Bisiklet ve Yorgunluk

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
Kısmet olursa mart ayının sonunda bir bisiklet alacağım.Uzun yıllar bisiklet kullanmıyordum.Şimdi yeni başlayan biri olarak endişelerim var.Günde 1-1.5 saat spor ve eğlence amaçlı sürüşler yapmak istiyorum.Ancak iş yüzünden bacaklarımda ağrılar oluşuyor.Buda beni korkutuyor.Bisiklete binmek beni yorar mı? Bazı yerlerde de bisikletin yorgunluğu aldığını duydum bunlar doğrumu acaba?
 
Scudo

Hato

Daimi Üye
Kayıt
23 Nisan 2010
Mesaj
303
Tepki
294
Şehir
antep
İlk 1 haftada hafif tempoda kısa mesafelerde sürüş yaparsın.Vücudun hamlığı atınca da tempoyu ve mesafeyi artırabilirsin.Bisikletin yorgunluğu alıp almadığını bilmiyorum ama ben yazın sürerken minimum 80-90 km lik turlara çıkıyodum ve turdan dönünce de hiçbirşey yapmamış gibi denize giriyodum falan.hiçbir yorgunluğum olmuyodu.Bu benden mi kaynaklanıyo yoksa herkestemi böyle bilmiyorum
 

Ali ERTURAN

Forum Demirbaşı
Kayıt
29 Mart 2010
Mesaj
582
Tepki
354
Yaş
29
Şehir
İstanbul Samsun Giresun
Bisiklet
Whistle
İlk başlarda vücut hamlığından kaynaklanan yorulmalar olabilir.Hatta küçük ağrılar bile yaşabilirsiniz ama dediğin gibi ilk başlarda.Ama bir süre kullandıktan sonra vücudunuz hamlığını atmış ve bisiklete alışmış hale geldiğinde artık gündelik işiniz gibi olacağından sizi eskisi kadar yormayacaktır.Ama illa ki bir yerden sonra mutlaka yoracaktır, bu sizin bünyenize ve ne kadar antremanlı olduğunuzla ilgilidir.
Ve ben bisikletin yorgunluğu alacağını sanmıyorum ama bünye olarak bisiklete alışıldığı zaman yaptığınız küçük işler sizi yormayacak hale gelir.Ayrıca bisiklet süren insan spor yapmayan diğer insanlara göre daha dinç olacak ve çabuk yorulmayacaktır.Bunun nedeni basittir aslında.Bünye sürekli çalışıyor ve bu tempoya ayak uydurmak zorunda kalıyor.Bir süre sonra da bünye artık bu tempo kişiye normal geliyor ve yaptığı işler eskisine oranla daha hafif geliyor ve az yoruluyor.Belki bu anlamda söylenmiş olabilir ..
 

Alper Üste

Aktif Üye
Kayıt
24 Nisan 2010
Mesaj
115
Tepki
83
Şehir
Denizli
Ali arkadaşıma katılıyorum fakat ben bisiklet bindikten (turlardan geldikten) sonra daha dinç ve aktif hissediyorum. Belki psikolojik olarak rahat olduğumuz dan ( severek ve isteyerek yaptığımız için) bizi rahatlatıyor olabilir.
 
  • Beğen
Tepkiler: sonEr´´

sonEr´´

Forum Bağımlısı
Kayıt
15 Ağustos 2009
Mesaj
2.299
Tepki
1.421
Şehir
İstanbul/Esenler
Bisiklet
Salcano
Isınmadan asla binmeyin , çok hafif bir viteste hiç zorlamadan 20-30 dk çevirin..Ondan sonra yüklenmeye başlayın..Bisikletinizin gidon , sele , gidon boğazı varsa spd pedalın kal ayarlarını doğru şekilde yapın...Bisikleti yorgunluğu alırmı bilemem ama insana huzur veriyor...Ben her güzel turdan sonra uyandığımda üstümde hiç bir ağırlık hissetmiyorum ve daha dinç uyanıyorum :) Ayrıca bacaklarınız ve dizleriniz zamanla güçleneceği için belkide ağrılardan kurtulabilirsiniz..
 
