklet sporu için salon çalışması yapacak olsaydım;

Haftada

3 gün kardiyo
2 gün az ağırlık X çok tekrar

body building antremanı yapardım.

2 günlük sürede ise tüm vucudu çalıştırır, sadece bacak kaslarıma özen gösterecek bir program uygulamazdım.

Body bulding antremanında çalışmanızın sonucu podyumda alırsınız, bisikletde ise mesafe+hız ödüldür.

Unutmamak gerekirki her vücut geliştirme sporu ile ilgilenen sporcu güçlü değildir.


Erdal Bey elinize sağlık çok güzel yazmışsınız.
 

Cem Unden

Forum Bağımlısı
Kayıt
12 Şubat 2010
Mesaj
3.436
Tepki
5.370
Şehir
İzmir
@erdal kılıç


O zaman bu mantıkla sezonbaşı salt ağırlık antremanı yapmayın diyorsunuz. Bisiklet sporu için devamlılığa yönelik ağırlık antremanları yapıp ; ertesi gün bu kas gelişimini sürat çevirmemiz gerekiyor .

Peki hocam sezon boyunca ağırlık antremanı çalışmalarının düzeyi ne olmalı ? Sizce bir sprinter ve bir yokuşçu bisikletçinin yaptığı ağırlık antremanlarının farkları nasıldır ?


NOT : Hocam valla süper bilgiler veriyorsunuz , bunlar kitaplarda yazmıyor. Bunların devamını bekliyoruz . Milliyet Gazetesi arşivlerine girerseniz ; "bakırköy bisiklet" diye aratırsanız ; 31.12.1971 tarihli gazetede Bakırköy bisiklet takımının yılda 500 km koşup , 150 ton ağırlık kaldırdığı haberini okuyabilirsiniz .

Saygılar
 
Kayıt
9 Ekim 2011
Mesaj
85
Tepki
89
Şehir
istanbul
@Cem Unden
sağolun. vaktim oldukça ve anladığım konularsa yazarım tabi. ayrıca hata yapma ihtimalim de vardır muhakkak, katkılarınızı beklerim. sonuçta yazdıklarımın çoğu benim yorumum. teorik bilgiler yetmiyor. pratiğe yorumlamak lazım