Duyuruyu Kapat
Facebook Gözat
Twitter Gözat

Balı peteğiyle yemeyin

Konu, 'Sağlık - Antrenman - Beslenme' kısmında Nedret Günaydın tarafından paylaşıldı.

  1. Nedret Günaydın

    Nedret Günaydın Onursal Üye

    Kayıt:
    29 Ocak 2007
    Mesajlar:
    4.654
    Beğeniler:
    3.754
    Şehir:
    Avrupa Yakası
    Seviye:
    Çanakkale Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cahit İleri, balın peteğiyle tüketilmemesi gerektiği uyarısında bulundu.

    İleri, insana enerji veren, grip ve üst solunum yolları hastalıklarının doğal ilacı olan, dengeli beslenmede vazgeçilmez besin kaynakları arasında yer alan balı tüketirken bazı inceliklere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

    Balı peteğiyle tüketmenin çok doğru bir davranış olmadığına işaret eden İleri, “Karpuzu kabuğuyla tüketmek ne kadar doğru değilse, balı peteğiyle tüketmek de o kadar doğru değildir. Çünkü petek balın saklandığı, korunduğu, muhafaza edildiği doğal bir kaptır” dedi.

    İleri, arıların doğada balı buldukları zaman hemen petek üretimine geçtiğini, topladıkları balı da hazırladıkları peteklere koyduklarını belirterek, şunları söyledi:
    “Petek üretiminde kullanılan bal mumu, arıların vücutlarındaki halkaların arasından, birbirine tutunarak terleme yoluyla elde edilir. İhtiyaca göre farklı altıgenlerle petek örülür. Petek yapımı arıyı çok yormaktadır. 1 kilogram petek yapan bir arı kolonisi, 22-25 kilogram bal kaybetmiş demektir. Zor şartlarda üretilen, aynı zamanda sanayi ürünü olan bal mumunun petekli bal tüketme yoluyla çöpe atılması milli bir kayıptır.”

    İleri, petekli balın içindeki bal mumunun insan organizmasına yararlı olmadığını, besleyici hiç bir değerinin bulunmadığını vurguladı.

    Hazmının kolay olması, alet ve ekipmanlarla el değmeden hasat edilmesi, petekli bala oranla hesaplı olması, laboratuvarlarda incelenebilme özelliğiyle daha güvenilir olması nedeniyle tüketiciler tarafından süzme balın tercih edilmesini öneren İleri, “Petekli olan bal, süzme bala göre en az iki kat daha pahalıdır. Petekli balın yüzde 25'inin bal mumu olduğunu hesaba katarsanız bu oran üç katına çıkmaktadır. Arının yaşadığı yerin, kara kovan, sepet kovan, ağaç kovuğu ya da modern kovan olması balın kalitesine yansımamaktadır” diye konuştu.

    İleri, balın, bitkilerin çiçeklerinde, yaprak diplerinde bulunan bal bezleri tarafından salgılanan nektarın, arı vasıtasıyla enzimler katılıp, su oranının yüzde 17'lere düşürüldüğü bir gıda maddesi olduğunu sözlerine ekledi.

    kaynak

    benim gibi bal'ı peteğiyle yemeyi sevenler için üzücü bir haber olabilir ama bende bal'ı peteksiz tükettiğim zaman reçel gibi olduğu izlenimini oluşturuyor.
     
  2. Önder Tarım

    Önder Tarım Onursal Üye

    Kayıt:
    27 Mayıs 2008
    Mesajlar:
    3.400
    Beğeniler:
    1.906
    Şehir:
    Bologna / İtalya
    Bisiklet:
    Specialized
    Seviye:
    Peki bir zararı var mıymış? Bir de süzme balların hepsine nasıl güveneceğiz? Birkaç gün önce babam bal almış gelmiş.Bayadır da yememiştim,"iyi oldu" falan demeye başladım.Sonra balı yediğimde tadının pek de hoş olmadığını,su katılmış şeker gibi geldiğini farkettim.Nitekim de öyle çıktı.Kavanozun arkasını okuduğum da %72 bal , %26 glikoz yazdığını farkettim. :( Kalan %2 nedir bilmiyorum,belki de sudur.
     
  3. Mesut Girgiç

    Mesut Girgiç Onursal Üye

    Kayıt:
    28 Mart 2006
    Mesajlar:
    4.526
    Beğeniler:
    12.611
    Şehir:
    Konya
    Seviye:
    Selam.
    Hatırlayabildiğim kadarıyla balın peteği parafinoid bir maddeden oluşuyor. Bu nevi maddelerin uzun süre tüketimi ise karaciğerde birikime yol açabilir diye hatırlıyorum.

    Yine hatırladığım bir olayda şöyleydi.