  • Beğen
Tepkiler: Cahit Türk

Dizdar MERT

Forum Demirbaşı
Kayıt
21 Temmuz 2010
Mesaj
504
Tepki
216
Şehir
Ankara
ilk birkaç haftada evet,yorabilir. çünkü her fiziksel aktivite için farklı kas grupları farklı kombinasyonlarla çalışır. ve bisiklet sürmek de yeni bir aktivite olacaği için kaslarınız ve vücudunuzun tamamı bu aktiviteye alışıncaya kadar yorgunluk,ufak ağrılar çekebilirsiniz. Bunun da en önemli çözümü beslenme,ısınma,soğuma işte bu üçüne önem verdiğinizde gerçekten alışma döneminin kısa olacağını göreceksiniz. Örneğin antremana çıkmadan önce karbonhidrat,antremandan sonra protein ve mineral ağırlıklı beslenirseniz hem enerjinizi tüketmezsiniz hem de spordan sonra vücudunuzun kaybettiği elektrolitleri ve minrealleri yerine koyarsınız.Spora başlamadan önce temel ve özel ısınma hareketlerini yapmalısınız. Bu başlarda sıkıcı gelebilir ama zaten zamanla ısınma süreniz kısalmaya başlayacaktır. Çünkü gelişen kasların ısınma süresi kısalır ve çabuk adapte olurlar. Spordan sonra da soğuma yapmalısınız. Yani düşük vites,yüksek kadans yapmalısınız ve temel streching (germe) hareketlerini yapmalısınız. Soğumanın iki temel nedeni vardır. Birincisi soğumadan direk olarak bisikletten inerseniz kaslarınız aniden çalışmayı bırakır ve birden ağrılar,kramplar başlar. Bu da istenmeyecek bir durumdur. ikinci nedeni ise kaslarda spor esnasında laktik asit yani kaslarımızın yanmasına neden olan asit birikir. Bu asidi ancak soğuyarak yok edebiliriz. soğumazsak bu asit kalbimize de ulaşır ve kalbimizin erken yaşlanmasına neden olur. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Kendinize iyi bakın.:) :in:
 

Cem Şentin

Forum Bağımlısı
Kayıt
28 Temmuz 2010
Mesaj
1.411
Tepki
1.268
Şehir
İstanbul
Mert, Erdi Arkadaş'a verdiğin tavsiyen doğru. Ama ısınma ve soğuma hareketlerinin nasıl yapılacağını anlatmıyorsun. Onları da anlatırsan iyi olur.
 
  • Beğen
Tepkiler: Dizdar MERT

Dizdar MERT

Forum Demirbaşı
Kayıt
21 Temmuz 2010
Mesaj
504
Tepki
216
Şehir
Ankara
Cem Bey, haklısınız yazarken aklıma gelmedi teşekkürler hatırlattığınız için:)


Öncelikle ısınma hangi spor olursa olsun uyum sorununu azaltmak ve metabolizmayı hızlandırmak için koşu ile başlamalıdır. Ancak bildiğimiz düz yolda koşuyor gibi değil, yerinde sayarak hafif tempo ile yada çok hafif tempo,küçük adımlarla birkaç metre koşup geri dönmek gibi olabilir.Ardından vücudumuzdaki tüm eklem,kas ve kirişlerin yeterli esnekliğini kazanması ve aktiviteyi yaparken zorlanmaması için genel jimnastik hareketleri yapılmalıdır. Genel jimnastik hareketlerini anlatmak için ne yapabilirim bilmiyorum ama aklıma en iyi çözüm yolu olarak gif koymak geliyor.

http://img256.imageshack.us/img256/339/14ya0hw1zx.gif
http://img121.imageshack.us/img121/1136/k4cw8ri4qb.gif
http://img256.imageshack.us/img256/8935/kk4jv1bm4cn.gif
http://img256.imageshack.us/img256/4636/kkk3iw3ix1lv.gif
http://img188.imageshack.us/img188/9509/l3yz0st4jw.gif
http://img188.imageshack.us/img188/2461/t9nf5go0ga.gif
http://img173.imageshack.us/img173/350/u8mf9iz2xa.gif
http://img256.imageshack.us/img256/9635/o9rt5mr5ts.gif

