Arapgir | Tarihi Almasik Hamamı

Borntobewild

Aktif Üye
Kayıt
23 Nisan 2014
Mesaj
129
Tepki
681
Şehir
İzmir
Bisiklet
b'Twin
Genellikle tarihi yerleri gezer, fotoğraflar ve onun hakkında bir kaç yazı okur ve sonra yoluma devam ederdim. Aynı monotonluk ile Arapgir'de ki tarihi Almasik Hamamını incelerken; "Niye buranın bir planı çıkarıp, kaynak oluşturmayayım ki?" gibi bir soru niyetlendi aklımda! Hemen kağıdı, kalemi elime alarak başladım hamamın planını çıkarmaya. Soğukluk kısımından başlayarak; ılıklık, usturalık, sıcaklık, sarnıç ve külhan odaların konumlarını belirleyip, fotoğrafladım.

Bu hamam için o kadar fazla uğraşmaya niyetli değildim, ta ki nette Almasik Hamamını araştırdığımda çok az kaynağa denk gelene kadar. Hiç bir kaynakta buradan ayrıntılı bir şekilde bahsedilmemiş olması, yapacağım işin bir ilk oluşu beni daha da bir heyecanlandırıyordu. Ve bu hevesle başladım hamamlar hakkında yazılar okumaya, videolar seyretmeye, Arapgir'li köşe yazarlarına e-mail atmaya. İstediğim de oldu, elime bir çok kaynak geçti ve sonunda pekte profesyonel olmayan ama tarihi Almasik Hamamı hakkında bir kaynağa yer verilmiş oldu.

Gelelim bizim hamama!

Mahalle sakinlerinden öğrendiğim kadarıyla, bir Ermeni mimarisi olan Almasik Hamamı, Arapgir'in güneyinde ki Berenge Mahallesinde bulunuyor. Hamam; dere tabanına yakın, güney-kuzey istikametinde inşa edilmiş.

img_5031.jpg

Hamamın giriş kapısı yıkılmasına rağmen oldukça görkemli gözüküyor.

img_5033.jpg

img_5035.jpg

Kapıdan girince büyük kubbeli, kare bir oda sizi karşılıyor. Bu odaya soğukluk deniyor. Burada müşteriler duvar diplerinde biraz yüksekçe bulunan seki adı verilen yerlerde soyunurlarmış.

Soğukluğu oluşturan ana kubbe 4 köşeli bir kasnak üzerine oturtulmuş. Dışarıdan bakıldığında ise bu kubbe, kasnağın 2-3 m yüksekliğinden itibaren yıkılmış. Diğer birimlerin üstü ise hâlâ sağlam. İçerisi ot ile dolduğundan planı görmek biraz zor.

Bir ağaç yarılan soğukluk kubbesinden başını yukarıya doğru çıkarmış.

img_50701.jpg

Soğukluğun dere tarafına bakan duvarının köşesinde derin bir ayrılma gözüküyor. Aynı zamanda soğukluk kubbesinin bir kısmının çökmesiyle iç mekan hakkında da kesin bir bilgi veremiyorum.

Duvarları taştan yapılan soğukluk, oldukça geniş ve yüksek bölümlü. Ana kubbenin oturması için köşeler, kesme taştan yapılmış kemerlerle yuvarlatılmış.

img_5038.jpg

Oldukça kötü durumda olmasına karşılık ayakta durmayı başaran soğukluğun güneydoğu duvarındaki küçük kapıdan dar ve dikdörtgen biçimindeki ılıklığa geçiliyor. Ilıklık soğuklukla sıcaklık arasında boydan boya uzanan bir oda olarak yapılmış.

img_5048.jpg

img_5067.jpg

Ilıklığın güney duvarında ki ufak bir kapı ise etek tıraşı olmak için yapılmış müstakil hücrelere açılıyor. Burada ihtiyaçlar giderilirken vücut da sıcaklığa alıştırılmış oluyormuş. Ilıklığın duvarları sağlam olmasına rağmen bu odalar yıkılmış durumda. Tabanı ise molozlarla dolu.

img_5066.jpg
Duvarın ortasında bulunan küçük bir kapı ile ılıklıktan sıcaklığa geçiliyor.

img_5046.jpg

Kare planlı olan bu büyük mekanın köşelerinde "halvet" adı verilen açık kapılı küçük kare hücreler bulunuyor.

img_5044.jpg

Halvetler-in arasına eyvan adı verilen açık yıkanma yerleri yerleştirilmiş. Aşağıdaki fotoğrafta ise eyvan taşı görülmektedir.

img_5062.jpg

Ama bu eyvanlar yıkılmış durumdadır. Hatta duvar arakasında ki su olukları bile gözükmektedir.

img_5053.jpg

img_5054.jpg

Taban ise enkaz ile dolu durumda.

