Atatürk heykeli suya batırılır mı?

Mahmut Can Kaymaz

Daimi Üye
Kayıt
1 Şubat 2010
Mesaj
338
Tepki
204
Şehir
Karabük-biskar
http://img5.mynet.com/ha5/h/heykel-su.jpg

Saros'un dibine savaş uçağı F-4 batırılacak. Savaş uçağı F-4'ün kokpitine de Mustafa Kemal Atatürk ile Türkiye'nin ilk kadın pilotu Sabiha Gökçen'in heykelleri yerleştirilecek.

Edirne Saros Turizm Altyapı Hizmet Birliği (ESTAB), bölge turizminin ve balıkçılığının geliştirilmesini sağlamak, yeni dalış noktaları kazandırmak, doğal habitatların korunması ve dünyanın ilk sualtı tarih müzesini yapmak amacıyla Yapay Resif Projesi’ni başlattı.

DENİZ ALTINDAKİ ATATÜRK VE GÖKÇEN HEYKELİ KIZDIRDI

Projeye göre Saros’un dibine savaş uçağı F-4 batırılacak. Savaş uçağı F-4’ün kokpitine de Mustafa Kemal Atatürk ile Türkiye’nin ilk kadın pilotu Sabiha Gökçen’in heykelleri yerleştirilecek. Proje sualtıcıları ikiye böldü. Bir grup sualtıcı projeye destek verdi. Bazı sualtıcılar ise projeyi "gülünç", "komik", "güdük", "çarpık" ve "trajikomik" bulduklarını belirterek karşı çıktı.

SUALTI EKİPLERİ İKİYE BÖLÜNDÜ

Saros Yapay Resif Projesi Teknik Danışmanı Savaş Yapman, sualtıcıların mail grubundan, Ege Üniversitesi’nin tamamladığı projenin onay için bakanlığa yollandığını duyurdu. Projeye göre içinde tüm cumhurbaşkanlarının heykellerinin bulunduğu bir uçak batırılması da planlandı. Sualtıcılardan destek isteyen Savaş Yapman’ın verdiği bilgiye göre, Hava Kuvvetleri Komutanlığı projede kullanılmak üzere savaş uçağı F-4 hibe etti. Savaş Yapmak, uçağının pilot koltuğuna Sabiha Gökçen’in, diğer koltuğa da Mustafa Kemal Atatürk’ün heykelinin oturtularak batırılacağını açıkladı. Projeye sualtıcılardan şu tepkiler geldi:

KARŞI ÇIKANLAR

* Batık ve içinde Atatürk. Bugünü anımsatır acı acı gülümsetir.
* Sanki Atatürk ve Sabiha Hanım’ın bindiği uçak denize düşmüş de kokpitte de cesetleri gözüküyor. Bir sualtı batığı ister istemez kazayı ve ölümü çağrıştırır.
* Denizin dibini boylamış bir uçağın kokpitine Sabiha Hanım’ı ve Atatürk’ü oturtmak biraz küçültücü.
* F-4 içerisinde bir Atatürk heykeli görürsem gülerim.
* Bir hava aracının denizdeki varlığı tek bir şeyi çağrıştırır: Enkaz. * Atatürk’ün ve Sabiha Gökçen’in hayatlarında görmedikleri bir uçağın içinde su altında otururkenki halleri hiçbir biçimde bir saygı ifadesi taşımamakta. Aksine kötü bir şakaya benziyor.
* Uçaklar gökler için imal edilir. Uçmaları için yapılır. En güzel uçak bile yerde iken, havadaki kadar güzel ve cazibeli değildir. F-4’ü alın ve aynı derindeki halini hayal edin. Bence soğuk bir hüznün donuk resmine bakarsınız. Artık orası o uçağın son durağıdır, mezarıdır. Bir de üstelik, bu resmin içine hayalimizde, hala sonsuz göklerde olan Sabiha Gökçen ve Atatürk’ü de koyun ve onları da oraya mahkûm edin. Gökçen ve Atatürk, F-4 uçağında hiç uçmadılar. Ayrıca teçhizatsız ve kasksız çıplak mankenleri bu görüntüye sokamazsınız. Eşyanın tabiatına ters düşersiniz. Giydirirseniz ise kimse onları tanımaz. Eğer bu uçağa muhakkak bir heykel koyacaksanız, 1994 yılında Ege Denizi’nde F-4 uçağı ile Midilli batısına düşen şehit Hava Pilot Teğmen Gökhan Karaburun’ın anısını canlandırın.
* Su altındaki bir batık modern savaş uçağının içinde Atatürk ve Sabiha Gökçen olması kültür, tarih ve estetik acısından güdük ve çarpık bir yaklaşım. Hele tarihi bir anıt özelliği taşıyacağı düşünüyorsa trajikomik. Batmış bir F-4 içinde oturan Atatürk, Çanakkale Savası’nı mı temsil edecek?
* Daha önce herhangi bir Sabiha Gökçen heykeli görmedim ama 10 sene sonra 18 metre dipte Madonna’ya benzeteceğini de zannetmiyorum. 40 metrenin altında olsa, azot narkozu ile o heykel dans bile eder belki bilemem.
* Projenizin çevreye, Saroz Körfezi’nin ekolojisine katkısı nedir? Suyun altına müze kurmak, uçak batırmak, oraya insanları dalmaya teşvik etmek değil midir? O zaman bunun neresi yapay resif? Yapay resifin amaçları ile sualtında müze kurmanın hedefleri ne şekilde bir araya gelir? O halde yaptığınız işin amacını doğru olarak anlatın. Deyin ki biz buraya dünyada ilk defa görülen bir proje yapıyoruz. Artık her balıkadam geldiğinde çok farklı yerlere dalacak. Bu doğrudur yanlıştır ama en azından yapmak istediğiniz işin asıl amacını ifade eder.
* Bu düpedüz dalış noktası yaratmak, gazetelerde televizyonlarda yer bulmak için bu iki Türk büyüğünü kullanmaktır. Eğer yapay resifse, herkesin dalıp üstünde altında gezindiği bir yerde hangi balık, canlı barınacak? Eğer müzeyse bu insanların ölümlerinden en az otuz yıl sonra imal edilmiş bir savaş uçağı ile onları yan yana koymak nasıl bir müzeciliktir?
* Üç yıl sonra buraya dalanlar üzeri süngerler, yosunlar, kabuklular kaplamış iki tane heykel görecek. Bundan 50 yıl sonra dalanlar ise, bunların heykel bile olduğunu anlayamayacaklar. Altlarındaki uçak bile olmayacak belki.
* Su altı müzesi adı altında bir uçak ve heykeller. Gerçekten yazık. İnsanlar denizi doğallığı için seçiyor. Sizler ise suniliği denizlere taşıyorsunuz. Tarihimize karada sahip çıkıp müzelerimizi zenginleştirebilecek iken, denizlerimizi kirletiyoruz. Bundan sonra hiçbir batığı çıkarmayın, eski uçakları, eski gemileri, eski otobüsleri kullanılmadık ne varsa denizlere atın.
* Balıklara yuva diye, yapılmak istenilen suni resifler,
balıkların doğal habitatlarını yok edip, demir yığınları üstünde yaşamaya çalışan ve zamanla kalıtsal değişimlere uğramış bir canlı grubu oluşturacak. Neden...? Bir kaç deniz altında neye bakması gerektiğini bilmeyen insan grubu ve bu parlak projeden nasiplenecekler için.
Çok yakında ne kumluk ne de çamur habitatlar kalmayacak.
* Bu sevindirici bir haber değil üzülecek bir haber. Doğa adına insanlık adına
Karayı çöplüğe çevirdik sıra denizlerimiz de demek....
* 5-10 sene sonra kim bakımlarını yapacak ?
* Heykellerin kokpite yerleştirilmesi fazla zorlama. Heykeller eğreti duracaktır. O bölgeye dalan bir dalıcı için mutlak keyifli bir an olacaktır. Ama "Biraz da komik olmuş" da dedirtebilir.
* Tek sevindirici tarafı sualtına bir objenin, dalışa keyif vermesi amacıyla yerleştiriliyor olmasıdır. O’nun dışında heykellerle desteklemek fikri bence kötü bir fikir. Heykellerden yurdumuzun her tarafında bol miktarlarda var zaten. İnsanlar bari sualtında heykelsiz bir vakit geçirsinler. Bunlara yabancı turistler gözüyle de bakacak olursak, durum daha da vahim bence. Adam senin devlet büyüğünü suyun altında neden görmek istesin ki? Abartılı buluyorum.
* Savaş uçağının içinde oturan Atatürk ve Gökçen kusura bakmayın ama en hafif ifade ile komik olacak.