Burda yine de bazı eksikler var. Ben bildiğim kadarıyla tamamlayayım, 1.hareketin aynısını bacaklarımız birleşikken de yapmamız gerekiyor.
Sağ elimizi sol elimizin koltuk altından geçirip, sağ elimizle sol omuzumuzu tutup 9-10 saniye bekliyoruz. Aynisinın tersini de yapıyoruz (diğer elimizle).
Ayağımızın biri tam yere basarken diğeriyle yere parmak ucumuzla basıyoruz ve ayağımızı bilek ekseninde dairesel bir şekilde 9-10 defa çeviriyoruz.bunu iki ayağımızla da yapıyoruz.
Samuray oturuşu yapıyoruz. Açıklaması biraz zor olacak ama şöyle söyleyeyim. Bir ayağımız yere tam basıyor ve bu ayağımızı çömelir gibi dizimizden kırıyoruz ardından diğer ayağımızı topuk yere değecek şekilde olabildiğince ileri uzatıyoruz. (biraz acılı bir harekettir başta :) )
Yere yatıp bacaklarımızı havaya kaldırıyoruz ve sanki havada pedal çevirir gibi çeviriyoruz.
Boynumuzu önce sağa sonra sola sonra öne sonra arkaya eğiyoruz.(9-10 defa)
Boynumuzu dairesel bir hareketle 9-10 defa çeviriyoruz.
Yere ayaklarımız birleşik bir şekilde oturuyoruz. Ayaklarımızı ileri uzatıyoruz.ve ellerimizle ayak uçlarımıza dokunmaya çalışıyoruz.
Ardından yapılacak spor dalına göre çeşitli hareketler gelir.
Bisiklette bildiğim kadarıyla düşük vites yüksek kadans ile başlıyoruz ve giderek vitesi artırıyoruz. Ardından aktiviteye hazırız demektir :)
Aktiviteyi yaparken hangi spor olursa olsun uzun bir aradan sonra yeniden başlıyorsak yada sıfırdan başlıyorsak kendimizi zorlamamamız gerekir. Eğer vücudumuzun verdiği tepkileri dinlersek zorlanma seviyemizi kendimiz anlarız. Çünkü kişiden kişiye değişir.
Aktiviteyi yaptık , tabii ki anında bitirmiyoruz. Konumuz olan bisikletten pay biçelim: Bir turu ya da herhangibir antremanı bitirmeden en az 10 dakika önce ısınırken de yaptığımız düşük vites yüksek kadans hareketini yapmalıyız.Ardından bisikletten inebiliriz. Ama yapacağımız şeyler burada bitmedi. Çünkü düşük vites yüksek kadans sadece bacaklarımızın bir nebze soğumasına yardım etti. Ardından ise toparlanma süresi gelir. Bu süre içerisinde hafif tempolu koşu,gezi yapılabilir. Bu esnada çeşitli mineral ve vitaminler alarak vücudun mineral açığı kapatılabilir. Vücudumuzda biriken laktik asit miktarı azaltılır. Ardından ise yukarıdaki hareketler tekrar edilerek tüm vücut dinlenme süresine hazırlanır. Yarış,antreman gezi ne olursa olsun bu aktivitelerden sonra en az 1-2 saat önce yemek yenmemelidir. Tabiiki ufak atıştırmalar yapılabilir.

Yazı ile yazdığım hareketler anlaşılmazsa mesaj atabilirsiniz. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.Yanlışım varsa düzeltmenize sevinirim.:)
 

mustafa akman

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Ağustos 2010
Mesaj
2.361
Tepki
3.632
düzenli spor yapan birinin kaslarda biriken laktik asiti temizlenmesi kolaylaşır ve onu etkileyen laktik asit seviyesi yükselir
uzun mesafe koşucuları bunu çok iyi bilir, koşarken hissederler
nitekim
yarı maraton koşan biri olarak bunu iyi biliyorum(hekimlik ayrı)
iş yerinde koşturman laktik asit seviyeni artırmaz

düzenli bisiklet binmeye başlayınca laktik asit seviyen ayarlanacağından
artık gündüz de bacakların ağrımaz

