Bisiklet hangi kasları geliştirir?

Scudo

Mesut Girgiç

Forum Bağımlısı
Kayıt
28 Mart 2006
Mesaj
4.518
Tepki
11.737
Şehir
Konya
@alykayhan
Tüm bacak kaslarını geliştirir(Quadrisepsler, gastroknemiuslar vd..).
Kısmen de kol kaslarını geliştirir(Deltoidler, bicepsler vd...).


Daha az olarak ta gövde üst kaslarına(Pektoraller, latissumus dorsi vd) faydası vardır.
Çok daha az olarak da karın kaslarına ve psoas'lara faydası vardır.
Neredeyse faydası olmadığı kas grubu yok gibi. Her derde deva sanki.. :)
Ama görecelik sözkonusu.

Hangi harekette hangi kas grubu çalışır konusu ise çok daha uzun ve ayrıntılı bir konu..
 

snoopist

Aktif Üye
Kayıt
12 Nisan 2008
Mesaj
123
Tepki
37
Şehir
İSTANBUL / G.O.P.
Benim görebildiğim, farkına varabildiğim, sadece bacak kaslarıdır.
belden yukarısı için bir değişiklik, bir fark göremiyorum. Ama bacakların tümünün, kaslarını çok belirgin bir şekilde geliştiriyor. Haftanın hergünü aralıksız olarak 40-45 km bisiklet süren biri olarak bunları söylüyorum.
 

HaliliOzturk

Forum Bağımlısı
Kayıt
3 Temmuz 2005
Mesaj
7.157
Tepki
7
Bolca MTB binen birisi olarak sirt kaslarina ve kol kaslarina da ek olarak yarari oldugunu söyleyebilirim. Özellikle alisik olmayan arkadaslarin, uzun teknik inisler sonrasi cektigi sirt agrisinin kaynagi da bu oluyor genelde.

Ayrica teknik inis ve bisikletle akrobasi (basit bile olsa Bunny hop vs) ile ugrasanlar icin tüm vücudu calistirdigini söyleyebilirim.
 

ZekiAlper

Forum Bağımlısı
Kayıt
4 Ekim 2007
Mesaj
2.887
Tepki
1.515
Şehir
Antalya
İsim
Antalya Downhill Özel Antrenör
Bisiklet
Specialized
@HaliliOzturk

Benim vucudum da bisikletin çalıştırmadıgı hiçbir yeri yoktur inanın ki !;) o derece yararlı bir icat, kullanmayanlar bin pişmandır:D
Zamanla yaralanmalarımda bile hızlı kapanma saglıyor. Faydasını anlatmaya kalksam sayfalar dolusu + manevi yönüde mevcut:)
 

Serdar TEBER

Forum Bağımlısı
Kayıt
29 Kasım 2006
Mesaj
1.206
Tepki
1.304
Şehir
Ankara, Antalya
Ben de uzun yokuşları tırmanırken her kasımın çalıştığını hissediyorum :D Kesinlikle kol ve üst beden kaslarını çalıştırıyor.
 
  • Beğen
Tepkiler: celikeren

suzunkopru

Forum Bağımlısı
Kayıt
19 Haziran 2008
Mesaj
2.203
Tepki
1.474
Şehir
İstanbul-Fatih
Kullanılan bisiklete göre değişir.
Ama her tür bisiklet bacak kaslarına etki eder. Gelişim ise Vücut Geliştirmedeki gibi olmaz, fitnes tarzı bir gelişim gösterir.
Birde bisikletin pedal sistemine göre gelişen kas grupları değişim gösterirler.

http://www.insanmucizesi.com/bolum8/res/02.jpg

Her bisikletçinin şu kasları gelişirler:

Leğen ve uyluk kasları
Uyluk kemiğini büken, eklem açısını azaltan ve arttıran, tüm hareketlerini sağlayan kasları ve
Bacak ve ayak kasları
Diz eklemini büken, ayak ekleminin içe ve dışa döndüren, ayak ve parmakların hareketlerini sağlayan kasları

Eğer yol bisikleti kullanılıyor ise;
Önkol, el ve parmak hareketlerini sağlayan kasları

Sırt, Boyun kasları birebir gelişim göstermese de, bisikleti rahat kullancak kadar gelişirler.

Eğer pedallar kilitli ise, pedal çevirim hızına bağlı olarak;
Karın Kasları gelişirler.