img_5058.jpg

img_5057.jpg

Sıcaklığın doğu tarafına düşen eyvanında sarnıca açılan bir penceresi bulunuyor. Hamamcı, çok yüksek olmayan bu kare pencereden sarnıç tarafındaki su vanasını açarmış.

img_5043.jpg

Binanın şekline uygun olarak doğu tarafta dikdörtgen şeklinde yapılan ve daha sonradan toprak altında kalan büyük bir oda kalıntısı gözüküyor. Burası da büyük ihtimalle külhan oluyor. Külhan odasında ise ateş yakılır ve odalar ısıtılırmış. Duvarların içerisine açılan küçük bacalardan geçirilen duman; hem binayı ısıtırmış hem de içeridekileri kısa sürede terletir imiş. Kazandan çıkan buhar ise hususi bir kanalla içeriye gönderilerek müşterilerin kısa sürede ter atmaları sağlanırmış.

Dört duvarın üzerine 3. yükseklikte ki 8 köşeli bir kasnak konmuş. En üste de büyük bir kubbe oturtulmuş. Pencereleri olmadığı için kubbelere konan cam gözlerle aydınlatılmaya çalışılan sıcaklık, oldukça karanlık.

img_50451.jpg

Camilerimizde gördüğünüz kubbe yapısını nasıl Romalılardan almışsak, hamam mimarisini de Romalılardan almışız. Tabi olduğu gibi bu mimariyi taklit etmemişiz. Kendi kültür ve değerlerimize göre yeniden şekillendirmişiz.

Mesela; Hamamın esas bölümü olan sıcaklık Romalılarda haç şeklinde yapılırmış. Biz ise bu kısmı dikdörtgen ve ya kare plana çevirip, Osmanlı mimarisiyle harmanlamışız.

Velhâsıl-ı kelâm; Arapgir'e yolunuz düşerse böylesine güzelim bir mimari sizi bekliyor olacaktır.

Kaynak:(link)
 

Dosyalar

Scudo

Veysel A.

Daimi Üye
Kayıt
1 Ağustos 2014
Mesaj
217
Tepki
68
Yaş
41
Şehir
Bursa
İsim
Veysel AMCALAR
Fotoğraflar değişik duygular uyandırıyor insanda. Şâyet yapı daha az yıpranmış olsaydı keşfetmesi daha fazla haz verecek ve ortaya daha leziz fotoğraflar çıkaracaktı diye düşünüyorum.

Böyle şeyler ile uğraşmak ince ruh ister. Teşekkürler...
 
  • Beğen
Tepkiler: Borntobewild

Borntobewild

Aktif Üye
Kayıt
23 Nisan 2014
Mesaj
129
Tepki
681
Şehir
İzmir
Bisiklet
b'Twin
@Veysel A. Böylesine yıkılmaya yüz tutmuş, unutulmuş tarihi yapılar, içerisinde değişik bir atmosfer barındırıyor. Odalar arasında dolanırken orada ki yaşanmışlık bir anda gözünüzün önüne geliyor, kafanızda her şey canlanıyor. Ve o sırada ani bir heyecanla bütün duygularınızın karmaşa içerisinde kaldığını hissediyorsunuz. Keşke restorasyonu yapılsaydı da bu kadar kötü bir hâle gelmeseydi...
 
  • Beğen
Tepkiler: Veysel A.

Ulaş Çavuşoğlu

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2015
Mesaj
1.772
Tepki
936
Yaş
24
Şehir
İstanbul
İsim
Ulaş
Bisiklet
Mosso
@Soner Közen o galiba haberlere konu olan türkiyeyi reziiil rüsva eden şile kalesi ... Yazık valla yazık bu hallere düştü şu koca ülke yabancılar biyerleriyle gülmeye uğraşmaz bu restorasyona..
 

Cüneyt HOCAOĞLU

Forum Bağımlısı
Kayıt
9 Mart 2011
Mesaj
1.358
Tepki
1.463
Şehir
Ankara/Eryaman
Bisiklet
Trek
Hakan Bey, resimler ve güzel anlatımınız için teşekkürler. Maalesef bizler tarihi korumaktan aciziz, zaten restorasyon yapılacak olsada yapılanlar yürek burkuyor. Tarihi eserlerimiz yağmur, kar, rüzgar durabildiği kadar duracak. Tekrar teşekkür ederim. :)
 

Borntobewild

Aktif Üye
Kayıt
23 Nisan 2014
Mesaj
129
Tepki
681
Şehir
İzmir
Bisiklet
b'Twin
Hemfikir olduğunuz için ben teşekkür ederim @Cüneyt HOCAOĞLU. Bir çok kişi "Ne gerek var korumaya, restorasyona." gibi konuşup, düşünüyorlar.
 

gmfaruk

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Kasım 2013
Mesaj
1.096
Tepki
1.089
Şehir
istanbul
Bisiklet
Kron
tarihe not dustunuz hocam. belki bundan yuzlerce sene sonra sizin eserinizi okuyup size dua edecek