DESTEK VERENLER

* Sualtı dünyasının küçücük bir bölümünü farklı renklerle değiştireceği için projeyi destekliyorum.
* Heykellerin batırılacak olan F-4 uçağına koyulmasının normalde hiçbir dalıcıya, ülkenin itibarına ve Ulu Önder ile Sabiha Gökçen’in hatırasına bir zararı olmayacaktır. Tepkiler abartılı.
* O bölgedeki balıkçıları, yöre halkını ve yerel yönetimleri ikna etmek için yıllardır çaba gösteriliyor. Sonuçta hepimiz sualtı yaşamında katkıda bulunacak olan bu projeye köstek olmak yerine önerilerle destek olmalıyız.
* Çok büyük bir eser ortaya çıkacak.
* Tebrikler. Çok takdir edilecek bir çalışma. Kolay gelsin.
* Malta adasında "Madonna" diye bir dalış noktası var. Vaktiyle 18 metrede buldukları küçük bir mağaraya yaklaşık bir metre boyunda bir Meryem Ana heykeli koymuşlar. Her seviyeden dalgıç bu noktaya dalıp bu heykele bakabiliyor. Hatta çiçeklerle ve çeşitli süslerle süslüyorlar.
* Üç yanı denizlerle çevrili güzel ülkemizde herkesin dalabileceği bir yere konacak bir Atatürk heykeli ne doğayı kirletir ne doğallığı.
* Dalmak için de sabırsızlanıyorum.

SAVAŞ YAPMAN’IN SAVUNMASI:
* Bu projenin içerik olarak dünyada bir ilk olmasıdır. Bu anlamda çok heyecanlıyız ve proje hepimizin. İçeriği olmayan eleştiriler devam ettikçe bizimde camiamızla paylaşma hevesimiz yok olacaktır.
* Her ne yapılacaksa bunların sualtındaki ömürleri hesaplandı. Buna paralel proje bitiminde koruma ve geliştirme planları hazırlandı. Yani bitti, deyip arkamızı dönüp gitmeyeceğiz.
* Ama uçak ama gemi ama başka bir şey, bunların hepsi yapay resif elemanlarıdır. Bizim projemiz de öncelikle bir yapay resif projesidir. Konusu geçen uçak batırma ise projenin altı ayağından sadece birisidir.
* Biz kuru bir batık yapma peşinde değiliz. Amacımız aynı zamanda bir sualtı tarih müzesi oluşturmak ve burada cumhuriyet tarihimizi sergilemek.
* Bu salt bir uçak batığı projesi değil. Çok daha geniş bir kapsamlı çalışma.
Ayrıca burada bizim devlet büyüklerimizin değil, ulusal mücadelemizde öne çıkmış ulusal kahramanlarımızın temsili söz konusu. Öte yandan bu çalışmada hedef Çanakkale Savaşları’dır ve bu savaşlara katılmış tüm ulusların öne çıkmış, tarihine mal olmuş kahramanları da temsil edilecektir.
* Biz sadece batık yapmıyoruz. Batıklara misyon yüklüyoruz. Misyon Cumhuriyet tarihimiz. Dünyada ilk kez bir ülkenin tarihini sualtına indirmeye çalışıyoruz. Bu amaçla deniz yıldızı şeklinde tahmini 1200 metre karelik kapalı alana sahip deniz yıldızı şeklinde 1 kapalı müze, 2 açık müze ve yeni habitatların geliştirilmesi için 2 bölgeye 1000 bloktan oluşan 2 yapay resif oluşturuyoruz.
Projenin bir ayağında ise deniz mercanlarının araştırılması ve aşılanması gibi bilimsel niteliklerde bulunuyor.
* Tabiiki kirlenecek, yosunlanacak. Deniz onu kendisinden bir parça yapacak. Tüm heykellerin kalıpları yapıldı ve zaman içerisinde gereklilik oldukça değiştirilecek.
* Denizin bir parçası haline gelmesi çok da güzel. Burada istenen bu elemanların ifade ettiği manevi anlam. Hem denizin bir parçası olsun, hemde ulusal anlamda manevi bir değer taşısın. Sadece kapalı müze alanı çalışması ile ilgili ufak bir detay açıklaması yapacağım. Bu sizlere projenin genel kapsamı hakkında daha iyi yorumlar yapmanıza yardımcı olacaktır. Şöyle ki; deniz yıldızı şeklindeki kapalı müze projesi 2500 metre kare bir alanı kaplayacaktır. Bu size projemizin büyüklüğü hakkında bir ışık tutacaktır kanaatindeyim.
* Heykeller bir ulusun mücadelesine saygı anlamında konacak ve emin olunki korunacak, daima görülebilecek.