bunu "bisiklet yorgunluğu alır" olarak ifade eden olabilir. yanlış da denilmez
spora düşük tempoda başla
düşük tempoda bitir.
bitişte
webde rahat rahat bulabileceğin gerdirme hareketleri yap
ısınma soğuma ve gerdirme
sakatlanmayı önler

sağlıcakla kal ve pedalla

@Dizdar MERT
bu kesin yanlış
15 yaşındaki Cem kardeşim,
bu şekilde gelişmeyi asla bekleme
hep yerinde sayarsın
Eating After Exercise
It is also important to consume carbohydrate, such as fruit or juice) within 15 minutes post-exercise to help restore glycogen.

Research has shown that eating 0.3-0.6 grams of carbohydrate for each pound of body weight within two hours of endurance exercise is essential to building adequate glycogen stores for continued training. Waiting longer than two hours to eat results in 50 percent less glycogen stored in the muscle. The reason for this is that carbohydrate consumption stimulates insulin production, which aids the production of muscle glycogen.

(link)
mesajlar
yani
*spordan sonra 15 dk içinde karbonhidrat tüketimi önemlidir
*vücudun her pound ağırlığı için ilk 2 saatte 0.3-0.6 gram protein alınmalı
(daha fazla söze hacet yok)
 

Dizdar MERT

Forum Demirbaşı
Kayıt
21 Temmuz 2010
Mesaj
504
Tepki
216
Şehir
Ankara
Burda yemekten kasıt ana yemekten bahsediyorum. Ufak atıştırmaların yapılabileceğini de ekledim. Yani spordan sonra direk ana yemeği yemek sağlıklı mı olur?
 

no_education

Daimi Üye
Kayıt
24 Ekim 2009
Mesaj
230
Tepki
64
Şehir
İstanbul
Kesinlikle zindelik açısından muhteşem birşey bisiklet. Tura çıktığım zamanlar eve geldiğimde kuş kadar hafif oluyorum. Ertesi gün işyerinde arkadaşlar 'hayırdır abi pek bi neşelisin' gibisinden takılıyorlar:)
 

Arseyus

Daimi Üye
Kayıt
20 Aralık 2015
Mesaj
298
Tepki
213
Şehir
Yeraltı Dünyası
Hayırlı akşamlar arkadaşlar.

Kaç gündür tuhaf bir durum yaşıyorum sürüş esnasında. Sakin başlıyorum sürüşe ve düşük vites ile gidiyorum ve böyle çok iyi oluyor fakat 1 saat sonra sürüş esnasında ayak ve kol bölgelerinde ağrılar başlıyor işin tuhaf yanı şu ki performansım düşmüyor yani pedallamaya devam edebiliyorum.

Böyle bir sorun ile karşılaşan oldu mu?

Sormak istediğim diğer bir soru ise hibrit şehir bisikletlerinde doğru kadro ve sele ayarından sonra vücut tam dik bir oturuş pozisyondamı olucak yoksa hafif önemi eğilimli olucak? Ben kadro ve sele ayarı gereği tam dik duramıyorum biraz öne eğilimli duruyorum buda hemen kollara ağrı gitmesini sağlıyor bu yüzden hibrit şehir bisikletinde doğru vücut pozisyonu nasıl olmalı?

Bu konuda düşüncesi ve tecrübesi olan birileri yardımcı olursa çok güzel olur.
 

Ozan k.

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Haziran 2014
Mesaj
2.027
Tepki
2.738
Şehir
İstanbul
Bisiklet
KTM
Senin mantıkla yol bisikleti kullananlar ölsün :)

Birazcık belini kullanıp koluna daha az yük binmesini sağlayacaksin kolun, pedaldan güç alan bacakların, belin ve kolların vücudunun ağırlığını güçleri ölçüsünde paylaşacaklar. Eğer elin agriyorsa belini hiç kullanmiyorsun demektir.
 
  • Beğen
Tepkiler: Kuzey Ege

Yigit K.