Ancak asıl gelişim; Kalf, Ön bacak, azımsanmayacak derecede Arka bacak, sele yüksekliğine bağlı olarak kalçadaki kaslar gelişirler.
http://www.eurostargym.com/exer/kalf/CAMFWZEZ.jpg
 
Kayıt
30 Nisan 2007
Mesaj
85
Tepki
335
Şehir
İSTANBUL ( Avrupa )
@BMX_rider07

tüm bunalrın yanında beyine az kan gittiği için abuk subuk pisikolojik sorunlarınızda uzaklaşıyorsunuz :) Şaka bir yana sinir siteminzin tepki süresi azalıyor ve refleksleriniz mükemmelleşiyor...
 

UMUT ALAÇİÇEK

Aktif Üye
Kayıt
21 Nisan 2008
Mesaj
194
Tepki
71
Şehir
izmir
evet gözününzde her şeyi çok çabuk seçiyor tabiki uzun süre kullananlar için söylediğim bu bir yerde okumuştum eklemlerdeki kireçlenmegi ve kemik erimesini önlüyormuş
 

Güney Tuncer

Forum Bağımlısı
Kayıt
21 Temmuz 2008
Mesaj
1.710
Tepki
2.838
Şehir
Ankara
Bisiklet
Giant
Bisiklet sporu da tıpkı vücut geliştirme gibi kas geliştirir ama malesef kas gelişiminde antremanın önemi 1nci sırada değildir. Kaliteli beslenme, kaliteli uyku, fazla uzun sürmeyen ve araya dinlenme günleri koyarak yani overtraning olmayacak şekilde olabildiğince intensif, yani kapasitenizi zorlayacak şekilde yapılan antreman şekli ile kas gelişimi çok daha hızlı olacaktır. Interval traning denilen methot çok etkilidir. Kendinize 400-500m civarında iddalı bir eğime sahip bir yol bulun, belli bir RMP ve vites in altına düşmeden çıkmayı deneyin. ve bunu 30dk içinde 4-5 sefer deneyin. Sonraki antremanlarınızda kademe kademe vitesi büyütebilir veya RPM i artırabilirsiniz.

Pedal basma hareketi teoride büyük oranda ön bacak kaslarına "quadlara" binmesine rağmen tüm bacak kasları çalışıyor ama hangisi daha belirgin ve hızlı gelişiyor derseniz, benim cevabım quadlar değil özellikle kalf ve kalça kaslarıdır.
Ben vücut geliştirme sporunda dereceleri olan birisiyim, kalf antremanı pek yapmazdım, 48cm kalflara daha çok bisiklet ile ulaştım desem yalan olmaz.
 

sebo

Üye
Kayıt
18 Temmuz 2008
Mesaj
78
Tepki
39
Şehir
Trabzon
Yüzme hocam bisikletin kasları sertleştirdiğine ve yüzmeye faydası olmadığına, hatta ara vermemi bile önerdi.Bu konuda forumun düşüncesi nedir?
 
  • Beğen
Tepkiler: çirkin

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
Yüzme, teknik gerektiren ve aynı zamanda hergün antrenman yapılması şart olan bir branş. Bir gün suya girmeseniz tekniğinizin hemen geriye doğru gideceği bir spor dalı. Ayrıca yüzme yumuşak adele grubu gerektirir. Bisiklet ise sert çalışmaların yapıldığı, kuvvet, kuvvette devamlılık ve dayanıklılığın ön planda olduğu bir branş. Dolayısıyla tekniğinizin bozulmaması ve kaslarınızın sertleşmemesi açısından yüzme hocanız böyle bir öneri getirmiş olabilir. Zaten yüzmeyle bisiklet iyi geçinselerdi triatlon daha kolay bir spor olurdu. Ben kas gelişimi konusunda birkaç eklenti yapmak istiyorum. Kasın görüntü olarak gelişmesiyle özellik olarak gelişmesi arasında çok büyük bir fark vardır. Vücut geliştiriciler kaslarının görünüş olarak çok belirgin olmasına yönelik antrenman yaparlar ve bunun sonucunda kaslar tüm liflerine kadar çok belirgin hale gelir. Bunun yanında muhakkak ki kuvvet gelişimide olur çünkü kasın görüntü olarak bile olsa gelişmesi belli oranda ağırlıklara direncinin artması ile mümkündür. Bu da kasta hipertrofi denilen kütlesel gelişimi sağlar. Ancak hiç bir zaman vücut geliştirmede dünya şampiyonu olmuş birinden gülleyi de dünya rekoru derecesine atmasını bekleyemezsiniz.