    İngilterede ölen birinin yapılan otopsisinde karaciğerinde parafine benzer madde tesbit edilmiş ve ölüm sebebi olarak karaciğer yağlanması ve yetersizliği sorumlu tutulmuş. Müfettişlerin uzun araştırmaları sonucunda adamın sağlığında düzenli olarak ve çok miktarda hazır ambalajlı elma tükettiği ortaya çıkmış. Diyeceksiniz ki elmanın ne zararı olabilir. Adamın tercih ettiği elmaların üzerine parlak görünsünler diye üretici firma tarafından likit parafin sprey sıkılıyormuş. Ölen kurban da bu elmaları parlak oldukları için yıkamadan yiyormuş.

    Balın iyisi nasıl olur çok iyi bilmiyorum ama ben de süzme bal tercih ediyorum. Bazı bildik markaların süzme balları ürün içeriği kontrol edilerek satın alınır ve tüketilirse sanırım daha isabetli olur.

    Saygılarımla. :)
     
  4. Fatih Buzgan

    Fatih Buzgan Onursal Üye

    Kayıt:
    10 Ekim 2004
    Mesajlar:
    2.579
    Beğeniler:
    3.212
    Şehir:
    İzmir
    Seviye:
    Bir bal düşkünü ve sürekli tüketicisi olarak piyasamızdaki balların (Hem petek hem de süzme) %80'inin yapay olduğunu söylemeliyim.
    Maalesef, insanların sağlıkları için aldıkları bal ismi verilen şekerli suların faydası olmadığı gibi sürekli yapay şeker alımı sebebiyle vücuda birçok zarar da veriyor.

    İnsanların kandıkları veya tamamen tercih sebebiyle Petekli balın daha gerçekçi olduğudur.Ama gerçek değildir, sadece öyle görünür.

    Mesut abinin de dediği gibi Parafin temelli balmumunu da mümkün mertebe tüketmemeye çalışınız.

    Markalardan tavsiyem Avrupa kalite ödüllü Balparmak'tır.Gerçek balın çiçeklerine bağlı olarak değişmekle beraber biraz ağzı yakan, yoğun ve güçlü bir tadı vardır.İpucu olarak saklayınız ;)
    Yine de hiç aklınızı yormak istemezseniz Balparmak'ı gözünüz kapalı alabilirsiniz. :)
     
  5. Erkan Közen

    Erkan Közen Forum Bağımlısı

    Kayıt:
    14 Eylül 2007
    Mesajlar:
    919
    Beğeniler:
    1.296
    Şehir:
    istanbul
    Bisiklet:
    Cube
    Seviye:
    bizi bilgilendirdiğin için teşekkürler
     
  6. Murat İLK

    Murat İLK Kıdemli Üye

    Kayıt:
    9 Haziran 2008
    Mesajlar:
    327
    Beğeniler:
    407
    Şehir:
    İstanbul-Ankara
    Seviye:
    Teşekkürler bilgi için. Benim rahmetli dedemde arıcılık yapıyordu. Bundan dolayı
    yakın zamana kadar arılarla ilgilendim. Petekli balın %25 inin bal mumu olduğunu
    söylemişler ama öyle değil peteğin kalınlığı ortalama 2,5 cm iken ortasında olan
    balmumunun kalınlığı 1,5 mm kalınlığındadır.

    Amacım firmayı kötülemek değil bir yakınım o firmada paketleme bölümünde sadece 1 gün çalışmıştı. Çıkış sebeplerini burda anlatmak istemem. Kısaca söyleyim ilk nedeni temizlikdi. Benim tavsiyem ise köylerde arıcılık yapanlardan
    bizzat veya tanıdık vasıtasıyla almanız.
     
    bislet bunu beğendi.
  7. gurol

    gurol Onursal Üye

    Kayıt:
    15 Eylül 2004
    Mesajlar:
    1.744
    Beğeniler:
    3.119
    Şehir:
    Kapadokya
    Seviye:
    Sanıyorum bu muhabbet de süt'e benzeyecek. Tıpkı inek satın almayı düşündüğüm gibi, kendi kovanımızı da kurmanın vakti geldi.

    Yaylaya çıkmak lazım.
     
  8. Mesut Girgiç

    Mesut Girgiç Onursal Üye

    Kayıt:
    28 Mart 2006
    Mesajlar:
    4.526
    Beğeniler:
    12.611
    Şehir:
    Konya
    Seviye:
    ,

    En doğrusunu yaparsın, darısı da bana. :)
     
  9. Nedret Günaydın

    Nedret Günaydın Onursal Üye

    Kayıt:
    29 Ocak 2007
    Mesajlar:
    4.654
    Beğeniler:
    3.754
    Şehir:
    Avrupa Yakası
    Seviye:
    gürol
    ilk müşterinde benim o zaman ;)

    en güzeli bal'ımızı tanıdık ve bildik üreticilerden pahalıda olsa almaktır.
     