YAPAY RESİF NEDİR?
Çeşitli malzemeler kullanılarak, belirli amaçlar doğrultusunda deniz tabanına yerleştirilen yapılara yapay resif denilmektedir. Yapay resifler basitçe denizde bulunan doğal kayalık ve mercan resiflerinin taklit edilmesinden ibarettir.
Japonya yapay resiflere ayırdığı bütçe ve inşa teknolojisi ile dünya lideri. Japonya’yı takip eden ABD’deki uygulamalar sportif balıkçılık ve dalış turizmine odaklı. B nedenle ABD’de "fırsatçı malzeme" denen, nispeten ucuza mal olan eskimiş veya görevini tamamlamış gemi, uçak ve tank gibi araçlar resif olarak kullanılmaktadır.
Bu iki ülkeyi, Kuzey Akdeniz ülkeleri izlemektedir. Türkiye’de içinde yer aldığımız bu grupta, yapay resifler genellikle biyolojik çeşitliliği arttırmak, küçük ölçekli balıkçılığı desteklemek ve yasa dışı trolcülüğü engellemek için kullanılmaktadır.
Hurda araçların dışında özel olarak imal edilmiş beton bloklar, çeşitli ebatlarda beton künkler de yapay resif olarak kullanılmaktadır.
Türkiye’deki uygulamalar 1989 yılında Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi tarafından başlatılmıştır ve Ege Denizi kıyılarında yoğunlaşmıştır. (dha)
 
Scudo

Baran Özkan

Daimi Üye
Kayıt
3 Nisan 2010
Mesaj
399
Tepki
158
Şehir
istanbul-büyükçekmece
bana kalırsa batırılmaması gerekir... savaş uçağının bile...
tabi trizim adına daha farklı şeyler batırılabilir..
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
Savaş uçağının batırlılması çok güzel bir olay. Heykel öyle değil malesef.

Bence Birden fazla uçak batırılabilir.
 

derşan sezer

Forum Bağımlısı
Kayıt
30 Ağustos 2009
Mesaj
890
Tepki
1.158
Şehir
istanbul
Bana kalırsa Atatürk e hakaretten başka birşey değil.Tarikat toplantılarında Atatürkü denizin dibine batırdık diye geyik yaparlar sonrada hoppa zikir ayini.
Arkadaşlar gerçek bir dindar iktidar olsa başımızda emin olun Atatürkün anısına böyle davranışlar yapmazdı.Herneyse bisiklet forumları bu şeylerin tarışılıcağı yerler değil bence.Sonuçta heryeri izliyorlar kapatı verirler valla.Youtube a yaptıkları gibi.Bu arada acaba kimse abraham linconü f14 tomcatin içine koyup batırmışmı hani küçük amerikayızya abimiz yapmışmı böyle birşey?
 

Yusuf Z. Şipal

Forum Bağımlısı
Kayıt
14 Nisan 2010
Mesaj
1.792
Tepki
1.476
Şehir
Aydın, İzmir
Bisiklet
Cannondale
Tarihimizi sergilemek için batık bir Phantom ve içinde başımızın tacı Atamız ve ilk kadın pilotumuz Sabiha Gökçen olan bir ikondan başka bir şey bulunamamış mı. Ne kadar sivri zekalılar var bu ülkede.
Savaş Yapman içeriği olmayan eleştiriler demiş, bunu söyleyebilecek tarih, doğa, ekoloji ve ideoloji birikimine sahip mi acaba?
 
Kayıt
25 Mayıs 2009
Mesaj
18
Tepki
2
Şehir
Balıkesir
Rezillik, Kültür ve turizim bakanının kimlerin malı olduğunu bu halk görüyor. Zırvaladıkları yapay müzede Atatürk heykeli batıracaklarına, çanakkale denizinde batırdığımız düşman gemilerine bir baksınlar; tarihten ders alsınlar. Eminim bu projenin ne anlama geldiğini daha iyi anlarlar.
 

Güvenç Terzierol

Forum Bağımlısı
Kayıt
18 Temmuz 2007
Mesaj
1.161
Tepki
251
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Salcano
uçak batırmak iyi birşey...
canlı yaşamı için.

ancak içerisine Atatürk'ü koymak terbiyesizlik şefersiz haysiyetsizliktir...
bizim O'nu göğe çıkarmamız gerekirken böyle bir durum kabul edilemez...

evt bisikletforum bu yorum için bir yer değil. ama bu bir gerçek artık 7 yıldan beri iyice kaşarlandılar ne yapacaklarını şaşırdılar...
 
  • Beğen
Tepkiler: tolgayalcin

Yusuf Z. Şipal

Forum Bağımlısı
Kayıt
14 Nisan 2010
Mesaj
1.792
Tepki
1.476
Şehir
Aydın, İzmir
Bisiklet
Cannondale
Eğer amaç Ata' yı uçağın içinde göstermekse o zaman bir platform yapsınlar ve uçak sanki havada imiş izlenimi verilsin, hani iniş anı veya henüz kalkarken gibi. Ama batık bir uçak ve içinde Atatürk hoş değil. Gerici takımı ondan sonra Kemali sulara gömdük deyip dalga geçecek. Buna mahal vermemek lazım