Aktif Üye
Kayıt
28 Temmuz 2016
Mesaj
138
Tepki
95
Şehir
Bursa
Bisiklet
Salcano
Arka arkaya bisiklete binince yaşadığım durum bu anlattığınız. Mesela adele kaslarımda böyle laktik asit birikmiş gibi oluyor ama devam edebiliyorum buda kasın geliştiğini gösteriyor
 

Arseyus

Daimi Üye
Kayıt
20 Aralık 2015
Mesaj
298
Tepki
213
Şehir
Yeraltı Dünyası
@Ozan k.

Evet benimde aklıma yol bisikleti gelmedi değil. Yalnız tura çıktığım gibi direkt bileklerim ağırmaya ve tur bitişinde ise kollarım ağırmaya başlıyor. Bunu çözemiyorum.

@Yigit Kotuz

Arka arka'daki kastın mola verip tekrar devam etmekse zaten benimde sorunum bu. Mesela 10 km sakince sürüyorum mola verip devam ettiktan sonra sorunlar başlıyor. Bu sorun bendede kas gelişmesinden ötürüyse iyi bir şey ama tam emin değilim belki farklı bir sebebide olabilir.
 

sspl

Forum Bağımlısı
Kayıt
9 Aralık 2011
Mesaj
2.042
Tepki
2.774
Yaş
31
Şehir
İstanbul
İsim
Emre
Başlangıç
2013—14
Bisiklet
Carraro
No pain, no gain :)
Sık sık sürüş pozisyonunu değiştirin, tavsiyem bu olur. Bunuda barend, kelebek gidon vb. gibi şeylerle çok rahat yapabilirsiniz.
Şehir bisikletlerinde ne kadar dik bir pozisyonda olursanız belinizi o kadar rahatlatırsınız.
 
  • Beğen
Tepkiler: bjkadirap

AnılDemir41

MounTain Bike
Kayıt
23 Ağustos 2016
Mesaj
152
Tepki
172
Yaş
33
Şehir
Kocaeli
İsim
Anıl
Başlangıç
1996—97
Bisiklet
Scott
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
Doğru sele ölçüsü,gidonu ayarında tutmak(ne çok gevşek ne çok sıkı),kendi ölçüne göre sele seçimi ve gidon genişligide yapabilirsin. Biraz da hamlık söz konusu olabilir.
 

C.Koc

Forum Bağımlısı
Kayıt
15 Temmuz 2014
Mesaj
981
Tepki
1.087
Şehir
Marmaris
İsim
Cem
Başlangıç
2014—15
Bisiklet
Scott
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Benim bisikletimde gidon çok önde ve yatıktı kollarım çok ağrıyordu gidon boğazını daha kısa ve 35 derecelik bir gidon boğazı ile değiştirdim keşke çok önce yapsaydım şimdi daha dik oturuyorum çok rahatım...
 
  • Beğen
Tepkiler: mehmetlevent

Road_Runner

Road Runner
Kayıt
24 Nisan 2010
Mesaj
5.999
Tepki
25.898
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Cervélo
@Arseyus

Sizin için büyük bir kadro kullanıyor olabilir misiniz? Bisiklet üzerinde öne doğru gitme- eğilme problemi yaşıyorsunuz açıkça. Bunu rahat yapamadığınız için seleyi öne eğip, gidona daha rahat ulaşıyorsunuz. Fakat bu pozisyonda kol kaslarınız yani gidonu tutan elleriniz, vücudunuzun ciddi bir yüzdesini taşımak zorunda kaldığı için bir süre sonra ağrı veriyorlar.

Gibi görünüyor :)

---------------------------------------------------------------------------------

İlk deneme olarak selenizi raylarından biraz gevşetip ileri alın, sonra tekrar sıkın. Ve yere paralel konumda dursun, bu şekilde rahat etmeye çalışın.

Yeterli gelmezse gidon boğazınızı biraz küçültün ki öne doğru daha az gitme ihtiyacı duyun
 

Bartu Bilgi

Daimi Üye
Kayıt
15 Haziran 2014
Mesaj
384
Tepki
193
Yaş
24
Şehir
Lüleburgaz
İsim
Bartu B.
Başlangıç
2006—07
Bisiklet
Merida
Siz yoruluyorsunuz bende seleden cekiyorum gecmedi bir turlu

Lüleburgaz'dan gönderildi