Bunun nedeni kasların özellik olarak gelişmemesinden dolayıdır. Çünkü gülle atma, patlayıcı güç tabir edilen ve sahip olduğunuz gücü bir anda bomba etkisiyle gülleye aktarabilme özelliğinize bağlıdır. Aynı şekilde bir gülle atıcının kaslarını da hiç bir zaman bir vücut geliştiricinin kasları kadar belirgin göremezsiniz. O kaslarının yapısal özelliklerini yaptığı branşa uygun antrenmanla geliştirmiş ve o yönde başarılı olmuştur. İşte bu ve bunun gibi örneklerde belirtildiği üzere kaslarını geliştirmek isteyen sporcu arkadaşlarım, kaslarının hangi özelliğini geliştirmek istiyorlarsa ( görüntü yada yapısal özellik) ona yönelik antrenman yapmalıdırlar. Hiç bir zaman vücut geliştirme antrenmanı yaparak bisiklet sporunda başarılı olmayı veya tam tersi bisiklet sürerek vücut geliştirmede başarılı olmayı bekleyemezsiniz. Bisiklet sporu yapanların halter çalışarak bacak kaslarının güçlerini artırdıklarını ancak bunu da bacak kaslarının görüntüsü için değil kasların yapısal özelliklerini geliştirmek adına yaptıklarını bir kez daha hatırlayalım. Yapılan çalışmalar branşlara belli düzeylerde ve bir noktaya kadar katkı sağlayabilir. İyi çalışmalar dileklerimle.

Kastan kasa çok fark eder. Bu smack downdaki adamlarınkide kas bruce lee'ninkilerde..Düz kas ve çizgili kas derdi benim kick boks hocam. Birtanesi kısa sürede çok büyük güç sağlıyor(body kasları)..Ötekiler ise uzun süre fakat devamlı enerji ve güç sağlıyor..Yüzme sporu vücudun aynı anda en fazla kasını çalıştıran bir spor..Bisiklet ile kıyaslamak pek objektif olmaz..Çünkü bisiklet bacakları çalıştırıyor..Sadece bacak olarak bakıldığında ise üst baldır olsun alt baldır olsun yüzmeden daha fazla çalışıyor bisikletçilerin..O da ayrı konu..Zaten profesyonel yüzücülerde sadece antrenmanlarla kalmazlar ağırlık,kondüsyon,koşu gibi birçok faaliyetleri var..Aşağıda yüzme ve bisiklet dallarında profesyonel insanların vücutları var..Bunlar antrenmanlarla olmaz sadece
 

Salih AK

Üye
Kayıt
21 Ağustos 2009
Mesaj
47
Tepki
31
Şehir
izmir
Bende mtb var. Ayakta çok sürüyorsanız karın kaslarını da etkilediğini hemen farkedersiniz. Ayrıca lisede sporcu (atletizm takımındaki mesela) arkadaşlardan sonra 100m koşularında iyi dereceler almanızı sağlar.Bacaklarda son derece belirgin gelişmeler görebilirsiniz. Uzun mesafeli sürüşlerde kondisyon artırır.
Yaşadım ondan biliyorum.
 
  • Beğen
Tepkiler: çirkin

Kron user

Aktif Üye
Kayıt
4 Ağustos 2009
Mesaj
114
Tepki
130
Şehir
İstanbul
@Süleyman Uzunköprü

Kalça kaslarının gelişmemesi için sele yüksekliği nasıl olmalı ? Yeterince var da :D
 

tuninger_haa

Forum Bağımlısı
Kayıt
20 Ağustos 2007
Mesaj
1.373
Tepki
486
Şehir
Gaziantep
@YARGISIZ_INFAZ

yanlısınız var. şok oldum bu nsl yuzucu dıye

"Frank Zane, (d. 28 Haziran 1942 Pennslyvania, ABD) Amerikalı eski profesyonel vücut geliştirmeci ve eğitmendir." !!! ;)
 

suzunkopru

Forum Bağımlısı
Kayıt
19 Haziran 2008
Mesaj
2.203
Tepki
1.474
Şehir
İstanbul-Fatih
@iscrotix

Resim size ait ise seleyi biraz daha yükseltin. Seleyi; Pedala kuvvet uyguladığınızda, pedalın en uzun noktasında ayaklarınız boşta kalmayacak kadar yükseltin.

Pedalı hızlı çevirin, özellikle bisikleti ayakta sürmeye de devam edin.