  10. Önder Tarım

    Önder Tarım Onursal Üye

    Kayıt:
    27 Mayıs 2008
    Mesajlar:
    3.400
    Beğeniler:
    1.906
    Şehir:
    Bologna / İtalya
    Bisiklet:
    Specialized
    Seviye:
    Şimdi asıl yemememiz gerek yer balın ortasında 1,5 mm. kalınlığında denilen katman değil mi?
     
  11. gurol

    gurol Onursal Üye

    Kayıt:
    15 Eylül 2004
    Mesajlar:
    1.744
    Beğeniler:
    3.119
    Şehir:
    Kapadokya
    Seviye:
    Vallahi Nedret dağa çıkarsam ticaret yapmaya niyetim yok. Hatta cep telefonuna ve elektriği de ihtiyacım yok. İnşallah... Bakalım daha gençiz, yatabilmek için önce çalışmak lazım.
     
  12. Murat İLK

    Murat İLK Kıdemli Üye

    Kayıt:
    9 Haziran 2008
    Mesajlar:
    327
    Beğeniler:
    407
    Şehir:
    İstanbul-Ankara
    Seviye:
    Evet.

    [​IMG]
    İnternetten bulduğum bir resim. Çıta bu şekilde hazırlanıyor ve kovana yerleştiriliyor.
     
    Önder Tarım bunu beğendi.
  13. Önder Tarım

    Önder Tarım Onursal Üye

    Kayıt:
    27 Mayıs 2008
    Mesajlar:
    3.400
    Beğeniler:
    1.906
    Şehir:
    Bologna / İtalya
    Bisiklet:
    Specialized
    Seviye:
    Tamam o zaman,oraları zaten yemiyordum ama annem yerdi ona da bahsederim.
     
  14. sprint

    sprint Forum Demirbaşı

    Kayıt:
    8 Ekim 2006
    Mesajlar:
    598
    Beğeniler:
    310
    Seviye:
    arkadaşlar bal her yerde temiz bulunmuyor insanlar artık hileye başvurup şeker gilkoz falan filan karıştırıyorlar bir çok da marka var sizlere tavsiyem tarım bölge müdürlükleirnin olduğu yerlerde bal satış noktaları var yani tarım bölge birlikleri kurluşu gibi bişey antalyada mesela tarım bölge müdürlğünün giriş kapısında ufacık bir kantin var orada sadece kendi mahsüleri olan balı halka satıyorlar sizlerde bu gibi yerlerden bulmaya ve almaya çalışın inanın vay be bal buymuş dedirticek kadar güzel temiz hepiniz bulunmuş olduğunuz il ilçe bölgelerinizde araştırın bence mutlaka tarım bölge müdürlğünün satış noktaları vardır
     
  15. Doruk Atay

    Doruk Atay Bisikletkolik

    Kayıt:
    4 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    1.085
    Beğeniler:
    1.675
    Şehir:
    Tuzla
    Seviye:
    Konuyu açıp mesajları okumaya başladığımda şöyle bir arkama yaslandım ilk önce, mesajları okumam bitince dolabı açtım ve o acı manzara... "petekli bal" :) ve bir kaşık petekli balı yerken parafini araştırdım, :) Bulduğum bilgiler ağzımdaki balın tadını kaçırdı desem yeridir...
    parafinin kullanım alanları arasında korse haliyle zayıflatma özelliğinden tutunda, günümüzde petrolden üretilmesine ve hatta sis bombası yapımında kullanılmasına kadar bir çok konu gördüm...
    Peki neden hala tarım bakanlığı petekli bal satışına izin veriyor sorusunu sormaktan alıkoyamıyorum kendimi ?
     
  16. gurol

    gurol Onursal Üye

    Kayıt:
    15 Eylül 2004
    Mesajlar:
    1.744
    Beğeniler:
    3.119
    Şehir:
    Kapadokya
    Seviye:
    Peki burda bir soru daha sorulmalı;

    Acaba, peteksiz balda bu parafinin kalıntısı yok mudur?
     
    Önder Tarım bunu beğendi.
  17. Murat İLK

    Murat İLK Kıdemli Üye

    Kayıt:
    9 Haziran 2008
    Mesajlar:
    327
    Beğeniler:
    407
    Şehir:
    İstanbul-Ankara
    Seviye:
    Aklıma kuş gribi olayı geldi.
     
  18. sprint

    sprint Forum Demirbaşı

    Kayıt:
    8 Ekim 2006
    Mesajlar:
    598
    Beğeniler:
    310
    Seviye:
    deli dana hastalğına doğru gidiyoruz sanırm :D:D:D
     
    küçük-emrah ve gurkankas bunu beğendi.